Частни училища - информативна тема 14

• 84 404
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
За жалост, училищата не могат да задаволят всички претенции и изисквания. Те са колкото за база, ако искате майсторски постижения, се спасявате поединично.

# 421
  • София
За жалост, училищата не могат да задаволят всички претенции и изисквания. Те са колкото за база, ако искате майсторски постижения, се спасявате поединично.

Пререшаване на един и същи сборник три пъти от дете, което не се е затруднило с него и първия път, пререшаване за домашно на дълъг тест, изкаран без грешка, само защото като цяло резултатите на класа са зле, даване на други два сборника в пследния момент - две седмици преди края на годината - за домашно /отново решавани през годината/, защото пак средните резултати са слаби,  не ми се струва правилно. Този подход беше на път да откаже детето от математиката и като цяло му уби желането да ходи на училище в онзи момент.

# 422
Е, това вече е тъпо. Даже не ми се вярва да е обичайна практика, може би само определен учител работи така.

# 423
Здравейте.
Каката навърши 5 и тази година ще е трета група. С ММ сериозно обмисляме да започне предучилищна група. Малкия е в частна ясла, където има и училище до 7 клас, обаче е много далече. Искаме да си намерим нещо близо до нас или поне с осигурен транспорт. Там таксата мисля че е 720 на месец, което ни устройва и ще търсим до тази сума. Мисълта ми е дали има частно училище с предучилищна група. Още не съм наясно с терминолагията, ще ме извините. Тепърва ще уча кое как става. Simple Smile

# 424
  • в страната на чудесата
Ооо, според мен е честа практика.
Например преписване от всички до откат, защото половината клас прави грешки на диктовката - даже и от онези, които нямат нито една грешка. Същото е и с дисциплината - двама души правят проблем, наказан е целия клас. Което възпитава лошо и размива личната отговорност.
Повечето учители просто работят както те смятат за добре (а това далеч не винаги означава, че имат необходимата подготовка и пр.), а училището е една сграда...

# 425
  • София
От преписването няма никакъв смисъл. Не зная защо учителите толкова много го обичат.

# 426
  • София
Е, това вече е тъпо. Даже не ми се вярва да е обичайна практика, може би само определен учител работи така.
Надявам се, че вече никой не работи така. Но това е пример за отсъствие на индивидуален подход. При това в клас от 15 деца.  И понеже по онова време имахме досег и с курс в СМГ, видях, че може дори при група от 32-33 деца учителят да подхожда индивидулно. За децата, които приключваха по-рано задачите в часа, винаги имаше допълнителни задачи на листчета например.

# 427
Здравейте.
Каката навърши 5 и тази година ще е трета група. С ММ сериозно обмисляме да започне предучилищна група. Малкия е в частна ясла, където има и училище до 7 клас, обаче е много далече. Искаме да си намерим нещо близо до нас или поне с осигурен транспорт. Там таксата мисля че е 720 на месец, което ни устройва и ще търсим до тази сума. Мисълта ми е дали има частно училище с предучилищна група. Още не съм наясно с терминолагията, ще ме извините. Тепърва ще уча кое как става. Simple Smile
В по-голямата си част ЧУ са с предучилищна. Не е лошо да погледнете първата страница от темата, там е дадена информация за ЧУ по отделно.

# 428
Даването на допълнителни задачи на бързите става сравнително лесно, стига учителят да не го мързи да извади от сборниците нещо допълнително.
По-трудно ми се струва при 20-30 деца да види кой къде има проблем и на какво да наблегне. За съответните деца трябва да подготви различни задачи според затрудненията им.
Затова класове от 20 деца са недостатък, кой каквото ще да казва за конкуренцията и разнообразната среда.

# 429
  • Sofiq
Чакай малко, Елица, вие искате индивидуален подход при групова организация на работата, и искате специално всеки учител до най-малката подробност да следи какво му е трудно и какво не на детето, че и да наглася всичко така откъм домашни, все едно това дете е единственото, което обучава. Това да не е индивидуален час! Искате да купувате конфекция на качеството на костюм по поръчка - да е излято по индивидуалната извивка и дължина и шито само и единствено за вас. Е, няма как да стане тая работа. Наемате си частен учител и ще получите костюм по поръчка.
Не, не искам това. Прочетете предните ми постове. Насоките за развитие и индивидуалните Уроци са две напълно различни неща.Едното е част от задълженията на читавия учител, другото е вид бизнес. Написала съм какво искамЕ(аз и доста други родители) и да, частното обучение е това, което предлага различни услуги. Затова и е частно. Впрочем и аз съм бивш преподавател и точно затова знам кога и как може да се приложи индивидуален подход. И не, частното образование не е конфекция, тук грешите и очевидно го бъркате с държавното. При ЧУ има предлагане и търсене. Може би не знаете, но училищата се борят за медалистите си, а не обратното. Докато това е така, ще има и търсене, и предлагане на този пазар.

# 430
  • София
Колкото и да е читав един учител няма да си посвети цялото денонощие да подготвя индивидуални материали, при положение, че работи по масовата система с поне петнайсет деца в клас и няколко класа. Сори, ама едва ли й плащат за дванайсет часа работа. И ако си работила в училище го знаеш - на заплата си, а не ти плащат допълнително за това, че на двайсет деца си направила двайсет различни задачи, и това всеки път. Масовото образование, пък било то и в частно училище, си е точно конфекция - да, продават ти го в по-скъп магазин, който наричат бутик и можеш да поръчаш да ти скъсят или стеснят роклята, но няма да се въртят само покрай теб, ако в същото време има още клиенти, нито шивачката ще ушие съвсем друга рокля от тази, която си купила. Може да е частно училище и класът да е от петнайсет деца, но пак покриват изискванията и работят по масовото училище. Частно не означава индивидуално.
За кои медалисти се борят училищата?

# 431
  • Sofiq
Отново не ми четеш постовете, Андариел, но коментираш. Под индивидуални насоки нямам предвид индивидуално обучение. Един учител е пуснал тест и го е проверил. Той вече знае кой от класа какво не знае(а ако не знае след поредното контролно и впечатленията от клас и домашните, да си води бележник. А ако не си води-да помни. А ако и това не може-не знам, може би да сменя професията). Та този учител има информацията. Остава му единствено забележителното усилие (усилие според вашите думи) да я сведе до родителското тяло, за което всъщност му се плаща. Например, Гошко да упражнява материал от тип 1, Марийка от тип 2 през уикенда и да донесат за домашно работите си. Не мисля, че ще отнеме повече от 15 мин да се изготви и изпрати тази инфо, а работният ден на учителя е фиксиран в трудовия му договор. За какви 12 часа говорите, не знам.
Сега видях написаното от Призма-да, подписвам се под него. Този подход не е обучение, то е отбиване на номера и не трябва да се толерира. И това не е претенция, нито мерак за "майсторски постижения", а за избутване на годината от класа като цяло:) Да изискаш учителя т да свърши това,закоето му се плаща, е нормално. Претенция би било, ако изискваш и конкретни резултати от него, а дотук такова нещо не съм казала, нито чула от някой родител. Хората просто искат информация от ЧУ, защото се предполага, че ЧУ предлага тази услуга. Иначе за какво всъщност плащате на ЧУ?

Последна редакция: пт, 12 авг 2016, 00:34 от elica1051

# 432
Да изискаш учителя т да свърши това,закоето му се плаща, е нормално. Претенция би било, ако изискваш и конкретни резултати от него, а дотук такова нещо не съм казала, нито чула от някой родител. Хората просто искат информация от ЧУ, защото се предполага, че ЧУ предлага тази услуга. Иначе за какво всъщност плащате на ЧУ?

ЧУ ви дават информация за цената на транспорта, храната, униформите, но не и за цената на учителите. Докато това е така, не се надявайте на качество. Или ако все пак го има, е по-скоро късмет.
Иначе сте абсолютно права за изискванията и недоволството си. На училището обаче не му пука за това - таксата вие така или иначе си я плащате и нито ще ви я намалят за лош учител, нито ще ви я повишат за добър. Учителят е важен единствено за вас, на училището му е все тая.

# 433
Химикал дано не работиш в някое ЧУ , че с този начин на мислене училището е загинало.
Само да вметна. Родителите плащащи за ЧО , поне около мен са хора с акъл и хора на ръководни позиции във фирми. Така както в една добра фирма се знае за какво се плаща, така същите тези хора са наясно за какво плащат в ЧУ.
Та идета че плащаме само транспорт, храна и униформи е доста посредствена.

# 434
  • Sofiq
Химикал,в ЧУ за храна, униформи и транспорт се плаща отделно, защото самото ЧУ не ги предлага, с това се занимават фирми. ЧУ предлага само обучение и грижа, пише си го в договора. Заплатите на учителите вероятно имат значение за качеството на служителите, но и в ДУ има добри учители:) Иначе, само съм чувала слухове за нашето, ЧУ че по този показател е на високо место и го вярвам. Учителите са добри, просто няма гъвкавост при упражняването и самоподготовката на децата.
А по повод друг въпрос, дали училищата пазят медалистите си, има частни училища, които дават стипендии и награди за постижения. Видях, че ПБ дават в края на годината, ПЧМГ правят отстъпки в таксата-знаете ли други подобни случаи?

Общи условия

Активация на акаунт