Истанбул [тема 40]

• 115 192
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Pepeliankova, ще си позволя и аз да ти отговоря, макар вече да имаш отговор. Ако си записала много допълнителни посещения към фирмата (за които си предвиждаш отделен бюджет), пари много няма къде да харчиш. Не за друго, а заради липсата на време. Общо взето, програмата за посещения запълва почти цялото налично в града. Ако пък си си оставила свободно време или сама ще обикаляш по обектите, може да намериш време да "хлътнеш" в някой интересен магазин, да се отдадеш на повече кулинарни изкушения, да си вземеш нещо за спомен и пр. Затова е много сложно да се даде такъв отговор. Всеки има различни разбирания, желания, възможности. Зависи къде ще се храниш, какво искаш да си купиш и т.н.
Уличната храна е на доста прилични цени. За десетина лири можеш да се нахраниш с дюнер, балък екмек или кокореч, че и да добавиш айрянче или друга напитка. Ако се храниш в ресторант, дори и да е от типа на "Ортаклар", за основно и кола трябва да предвидиш поне 20 лири. Ако ресторантът е друг клас, сумата се умножава по няколко.
За други покупки пак зависи от твоите настройки и желания. При първите ни ходения сме давали по 60-70 лири за баклава, примерно. Винаги си купуваме по нещо от Египетския пазар и "гащите". Та, как да ти кажем колко ще ти трябват? Имам познати, които си "свиват" сандвичи от закуската и с гордост заявяват, че за целия си престой са изхарчили за храна 1 лира - за симит. Други са споделяли, при това преди спада на лирата, за вечеря за двама за над 100 лири. С две думи, универсален отговор няма. Хубавото е, че в магазините може да се плаща с карта.

Докато пишех, ти е отговорила и Неолитка, но ще оставя, все пак.
[/quote

Благодаря за отделеното време и изчерпателния отговор! Знам, че на въпроса ми не може да се отговори еднозначно, но нямах никаква представа от цените там и за това ми трябваше ориентир.

# 511
Цитат
Хубавото е, че в магазините може да се плаща с карта.
Беличка добре се е сетила.
Това е една опция, от която винаги се възползвам.
И така винаги имам лири вкъщи за едно отскачане до Одрин. Simple Smile

# 512
  • Варна
Пепелче,
Скрит текст:
винаги си оставям пари и аз... Да имам причина да отида... уж да ги изхарча. Пък покрай тях колко заминават... А с тези карти как се оказва, че сменените пари са само малка част от изхарчените...
Фактът, че дори на пазарите в Одрин има щандове, на които може да се плаща с карта показва, че при добро желание, можем сериозно да се отпуснем не само по магазините. Mr. Green

Pepeliankovа, ако те интересуват цени, казвай. Ще помагаме с конкретни, макар и леко остарели данни.

ana stoyanova, за Азия... Аз много харесвам и Чамлъджа, и Отаа тепе, и Кадъкьой, и Бейлербей, и Кючюксу. Не сме слизали на Шакирин джамия, но някога и това ще стане. Набелязани са и шарените възглавнички, и бул. Баъдат. Определено има какво да се види оттатък Босфора. Не се плаши от пътя, това не са трудни за намиране и достигане места, а транспортът е до късно. Ако уточниш конкретни места за посещение и се налага, ще помагаме.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 16:18 от beljata

# 513
Беличка,
Скрит текст:
Вихря се аз с картата и си мисля, че като ми остават кеш, значи съм била пестелива. Simple Smile
И като се върна вкъщи, и направя рекапитулация се оказва, че съм се охарчила яко.  Mr. Green
Тогава се успокоявам, че на добър курс са се обменяли парите с картата. Simple Smile

# 514
Момичетааааа, ходи ми се с влакче. Хелпирайте ме, моля! Не мога намеря информация нито за цени, нито онлайн закупуване на билети.

# 515
ASSAMARIS, докато бяхме в Истанбул с родителите на ашкъма коментирахме, че има влак и те доста се запалиха, потърсиха информация и се оказа, че въпросният влак се движи само през летните месеци. Тръгваше вечер и пристигаше сутрин, но нищо повече нямаше и в турските сайтове като информация, не знам и до колко е достоверна. На твое място бих се обадила на гарата в София.

# 516
# 517
Из нета вървеше инфо, че на 27 февруари пристигнал първият влак от Истанбул. Или пък със самолет? Три нощи сънувам, че съм там. Ни моа вече......

# 518
# 519
  • София
Асамарис, има скоростен влак, за него ли питаш?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6147015

# 520
За въпросния влак намерих това:

разписание:
Истанбул - София:
22:40 - 8:45

София - Истанбул:
21:00 - 6:50

цена - по 55 лева на посока в кушет вагон(6 легла в купе)
В Истанбул пристига на гара Halkali, оттам с автобус BN1 (движи се на интервал около 5 - 7 минути), който за около час ( 35 спирки ) отива  до Еминьоню.

На сайта на БДЖ това е влака Сфия  - Халкалъ - София...Иначе гледам , че има и друг (Букурещ - Халкалъ - Букурещ), който минава през Русе, Стара Загора, Търново  и т.н.

# 521
  • Варна
Т.е. девет дена път с камили. С автобус от София не е ли по-евтино и бързо? Разбирам плюсовете на влака, особено ако не го стопанисва БДЖ, ама това ми се вижда бавно... и скъпо.

# 522
Преди е било над 13 часа...Доколкото прочетох, от Истанбул до Одрин  е един час (при около 3 с автобус)...Останалите 8 часа и половина от Одрин до София? Много ми се вижда...

Но, за всеки влак (самолет, автобус, кола) си има пътници...Щом са го пуснали са си направили проучването, но аз все пак бих предпочела самолет, кола,автобус и след това - влак...

# 523
  • Варна
Именно, Ду. Влакът е скоростен там, където линията го позволява. А че има пътници, сигурно има. При всички останали опции тази не е привлекателна.

# 524
Ся, проблемацията е следната - един мрънкащ елемент от мъжки пол заяви, че повече /десети път/, няма да ходи у турско с кола и няма да чака по два часа на границата. Можело с влак, сега май се нави и на самальот.

Общи условия

Активация на акаунт