БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 971
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia, Bulgaria
Аз изобщо не държа слънцезащтата ми да е био или натурален продукт. Просто обикновените слънцезащити се нанасят трудно, защото са много гъсти. Мислех си, че ако са от масла няма да е така. Grinning

# 466
  • In the land of Never Never
Прочетох, но не съм на ясно какво точно е менте. Потърсих мнения по тази фирма в целия сайт, и другите бяха положителни. Само лосиона и маслото за тяло съм ползвала, разбира се, нямам намерение да ставам адвокат на тази фирма, но съдейки по изписания отзад състав, става дума за 100% натурални продукти, а и по това, как се усеща при употреба. Моля дайте повече информация какво не е наред и в кои продукти.
Здравейте!
Проблемът е, че съставът, описан на етикета, просто не може да съществува. Описани са съставки, които звучат приятно, но в реални условия формулирането им в този вид би довело до "манджа с грозде" - т.е. нестабилна формула без никакви козметична стойност. Вместо това имаме продукт, който изглежда като нормална козметика. Това означава, че е пропуснато да се отбележат съставки - пълнители, стабилизатори и прочие. Аз имам личен много неприятен опит с един продукт, който отдели ужасна розова боя, когато нито един оцветител не бе посочен на етикета. Това е НЕЗАКОННО. Може да коства здравето ви.
За съжаление от РЗИ не ми обърнаха внимание. Това е една от причините да пиша блога си - потребителите трябва да знаят какво се влага в козметиката им.

Жалбата трябва да е до Комисия за защита на потребителите. Ако имате желание, мога да помогна с написването й. Много се дразня на некоректни търговци.
Аз съм ЗА. Само че, тук очевидно става дума да се направи химически анализ на продукта. Това КЗП ще го направят ли? Аз чета това което е написано на флакона, и то е натурално. Ако нещо крият, това е незаконно. Но не знам какво ще последва - най-вероятно нищо. Както със сирената, маслото и т.п. Само ние тук ще си то коментираме. Но и това не е малко, все пак ще е предупреждение за тези, които се интересуват. Това, което имам са два продукта, които ползвам, но не съм имала неприятни реакции. Предполагам, като се оплакваш на КЗП, трябва да имаш нещо предвид, а не просто подозрения.
За мен обективна оценка на състава на продуктите е важен, защото най-много внимавам с това, което слагам на тялото си - защото кожата е най-големия орган, и да мажеш цялото тяло с някакви боклуци, означава да поглъщаш отрови в огромни количества. За това Ви подкрепям напълно. Да се мами потребителя по този начин, е неетично, противозаконно и може да има вредни последствия за здравето.

# 467
КЗП отнасят въпроса към РЗИ - те са отговорни за козметиката.

# 468
Странно, защото неточното описание на състава е нарушение на Закона за защита на потребителите.
А дали козметика е натурална, или не, според мен наистина е в компетенцията на РЗИ.

# 469
За съжаление, нито КЗП, нито РЗИ са компетентни по въпросите за козметиката. Имам доста горчив опит и с двете по повод "медицинската" козметика, документирано разбира се. Отделно инфо за чистия рекет, който правят на производителите в България Обикновено целта на една "проверка" е да получат рушвет от 5-6 козметични продукта, и понякога малко кеш. Преди 3-4 години помогнах на една голяма компания да се оттърве от неграмотни РЗИ (Ямбол), които съвсем неправомерно бяха и наредили да си изтеглят продукти от търг. мрежа по повод съвсем отделен казус с един лекар.
Въпросът с Христина е доста сериозен, защото тази дама и фирма носят големи негативи на всички български производители. Кой я закриля и чадърира? Защо още не са и забранили да продава ментаците си? Защо се разрешава фирма/човек да предлага козметика на пазара, без да има специалист във фирмата си?

# 470
Аз изобщо не държа слънцезащтата ми да е био или натурален продукт. Просто обикновените слънцезащити се нанасят трудно, защото са много гъсти. Мислех си, че ако са от масла няма да е така. Grinning
Ползвайте тогава спрейни форми, или безводни алкохолни разтвори само с химични филтри.
Ползвайте продукти на големите фирми - те със сигурност са тествани както трябва. Както вече писах, слънчезащитата е най-високото научно и хай-тек ниво в козметиката.

# 471
За съжаление, нито КЗП, нито РЗИ са компетентни по въпросите за козметиката. Имам доста горчив опит и с двете по повод "медицинската" козметика, документирано разбира се. Отделно инфо за чистия рекет, който правят на производителите в България Обикновено целта на една "проверка" е да получат рушвет от 5-6 козметични продукта, и понякога малко кеш. Преди 3-4 години помогнах на една голяма компания да се оттърве от неграмотни РЗИ (Ямбол), които съвсем неправомерно бяха и наредили да си изтеглят продукти от търг. мрежа по повод съвсем отделен казус с един лекар.
Въпросът с Христина е доста сериозен, защото тази дама и фирма носят големи негативи на всички български производители. Кой я закриля и чадърира? Защо още не са и забранили да продава ментаците си? Защо се разрешава фирма/човек да предлага козметика на пазара, без да има специалист във фирмата си?

Ами то в такъв случай оплакването изглежда безсмислено. Щом там има корупция, какво ще очакваме да се случи. Освен това, като гледам флакона с лосиона за тяло, доста е объркваща информацията кой я прави и каква е марката, най-отгоре има нещо като бранд - шапка, надписът гласи Stani Shefs, отзад производител е посочен Mase production LTD, Sofia, Bulgaria, а освен това има и сайта на въпросната христина, в България, а освен това и сайтове в Чехия и Словакия, където явно се изнася. На маслото за тяло си пише на етикета hristina, и 100% натурално. Дали да не копираме омбудсмана в кореспонденцията? Тя поне се опитва да държи нещата под контрол, но не знам дали ще може да проследи, ако правят някакви шашими с анализите. Какво мислите, ако дублираме всички - КЗП, РЗИ, Омбудсмана, дали няма да стане все пак нещо?
Има един сайт, на английски и, мисля още на немски, на който членството е платено - 42 долара за 6 месеца, и там има списък на доста брандове, които са проверени. Но и там може да се направи анализа на основата на списъка със съставки, обявен от производителите, а този случай явно не е такъв. За всеки случай, ето сайта, който има интерес, там има доста информация. Има и фейсбук, ако го лайкнеш, излиза отворен само последния направен анализ, всичко останало е заключено като информация за членове. http://www.cosmeticanalysis.com/cosmetic-brands/

# 472
Аз продължавам да издирвам деодорант без фталати/парфюм и без алуминий! Пробвала съм weleda,korres,lavanilla и др., но те са пък неефективни... сегажползеам личия без алум,но той си има парфюм, зад който кой знае какво се крие...

# 473
Аз продължавам да издирвам деодорант без фталати/парфюм и без алуминий! Пробвала съм weleda,korres,lavanilla и др., но те са пък неефективни... сегажползеам личия без алум,но той си има парфюм, зад който кой знае какво се крие...
Мога да препоръчам на BIO beaute by Nuxe, рол-он - жълта опаковка, има и един бледо лилав, но не е добър. Има го в Ремедиум, понякога има две опаковки свързани и са на цената на една, а иначе не евтин, към 17 лв., но доста икономичен. Също и спрей на CATTIER Cardamome-Patchouli, но не се намира много. Купувала съм го от БиоМаг, но мисля че в момента го нямат, или по козметичните сайтове може би да се намери. Не помня колко беше но мисля към 12-14 лева.

# 474
Аз съм в търсене на шампоан без сулфати, гледах Алверде и Биофа, някакъв Маракеш, Макадамия  ..но те пак имат сулфати в състава като че ли? Обърках се , амоии, коко, лаурил? Искам да е щадящ и да не ми слепва косата 🙄

# 475
Деодорант ли търсите, или антиперспирант?
Натурален деодорант има Фитокод, и то отдавна. Премахва миризмата, не и потта.
Антиперспирант, истински, без никакви алуминиеви съединения направи миналата година една голяма румънска фирма - Фармек, Gerovital Plant. Ефектът се постига с модифицирано нишесте от сладък картоф.

# 476
Разгледах на фитокод сайта,че и темите в бгмамма. Там не видях деодорант, но в състава на един  lb крем пише,че има парфюм... какво ли се крие зад парфюм...

В nuxe същата работа...

# 477
Разгледах на фитокод сайта,че и темите в бгмамма. Там не видях деодорант, но в състава на един  lb крем пише,че има парфюм... какво ли се крие зад парфюм...

В nuxe същата работа...
https://www.phytocode.bg/blog/item/3-naturalen-dezodorant-citrus … protiv-izpotqvane
Само дето не е против изпотяване де, съставката трепе бактериите, които предизвикват неприятната миризма.
Зад парфюм се крие точно парфюмна композиция, вижда се, че са си дали коректно пълния състав, не е скрит някой консервнт, това на 100 %. Първите продукти на Фитокод бяха абсолютно без аромат, но това не се възприе от клиентите им. Затова си ги ароматизират Simple Smile
Нюкс гледах състава, добър е, донякъде сигурно ще лепне обаче. Да се попива потта с нишестета не е лесна работа. Има антиперспиранти на база нишестета, шеа масло и натриев бикарбонат, даже и на българска фирма:
http://zelen.bg/biomagazin/just-amazing/naturalen-krem-dezodorant-just-amazing/

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 15:00 от CI

# 478
След като ме отказахте от продуктите за тяло на Христина, защото не посочвали точно какво влагат в тях - (което би било добре да се докаже, но очевидно няма как!), може ли някой да ми даде съвет за някакъв лосион за тяло с естествени съставки? За суха кожа, да хидратира и да подхранва.

# 479
  • В долината на голямата река
Аз немога да разбера защо дадени продукти биват хвалени в разни статийки, а след известно време автора се извърта на 180 градуса?!?!? Състава нещо там ала-бала куца...
Не трябва ли да похвалиш продукта, който си ползвал и си доволен?!То небивалици всеки може да надраска на две на три!

Последна редакция: ср, 07 мар 2018, 09:26 от Ели ти в сърцето ме уцели :)

Общи условия

Активация на акаунт