Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 212
  • 706
  •   1
Отговори
# 120
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета в майчинство съм вече 40 дни след раждането сметнах ,че горе долу 570 лв ще ми дава НОИ на месец според парите,който ми преведоха за 10 месец имам една година трудов стаж и съм ме осигурявали на 1020 взимах 800. А предната година бях студентка и не работех.Не трябва ли 1 година да получавам към 650лв ?
Не разбрах много от написаното, но първата година майчинство се смята на база предходните 24 месеца и явно при теб в изчислението влизат месеци като безработна.Те се смятат на база МРЗ за тогава и ти свалят сумата.Пробвай с калкулатора на НОИ с ПИК или този на кик-инфо.

# 121
Момичета в майчинство съм вече 40 дни след раждането сметнах ,че горе долу 570 лв ще ми дава НОИ на месец според парите,който ми преведоха за 10 месец имам една година трудов стаж и съм ме осигурявали на 1020 взимах 800. А предната година бях студентка и не работех.Не трябва ли 1 година да получавам към 650лв ?
Не разбрах много от написаното, но първата година майчинство се смята на база предходните 24 месеца и явно при теб в изчислението влизат месеци като безработна.Те се смятат на база МРЗ за тогава и ти свалят сумата.Пробвай с калкулатора на НОИ с ПИК или този на кик-инфо.
мерси

# 122
  • Пловдив
Момичета, аз имам стаж 15г,но месеца в които забременях ме съкратиха и се регистрирах на бюрото по труда.Въпроса ми е колко дни трябва да имам отработени като ме назначат преди 45-дневния болничен,за да си взимам 2г майчинство?И понеже си смятам майчинство около 300лв,първата година толкова ли ще взимам или го изравняват с МРЗ ?

# 123
И 1-2 работни дни са достатъчни.Първата година няма как да получаваш по-малко от МРЗ.

# 124
  • Пловдив
огромно благодаря  bouquet

# 125
Момичета, моля за помощ - ще се връщам на работа след месец, малкият ще е на 1.4 год. Работодателят ми обаче спомена, че може да ме премести на друго място( в друг офис), като не уточни конкретно. Интересува ме, може ли да ми променят заплатата и длъжността до навършване на 2рата година на детето или нещата не са обвързани, след като се връщам на работа?благодаря  Hug

# 126
Могат да се променят с твое съгласие в писмен вид.Нещата не са свързани с възрастта на детето и нямат общо.

# 127
Благодаря Hug

# 128
Здравейте момичета!

Много бих се радвала,  ако някой ми помогне с отговор на моя въпрос. Бременна съм в 5ти месец и съм безработна.  Имам нужните 12 месеца стаж и от всичко прочетено разбрах,  че най-добре би било да бъда назначена някъде фиктивно.  Въпросът ми е каква е сумата,  която ще трябва да плащам за осигуровките ми на работодателя /някакъв % от МОД ли е?  / и само здравни ли дължа или и социални./Ако са само здравни тези 2 год.  зачитат ли се за тр. стаж?  Thinking /
А също така какво се случва с 45те дни ПГО, на който ще имам право може ли да се ползва при този или при друг работодател,  след изтичането да отпуск за гледане на дете  до 2 год.

Благодаря ви предварително!  Simple Smile 

# 129
Здравейте, имам нужда от съвет, който след 3 месеца ходене по мъките с НОИ, НАП и НЗОК никой не може да реши. Живея в БГ от 2 години, в които работя и се осигурявам здравно и социално. Преди това живях в Англия 12тина години през което време се осигурявах там. Преди няколко месеца открих, че съм с прекъснати здравни права в БГ и преди месец пуснах молба през НЗОК до HMRC в Англия за потвърждение, че съм осигурявана там. Тъй като НАП изисква мокър печат на бланката за възстановяване, а в ОК не бяха много наясно що е то, процедурата ще отнеме поне още месец след празниците, а аз съм бременна в 8ми месец. Ще раждам в частна болница и си плащам ЖК, ФМ и тн там. Въпросът ми е мога ли да изляза в болничен и НОИ ще го плати ли и след това мога ли да взимам майчинство? Прекъснатите права само болничното лечение ли афектират? Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост!

# 130
  • Ст. Загора
Здравейте,
моля за помощ относно информация за следното:
върнах се на работа когато детето ми навърши 1 г. и всеки месец получавах помощ за отглеждане на дете в размер на 170 лв. Считано от14.11.2016 г. съм освободена от работа и днес в справката на НОИ по ЕГН и ПИК видях, че имам статус "не подлежи на плащане". След като вече не работя спира ли ми се тази помощ и защо /в смисъл каква е логиката/?
Благодаря предварително!

# 131
  • София
Здравейте,
моля за помощ относно информация за следното:
върнах се на работа когато детето ми навърши 1 г. и всеки месец получавах помощ за отглеждане на дете в размер на 170 лв. Считано от14.11.2016 г. съм освободена от работа и днес в справката на НОИ по ЕГН и ПИК видях, че имам статус "не подлежи на плащане". След като вече не работя спира ли ми се тази помощ и защо /в смисъл каква е логиката/?
Благодаря предварително!
Това не е помощ. И да спира се, когато не сте на трудов договор. Значи втората година работещите майки имат право на отпуск за за отглеждане на дете и им се полагат 340 лв. Когато се върнат на работа получават половината от тези пари - 170 лв. Неработещите не ги получават. Как сте освободена от работа, като по Закон сте защитена?

# 132
Здравейте, имам нужда от съвет, който след 3 месеца ходене
по мъките с НОИ, НАП и НЗОК никой не може да реши. Живея в БГ от 2 години, в които работя и се осигурявам здравно и социално. Преди това живях в Англия 12тина години през което време се осигурявах там. Преди няколко месеца открих, че съм с прекъснати здравни права в БГ и преди месец пуснах молба през НЗОК до HMRC в Англия за потвърждение, че съм осигурявана там. Тъй като НАП изисква мокър печат на бланката за възстановяване, а в ОК не бяха много наясно що е то, процедурата ще отнеме поне още месец след празниците, а аз съм бременна в 8ми месец. Ще раждам в частна болница и си плащам ЖК, ФМ и тн там. Въпросът ми е мога ли да изляза в болничен и НОИ ще го плати ли и след това мога ли да взимам майчинство? Прекъснатите права само болничното лечение ли афектират? Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост!
Ще получаваш болничен и майчинство.Здравноосигурителните права засягат болничните услуги и докато не ги оправиш ще плащаш като здравнонеосигурен пациент.В болниците обикновено има ценоразпис за осигурени и неосигурени.

# 133
Здравейте, имам нужда от съвет, който след 3 месеца ходене
по мъките с НОИ, НАП и НЗОК никой не може да реши. Живея в БГ от 2 години, в които работя и се осигурявам здравно и социално. Преди това живях в Англия 12тина години през което време се осигурявах там. Преди няколко месеца открих, че съм с прекъснати здравни права в БГ и преди месец пуснах молба през НЗОК до HMRC в Англия за потвърждение, че съм осигурявана там. Тъй като НАП изисква мокър печат на бланката за възстановяване, а в ОК не бяха много наясно що е то, процедурата ще отнеме поне още месец след празниците, а аз съм бременна в 8ми месец. Ще раждам в частна болница и си плащам ЖК, ФМ и тн там. Въпросът ми е мога ли да изляза в болничен и НОИ ще го плати ли и след това мога ли да взимам майчинство? Прекъснатите права само болничното лечение ли афектират? Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост!
Ще получаваш болничен и майчинство.Здравноосигурителните права засягат болничните услуги и докато не ги оправиш ще плащаш като здравнонеосигурен пациент.В болниците обикновено има ценоразпис за осигурени и неосигурени.
Благодаря за бързия отговор! Хубав уикенд!

# 134
Здравейте момичета!

Много бих се радвала,  ако някой ми помогне с отговор на моя въпрос. Бременна съм в 5ти месец и съм безработна.  Имам нужните 12 месеца стаж и от всичко прочетено разбрах,  че най-добре би било да бъда назначена някъде фиктивно.  Въпросът ми е каква е сумата,  която ще трябва да плащам за осигуровките ми на работодателя /някакъв % от МОД ли е?  / и само здравни ли дължа или и социални./Ако са само здравни тези 2 год.  зачитат ли се за тр. стаж?  Thinking /
А също така какво се случва с 45те дни ПГО, на който ще имам право може ли да се ползва при този или при друг работодател,  след изтичането да отпуск за гледане на дете  до 2 год.
 Благодаря ви предварително!  Simple Smile 
Ако те назначат някъде, плащаш всички дължими осигуровки в зависимост от длъжността.Ще плащаш само здравни 20,16лв, ако си в постоянен болничен и после през двете години майчинство.
Платения отпуск няма как да ползваш при друг.При освобождаване трябва да бъде изплатен от работодателя, при фиктивно естествено не се случва.

Общи условия

Активация на акаунт