БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 862
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
За коса и аз не мога да попадна на добра натурална козметика. За лице и тяло съм изцяло на такива продукти, но с косата не ми се получава. От последния натурален шампоан, който пробвах, такъв зверски сърбеж и пърхот получих, че прекратявам вече опитите категорично.

Много е важно и да не забравяме, че доброто състояние на косата, а и на кожата, са резултат и на общото здравословно състояние на организма. Козметиката не е панацея. Лекият, периодичен косопад е нещо нормално, при мен винаги го има в определени сезони, но като цяло съм с гъста и здрава коса, въпреки че от години се боядисвам /изсветлявам се при това/. Пия обаче различни добавки, старая се да се храня здравословно, да спя достатъчно, да пия много вода, или общо казано вярвам, че красотата и здравето на кожата и косата идват отвътре. Козметиката е на второ място.

На мен лично маските с масла ми понасят добре, при всеки е различно. При последния злощастен опит да премина към натурални шампоани, за който споменах, лющенето и сърбежите ми преминаха след третиране с няколко капки масло от розмарин в балсама. Така че всеки си преценява за маслата дали му понасят или не. Като цяло не съм привърженик на продължително третиране с чисти масла на кожата, правя го от време на време, когато усещам прекалена сухота в дадени участъци, но в дългосрочен план, ако се прекалява, може да доведе до още по-голямо пресушаване. Така че маслата по-добре да се прибавят по няколко капки към друг продукт, предназначен за съответната зона.

# 556

Много е важно и да не забравяме, че доброто състояние на косата, а и на кожата, са резултат и на общото здравословно състояние на организма. Козметиката не е панацея. Лекият, периодичен косопад е нещо нормално, при мен винаги го има в определени сезони, но като цяло съм с гъста и здрава коса, въпреки че от години се боядисвам /изсветлявам се при това/. Пия обаче различни добавки, старая се да се храня здравословно, да спя достатъчно, да пия много вода, или общо казано вярвам, че красотата и здравето на кожата и косата идват отвътре. Козметиката е на второ място.
Напълно съм съгласна с това Hands Thumbsup
И аз се боядисвам (изсветлявам, потъмнявам и каквото ми дойде на ума) от години. Последните години обаче наистина обръщам повече внимание на здраве и профилактика, здравословно хранене и хранителни добавки и определено има ефект върху кожата и косата.

# 557
  • In the land of Never Never
[color=#0000ff][/color]

Не съм търсила други сайтове за проверка на състава на козметика. Руският ми е най-удобен, защото мога да си копирам целия състав и после ако нещо ме смущава си ги отварям едно по едно да чета какъв им е проблемът. С някои неща мога да направя компромис, и съм правила. Проверявам ги и в ewg, но там не откривам опция за проверка на целия състав, трябва едно по едно да се проверяват, което е неудобно. Така съм забелязала, че много неща, които по европейските стандарти не са ок, в ewg /който е американски/ са с оценка дори 1 или 2, т.е. за тях всичко е наред.

Възможно е да се провери пълният състав на ewg.org. Долу е линка. Аз не знаех за руския сайт, благодаря.
http://www.ewg.org/skindeep/tools/index.php#.Wqj1VWrFJ0w

# 558
[color=#0000ff][/color]

Не съм търсила други сайтове за проверка на състава на козметика. Руският ми е най-удобен, защото мога да си копирам целия състав и после ако нещо ме смущава си ги отварям едно по едно да чета какъв им е проблемът. С някои неща мога да направя компромис, и съм правила. Проверявам ги и в ewg, но там не откривам опция за проверка на целия състав, трябва едно по едно да се проверяват, което е неудобно. Така съм забелязала, че много неща, които по европейските стандарти не са ок, в ewg /който е американски/ са с оценка дори 1 или 2, т.е. за тях всичко е наред.

Възможно е да се провери пълният състав на ewg.org. Долу е линка. Аз не знаех за руския сайт, благодаря.

Още един сайт за проверка на състава с едно копиране: http://www.cosdna.com/eng/ingredients.php

# 559
За коса и аз не мога да попадна на добра натурална козметика. За лице и тяло съм изцяло на такива продукти, но с косата не ми се получава. От последния натурален шампоан, който пробвах, такъв зверски сърбеж и пърхот получих, че прекратявам вече опитите категорично.

На мен лично маските с масла ми понасят добре, при всеки е различно. При последния злощастен опит да премина към натурални шампоани, за който споменах, лющенето и сърбежите ми преминаха след третиране с няколко капки масло от розмарин в балсама. Така че всеки си преценява за маслата дали му понасят или не. Като цяло не съм привърженик на продължително третиране с чисти масла на кожата, правя го от време на време, когато усещам прекалена сухота в дадени участъци, но в дългосрочен план, ако се прекалява, може да доведе до още по-голямо пресушаване. Така че маслата по-добре да се прибавят по няколко капки към друг продукт, предназначен за съответната зона.
По принцип натурална козметика е най-трудно да се направи (говорим конкурентна на конвенционалната, без компромиси) в следния ред: декоративна, стилизиращи продукти, орална хигиена,
балсами за коса, измивни продукти и бяла козметика, която, както се отбелязали, не е проблем да бъде напълно конкурентна с останалите продукти.
Проблемът с шампоана е тривиален - не е добър продукта, който сте ползвали, може да се направи доста прилично нещо натурално сертифицирано - има глюкозиди, бетаини и протеин-дериватизирани пенители.
Растителните масла има хидрофобно сродство с косъма и се натрупват около корена на косъма, за това не са особено подходящи за коса - омазняват косъма и могат да причинят проблем на скалпа, да не говорим, че въздействат неблагоприятно на кожната микробиота (микрофлора). Т.нар. "подхванване" на косъма е нонсенс лаф, както и попиването на продукти в кожата. Косъмът е 100 % мъртви клетки и нищо не навлиза в него при стандартни процедури - миене и използване на маски, които трябва да са кисели. Иска се някакъв положителен заряд, дори и частичен, за да имаме кондициониране. Има такива натурално, макар и малко. PCA Glyceryl Oleate е един такъв, където при кисело рН азотния атом от РСА се натоварва позитивно и така прилепва. Има и обратно омазняващи съставки, които пречат за премиването на косъма от пенителите,  Glyceryl Oleate е такъв.

# 560
https://www.google.bg/search?q=peg-40&oq=peg-40&aqs=chro … rome&ie=UTF-8
този PEG-40 и трите ни сайта го дават средна степен. от друга страна той е канцероген. как е ъзможно така да правят... нямам им доверие :/ в макс хубава степен ми класират и potassium alum, който уж в натуралните кристални дездоранти, а е всъщност именно чист алуминий... бил имал големи молекули и не прониквал, ама дали............

# 561
https://www.google.bg/search?q=peg-40&oq=peg-40&aqs=chro … rome&ie=UTF-8
този PEG-40 и трите ни сайта го дават средна степен. от друга страна той е канцероген. как е ъзможно така да правят... нямам им доверие :/ в макс хубава степен ми класират и potassium alum, който уж в натуралните кристални дездоранти, а е всъщност именно чист алуминий... бил имал големи молекули и не прониквал, ама дали............
Госпожице, спокойно. Успокойте топката, това е козметика, за Бога, или поне темата е за козметика! Никой няма намерение да ви убива. Това е сериозно! Този Пег 40 хидрогенирано рициново масло става и за ядене, няма никакъв проблем:
https://worldaccount.basf.com/wa/msds/showpdf/36574200_22074241_-68
Вие може би не сте, но аз съм се хранил с истински алуминиеви прибори и съм доживял до над средната възраст досега (надявам се и на някоя и друга отгоре по-натам), алуминия е метал, вие метал в козметика освен по опаковките виждали ли сте? Съмнявам се. Но метали сте виждали нали - едни такива сребристо-бели, с блясък, ковки (стават да се удрят с чук и се чува дзън, издължават се), провежда ток и топлина - вижте си радиаторите в къщи...
Извън шегата, това, което пишете щеше да е смешно, ако не е трагично... Докъде стигна убразувателната система... Днес в един лекарски кабинет нямаха лейкопласт, който аз съм длъжен да имам в автомобила си... 

# 562
[color=#0000ff][/color]

Още един сайт за проверка на състава с едно копиране: http://www.cosdna.com/eng/ingredients.php
Всички сайтове са да дадат инфо коя съставка за какво може да се ползва и има ли рискове при нейната употреба, а не за проверка за козметика. Козметиката не е сбор от зарчета за табла с различен цвят и размери - колкото и да ги джуркате винаги показват само от 1 до 6 и не си менят цвета и размера- след педесет теми и около 300 хил прочитания най-накрая трябва да е станало ясно поне малко.
Четете с разбиране все пак!

# 563
И за мен това вече е вманиачаване - това повсеместно био. Хубаво е да има някаква обща култура за съставките, да се разпознават евтините, които биха ни подсказали, че даденият продукт не бива да е толкова скъп, колкото ни се предлага. Но това вманиачено гледане под лупа и плашене, че ще се затрием, е прекалено.

Дезодорантите против изпотяване без алуминий при мен не са ефективни, за съжаление. Пробвала съм почти всички налични, които се предлагат тук. Ами не вършат работа, поне не толкова, колкото другите.

# 564
И за мен това вече е вманиачаване - това повсеместно био. Хубаво е да има някаква обща култура за съставките, да се разпознават евтините, които биха ни подсказали, че даденият продукт не бива да е толкова скъп, колкото ни се предлага. Но това вманиачено гледане под лупа и плашене, че ще се затрием, е прекалено.

Дезодорантите против изпотяване без алуминий при мен не са ефективни, за съжаление. Пробвала съм почти всички налични, които се предлагат тук. Ами не вършат работа, поне не толкова, колкото другите.
И сте жива и здрава, нали? Щото и аз така  Laughing

# 565
  • In the land of Never Never
[color=#0000ff][/color]

Всички сайтове са да дадат инфо коя съставка за какво може да се ползва и има ли рискове при нейната употреба, а не за проверка за козметика. Козметиката не е сбор от зарчета за табла с различен цвят и размери - колкото и да ги джуркате винаги показват само от 1 до 6 и не си менят цвета и размера- след педесет теми и около 300 хил прочитания най-накрая трябва да е станало ясно поне малко.
Доколкото разбирам, на основата на всяка съставка се дава обща оценка, а някои продукти излизат като основно в зелената гама, като нямат съставки които да са класифицирани като опасни. Това не е ли от значение?

# 566
[color=#0000ff][/color]

Доколкото разбирам, на основата на всяка съставка се дава обща оценка, а някои продукти излизат като основно в зелената гама, като нямат съставки които да са класифицирани като опасни. Това не е ли от значение?

Доколкото знам (to the best of my knowledge, както навсякъде в света на науката се казва, щото никой не може да знае всичко), всяка съставка е важна, но по-важна е композицията на цялата формулация - един козметичен продукт при формулиране се променя като състав и действие, и само експертите, които са го произвели могат да го обяснят наистина. Много важни са и знанията на потребителите, а за това е важен маркетинга на продукта: да е честен и целеви, да обяснява задълбочено и уважително в смисъла на продукта. Не може да се явяват неизвестни, невежи и необразовани "месии" и да ни "открехват" какво да се ползва и да не се, понеже те са го казали! Не може да има натурална козметика ей така, просто 95 % (като процент) натурални съставки. Все едно да имаме малко бременна жена, нали? Не може обаче да се появяват юзъри/интернет потребители от вчера срещнали се с браузърите, които да "бият камбаната" за опасността от химията, като и водата е диводороден оксид... Които НЕ ЗНАЯТ какво е АЛУМИНИЙ метал, които да имат претенции извън техния портфейл, натрапвайки го като норма, която обаче е трагична като ЗНАНИЯ!!! Хора, вземете и мислете със собствените си глави, гласувайте със собствените си пари! Не може да се оплюват български продукти, които само месец по-късно да биват включени в СВЕТОВНИ и ЕЛИТАРНИ класации в топ 5-10, нали така? Мислете със собствения си мозък, той може много, много повече! И 1 лев да платите, направете го със съзнанието, че е вложен на 100 % правилно! Ето, пиша го без да ви искам и 1 стотинка за съвета, както винаги!

# 567
CI, да, трябва човек да има базисно образование, но не всеки е длъжен да бъде вещ във всяка област на науката.
Ти може и да си навътре в твоята професия, защото си изучил материята в дълбочина, имаш практически опит, но когато стигнеш до въпрос, изискващ знания и умения от друга област, отиваш при съответния специалист.
Ето защо ние, неотдали се в дълбочината на науката, наречена химия, нямаме тези знания за съставките и търсим да се информираме дали чрез този форум, или от сайтове за проверка на съставките.
Подигравателното отношение към потребителката по - горе е нелепо, не може всички да сме знаещи като теб.
Явно и аз трябва така да процедирам в моята област - с подигравка да показвам на хората колко са невежи в материята.
P.S. Дори и прабаба ми е знаела, че в алуминиев съд храна не трябва да пренощува, защото не е полезно. Не знаела за химичните свойства на този метал, но го е правила.
Моля, ако не желаеш да бъдеш в помощ на потребителите, не се намесвай, няма нужда от изпъкване кой колко знае.

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 07:25 от Coelum

# 568
  • Sredets/Burgas
Моля, ако не желаеш да бъдеш в помощ на потребителите, не се намесвай, няма нужда от изпъкване кой колко знае.
А, не, има нужда, определено.
Защото преди мноооого време, когато аз започнах да пиша в тази тема,
си мислех, че уж нещо си там разбирам...
И като си гледам сега постовете назад - ме обхваща искрен и заслужен срам.
Защото за 5 години, внимателно следене какво казва CI,
аз вече имам по-малък проблем с козметиката,
дъщеря ми няма обриви,
харча много по-малко пари за кремове
и косата ми е с 30 сантиметра по-дълга...

Много нови потребителки, изобщо не са наясно кой е той, какъв е,
и истината е, че новодошлите честичко се държат с презрително снизхожедние.
Което пък за по-дълго пишещите в темата,
гледайки отстрани, е меко казано арогантно.

Между другото, неотдавна започнах да си правя едно файлче...
Ровя в старите теми и си копирам постовете на CI,
за да събера поне някакви основни базови знания на едно място,
които да бъдат в помощ не само на мен.

# 569
Уважавам труда на всеки особено когато е отделил от свободното си време, за да бъде полезен  на  другите, без да получава нещо в замяна.
Следя и други теми, където се включват хора с професионално мнение, но не бях попадала на такова отношение, което аз пък считам за арогантно.
Не оспорвам познанията му, защото аз самата съм лаик в областта.
Просто нека не обиждаме потребителите, които са отправили питане. Затова е темата, да се "дообразоваме", доколкото можем.

Общи условия

Активация на акаунт