БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 141 002
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Аз съм много благодарна на бубанка за инфото за подаръка: поръчах от сайта на Алтея за първи път Simple Smile

CI, плс кажи ми с две думи кога не е прпблем да пише парфюм в състава, че досега доста продукти отхвърлих на тази база... само като видя парфюм... и бягам Simple Smile

И плс не ме госпожосвай, че и в реалния живот това не ме кефи, а във форум съвсем Simple Smile

# 511
Пристигна ми серума от Алтея - Био Регенериращ Супер Серум – Bio Damascena - и веднага го пробвах. Съвсем лек е като консистенция, по-лек и нелепкащ от серума с жасмин и роза. Това е най-лекият и немазен продукт на Алтея, който досега съм ползвала. Дори имам нужда да сложа отгоре крем. Като първо усещане: прави кожата доста мека, същевременно има лек стягащ ефект, който обаче може и да се дължи на това, че имам нужда от крем отгоре сякаш. Ароматът е по-лек от досегашните, приятен е. За други ползи мога да говоря след като го понося.

Забравих да напиша, че опаковката е малко странна: много луксозно шише (както при останалите), но отгоре с особен капкомер, който на мен лично не ми се стори съвсем удобен; с нещо като бутон, който трябва да се натисне, за да дръпне или отпусне течност.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 16:46 от Аглая Епанчина

# 512
Аз съм много благодарна на бубанка за инфото за подаръка: поръчах от сайта на Алтея за първи път Simple Smile

CI, плс кажи ми с две думи кога не е прпблем да пише парфюм в състава, че досега доста продукти отхвърлих на тази база... само като видя парфюм... и бягам Simple Smile

И плс не ме госпожосвай, че и в реалния живот това не ме кефи, а във форум съвсем Simple Smile
Проблем с ароматичните съставки с общото име парфюм в козметиката НЯМА. Никога няма, освен, ако нямате доказана алергия към линалоол, например, а на етикета е нотиран този терпен (аромат на лавандула), което значи, че крайната му концентрация е над 0.001 %.
Така добре ли е Simple Smile
Извинявам се за госпожа, пише жена, а като не се познаваме възпитанието ми изисква това обръщение. bouquet

# 513
https://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Ingredients/ucm128250.htm
However, the regulations do not require the listing of the individual fragrance ingredients; therefore, the consumer will not be able to determine from the ingredient declaration if phthalates are present in a fragrance.

https://www.wellandgood.com/good-looks/ingredient-intelligence-w … nce-in-skin-care/

това не го ли намираш правилно? опитах се да потърся какво съм чела, не се сетих, но намерих тези.

няма нужда от извинение, всеки си има стил. а и не съм и баба, за да чета огромни червени букви, все едно викаш Simple Smile ако не ти се дискутира, просто недей. не можах да разбера дали ти се, но ако да - продължи, ако не - не обръщай внимание на линковете.

# 514
https://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Ingredients/ucm128250.htm
However, the regulations do not require the listing of the individual fragrance ingredients; therefore, the consumer will not be able to determine from the ingredient declaration if phthalates are present in a fragrance.

https://www.wellandgood.com/good-looks/ingredient-intelligence-w … nce-in-skin-care/

това не го ли намираш правилно? опитах се да потърся какво съм чела, не се сетих, но намерих тези.

няма нужда от извинение, всеки си има стил. а и не съм и баба, за да чета огромни червени букви, все едно викаш Simple Smile ако не ти се дискутира, просто недей. не можах да разбера дали ти се, но ако да - продължи, ако не - не обръщай внимание на линковете.
Вижте, аз го написах с идеята да е шега, не мога да бъда пророк вие как ще го прочете. Може би трябваше да го оцветя в розово - ако е така, поднасям извиненията си.
Още веднъж ще напиша, да не смесвате парфюмни композиции за парфюмерия с тези за козметика - доста са различни, много различно се държат в емулсионна и спиртно-водна основа, целта им е различна и съставите са много различни. Така например, в един козметичен продукт се влага от 0.1 до 0.5 % парфюмна композиция, а старта на одеколона е поне 3 %. Един парфюм може да съдържа 30 и повече % ПК. Няма как да се опишат всички съставки на един парфюм, дори в парфюм (там мисля е по-различна регулацията), защото той съдържа от 30 до 100 отделни съставки, много от които са етерични масла. Например, в цитираното от вас лавандулово масло има 47 основни компонента, които варират в граници (т.е. различни са като съдържание дори и при 2 последователни партиди от едно и също поле, а да не говорим за географски регион), и те формират 98-99.5 %, т.е. не са пълния състав. В българското розово масло са доказани над 400 вещества. В ароматичните продукти се слага диетил фталат, или поне се слагаше (отдавна съм излязъл от областта), за да играе роля на фиксатор на аромата, т.е. по-дълго да усещаме аромата. Може би вече се влагат и други, по-модерни вещества. Синтетичните мускове бяха изхвърлени много отдавна - и това се прави винаги с всяка съставка, щом им достатъчно инфо, че е вредна. Не съм особено в час вече и със синтетичните ароматични вещества, преди се влагаха доста (евгенол, кумарин), вероятно сега има нови.
За козметиката има изискване (написал съм ви го) - за оставащи върху кожата продукти се следи пределна концентрация, която за 26 съединения (потенциални алергени) е 1 хилядна от процента или 10 ppm (10 милионни части), или в бурканче 50 гр кремче имате поне от 5 десетохилядни от грама. Всяка ПК има точно описание на съдържанието на тези 26 компонента! Много от ПК са хипоалергенни, т.е. дори и в 1 % да ги вложите, тези 26 съставки няма да надвишат лимитната концентрация.
Отделно от всичко това, ама много отделно, всеки един (читав) продукт минава оценка за безопасност от легитимно и сертифицирано лице - токсиколог-асесор, който с подписа си дава оценка за неговата безопасност. Само и единствено такъв експерт е в състояние да каже е ли, или не е опасен. И ако е опасен никога няма да види бял свят по пазара. Всеки продукт има (строго определно какво съдържа) досие, което с новите изменения на козметичния регламент може да удари 1000 страници. Не се шегувам за бройката - Информационните Листове за Безопасност вече са от 20 до 80-90 страници за един компонент, преди бяха по 6-7. Всяка съставка, че дори и маслиновото и слънчогледовото масла, си има ИЛБ, и ако ще да присъства и 0.1 % във формулацията, в досието присъства с по 3 документа, единия е ИЛБ. FDA е американска организация, и понеже сме в Европа, си имаме собствени регламенти. С други думи - каквото казва ФДА не е релевантно на 100 % за ЕС. В интернет има доста, нека кажа неуместно и невежо написани небивалици.
Така че в заключение, не си изхвърляйте козметичните продукти, в които има парфюм. Ако нещо ви притеснява, се прави проба от вътрешната страна на лакетната става, малко нанасяте, и наблюдавате 24 часа.

# 515
Благодаря за изчерпателната информация, CI! Знаех си, че парфюмите в козметиката не са толкова страшни, колкото ги изкарват. По принцип за себе си съм си изградила правило (за да не се вмамиячавам) да избирам продукти, в които парфюмът е на последните места в съдържанието. Все пак никой не обича да се къпе с нещо, което не мирише приятно.  Най-важни са първите няколко реда от състава, тях гледам най-внимателно. 😊

# 516
А иначе сега ми изникна един въпрос. Какво става с продуктите, които са внос от Америка? Те отговарят ли на европейските изисквания или за тях има някакъв друг регламент?

# 517
А иначе сега ми изникна един въпрос. Какво става с продуктите, които са внос от Америка? Те отговарят ли на европейските изисквания или за тях има някакъв друг регламент?
Общо взето не отговорят напълно. Основно такива продукти ползвам напоследък и ми е направило впечатление, че в доста от тях, които имат претенции да са натурални, има съставки, които по европейските стандарти не отговарят. Затова си проверявам съдържанието в http://ecogolik.ru/ преди поръчка, не разчитам само на надписа био, органик и т.н. Въпреки всичко имат много хубави продукти, които са напълно съвместими и с нашите стандарти. То натуралното си е натурално, където и да е по света. Разминаванията са за някои конкретни съставки, които явно при тях са одобрени, а тук не. Най-често например съм попадала на някакъв продукт, гледаш го - всичко му е наред, и изведнъж някъде в списъка - бам, феноксиетанол Simple Smile Предполагам, че там го считат за ок, нямам друго обяснение, защо така развалят хубавата работа заради една съставка само.

# 518
Аз продължавам с впечатления от Био регенериращия серум – Bio Damascena на Алтея. Не може да се носи самостоятелно - поне аз не мога, а имам комбинирана кожа. Не се усещат масла, като се нанася, прилича като консистенция на серума на Lancome Genifique. Сега, знам, че темата е за биокозметика и тези сравнения за някои може би не са на място, но аз не ползвам само биокозметика, затова сравнявам, с каквото имам опит. Само че при Genifique се усещат силикони, а при серума на Алтея, като се нанесе, има известно опъване на кожата, все едно е намазана с някакъв цитрусов сок - като изсъхне, стяга. Затова се налага ползването на друг продукт отгоре, поне при мен. Веднъж сложих над него другия серум - с жасмин и роза - и беше много добре като нощна грижа. Но за през деня, с грим, вторият серум ми идва в повече. Затова сутринта сложих Био регенериращия серум – Bio Damascena на Алтея, а над него Екрана на Кларанс, който по принцип ползвам през деня. Такава комбинация вече ме удовлетворява за под грим, но пък забелязах известна несъвместимост между двата продукта - като сложих Екрана на Кларанс се получи известно ронене.

Така че най-вероятно ще ползвам новия серум на Алтея за през нощта, съчетан с друг продукт на марката. Иначе - още след първата апликация, на сутринта, усетих кожата си много мека, свежа, сякаш наистина има антиейдж ефект.

# 519
Общо взето не отговорят напълно. Основно такива продукти ползвам напоследък и ми е направило впечатление, че в доста от тях, които имат претенции да са натурални, има съставки, които по европейските стандарти не отговарят. Затова си проверявам съдържанието в http://ecogolik.ru/ преди поръчка, не разчитам само на надписа био, органик и т.н. Въпреки всичко имат много хубави продукти, които са напълно съвместими и с нашите стандарти. То натуралното си е натурално, където и да е по света. Разминаванията са за някои конкретни съставки, които явно при тях са одобрени, а тук не. Най-често например съм попадала на някакъв продукт, гледаш го - всичко му е наред, и изведнъж някъде в списъка - бам, феноксиетанол Simple Smile Предполагам, че там го считат за ок, нямам друго обяснение, защо така развалят хубавата работа заради една съставка само.

Тъй като не съм наясно, какъв е проблема с феноксиетанола? Проверих го в ewg.org и е оценен с 3, което не е кой знае какво. Има данни само, че може да предизвика алергии, но тук пак има значение в каква концентрация се използва. В Европейския съюз забранен ли е?

# 520
Аз в ewg съм намирала и др странни неща. Между другото, за парфюм се изказват ок,поне не е раковото оцветено. Мерси за инфото, за теста на лакътя действа за алергии, а мен ме притесняват фталатите. Относно FDA не ми пречи,че е американска,напротив, доста са стриктни. Ще разгледам руския източник,предполагам подобен на ewg.

Искате ли да споделим какво конкретно избягваме като състав? Аз подробно не зная, освен алуминий, фталато, sls, не знам... гледам общия био сертификат или текст,че х процента е с натурален произход, както е напр при korres.

# 521
Искам да попитам за миризмата на серума на Алтея с роза и Жасмин, само на мен ли ми е леко странна - даже леко неприятна?

# 522
Аз в ewg съм намирала и др странни неща. Между другото, за парфюм се изказват ок,поне не е раковото оцветено. Мерси за инфото, за теста на лакътя действа за алергии, а мен ме притесняват фталатите. Относно FDA не ми пречи,че е американска,напротив, доста са стриктни. Ще разгледам руския източник,предполагам подобен на ewg.

Искате ли да споделим какво конкретно избягваме като състав? Аз подробно не зная, освен алуминий, фталато, sls, не знам... гледам общия био сертификат или текст,че х процента е с натурален произход, както е напр при korres.

В така наречения "руски източник" Simple Smile съставките се анализират на база на европейските стандарти, както те казват: "На първо място BDIH, Ecocert и Cosmos", така че си е доста "европейски". Много са по-рестриктивни в сравнение с ewg, това ми направи впечатление. Понякога отхвърлят някакво вещество и само защото замърсява околната среда, без да дават други негативи. Базата им е съобразена и с Greenpeace и най-вероятно затова.

Не съм търсила други сайтове за проверка на състава на козметика. Руският ми е най-удобен, защото мога да си копирам целия състав и после ако нещо ме смущава си ги отварям едно по едно да чета какъв им е проблемът. С някои неща мога да направя компромис, и съм правила. Проверявам ги и в ewg, но там не откривам опция за проверка на целия състав, трябва едно по едно да се проверяват, което е неудобно. Така съм забелязала, че много неща, които по европейските стандарти не са ок, в ewg /който е американски/ са с оценка дори 1 или 2, т.е. за тях всичко е наред.

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 17:27 от Бледолилава

# 523
ооо много удобно!!! в ewg наистина е мега досадно. отделно ме изнервят някои техни заключения, напр че твърд кристал е ок за дездорант, предвид че това пак са си алуминиеви соли, само дето природни и уж им били големи молекулите и не прониквали в кожата.  трябва да пробвам в руския как ще се изкажат за тези кристални дездоранти Simple Smile

# 524
Така като ви чета, по-добре да си направя собствен дезодорант с кокосово масло.

Общи условия

Активация на акаунт