Кучкари vs останалите

• 68 163
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 540
Да, а и точно така се развъжда тенията, защото там се дава сурова и не особено проверена карантия. В градски условия почти няма начин да се разпространи, но по селата е пълно, а от там идват зеленчуците.
Не си права за градските условия. Пълно е с разни месарници, където в задния двор им хвърлят кистозния агнешки черен дроб.
Даже по телевизията показаха арабски нерегламентирани месарници по разни задни дворове около халите.
 Поради това НЕ бива да има бездомни кучета в града.

# 541
Това с храната е нещо, което винаги ме е дразнело. Не знам, дали само на мен ми се случва. Редовен въпрос е, с какво храним кучето и изглежда правилен отговор няма. Винаги започва поучителна лекция, как трябвало  newsm78 Такива "съвети" получаваме и от стопани на кучета и от хора без кучета, важното е да се дава акъл.

П.С. Да добавя, че и за мен е абсурдно да давам съмнителна сурова храна на кучето. Иначе според "съветите" от гранулите ще умре съвсем скоро  Thinking

# 542
Тук идва момента и с криворазбраната любов на хранещите уличните кучета. Това, че е нахранено кучето не е достатъчно като грижа. Ами обезпаразитяването, точно за да няма разпространение на кучешка тения и тем подобни болести? Колко от хранещите бездомни кучета и котки са закупили хапче за всяко едно животинче и дали им ги дават редовно, както се дава на домашните?

# 543
Ще направя аналогия с бездомните хора, само подчертавам, че не ги приравнявам, а правя аналогия.
Когато купиш храна на бездомен, гладен човек, пак не е като да му купуваш шампоан против въшки, препарат против проказа или нещо срещу гъбична инфекция. Даваш му храна, гладен е, това му е първостепенно за оцеляването. Не е 100% грижа, но е някаква грижа. А и си направил, както си сметнал за добре със сърцето си.

# 544
Да, а и точно така се развъжда тенията, защото там се дава сурова и не особено проверена карантия. В градски условия почти няма начин да се разпространи, но по селата е пълно, а от там идват зеленчуците.
Не си права за градските условия. Пълно е с разни месарници, където в задния двор им хвърлят кистозния агнешки черен дроб.
Даже по телевизията показаха арабски нерегламентирани месарници по разни задни дворове около халите.
 Поради това НЕ бива да има бездомни кучета в града.

Това е ужасно ако е истина. Тези паразити са толкова лесни за контрол ако само не се подхвърля карантия.

Кое е трудно за храненето. Кучетата и котките са хичници и ядат предимно месо. Имат нъжда и от въглехидрати и витамини, които в естествена среда намират в стомасите на плячката си.

Необезпаразитени домашни животни като овце, кози, прасета и др. имат паразити и когато месото се консумира сурово кучето се заразява. Има паразити, които са опасни само за кучетата например, но повечето тении са заразни и за хората.

Аз много рядко давам сурово месо на кучето си и е обикновено кокал. Карантия ако давам е много добре сварена (случва ми се рядко, защото ме мързи).

# 545
Ще направя аналогия с бездомните хора, само подчертавам, че не ги приравнявам, а правя аналогия.
Когато купиш храна на бездомен, гладен човек, пак не е като да му купуваш шампоан против въшки, препарат против проказа или нещо срещу гъбична инфекция. Даваш му храна, гладен е, това му е първостепенно за оцеляването. Не е 100% грижа, но е някаква грижа. А и си направил, както си сметнал за добре със сърцето си.

Ако искаш да направиш наистина добро - прибери бездомното куче в къщи или по аналогия помогни на бездомния човек да си намери подслон, или работа, или средства за препитание. Другото (за мен) е самозалъгване на съвестта. Това че съм подхвърлила залък на гладния не означава, че съм помогнала. Помогнала съм на себе си. Не задължавам никого с това си мнение. Така разбирам аз нещата, за себе си.

# 546
Трудна работа да прибереш всяко бездомно същество човек или куче и да му организираш добър живот. Е, при хората е по-различно, защото имаме разум, който може да ни служи да работим и да имаме достоен живот. При кучетата е по-трудно, тъй като те са плод на нашето безхаберие и лошотия и съответно само ние можем да им решим проблема.
При всички случаи, да си жалостив към друго същество е присъщо за човека добро качество и ми е странно да понася обиди за това.

# 547
Аз също съм милозлива и харесвам всякакви животни, става ми жал и за хора. Просто нахранването на животното или купуването на баничка не решава основния проблем, а само приспива дискомфорта.

Хората, които всъщност се борят с тези проблеми правят много повече. Те се ангажират с дългосрочно подпомагане, търсят административни промени и подобни. Ако нахраниш днес едно куче, а утре го сгази кола или застреля някой, това с какво ще те стопли? Аз искам нормални условия и хуманни такива за тези животни и в голяма част евтаназирането е хуманно. Аз съм виждала куче без здрава кожа от кожно заболяване. Хуманно би било да се заеме някой с лечението му, но това отнема време и средства. Не е хуманно да му се подхвърли храна само и да се прибереш с чувството на изпълнен дълг и обич към животните.

# 548
Аз също съм милозлива и харесвам всякакви животни, става ми жал и за хора. Просто нахранването на животното или купуването на баничка не решава основния проблем, а само приспива дискомфорта.

Хората, които всъщност се борят с тези проблеми правят много повече. Те се ангажират с дългосрочно подпомагане, търсят административни промени и подобни. Ако нахраниш днес едно куче, а утре го сгази кола или застреля някой, това с какво ще те стопли? Аз искам нормални условия и хуманни такива за тези животни и в голяма част евтаназирането е хуманно. Аз съм виждала куче без здрава кожа от кожно заболяване. Хуманно би било да се заеме някой с лечението му, но това отнема време и средства. Не е хуманно да му се подхвърли храна само и да се прибереш с чувството на изпълнен дълг и обич към животните.

100% съм съгласна. В допълнение ще кажа, че когато лекуваш проблем, а било то социален, освен да вземаш мерки за справяне с проблема, предприемаш и единични краткосрочни действия за притъпяване на дискомфорта. И с болестите е така, и със социалните проблеми.
Аз лично гледам да помагам основно по решаването на проблема, но може би и защото не срещам толкова много гладни кучета и котета, не ми се налага да храня. Иначе за справянето с проблема гледам да помагам на организациите, а понякога прибирам и им намирам дом сама, обикновено зимата на животни бебета. Иначе помагам с транспорт, дарения, споделяне на информация, купувам си благотворителни материали, зарибявам и другите да си купуват, а да и дърдоря много, ако на някой му се слуша, как според мен е редно да се отнасяме с животните  Mr. Green

# 549
  • София
Последно за или против евтаназията си, Шайн? Даун казва (и аз мисля като нея, както вече го писах), че в голяма част евтаназията е хуманна.

Изолираното хранене на 1, 2, 3 песа край блока може и да дава моментно чувство на удовлетворение на хранещия, както и леко самопотупване по рамото тип Ах, колко добро същество съм, но не решава реалните проблеми с бездомните кучета. Те се решават много простичко: солени санкции за всеки дебил изхвърлил домашен любимец на улицата, плюс евтаназия на неосиновени животни. Измислено е отдавна, ние само трябва да приложим примера и тук.

# 550
Таис, така е. Разбирам и "крехките души". И аз много пъти искам да нахраня куче, но ако не мога да го правя дълготрайно с останалите грижи се въздържам. Много ми харесва тук, заради липсата на бездомни, но и ми е напълно ясно как се постига. Аз съм избрала да осиновявам животни, макар че осинових РСПСА (не ми работи латиницата), а там не ги приспиват. Ако реша да взема друго ще е от общинския приют. Нямах идея, как стоят нещата.

За сега мога да помагам само с доброволен труд, който смятам, че подпомага решаването на провлемите, а не носейки ми временно успокоение.

# 551
Против съм, не съм религиозна, но все пак смятам, че не е редно да разполагаме с чуждите животи така, когато става дума за смърт. Това ми е по-слабия аргумент  Mr. Green по-силния ми аргумент, който и да искам сама няма как пред себе си да преборя е, че не е справедливо да бъде убито невинно същество.
Мога да се съглася единствено, когато е доказало, че застрашава чужд живот, тоест проявило агресия. Пак не е кучето виновно, но и нападнатият не е виновен и в този случай се налага да заема позицията на човека.

100% съгласна съм за санкциите, които както казах, биха били изключително жестоки, по-жестоки и от сегашните: ефективни присъди, лишаване от социални привилегии, дори, ако зависи от мен бих стигнала до лишаване от правото да отглежда деца.

# 552
Изолираното хранене на 1, 2, 3 песа край блока може и да дава моментно чувство на удовлетворение на хранещия, както и леко самопотупване по рамото тип Ах, колко добро същество съм, но не решава реалните проблеми с бездомните кучета.

Защо винаги всичко трябва да е свързано с някаква изгода???
Аз разсъждавам така - след като мога да си го позволя и това да нахраня гладно животно не ми носи някаква съществена вреда, защо тогава да не го направя? Вярвам, че във всяко домакинство ежедневно се изхвърля храна. Е, аз не изхвърлям. Гладни са, бездомни са, няма кой да ги нахрани и да им даде вода. С едно хранене няма да им реша проблемите, но мога да направя поне това, макар и да е капка в морето, все пак е нещо.

За съжаление проблемите с бездомните кучета, както беше констатирано, не са по силите на един, двама или трима. Те са проблеми на цялото общество и следва са се решават от управляващите ни.

Не мога да взема друго куче у дома, нито котка, но мога да ги нахраня и това е нещо за тях.
Мога е да се обадя да ги кастрират и вече писах в началото на темата, че съм го направила. Друго не ми е по силите. Но след като не мога да направя всичко, което е необходимо, защо да не направя поне малко? Нещо малко е по-добре от нищо според мен.

# 553
Против съм, не съм религиозна, но все пак смятам, че не е редно да разполагаме с чуждите животи така, когато става дума за смърт.
Говорим за кучета. Не за хора.  Все още човкът е напълно в състояние да се разпорежда с популацията на животните, още повече че той самият е отговорен за контролирането и.
 След като можем да колим и ядем телета аз не виждам проблем в безболезненото приспиване на бездомни кучета ако никой не желае да ги осинови.
 По твоята логика ако утре по градовете се завъдят скитащи вълци, чакали, змии и всякаква пълзяща, ходеща и летяща гад, ние, хората просто трябва да си ги търпим?

Преди години имаше новина за две изоставени магарета. Магаретата бяха откарани знаеш ли къде? Не в приют, не бяха пуснати и на свобода. Отидоха директно към кланицата, за да има храна за кучето ти... Mr. Green  Защо животът на тези магарета да е по-малко ценен от живота на уличния дръгливец?

Последна редакция: пн, 15 авг 2016, 15:04 от weissbier

# 554
weissbier, eй захвана се за по-слабия аргумент  Mr. Green

Така де, аз не ви искам обяснения, защо мнението ви е, каквото е. Аз не считам, че е моя работа да взема решение, кой да умре и кой да не умре, разбира се, ако не трябва да избирам между себе си и животното срещу мен. Но за агресията изрично споменах.

Аз съм романтик по душа, нямам проблем да претърпя някои дискомфорти, за да съм чиста пред съвестта си, че не подкрепям масовото убийство и не наказвам невинните. Разбирам прагматиците, които нямат проблеми с вземането на такива решения за сметка на разни дребни удобства.

И пак, остава аргумента, при положение, че е ярко разграничим виновникът на проблема и той е човекът, защо да наказваме кучето? Справедливо ли е?
Защото при примера със змиите е малко по-различно, говорим за две избуяли популации върху обща територия. Няма виновни.

Общи условия

Активация на акаунт