Малките тайни на нашите кухни

• 18 972
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
  • WonderLand
Ох писах през телефона и съм недовидяла на кого е заготовката. Мила извиявай Grinning Така като ти гледам идеите, май такава тенджера под налягане няма много много да ти върши работа. Иначе и аз много обичам на пара да готвя. Тенджерата я ползвах преди при майка ми, но в момента нямам и ми липсва само малко, но преживявам без нея.

papi6 много благодаря за идеята. Само пак да питам солта не извлича ли много от соковете на зеленчуците  newsm78

# 46
Не съвсем хитринки, но все пак:

Когато правя ориз с месо или зеленчуци, не го пека, а първо го варя с много вода, да не е слепнал (обикновено бланширан взимам), на висок тиган с голям ръб зеленчуците и месото задушени, после обърквам всичко с ориза, и за вкус слагам малка лъжичка горчица. Горчицата придава много готин вкус, и съвсем лек (ако не се прекали)

Когато готвя с лук, първо обелвам лука, режа на две половини и ги хвърлям в купа със студена вода. Оправям всичко останало, и чак накрая режа лука, който вече не люти толкова на очите, след престоя във водата.

Когато правя кашкавалчета пане, кашкавала го нарязвам и го слагам във фризера, да замръзне. Така при пържене тъкмо успява да се разтопи, когато панировката е готова, и не се излива навън.

Лука понякога го "мариновам" - червен лук, нарязан на полукръгове в буркан със захар, сол, оцет, олио и малко вода. В момента не мога да се сетя точните пропорции, правя го на око всеки път, но с опит се разбира как точно ви харесва на вас. Лукът остава сравнително хрупкав, но не горчи, а има много по-богат вкус, за салати е перфектен.

Когато варя макарони, в зависимост от соса, с който трябва да са, понякога слагам във водата едно кубче пилешки бульон. Получава се малко по-различен вкус от обикновено...

За по-топлото време не купуваме безалкохолни или сокчета, а взимаме една кутия с детски чай ( например вълшебник, на биопрограма, плодово-билков) заварява се всичко, като поизстине се слага мед, разбърква се до полудяване, и после в шишета/кани/буркани в хладилника.

# 47
Само пак да питам солта не извлича ли много от соковете на зеленчуците  newsm78
Извлича, зависи от продуктите, но става много трайно, може и месеци да издържи. Ако искате, пробвайте в началото с много по-малко сол, стига по-бързо да се използва. Свикнала съм му и слагам в по-сухите ястия по-малко смеска, в супите може и повече.
Татко едно време го правеше същото без толкова сол, само че го заваряваше в бурканчета от детски храни.

# 48
Едната ми баба прави също подобна заготовка с повече подправки. Тя я прави в малки бурканчета и е по-скоро за допълнителен аромат и вкус, особено зимата.

# 49
Момичета, страхотни сте, благодаря, че споделяте Simple Smile
Ето и моите... дето не са тайни, ама ми вършат работа.
Домати за зимата - избирам хубави и здрави домати, измивам, изсушавам и пълня едно чекмедже от фризера направо така, цели. Когато ми трябват за готвене, ги потапям за минута-две във вряла вода (ако е за супа - направо в супата даже), обелват се супер лесно и после или ги стържа на ренде, или ги пасирам и доматеното пюре е готово Simple Smile
Във фризера имам и суров магданоз, джоджен и босилек. Особено босилекът ухае страхотно.
Понякога слагам и малини или къпини в кутии от сладолед и замразявам. Могат да се ядат цяла зима, особено поръсени със захар.
А най-голямата ми тайна е за рязането на лук - понеже ненавиждам миризмата на лук и очите ми не го понасят още като почна да го беля, слагам до дъската за рязане запалена свещ. Не знам как работи, обаче даже ароматът не усещам, камо ли да ми се насълзят очите. Пробвала съм всичко - и в камера съм го държала, и дъвки съм дъвкала, обаче това е най-доброто newsm10

# 50
  • София
А най-голямата ми тайна е за рязането на лук - понеже ненавиждам миризмата на лук и очите ми не го понасят още като почна да го беля, слагам до дъската за рязане запалена свещ. Не знам как работи, обаче даже ароматът не усещам, камо ли да ми се насълзят очите. Пробвала съм всичко - и в камера съм го държала, и дъвки съм дъвкала, обаче това е най-доброто newsm10
Много интересно! Ще опитам следващия път, когато режа лук.  bouquet По принцип само от беленето започват да ми сълзят очите, а като почна да режа е направо ужас.  Crossing Arms

# 51
  • WonderLand
ОО и  аз ще го пробвам това със свещта.

Вкъщи обикновено на мивката държа гъби, попивателни, телчета веро и т.н. почистващи места и после е много досадно махането на всичко, чистене и т.н. защото мръситията отива навсчкъде докато мия съдове, та си реших проблема с една метална етажерка за баня, която се закача с вендузи за сетаната. В нея сложих нещата, които най-често позлвам и ми е супер по-удобно  Simple Smile

# 52
Аз съм на същия хал - така ме щипе, че нито виждам, нито мога да стоя със затворени очи. Wink

# 53
  • София
Моят мъж реже лук със зимната каска за мотора на главата, естествено със затворен визьор.

# 54
Режа лук в робота, иначе дъвката ми е помагала. Ползвайте си уредите момичета. Аз ги държа на плота и само изплаквам, като съм рязала зеленчуци. Отнема 10 - 20 секунди.

# 55
Почти всеки път като нарежа лука и съм се разревала, се сещам, че имам чопър, който е в шкафа над главата ми. Нямам навик да го ползвам. Пък е толкова полезен.
Трябва да си го извадя на плота, въпреки че гледам да няма много неща по него, защото е малък... Tired
Иначе при мен лукът люти по-малко, ако е поседял преди това в хладилника и е доста студен.

# 56
  • Sofia
Ако изчистения лук поседи за 5-10мин.в студена вода ,не люти много като се реже.

# 57
  • Шотландия
Проблемът с рязането на лук съм решила - купувам готов нарязан и замразен лук. Само вадя и слагам в яденето. Ако случайно нямам - режа в чопъра също, отнема секунди, веднага лукът отива в манджата, а чопъра - да се мие, но това е относително по-рядко. Откакто открих тези заготовки с нарязан наситно и замразен лук, се родих - очите ми са МНОГО чувствителни.

Сега се сетих, че си приготвям подправка за пиле и месо - сол, червен пипер и подправки, каквито обичам. Смесвам ги само и ги слагам в един по-големичък буркан с капачка с дупки. Като дойде ред да готвя въпросното месо или зеленчуци - направо ръся оттам. Спестява време и в сравнение с готовите подправки е по-добро, защото няма разни Е-та и глутамати.

# 58
  • Бургас
Ние също имаме подготвена смес за пържоли или печено месо под фолио- сол, червен пипер, кимьон. Толкова много обичам кимьон, че тази смес си ръся на филия или  като подготвям "хапки за крем-супа. Всъщност, тези хапки са парчета от филия, нарязана напречно на 4-5 парчета. Пържа ги с много малко мазнина или ги пека.

Общи условия

Активация на акаунт