Перилни препарати и омекотители – 41

• 69 998
  • 728
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Sekhmet, ако избереш голяма пералня няма проблем да я пълниш и с по-малко от пране, отколкото е дадено за определена програма. Повечето нови перални теглят и намалят времето за пране. Аз никога не съм пълнила моята догоре и винаги програмите ми се намалят като времетраене. Когато пера около 4 кг пране винаги си слагам пълната доза, която е дадена на опаковката.

# 121
  • София
Правилно е казано, че "блажени са невежите". Колкото повече знаеш, толкова по-зле. Ако не знаеше, че липсва нещо, щеше спокойно да си ползваш праха и да не се товариш излишно.

Искам да питам нещо за пералните с голям капацитет, примерно 7 кг, понеже снощи разглеждах разни модели и всичките свестни марки и модели са все по 7 кг. Та ако ми се развали Уърпула и си взема пералня с капацитет 7 кг, но си слагам толкова дрехи, колкото сега, а именно 4,5 - 5 кг, защото не ми се чака да събирам дрехи по две седмици, колко прах трябва да слагам? Дали за 4-5 кг дрехи в пералня с капацитет 7 кг ще е достатъчно да слагам количество прах за 4-5 кг пране?
По принцип те такъв капацитет имат на 2-3 програми и обикновенно тези програми мерят прането и изчисляват времето, водата и т.н. на пране на база килограмите. Та като пълниш с малко пране ще си слагаш според прането, не според капацитета. Всички останали програми по принцип са за по-ниски килограми 2-3-5...

# 122
  • София
То и моята пералня тегли прането, но само тя си знае колко е. Не ме уведомява. И не може да ми каже колко прах да сложа, защото всеки се дозира различно.
Има ли някой от новите модели новите перални с индикация колко кг е сухото пране? И тогава да можеш да си дозираш препарата?

# 123
  • София
Ами... аз като я гледам по-точно програмата е разделена на две части, когато прането е  до 4-5 кг  е например 1,40ч, съответно и по-малко вода и т.н., когато е натъпкана здравата става 2,30 ч...(например, губят ми се точното време), съответно едното е с дозировка като за 4-5 кг, пране, другото като за повече.
Сега, по принцип може след меренето да й теглиш една пауза и тогава да сипеш препарат, но за мен е ненужно. Може и да си мериш предварително прането, също ненужна гимнастика за мен, т.е. правех го в началото и общо взето се научих след 5-6 пранта да си преценявам съвсем на око.
По принцип  да натъпчеш пералня с кг според капацитета е трудно (възможно, но все пак трудно), така че обикновенно дори натъпкана добре пералня е  по-лека 1-2 кг от даденото като възможно да поеме.
Та ако пералнята е добре натъпкана - дозата следва да е като за 7-8 кг пране, ако е  по-празничка - като за 4-5 и готово.
Вече за някакво минимално количесто съм сипвала и  по-малки дози, като за 2-3 кг и така.

# 124
  • оттам, откъдето започва България
По-скоро програма, която е до 8 кг. пране, като й сложиш 4-5 кг. пране и от времетраенето, примерно 3,45 ч. колкото е при мен времето за пране за 8 кг., пералнята сама си го намалява според кг. и е по-кратко, съответно и водата сама си преценява. Аз и преди бях писала, че пера задължително с включен бутон за допълнително плакнене.

# 125
  • София
Да де... аз всъщност това писах, сигурно доста по-объркано, естествено  по-голямото време е пълната програма, а по-краткото е съкратеното когато кг са по-малко.

# 126
Сега, само програма "памук" е на пълния капацитет на машината и това е нормално. Сегашната ми машина е с капацитет 5 кг на програма "памук" и 2,5 кг на програмите за синтетични тъкани. Съответно на големите перални синтетичните програми са за 3 - 3,5 кг дрехи. Нищо необичайно.
Мен обаче програмите за синтетика не ме вълнуват особено, защото не ги ползвам.

Интересно ми беше дали като сложа 5 кг в машина с капацитет 7 кг на програма "памук", трябва да сложа прах както са препоръките на пакета за 4-5 кг машина, или трябва да гледам дозата за 7 кг и от нея да извадя примерно 1/4. Сега като пера 2,5 - 3 кг слагам на програма "памук кратко" и дозирам 1/4 по-малко прах, както е според указанията за мини или половин зареждане. Както много пъти съм писала, дозата е много важна за качествено изпиране и предпазване на дрехите и машината, затова питах нещо, което на някои може да се стори глупаво.
Благодаря на всички. Явно повечето от вас не ползват пълния капацитет и с успех си слагат дозата за 4-5 кг.
Много ми е интересно TAED какво ще каже и ще съм му благодарна и ако той пише.

# 127
 Peace Много добре те разбрах. И за натъпкването си права, аз и преди съм го казвала, но не помня в коя от темите, че в 8 кг. пералня 8 кг. сухо пране не се събира, или ако се събере не ми се мисли как ще го пере. Разликата при нас е, че аз продължавам да си тегля всяко пране, защото ползвам различни програми - за 2, 3, 4 кг. Повече като прането е ясно, но пак си го тегля, за да преценя колко прах или течен да сложа.
П.П. Писали сме едновременно. Правилно си написала, че независимо от капацитета на пералнята се слага прах за количеството сухо пране. Пълния капацитет май ползвам само при олекотени завивки.

# 128
Гес, каква пералня си харесала?

Да, коментирали сме, че трудно се побира 7-8 кг сухо пране...Обемни, но леки неща като олекотени завивки - да, но 7 кг сухо пране си е доста материал..

# 129
Miele WDA 211 WPM.

# 130
Е, хОди ти Grinning

# 131
Miele WDA 211 WPM.
О, Sekhmet, избрала си Мерцедеса. Няма лошо. Аз май няма да се возя на него, че за двама ни вече ми се вижда ненужно. Минаха годините с напъните за пране на трима мъже.  Sad

# 132

Интересно ми беше дали като сложа 5 кг в машина с капацитет 7 кг на програма "памук", трябва да сложа прах както са препоръките на пакета за 4-5 кг машина, или трябва да гледам дозата за 7 кг и от нея да извадя примерно 1/4. Сега като пера 2,5 - 3 кг слагам на програма "памук кратко" и дозирам 1/4 по-малко прах, както е според указанията за мини или половин зареждане. Както много пъти съм писала, дозата е много важна за качествено изпиране и предпазване на дрехите и машината, затова питах нещо, което на някои може да се стори глупаво.
Благодаря на всички. Явно повечето от вас не ползват пълния капацитет и с успех си слагат дозата за 4-5 кг.
Много ми е интересно TAED какво ще каже и ще съм му благодарна и ако той пише.

Дозирай според количеството дрехи, независимо от големината на барабана. Машината ще дозира автоматично необходимото количество вода. Съвсем не е нужно да чакаш и да събираш пълния и капацитет, напротив. Неведнъж съм писал, че тези капацитети са малко надценени. Моята машина е с капацитет (на две от програмите си) 9 кг, но не я зареждам с повече от 6-6.5 кг.
И един съвет: купи си машината с най-голяма вместимост, която можеш да си позволиш.

# 133
  • София
Те останалите  програми не са само синтетики Wink Има разни и разнообразни.
Аз редовно я тъпча свински пералнята, но дори натъпкана до горе рядко е надхвърляла 6 кг (тя е с капацитет Sunglasses, мисля повече от 7 всъщност не съм я виждала и то беше с някакви много тежки крпи и т.н., т.е. в 7 кг трудно ще натъпкваш повече от 5-5,5 кг така или иначе дори и да е пълна.

# 134
Според мен предимството на големия капацитет на големия барабан е това, че можеш да переш обемисти завивки, а когато е друго пране си се врътка и търка без проблеми, нещо, което с пералня с капацитет 5 кг. няма как да се получи при пълна пералня, а оттам може да има проблем и с качеството на изпиране. Уточнявам, че това е мое лично мнение.  Peace   

Общи условия

Активация на акаунт