Университети в Германия и други държави с немски език 8

• 96 260
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Заверката в посолството/консулство удостоверява, че копието, което ще изпратите е идентично с оригинала. т.е. заверявате всички копия, които ще изпращате.

mutafova78 Не са ни искали никакъв документ за доходи от общежития, но зависи и за кои общежития говорим, кой град.... Днес на малкият са му предложили стая в общежитие от април, която ще вземем. Комичното е, че е в съседния блок, на баткото, а баткото се изнася от там на 1-ви април и отива близо до сегашната квартира на малкия. Март ще е месец за голямо пренасяне ...  Laughing като ще си дойдат и за 10 дни.
За здравните - моите синове, както и повечето студенти от Бг са с европейска здравна карта. Покрива всичко необходимо.

# 676
Благодаря за бързия отговор.
Въпросите ми възникнаха след четене във FAQ4uni. Не ставаше дума за конкретен град, а за обща информация. Ще ровя още инфо, че не не обичам бюрократични изненади.

# 677
Благодаря за отговора. А копието на ДАФ трябва ли да бъде нотариално заверено ,или отивам с обикновенно копие.

# 678
  • София
Обикновено копие.
Опитах се да обясня, че заверката в посолството е като нотариална заверка, но от немски нотариус. Удостоверява, че копията, които изпращате към Германия са идентични с оригиналите.

# 679
  • София
Мутафова, и на нас не са ни искали удостоверение за доходи за общежитието. На девойката си е към Щудентенверк. Помагах обаче с кореспонденцията на познато дете да си намери частно такова. Още в онлайн формуляра искаха доходи на родителите, после искаха и документ за тях.

И моята дъщеря е само с ЕЗОК. Peace

Колкото до почивката, от 15.07 до 30.07 не би следвало да имате какъвто и да е проблем. Документите ще са изпратени, университетите/хохшулстарт ще са ги получили. Тепърва ще ги разглеждат. Дори и избраната специалност да е с интервю, такова няма да насрочат преди август. Ако е без - съвсем няма проблем. Първите отговори за прием идват доста по-късно, от средата на август и нататък, в зависимопст от университет, град, специалност, наличие или не на квоти.. Едва след това идва записването. Тоест през втората половина на юли няма какво да правите, свързано с кандидатстването. Освен да чакате... на морето, в планината... Simple Smile

# 680
  • Варна
Ясмина, в Консулска служба във Варна ли заверявахте? Да разбирам, че и DSD-то се заверява?
Да, точно там. Заверихме по 2 бр. нотариално копие на дипломата с апостила, DSD, CAE. Сертификатите бяха обикновено копие, черно бяло. Трябваше ни само един комплект документи, но за всеки случай. 

За общежитието не са ни искали документ за доход (към Studentenwerk) - нито за Аахен, нито за Кьолн. В тези два града подаде дъщеря ми заявка. Там, а и на доста други места, няма изискване да си приет, за да кандидатстваш за общежитие и затова още през октомври беше пуснала молбата. Може и да се редактират желанията, ако после нещо размислиш.
За кой град конкретно се интересувате?

# 681
Документът за доходите си го написах сама, детето ми донесе примерна бланка на немски. Написах вариант с минимална заплата и втори, с по- висок доход. Не знаех какво ще й послужи. Оказа се,че този документ е важен, за общежитие шанс нямахме,а в холандското градче, където първата година живя детето изискваха този документ,за да наеме квартира. Не си спомням за колко месеца назад посочих доход, понеже съм си работодател си го подпечатаха и така. Мисля че няма как и кой да провери достоверността на тази информация, единствено регистрацията на фирмата,издаваща документа може да бъде проверена.

# 682
Странно, аз май най-много питам. Само аз ли не ги разбирам нещата?
Ние сме от тези, които кандидатстваха и в Англия и имаме вече оферти, но средата там става всеки ден по-несигурна, а и финансовият въпрос ...щерката почти се е отказала от там и сериозно сме се заели да проучваме Германия и WU Wien. Кандидатствахме за общежитие в Аахен и този уни ни е фаворит засега.
Друг вариант ни е Ройтлинген. Специалност Международен бизнес. Срокът за кандидатстване е 15.04. и никъде не ми стана ясно как се процедира, когато още не сме завършили. Писахме и отговориха веднага, но понятията не са ни ясни. Някой да помогне!
Какво означава според вас University entrance qualification /Hochshulreifezeugnis/ ? Формалният превод от английски ми е ясен, но какво представлява този документ? Разбира се, изключвам дипломата за средно, защото Бог знае кога ще я дадат. Трябва ни нещо, което да доставим на място до 15.04.
А някой да е кандидатствал с академична справка и справка за очаквани оценки за 12-клас?

# 683
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Желая Ви здраве и щастие!

# 684
  • София
Честита Баба Марта и от мен! Simple Smile

Мутафова, Ройтлинген е в  провинция Baden-Württemberg, а учебното заведение вероятно е хохшуле, което ме кара да мисля, че предварителното одобряване на документите става в Констанц. Имам спомени, че  дъщерята на потребителка тук преди две години имаше подобни проблеми. Има някаква служба в Констанц, май е към Щудиенколег в града, която разглежда и одобрява документите на кандидатите за хохшулетата в  този бундесланд. Ако е такъв случаят Ви, пишете директно на studienkolleg@htwg-konstanz.de  и разпитайте как се процедира при липса на диплома за средно към 15.04, най-вероятно става точно с академична справка.

# 685
Благодаря ти, Русалке.
Така е - хохшуле е, но документите се изпращат директно там. Пише го изрично в сайта им. А от самото хохшуле се ангажират да прекарат документите през тази служба в Констанц. 
Предвид това, че са големи запетайкаджии се чудя дали ще мине, но... ще накарам девойката да им пише и на тях.
Скрит текст:
Истинска мъка ми е в сайтовете на намските университети. Не всичко го има на английски, а гугъл превежда много зле от немски.

# 686
  • München, Deutschland
Това за гугъл и според мен е вярно. Не знае много немски.  Mr. Green
Защо дъщеря ти не си проучи?
Аз с такова желание се заех да проучвам като му дойде времето (при мен - малко по-късно).

# 687
Това за гугъл и според мен е вярно. Не знае много немски.  Mr. Green
Защо дъщеря ти не си проучи?
Аз с такова желание се заех да проучвам като му дойде времето (при мен - малко по-късно).

Да кажа. Веднъж-дваж я хванах да пропуска важна информация и се страхувам, че това ще й изиграе лоша шега. Не ми се иска точно по този въпрос да я оставям да си троши главата. Мисля, че често се поддава на илюзията, че "и така ще мине", въпреки че немците са казали точно как го искат и как ще мине. Дано съм се изразила ясно.
Проблемът е и в мен, може би. Другата крайност съм, често излишно си усложнявам живота, искам всичко да ми е ясно, да няма изненади... та така, Криси. Simple Smile

# 688
  • München, Deutschland
Попринцип това, че "и така ще мине", в Германия често е вярно, но ти това не й го казвай. Wink Аз разбирам и помагам тук с каквото мога, нямам против и майките да се занимават с кандидатстването на децата, просто когато става дума за важни документи, които са всичките на немски, ми се стори по-лесно да го направи човекът с езика. Та съжалявам, ако е прозвучало като заяждане.

А иначе, на въпроса "защо само аз питам в темата" - на повечето децата им вече ги приеха и явно няма нови списващи тази година. Wink Иначе въпросите по характер не са нищо ново. Wink

# 689
Изобщо не ми прозвуча като заяждане, говорим си.
Относно новите списващи... има време да се включат Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт