Чудотворни места

• 39 640
  • 107
  •   1
Отговори
# 90
  • Deutschland
На Златолист нищо чудотворно не усетих, освен че ми призля жестоко докато се качвах нагоре към стаичката на Преподобна Стойна. Изведнъж всичко се завъртя пред очите ми и не помня след това нищо.
Много хора имаше, прииждаха от цяла България, правеха се едни фотосесии пред чинара, пред чешмите, въпреки забраната за снимки.
В руската църква съм била, писала съм желание за здраве, късмет, след три месеца се оказах бременна, а голямото дете беше на 13 години вече.
В църквата на Ванга на Рупите ми е неприятно да влизам, не знам защо. Някакъв як комерс се вихри там.

# 91
  • Най-красивата страна
Край Троянския манастир „Успение Богородично“ има аязмо с лековита вода, което се намира в скита „Св. Никола“ — най-старата запазена част от манастирския комплекс. Водата от това аязмо се смята за чудотворна и се използва от поклонници за изцеление.
Скит „Св. Никола“ и аязмото
Местоположение: Скитът се намира в близост до Троянския манастир, в живописна местност в Стара планина.

История: Това е най-старата част от манастира, датираща от XVII век. През 2020 г. е обновен и осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.

Аязмото: В скита има чешма с вода, която се смята за лековита и благословена. Много хора я използват за пиене, измиване и молитва.

Предания: Вярва се, че водата помага при очни, кожни и нервни заболявания, особено ако се използва с вяра и благодарност.

Гложенски манастир
Аязмото се намира в местност ,,Градището,,където първоначално е била построена обителта от княз Глож. в подножието на скалата върху която е изграден манастира.Легендата разказва, че иконата на Св. Георги мистично се преместила от старото място към сегашната скала, а на мястото ѝ останал лековит извор.

Рилски манастир
Аязмото се намира на около 3 км.от манастира до пещерата на св.Йоан Рилски,където светецът е живял като отшелник.
Водата е лековита,можете да се измиете и да пиете.
Минаването през тесния процеп на скалата симолизира духовно пречистване.
До Аязмото се стига по пътека от манастира.

Кръстова гора и аязмото ,,Гълъбичката,,
Намира се в Родопите,близо до село Борово.
Аязмото е открито,след като бяло гълъбче кацнало на скала от която бликнала вода.Смята се,че водата е лековита и носи душевен мир.

Село Момчиловци,Родопите.
Аязмото се намира в борова гора ,край връх св.Илия.

Рупите и аязмото на Ванга.
Има две чешми ,водата е лековита.

с.Златолист
Аязмото в Златолист се намира до храма „Св. Георги“ и е свързано с Преподобна Стойна — мистична лечителка и пророчица, живяла в селото. Водата от извора се смята за чудотворна и лековита, особено при очни и душевни страдания

Изворски манастир ,,Св.успение Богородично,, на 2 км от с.Извор,община История: Според легендата, манастирът е основан през XII век от руския княз Извор Таворски, който бил доведен до мястото от „летяща икона“.

Аязмото: Намира се край манастира и е свързано с чудотворната икона на Богородица. Водата от него се използва за изцеление и благословение.

Типично за мястото: Тихо, уединено, с усещане за святост и покой. Подходящо за молитва, медитация и духовно пречистване..

# 92
Здравейте, реших да пиша тук, за да не отварям нова тема.
Напоследък се чувствам депресиран, все едно не съм аз и някак си отвътре ми идва да отида на някое чудотворно място, където да ми се пречистат мислите и т.н., но по възможност да не трябва да се преспива там и евентуално да има аязмо. 
Може ли да препоръчате такива места ?
Демир баба теке.

Лично мен Демир баба теке страшно ме натовари защото:
1.по стълбите е навсякъде отрупано с парцалчета, вятъра ги размахва насам натам и слизането ти се превръща в слалом как да ги избягаш, за да не си нанесеш вреда
2.  Отдавна това място е загубило силата си като християнска ценност и е жалко защото е било свято място още от тракийско време, после християнско и накрая всичко е унищожено - остава единствено мохамеданството ....

За мен най силното място е църквата на Св. Стойна в Златилист... седейки на пейката по вековното дърво някакси изпадаш в безвремие и се успокояваш

ПП Фрау С - за да усети нещо човек според мен трябва дори за 2-3мин да се вглъби в себе си , да се " изключи" от околния свят .... и да наистина в Златолист идват много хора ...

# 93
Здравейте, реших да пиша тук, за да не отварям нова тема.
Напоследък се чувствам депресиран, все едно не съм аз и някак си отвътре ми идва да отида на някое чудотворно място, където да ми се пречистат мислите и т.н., но по възможност да не трябва да се преспива там и евентуално да има аязмо. 
Може ли да препоръчате такива места ?
Демир баба теке.

Лично мен Демир баба теке страшно ме натовари защото:
1.по стълбите е навсякъде отрупано с парцалчета, вятъра ги размахва насам натам и слизането ти се превръща в слалом как да ги избягаш, за да не си нанесеш вреда
2.  Отдавна това място е загубило силата си като християнска ценност и е жалко защото е било свято място още от тракийско време, после християнско и накрая всичко е унищожено - остава единствено мохамеданството ....

За мен най силното място е църквата на Св. Стойна в Златилист... седейки на пейката по вековното дърво някакси изпадаш в безвремие и се успокояваш

ПП Фрау С - за да усети нещо човек според мен трябва дори за 2-3мин да се вглъби в себе си , да се " изключи" от околния свят .... и да наистина в Златолист идват много хора ...
Миналата седмица бях там за първи път. Парцалчетата са минимални, явно са ги почистили.
Предложих мястото, понеже авторът не казва от кой край на България е и до къде желае да пътува. Обектът е може би единственият отговарящ на запитването в Североизточна България. Поне аз не знам за друг в района.
Иначе зимата бяхме в с. Добърско, църквата Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. В двора зад нея също има аязмо.

# 94
от София съм аз, иначе благодаря на всички за отговорите

# 95
Много субективно е усещането на т. нар. Чудотворни места. Проба- грешка ще трябва да е за да откриеш твоето. Успех!

# 96
  • Sofia
от София съм аз, иначе благодаря на всички за отговорите

По-скоро откъсване от големия град би било добре. Ако можете да се откъснете за малко и да прекарате месец в Родопите например би повлияло добре. Тям в региона сам ще намерите местата, манастирите и аязмо. В Асеновград също има такива места.

# 97
Много ме влекат Родипите, а така и не съм ходил там, но тази идея за прекарване на повече време там наистина ми допада и ме кара да се замисля.
  Трябва го обмисля откъм търсене на хотели и т.н.             
Благодаря за съвета.

# 98
Магическо ми е и винаги ще ми бъде в Родопите, невероятни кътчета има, няма такава красота и спокойствие.

Пещера "Проходна" също ми е сред любимите дестинации, както и в Разлог екопътеката. Въобще имаме много красиви и чудотворни места, които зареждат.

# 99
Единственото място, на което съм усетила някаква енергия е Кръстова гора. Следобед тръгнахме покрай параклисите на 12-те апостоли към кръста. Имаше една баба коленичила пред него, а залязващото слънце  го огряваше и направо настръхнах.
Миналата година през ноември посетихме и Златолист, беше кошмар, 3 автобуса с хора, няколко автомобила... сергии за  кебапчета, кюфтета , ужас..., не препоръчвам.

На Рилският манастир също нищо не усетих, ама то при толкова хора.. , Троянският манастир - същата работа.
На Бачковският манастир усещам енергия/ходила съм няколко пъти/. Може да отидете до аязмото в местността Клувията, невероятно е мястото.

# 100
Има едно манастирче покрай околовръстното се пада, север от София , забравих името. Минава се над една доста мърлява рекичка с много мръсно корито, но след това има манастирче с хубав и чист двор и много хубаво.

# 101
bella-ciao Да не е Обрадовският манастир Св Мина? https://maps.app.goo.gl/cEyus5TDt4MUEavQ7  Няколко пъти съм ходила и доста опашки има. Носила съм дрехи там за баба ми и майка ми, когато бяха в болница.

На Кръстова гора съм само веднъж и нищо магично не усетих, дали заради тълпите хора или просто не е бил момента. В Златолист също съм ходила няколко пъти, като първите също абсолютно нищо не усетих. Заради проблемите при забременяване къде ли не ходехме и все имах очаквания, че нещо ще усетя и ще се случи чудото, а то не идваше. В крайна сметка миналата година решихме пак да минем покрай Златолист и да оставим разни неща, но този път бях без никакви очаквания. И този път беше много по-различно усещането ми. И точно този месец се оказах бременна. Дали е случайност или не няма как да знам. Може би за всичко си има време и всяко посещение на едно и също място носи различни емоции.

# 102
Може би това посетихме. Имаше наистина много хора. Явно харесват и разчитат на мястото. Какво ли им е на духовници, лекари и пр. като гледат колко много хора имат нужда от чудо ? Аз на такива места като гледам хората и си мисля как всеки има нужда от чудо .

# 103
bella-ciao Да не е Обрадовският манастир Св Мина? https://maps.app.goo.gl/cEyus5TDt4MUEavQ7  Няколко пъти съм ходила и доста опашки има. Носила съм дрехи там за баба ми и майка ми, когато бяха в болница.

На Кръстова гора съм само веднъж и нищо магично не усетих, дали заради тълпите хора или просто не е бил момента. В Златолист също съм ходила няколко пъти, като първите също абсолютно нищо не усетих. Заради проблемите при забременяване къде ли не ходехме и все имах очаквания, че нещо ще усетя и ще се случи чудото, а то не идваше. В крайна сметка миналата година решихме пак да минем покрай Златолист и да оставим разни неща, но този път бях без никакви очаквания. И този път беше много по-различно усещането ми. И точно този месец се оказах бременна. Дали е случайност или не няма как да знам. Може би за всичко си има време и всяко посещение на едно и също място носи различни емоции.
Може би разковничето е точно в това, което написахте - да няма големи очаквания.
Защото ако се настроите прекалено много и с големи очаквания, после се усеща като един вид разочарование, когато не сте усетили/получили това, което искате.

# 104
  • София
Рупите с две ръце. Първият път като отидохме дъщеря ми имаше сухи петна по тялото (дерматит) и от нищо не се повлияваше. Отидохме, намазахме я от топлият извор и на другият ден петна нямаше! И до ден днешен като се отиде там винаги някой се понамазва с водата.

Общи условия

Активация на акаунт