Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 385
  • 706
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!
Имам два важни въпроса, на които не можах да си отговоря.
Моят случай е: трудов договор, осигурена съм за рисковете ОЗ и Б, 8ч. р.д., 1,5г работех, след това ползвам болничен по общо заболяване-5мес, сега вече тече 45дневния болничен преди раждане.

Първият:
Обезщетението за раждане и отглеждане на дете ще включва ли обезщетението за общо заболяване, т.к. знам, че това за раждане включва 24мес назад?

Вторият:
Ако забременея в периода на отглеждането на детето и ползвам полагаемият отпуск а това, преди навършването му на 2г, след раждането му какъв приход ще имам? То ще бъде ли равно на: останало обезщетение за първото + обезщетение за второто? Обезщетението за второто на база МРЗ ли ще е или ще се вземе базата бруто, определена за първото?

Благодаря!

# 256
Здравейте!
Моят случай е: трудов договор, осигурена съм за рисковете ОЗ и Б, 8ч. р.д., 1,5г работех, след това ползвам болничен по общо заболяване-5мес, сега вече тече 45дневния болничен преди раждане.

Първият:
Обезщетението за раждане и отглеждане на дете ще включва ли обезщетението за общо заболяване, т.к. знам, че това за раждане включва 24мес назад? - включва дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване

Вторият:
Ако забременея в периода на отглеждането на детето и ползвам полагаемият отпуск а това, преди навършването му на 2г, след раждането му какъв приход ще имам? То ще бъде ли равно на: останало обезщетение за първото + обезщетение за второто? Обезщетението за второто на база МРЗ ли ще е или ще се вземе базата бруто, определена за първото? - ако родиш след като изтекат 410 кал. дни ще получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на малко дете до 2 год. плюс обезщетение за бременност и раждане за второ дете. Обезщетението за бременност за второ дете ще се изчисли и сравни с размера за първо. Ще получаваш  по-благоприятното.

Благодаря!

# 257
Здравейте!

Първият:
Обезщетението за раждане и отглеждане на дете ще включва ли обезщетението за общо заболяване, т.к. знам, че това за раждане включва 24мес назад? - включва дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване

Вторият:
Ако забременея в периода на отглеждането на детето и ползвам полагаемият отпуск а това, преди навършването му на 2г, след раждането му какъв приход ще имам? То ще бъде ли равно на: останало обезщетение за първото + обезщетение за второто? Обезщетението за второто на база МРЗ ли ще е или ще се вземе базата бруто, определена за първото? - ако родиш след като изтекат 410 кал. дни ще получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на малко дете до 2 год. плюс обезщетение за бременност и раждане за второ дете. Обезщетението за бременност за второ дете ще се изчисли и сравни с размера за първо. Ще получаваш  по-благоприятното.

Благодаря!

Вива,
Благодарности за отговора. Запознаването със счетоводните въпроси е едно голямо предизвикателство за мен. Затова, бих искала да проверя дали съм разбрала правилно отговора ти:

По първият въпрос: Ако БД(бруто доход) за база за 5те месеца болничен е 1000 лв, то за същия период месечно нето са ме обезщетявали: 80% х 1000лв = 800лв.

По вторият въпрос: Обезщетението, което мога да очаквам да получа от двете ми деца, в периода, когато  1вото дете е на възраст между 1г и 2 годишна възраст, а второто ще се роди, се получава от сумата:

1. обезщетение за първото, което в момента е около 200лв=> 0,5 х 200лв=100лв/месечно
2. обезщетение за второто, което със сигурност ще е по-малко от това за първото, т.к. за първото брутото се определя от месечната РЗ (работна заплата), за времето, когато тя е била 100% , а не 90%, дадена като обезщетение за отглеждане на 1вото дете=> по-високата стойност се оказва тази за първото дете, а именно БД=1000лв и 90% х 1000лв= 900лв/месечно

равна на :100лв+ 900лв=1000лв/месечно

До тук всичко точно ли съм разбрала?!

# 258
Здравейте, искам да Ви попитам относно отпуск по бащинство 15 дни с бащата на детето нямаме брак трябва ли да се водим на един и същи адрес и ако да трябва ли да е по постоянен или може и с временна регистрация? newsm12

# 259
Здравейте,ще подавам документи за прием за ясла с детска градина сега април.Резултатите ще излязат май,а детето ще тръгне септември или октомври(навършва 2г октомври)Въпроса ми е,кога се уведомява работодателя- май или октомври за да се прекрати майчинството?Къде мога да прочета законово как стои въпроса?Благодаря ви!

# 260
  • София
Здравейте,ще подавам документи за прием за ясла с детска градина сега април.Резултатите ще излязат май,а детето ще тръгне септември или октомври(навършва 2г октомври)Въпроса ми е,кога се уведомява работодателя- май или октомври за да се прекрати майчинството?Къде мога да прочета законово как стои въпроса?Благодаря ви!
Когато детето реално почне да посещава.

# 261
  • Пловдив
Да попитам моя мъж до кр. на април работи в една фирма,а от 01.май  започна в нова.Сега взе бележката за доход и в старата фирма са му писали доход до май,а в новата започва също с май месец.Шефа му от старата работа обяснява,че е писано май,защото тогава са му го изплатили,но реално те са за април и на бележката за детски трябва да пише април.Така излиза,че май месец е работил и на 2-те места,а не е така.Как да подам детски като заради това дохода надвишава,а реално той не е взел тези 2 заплати.Как да обясня на шефа му,че се пише дохода от месеца,който е изработил,а не който е взел парите или аз съм в грешка?

# 262
  • Пловдив
Не надвишавате дохода.Ти мислиш,че трябва в един месец да не надвишавате прага,а това не е така.Трябва общо за целия 12 месечен период да не надвишавате.Никой не ви гледа месец по месец.Събери доходите ви за 12 те месеца,раздели го на 12.Полученото раздели на броя на членовете в домакинството.Резултатът трябва да е равен или по-малък от 400 лв бруто

# 263
Здравейте, тъй като четох на много места, но пак не ми стана съвсем ясно, реших да питам тук. Бременна съм в 8 месец, не се водя никъде на работа, нито съм се водила преди да забременея, като цяло имам повече от година и половина трудов стаж. С бащата на детето нямаме брак, но се водим на един адрес (постоянен). Та въпроса ми е, колко майчинство ще взимам и за колко време. Благодаря предварително.

# 264
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ако не е, моля извенете ме, но не можах да намеря друга тема. Ще съм благодарна ако някой ми разясни някои неща. Става въпрос за това, че на 16.04.2017 г. детето ми навършва 2 години и с това приключва и майчинството ми. Искам да разбера какво следва от тук нататък с мен? Работих в гръцка фирма на постоянен договор, но тази фирма вече не работи в България и съответно аз оставам без работа. Трябва да ползвам и да ми изплатят натрупаната отпуска до момента, но знам, че закона ме защитава да не бъда уволнена до навършване на 3 години на детето. Във фирмата има и още една жена, която също е в майчинство, но нейното изтича чак октомври месец. Искам да разбера дали мога да ползвам някакъв платен годишен отпуск, колко месеца е и дали се поемат здравните осигуровки от фирмата, а също дали върви и трудов стаж. Говорих със счетоводството им, като те ми казаха, че не могат да осъществят контакт с фирмата и ще ми дадат отговор до края на седмицата... Това, което искам аз е да ползвам максимално отпуска, ако имам право на такъв.

# 265
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, тъй като четох на много места, но пак не ми стана съвсем ясно, реших да питам тук. Бременна съм в 8 месец, не се водя никъде на работа, нито съм се водила преди да забременея, като цяло имам повече от година и половина трудов стаж. С бащата на детето нямаме брак, но се водим на един адрес (постоянен). Та въпроса ми е, колко майчинство ще взимам и за колко време. Благодаря предварително.

Една година социално майчинство, ако отговаряш на критерия за доход.

# 266
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ако не е, моля извенете ме, но не можах да намеря друга тема. Ще съм благодарна ако някой ми разясни някои неща. Става въпрос за това, че на 16.04.2017 г. детето ми навършва 2 години и с това приключва и майчинството ми. Искам да разбера какво следва от тук нататък с мен? Работих в гръцка фирма на постоянен договор, но тази фирма вече не работи в България и съответно аз оставам без работа. Трябва да ползвам и да ми изплатят натрупаната отпуска до момента, но знам, че закона ме защитава да не бъда уволнена до навършване на 3 години на детето. Във фирмата има и още една жена, която също е в майчинство, но нейното изтича чак октомври месец. Искам да разбера дали мога да ползвам някакъв платен годишен отпуск, колко месеца е и дали се поемат здравните осигуровки от фирмата, а също дали върви и трудов стаж. Говорих със счетоводството им, като те ми казаха, че не могат да осъществят контакт с фирмата и ще ми дадат отговор до края на седмицата... Това, което искам аз е да ползвам максимално отпуска, ако имам право на такъв.

Законът не те защитата от съкращение по всички точки.Трябва да се разбереш с работодателя.Или си ползваш отпуска, или те съкращават и ти го изплащат, после отиваш на БТ.

# 267
  • Пловдив

Търси фирма да те назначи фиктивно на трудов договор преди да ти почне 45 дневния.Така ще взимаш първата година 460 лв на месец,а втората 340 лв месечно

# 268
Здравейте, мисля от догодина да се върна на работа и мислех , че закона ме защитава 3 г да не ме съкратят, уволнят. Но тук пишете, че не е така. Как могат да ме съкратят?

# 269
чл.333 ал.1 от Кодекс на труда

Общи условия

Активация на акаунт