Университети в Германия и други държави с немски език 8

• 96 275
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Благодаря chrissy, отзивчива както винаги.  bouquet
В същност нещата не са толкова сложни. Кухнята е обзаведена. Има и пералня. Наема стая от ВГ. Стаята е не обзаведена. Нуждае се от легло, бюро, офис стол, някакъв гардероб, шкаф. Искам поне матрака и стола да са нови. Знам за секцията в ebay за подарени мебели или на много ниски цени. Ще разгледаме там за бюро и шкаф. Ще видим как ще се организира транспорт, че то си трябва бус.. Не е проблем да се купят и нови, но не ми е ясно как ще стане сглобяването, при положение, че момчетата нямат и една отвертка. Надявам се, че магазините биха предложили освен транспорт и сглобяване. Знам, че там има mömax и Roller. Можеш да ми подскажеш други. По принцип матрак и стол може да си купи и по интернет...варианти много. Сега го мисля, а момчето усилено учи за последни изпити. Сигурно отново ще се справи бързо сам, но аз трябва да си го мисля..
Много исках да са двамата заедно, в двустаен апартамент, самостоятелно, но по някаква причина наемодателите не желаят да дадат на студенти. Както знаем, там наемодателите имат привилегията да избират из между много кандидати и да поставят условия.

# 661
  • Русе
Здравейте,
само да споделя. Голям зор се оказа следването във Виена. Тук в първи семестър има изпити, които се зоват СТЕОП (ако правилно помня) и които трябва да бъдат задължително взети и невъзможно да бъдат отложени. Докато не ги вземеш всичките не можеш да продължиш и трябва да презапишеш семестъра.
Те верно я предупреждаваха щерката, че каквато и отличничка да е, тук няма как да не я скъсат поне веднъж. При нея се оказа, че в първи семестър всички предмети са СТЕОП и беше фатално важно да ги вземе. Е, успя, при това с оценка за семестъра 2, но наистина ѝ беше много трудно. Въпросите за тестовете са формулирани върху дреболии и подробности, при това минимума верни отговори за вземане на изпит е 60%. На гаджето (дето учи физика) на единия изпит даже теоретичната част трябваше да бъде взета с поне 80% верни отговори.
Затова има 2 изпитни сесии. Едната беше точно преди Коледа - 3 последователни дни - 3 изпита (единият обединяваше 2 предмета). На тази сесия тя се яви на 2 изпита и ги взе.
После имаше 1 месец само с туториуми, на които ги подготвяха за изпитите. Тя ходеше само на тези, които и трябват. Третият (двойния) го взе на втората сесия в края на януари.
Чак сега вече, когато целият семестър е взет ѝ се отключиха предметите за втория семестър и тя започна да си реди програмата. Ще може да включи и онзи предмет, заради който още септември се яви на изпит за потвърждаване на ниво по английски.
Сега още сънува кошмари, че не си е взела някой изпит  Mr. Green
А аз доживях да се радвам, че дъщеря ми е двойкаджийка.  Mr. Green

Изглежда тук децата все пак са обучени как да отсяват зърното от плявата и как е най-ефективно да учат, защото се намират австрийчета, които още през декември си вземат всички изпити с единици.

# 662
  • София
В Германия в много специалности, предимно май инженерни, информатика и на места някои икономически  (пък може и във всички да е, ама аз просто не съм го чувала от бъдещи медици, стоматолози, филолози..Thinking), също е такава схемата. Само дето названието е  GOP= Grundorientirungsphase.  Включва изпити от първите 2 или 3 семестъра, които трябва да се вземат в рамките на този период, за да бъде събран необходимият брой ECTS точки, позволяващ да се продължи нататък следването. И точно на етап GOP окапват много хора. На австрийците названието пък  е STEOP=Studieneingangs- und Orientierungsphase. На практика става дума за едно и също.

Последна редакция: сб, 11 фев 2017, 15:35 от пенсионирана русалка

# 663
  • München, Deutschland
Потърсих, но не намирам други мебелни в Карлсруе, поне не по силите на студент. Погледнете все пак ако искате XXXL (Mann Mobilia), но там обикн е значително по-скъпо. Иначе в Пфорцхайм също има ролер и с/у него Poco, но тук вече беше изразено мнение, че на Поко мебелите са кофти. Според мен качеството е приемливо. Бусовете в седмичен ден са по 30 евро, може ако един магазин ви достави всичко, да сте пО на сметка да си платите доставката.

Пише в нета, че в Карлсруе щяла да отваря Икеа, но чак от 2018.

Не забравяйте да следите в quoka.de. Леглото ни е оттам, беше чисто ново опаковано, хората го продаваха за старо, защото тогава си купили 2 и бяха снимали собственото си, а продаваха чисто ново. Също и ebay kleinanzeigen, общо взето това са местата. 😃

Успех на всички студенти в сесиите. 😃

# 664
  • София
Много благодаря!

# 665
  • София
   Ваня, поздравления за младежа, че е намерил подходяща стая!
Не се притеснявай, че не е обзаведена. Полека-лека ще си набави необходимите неща.
Моят син също влезе в необзаведена стая. При него има наблизо Икеа, от там купи някои неща, други от e-bay. Матракът си го купи нов, но от този тип, които се продават на руло, така че си го пренесе сам. Столът му е много удобен, беше го купил от e-bay, като отивайки на място го изпробва дали му харесва, и пак-транспорт на трамвая Grinning Беше решил, че стол тип президентски /удобен за дълго седене пред компютъра/, като нов е доста скъп, а в мрежата се предлагат много добри и запазени неща.

При нас първата изпитна сесия приключи, засега отлично, очаква един резултат и един изпит си остави за втория изпитен период, който е края на март, за да може да се подгови по-добре.

Поздравления на всички студенти, за които сесията вече приключи успешно! Стискам палци на всички, на които изпитите все още предстоят!  newsm10

# 666
Здравейте,
Искам да споделя с вас горчивия си опит да изпратя багажа на сина си със Спиди, с услугата "DPD Economy". Освен че го изгубиха, вече цял месец не ми дават категоричен отговор какво се е случило. Преди да изпращате с тях, ви съветвам горещо да прочетете Общите им условия. Ще забележите (аз много късно), че всъщност не нямат много голяма отговорност към пратката ви - покриват максимум до 300 лв. щети. Аз направих приблизителни сметки за стойността на съдържанието на багажа и се оказах изгоряла с над 900 лв., и то без да има особено ценни вещи, само почти всички зимни дрехи на момчето ми, останало без тях посред зима в Единбург. Така че сега се чудя как да го обличам и обувам, при положение че не разполагаме  с много средства, а и не е ясно кога и колко пари ще получим все пак от Спиди. Дори още не са ми върнали 60-те лв., които сме им платили за „услугата“.
Горещо препоръчвам на всички, които си ценят парите и нервите, да търсят други начини, и да не използват в никакъв случай така наречената „евтина и сигурна услуга“, защото не е сигурна и накрая излиза и мнооого скъпа.
Моля, ако някой може, да ме посъветва как да постъпя по-нататък.
Желая ви успехи и липса на случки като тази в живота ви!

# 667
  • Варна
SvetlaTG Съчуствам ви за случилото се. По-напред писах и за нашите премеждия с DPD. Ние пратихме с Арамекс, но те в Германия работят също с DPD. При нас имаше щастлив завършек, но от Арамекс ни съдействаха, като дадоха инструкции да се изпрати наново пакетът и ни дадоха много бързо новия тракинг.
В сайта за проследяване на DPD не се ли вижда къде последно е бил колетът?

# 668
От сайта на ДПД, Германия пише, че е бил в Будапеща, а на сайта на ДПД, Великобритания пише, че е бил в Олдбъри.
И досега не ми отговарят къде всъщност е бил куфара и какво се е случило...

# 669
  • München, Deutschland
Номерата може да са еднакви за различните страни, генерират се машинно. Попитайте българската фирма къде и как да проследите номера, после пуснете оплакване по сайта за загубена пратка.
За да се размърда немска фирма, трябва да стигнете до някакъв началник или отговорен, с когото да си похортувате.

Говоря от професионалния си опит с доста големи транспортни фирми. Разбира се, вие нямате ресурса, който имам аз от името на моята немска фирма, затова пиша само смислената част, която може да задвижите лично без да познавате когото и да било.

Ще ви трябват референтен номер на поръчка към бг доставчик (Спиди), евентуално фактура, общи условия. Това като подготовка, ако ще тръгвате да се занимавате. Спиди трябва да може да ви даде и номер на ДПД.

Набързо пиша, но четете внимателно и най-вече - последователно, за жалост в момента нямам време за детайли.

# 670
Номерата може да са еднакви за различните страни, генерират се машинно. Попитайте българската фирма къде и как да проследите номера, после пуснете оплакване по сайта за загубена пратка.
За да се размърда немска фирма, трябва да стигнете до някакъв началник или отговорен, с когото да си похортувате.

Говоря от професионалния си опит с доста големи транспортни фирми. Разбира се, вие нямате ресурса, който имам аз от името на моята немска фирма, затова пиша само смислената част, която може да задвижите лично без да познавате когото и да било.

Ще ви трябват референтен номер на поръчка към бг доставчик (Спиди), евентуално фактура, общи условия. Това като подготовка, ако ще тръгвате да се занимавате. Спиди трябва да може да ви даде и номер на ДПД.

Набързо пиша, но четете внимателно и най-вече - последователно, за жалост в момента нямам време за детайли.
Здравейте,
Благодаря Ви за съвета, но тези неща вече съм направила. Имам номера на пратката за проследяване в ДПД, но инфото на сайтовете им е различно: на германския сайт излиза, че пратката е в Будапеща, а на английския-в Олдбъри. Освен това съм пуснала рекламация, но към момента нямам никаква информация от Спиди по случая. Фактура, разбира се нямам, но това са 26 кг. зимни дрехи и обувки...
Общите условия ги прочетох в последствие, но ако ги бях прочела преди да изпратя багажа, нямаше да го изпратя изобщо. Вече ще ми е като обица на ухото...
Приятен ден!

# 671
  • München, Deutschland
Май нещо не се разбрахме напълно. Wink

1. Ако имате ДПД номера, нека Спиди сами проследят къде е пратката. Системите за крайни клиенти и за партньори са различни и партньорите виждат повече, т.е. Спиди служителката може да види повече от вас.

-> доколкото разбрах сами си гледате по разните сайтове?

2. Спиди могат да дадат контакт от ДПД, с когото да говорите, който не е общият хотлайн
       -> предполагам, че с немския ДПД хотлайн вече сте опитали?
       -> Спиди може лично да се обади на ДПД. Направихте ли го?

Но без фактура или касова бележка не съм сигурна на какво основание ще ви помогнат. Вие на практика нямате договор с тях, доказателство за чието изпълнение би било Вашето плащане и съотв. касова бележка...

3. Защо не отговарят на рекламацията? Имат ли срокове за това? Давайте им зор.  Blush

И само като бележка - ако 300лв не Ви покриват щетите, а това е максималната сума, за съжаление нямате полезен ход. Следвало е да сключите друга застраховка, т.е. да платите повече за тази пратка. Та в момента се борите за 300те си лв и нито цент повече.

# 672
Mомичета, да попитам сертификата за  ДАФ трябва ли да е заверен от посолството, или може само копие да се представи

# 673
  • Варна
Mомичета, да попитам сертификата за  ДАФ трябва ли да е заверен от посолството, или може само копие да се представи
Ние заверявахме.

# 674
Ние заверявахме.

Ясмина, в Консулска служба във Варна ли заверявахте? Да разбирам, че и DSD-то се заверява?
И още казуси...
Общежитията искат някакъв документ за доход на родителите. Изисква ли се минимален доход някакъв? Кой издава този документ за доход, за какъв срок назад във времето и трябва ли да минава някакви други заверки, освен от преводача?
Как стоят нещата със здравните осигуровки в Германия? Мисля, че го има някъде назад в темите, но дали е актуално?  newsm78

И един страничен въпрос.
Скрит текст:
Девойката това лято изяви желание да бъде с нас на семейна почивка. Кога би било най-удачно да забегнем за няколко дни, без да се притесняваме, че ще има нещо спешно за вършене около кандидатстването?

Общи условия

Активация на акаунт