След депозитите накъде?

• 121 575
  • 770
  •   1
Отговори
# 390
Коко, имоти в София не ме интересуват, даже и в Пловдив вече. Simple Smile
Не ми трябват повече.
Сега съм още на вълна депозити, мисля за взаимни фондове, но не български.

# 391
  • София
Дева пак ще каже че не е за темата, но ето още аргументи защо имотите не са удачна алтернатива на депозитите. http://bogat.bg/vodeshta/pravilni-li-sa-cenite-na-imotite/
Да разгледаме "експертните" мнения в статията:
Цитат
А то е, че стойността на имота, заедно с необходимите разходи за реновиране и привеждане на имота в добър за отдаване под наем вид, не бива да превишава осем пъти очаквания годишен наем на имота.
Със завоалирани думи казват, че този имот трябва да носи 12% доходност, което е меко казано нагло в тази икономическа обстановка. По-реалния вариант на смятане е 200 наема цена на имота, а не 100 наема на експертите от статията  Mr. Green

Цитат
Въз основа на средните нива за отдаване под наем на обзаведените едностайни в София, при ниво от 234 евро на месец (съгласно данните на водещ сайт за недвижими имоти), то излиза, че правилната продажна цена на този род имоти в столицата е под 22 464 евро
Само че тази цена е под себестойност на строителството, ама експертите не ги касае  Mr. Green

Цитат
Най-вероятно обмисляте покупката на имот с цел инвестиция, защото лихвите по депозитите са рекордно ниски и скоро най-вероятно депозитите ще носят „реални загуби“ на притежателите си, заради инфлацията.
И статията казва със кръчмарски сметки, "не е хубаво да купите имот с под 12% доходност, ама реално не ви казваме какво да правите с парите си, защото и депозитите са на загуба". Мъдри хора  Peace

# 392
Дева пак ще каже че не е за темата, но ето още аргументи защо имотите не са удачна алтернатива на депозитите. http://bogat.bg/vodeshta/pravilni-li-sa-cenite-na-imotite/

Най-напред да си кажа, че принципно съм съгласна със статията и не намирам инвестицията с цел даване под наем за добра. Обаче ей този цитат, около който е изградена тезата на автора, ми мяза малко на изсмукан от пръстите:

Цитат
Има едно просто правило, поне в САЩ, което дава много ясна представа, каква е „правилната цена“ на имот, който ще се отдава под наем. А то е, че стойността на имота, заедно с необходимите разходи за реновиране и привеждане на имота в добър за отдаване под наем вид, не бива да превишава осем пъти очаквания годишен наем на имота.

Кой и къде е дефинирал това правило? Защо няма позоваване? По принцип това е един от методите за демагогия - използването на клишета от сорта на "всеизвестно е", "неоспорим факт е, че" и пр. А след това си казваме каквото мислим или каквото сме чули от агенция ЕЖК, или каквото ни се иска да внушим Twisted Evil
Второ, това правило изобщо не е вярно. И за да не съм голословна популистка ще го докажа Mr. Green

Отидох в една търсачка за жилища във Франкфурт и най-напред потърсих цените за наем на стандартни апартаменти (80-100 квадрата, 2-3 стаи в жилищен блок). Масовият наем се движеше в порядъка на 1100-1500 евро. После смених търсенето и за същите по параметри имоти поисках цени. Ми масовите цени се движеха в порядъка на 400 000 - 500 000 евро (като имаше и по над милион, ама ги махам).

https://www.immobilienscout24.de/wohnen/hessen,frankfurt-am-main/wohnungen.html

И какво излиза? Според горното правило ако вземем най-високия масов наем от 1500 евро, то цената на апартаментите във Франкфурт би трябвало да е 1500*12*8=144 000 евро. Да, ама търсенето показва тройно по-висока цена. Ами сега, къде отиде това свещено правило? Twisted Evil

Освен това, даже и правилото да беше вярно, то нали знаете, че като няма риба и ракът е риба. То и синдикатите показват някакви сметки, че на човек му трябвали нам колко си хиляди лева за да живее нормално, но не виждам масово хората да отказват по-ниско платени работи заради това, нали? Whistling

Толкова по тази статия, но докато я четях кликнах и на един линк в нея и намерих една друга интересна статия:

http://bogat.bg/aktualni/s-kolko-mogat-da-poskapnat-imotite-spor … nicheskia-analiz/

Има не голи приказки (демагогия, виж по-горе Twisted Evil), а едни много ясно визуализирани криви на ръста на цените, които според мен не говорят за балон. Изрежете пика от балона през 2008 и мислено свържете началните цени с крайните (ако не можете мислено ползвайте линийка, листче и т.н.) и ще видите един съвсем нормален тренд на нарастване, като за 12 години цените грубо казано са се удвоили. Ми на мен това не ми прилича на балон - това са средно 6% годишен ръст. Какъв балон виждате при 6% годишен ръст??? За същия период МРЗ е скочила от 120 лева на 420 лева (3,5 пъти),

https://www.kik-info.com/spravochnik/mrz.php

а средната работна заплата е скочила от 310 лева на 753 лева (2,4 пъти).

http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=artic … 54&Itemid=134

Та при това положение защо ръст от 100% за 12 години да се приема за балон? Защото на някои им се иска ли?  newsm78

# 393
Инвеститорите на борсите се водят от страха и алчността, писала съм го вече. Досега на БФБ алчността доминираше и гледахме страхотен растеж на СОФИКС (определящ според мен индекс). Да, ама като гледам нещата се успокоиха и сега идва голямата чуденка Twisted Evil Разбира се не за Кокопапа с неговите 1000 лева, а за хора които ще ги заболи ако загубят. А решението хич не е просто - дали да се кешира натрупаната печалба или това ще е само корекция и после пак ще има ръст? Да, ама ако другите кешират преди мен акциите ще се обезценят и с всеки ден закъснение ще губя още и още? И така да чакам или да продам с първите? Ама ако продам сам ще си отрежа клона, но пък ако не продам може да се мина?

А де? Ето ви графиката, кажете страхът или алчността ще победят, но имайте предвид и оита от близкото минало Sunglasses Няма да питам Кокопапа какво ще прави, защото той сега с неговите 1000 лева само си чеше любопитството и тества нещата, а и може да прежали натрупаните 20% печалба. Питам тези, сложили много пари Twisted Evil

http://finance.dir.bg/index/details.php?id=3&time=6M

# 394
  • София
Кой ще са балъците, сложили крупни суми на БФБ и заложили на Софикса?
Всеки средноинтелигентен може да си търгува на световните пазари от всякъде.
Сега поне нет и устройства - бол.
Че то като хванеш посоката на Дакса или друг индекс - ден за ден може да си печелиш.
Е, ще има и загуби понякога. Но поне европеййските и американски индекси се движат много предвидимо.

# 395
Здравейте,
Скъпа ЧС, 2-3дни не писах и понеже темата замря, гледам че 2 пъти ме споменаваш и провокираш Simple Smile  - ОК ще ти отговоря, въпреки че "не питаш мен".
Първо бъркаш основни понятия на борсата ИНВЕСТИТОР и СПЕКУЛАНТ. Спекулантите са тези които купуват днес и утре или след 2-3 месеца тръпнат с пръст на мишката или таблета, дали са спечелили 5-10ст., за да продадат даден актив. Един читав инвеститор купувайки дялове в дадена компания ще провери отчетите, мениджмънта, прозрачността, перспективите, дивидентите години назад и купувайки тази акция дори може да не я поглежда първата година(защото си е написал домашното), а за продажби може да помисли след 3-5години, а ако компанията се развива добре, дава си 3-4% дивидент и т.н. защо и да я продава? Ако поевтинее в следствие на повече страх на борсата - чудесна възможност да купи още от любимата си компания на по-ниски цени.
Ти виждаш, че сме стигнали някакъв ръст за 3м., а аз виждам че все още сме 70% под нивата си отпреди кризата и не забравям че повечето борси вече пак са на тези нива и даже някои ги задминаха. Ти вчера пускаш графика, а не знам видя ли съседната новина от дир.бг че след дългогодишни опити инфлацията се е събудила и за януари е 1,5% или колкото депозитите или около 50% от доходността на недвижимите имоти Wink. Един вижда възможност от загуби - друг възможности, няма лошо.
Колкото до мен инвестицията ми на БФБ вече е около 10 000лв, но това не е толкова важно. Важното е че открих компании като ФНИ Б-я, която отдава имоти под наем при 10% доходност и е длъжна като покрие другите разходи да раздаде 90% от печалбата като дивидент. Има си 5г. договори с повечето наематели и професионалисти които тичат за всичко. И после нямало 10% доходност от НИ, няма друг път и даже няма нужда от 100хил Евро и ипотека за да участвам!

Скъпа Айше, продължаваш с иронията и обидните си подхвърляния. Да съдейки по ник-а ти доста твои сънародници харесват Германия, но там икономиката расте с 1,5%, а тук с 3%, тук заплатите се и ще се увеличават в пъти по-бързо а това остава пари в хората и съответно по-големи печалби за компаниите. Дакс е на нивата си от 2007, а Софикс има да расте в пъти до там, за мен нашия индекс има повече шанс да ми донесе пари. Тук в БГ вече се запознах с ДВИ на чудесни компании, като Спиди и Монбат. Компании открити, български и със отличен марж на печалбата спрямо конкурентите си в ЕС и Германия разбира се. Това лято ще отида и на ОСА да се запозная и да чуя и как мисли мениджмънта.... ти това в Германия можеш ли да  го направиш? Хвалиш ми борси в които плуват милиони акули готови да лапнат парите ти, а неглежираш нашето,  което наистина може да ти донесе пари! Ако имам стотици хиляди евро може би бих ги вложил на развити и стабилни пазари, въпреки че историята казва че и те може да се сриват, но ако искам да направя десетки или стотици хиляди избирам БГ - ето например малката БГ компания Спиди стъпвайки в Румъния получава достъп до 4пъти по голям пазар и има шанс за подобен ръст на продажбите и печалбата. Ти виждашли големите мастодонти като Луфтханза или Дойче пост с шанс да удвоят или утроят продажбите? Мисля че една малка бг компания има много повече шансове да расте и да се развива в сравнение с тези мастодонти притиснати от стачки и нискотарифни конкуренти. Ами успех явно доста печалби си направила там, е аз ще опитам с по-познатото тук.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 07:49 от kokopapa

# 396
  • София

Колкото до мен инвестицията ми на БФБ вече е около 10 000лв, но това не е толкова важно. Важното е че открих компании като ФНИ Б-я, която отдава имоти под наем при 10% доходност и е длъжна като покрие другите разходи да раздаде 90% от печалбата като дивидент. Има си 5г. договори с повечето наематели и професионалисти които тичат за всичко. И после нямало 10% доходност от НИ, няма друг път и даже няма нужда от 100хил Евро и ипотека за да участвам! Браво, само че няма такава доходност от НИ в България, освен ако не се отдава на хотелски принцип. Самото обещание за 10% доходност от цени в момента/наем в момента е невъзможно. Така че тази фирма май събира париички от нови и ги дава като дивидент на по-стари клиенти, иначе няма откъде да ги вземе. Мирише ми на пирамидка такава фирма  Mr. Green

Скъпа Айше - Колежката е Аиша, мисля, че не е трудно за четене, продължаваш с иронията и обидните си подхвърляния. Да съдейки по ник-а ти доста твои сънародници харесват Германия Много плосък опит за личностна обида, сигурна съм, че можеш повече , но там икономиката расте с 1,5%, а тук с 3%, тук заплатите се и ще се увеличават в пъти по-бързо а това остава пари в хората и съответно по-големи печалби за компаниите. Дакс е на нивата си от 2007, а Софикс има да расте в пъти до там, за мен нашия индекс има повече шанс да ми донесе пари. Тук в БГ вече се запознах с ДВИ на чудесни компании, като Спиди и Монбат. Компании открити, български и със отличен марж на печалбата спрямо конкурентите си в ЕС и Германия разбира се. Това лято ще отида и на ОСА да се запозная и да чуя и как мисли мениджмънта.... ти това в Германия можеш ли да  го направиш? Хвалиш ми борси в които плуват милиони акули готови да лапнат парите ти, а неглежираш нашето,  което наистина може да ти донесе пари! Ако имам стотици хиляди евро може би бих ги вложил на развити и стабилни пазари, въпреки че историята казва че и те може да се сриват, но ако искам да направя десетки или стотици хиляди избирам БГ - ето например малката БГ компания Спиди стъпвайки в Румъния получава достъп до 4пъти по голям пазар и има шанс за подобен ръст на продажбите и печалбата. Ти виждашли големите мастодонти като Луфтханза или Дойче пост с шанс да удвоят или утроят продажбите? Мисля че една малка бг компания има много повече шансове да расте и да се развива в сравнение с тези мастодонти притиснати от стачки и нискотарифни конкуренти. Ами успех явно доста печалби си направила там, е аз ще опитам с по-познатото тук.
От всичко казано дотук ме убеди, че си някакъв прохождащ брокер с цел да набере клиентела в женски форум  Mr. Green

# 397
  • Русе
  Какво е ФНИ.
  kokopapa, един мъж в женски форум е очевидно много по-неуместно фигуриращ от всеки женски брокер, от който същност съм чела съвсем аргументирани постове.

# 398
Привет, темата е за алтернативи на депозита и аз мисля че разглеждам в постовете си точно такива. Не продавам продукти и не предлагам посредничество както форумки в други теми. Доскоро спазвах и добрия тон но високомерните и хапливи коментари от невежи хора, за които 60квадрата в покрайнините на голям град са върха на сладоледа, започват да ме дразнят. Мисля че всяка моя теза аргументирам с примери и личен опит и бих се радвал на подобни разговори а не някакви подмятания. Щом не вярвате или не искате да коментирате алтернативи на депозита и панела ОК просто спираме писането.
ФНИ е Фонд за Недвижими Имоти България АДСИЦ- компания построила 2 магазина Мосю Бриколаж и отдаваща ги на едноименната верига под наем в Сф и Варна при 10% доходност от наем. Също притежава Сграда 1 в София Бизнес Парк, която е пълна с наематели при подобна доходност и построи нова сграда при Камбаните БЦ вече наета на 70% при 10.5 Е на кв.м.

п.п. спирам с писането щом толкова дразня аудиторията.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 09:43 от kokopapa

# 399
  • София
Аз няма да споря, БФБ и българските банки имат много хубавия навик да рестартират системата на десетина години.  Mr. Green
Успех с вложенията, но нека запазим добрия тон и избора на всеки.  Wink

# 400
Здравейте,
Скъпа ЧС, 2-3дни не писах и понеже темата замря, гледам че 2 пъти ме споменаваш и провокираш Simple Smile  - ОК ще ти отговоря, въпреки че "не питаш мен".
Първо бъркаш основни понятия на борсата ИНВЕСТИТОР и СПЕКУЛАНТ. Спекулантите са тези които купуват днес и утре или след 2-3 месеца тръпнат с пръст на мишката или таблета, дали са спечелили 5-10ст., за да продадат даден актив. Един читав инвеститор купувайки дялове в дадена компания ще провери отчетите, мениджмънта, прозрачността, перспективите, дивидентите години назад и купувайки тази акция дори може да не я поглежда първата година(защото си е написал домашното), а за продажби може да помисли след 3-5години, а ако компанията се развива добре, дава си 3-4% дивидент и т.н. защо и да я продава? Ако поевтинее в следствие на повече страх на борсата - чудесна възможност да купи още от любимата си компания на по-ниски цени.
Браво, отлична аргументация АМА НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ. Точно както казваш ти се прави, но не у нас, защото у нас на фирмите не им пука за представянето им на борсата. Единственото, за което им пука, е да вземат максимална цена на ИПО-то, а после им е все тая. Ако си забелязал, нашите фирми пускат на борсата само и единствено миноритарни пакети и по този начин акционерите нямат никакъв глас и никаква роля. Е защо да и пука на фирмата за тях? И защо фирмата да им дава дивидент, ако може да си гласува да не се раздава такъва? И какво и е на фирмата, ако ще акциите да загубят 99% от цената си? Само ще си ги купят обратно Twisted Evil
Ти виждаш, че сме стигнали някакъв ръст за 3м., а аз виждам че все още сме 70% под нивата си отпреди кризата и не забравям че повечето борси вече пак са на тези нива и даже някои ги задминаха.
Именно, виждам го и това ми говори много. Трябваше отдавна да сме си върнали позициите от преди кризата, ако БФБ беше нормална борса. Ти вчера пускаш графика, а не знам видя ли съседната новина от дир.бг че след дългогодишни опити инфлацията се е събудила и за януари е 1,5% или колкото депозитите или около 50% от доходността на недвижимите имоти Wink. Един вижда възможност от загуби - друг възможности, няма лошо. Тази инфлация е заради храните, напролет трендът ще е наобратно. По-рано пък имаше друга новина за спад на цените на едро и на цените на производителите, която е по-важна. Та брой пилците наесен.
Колкото до мен инвестицията ми на БФБ вече е около 10 000лв, но това не е толкова важно. Важното е че открих компании като ФНИ Б-я, която отдава имоти под наем при 10% доходност и е длъжна като покрие другите разходи да раздаде 90% от печалбата като дивидент. Има си 5г. договори с повечето наематели и професионалисти които тичат за всичко. И после нямало 10% доходност от НИ, няма друг път и даже няма нужда от 100хил Евро и ипотека за да участвам! Ми супер звучи, само дето не им вярвам на българските фирми Wink

# 401
...Тази инфлация е заради храните, напролет трендът ще е наобратно.  ...
няма д аго има този филм - наобратно . Инфлацията ще е само в една посока при това с ускорение.

# 402
...Тази инфлация е заради храните, напролет трендът ще е наобратно.  ...
няма д аго има този филм - наобратно . Инфлацията ще е само в една посока при това с ускорение.

Винаги напролет храните падат и затова не се гледа инфлацията при сезонните колебания само на една група стоки. И аз причини за някаква кой знае каква инфлация не виждам, макар да се натрупа годишна от 1-2% да е реалистично. Но не нещо повече. Ма кой знае де, то божа работа Simple Smile
Но все пак при положение, че като цени почти сме догонили средноевропейските, а като заплати сме доста по-назад, няма основание за голяма инфлация.

# 403
Песен казваш? Хм. Аз като бях в София и имах едно тесте билети за транспорта ... дори не ми позволиха да си доплатя за нови. Направо трябваше да ги хвърля. Ама мног опоевтинял транспорта ! А на майка ми сметката за тока направо се е стопила.
С обратен знак ли работиш ?

# 404
ОК, 5-10% е инфлацията годишно, мир да има Peace

Общи условия

Активация на акаунт