Студенти в UK- 7

• 127 242
  • 766
  •   1
Отговори
# 690
Понеже дъшеря ми заминава за Шотландия се поинтересувах в ПИБ и това, което посочих по-горе -"Трябва да се обиколят банките. В момента с ДЕБИТНА карта на ПИБ в лева, при плащане на острова таксата е 25 стотинки на 100 лв. покупка.Таксата при теглене е 5 лв. на 100лв. Таксите при теглене от кредитна карта са голями, както тук. Не знам какви са таксите при плащане с кредитна карта." е абсолютно вярно и не е чак толкова натоварващо ( без да правя реклама на банката) Joy

# 691
  • София
Вярно е, можете да го повтаряте през няколко поста без да го считате за реклама.  Wink
И аз повторя, че има други банки, които не събират такси за плащане на ПОС в чужбина - ДСК, ОББ, УниКредит....
Обикаляне на банки не е нужно, преглед на тарифите в интернет дава ясна и подробна информация за условията.

# 692
 Ще бъде на специализирана езикова ваканция English Plus Law с възрастова граница 18+ и съответно храна не е включена. За това попитах за банкова карта. Благодаря за отговорите, които ми дадохте !

# 693
  • Русе
Синът ми се върна вчера след завършен 1-ви курс в Англия. Използва само българска дебитна карта.
Скрит текст:
(на ДСК)
Направил си е и там карта на английска банка, но повече с цел налично кредитно дисие при започване на работа. Използва си навсякъде българската карта за плащане, което правя и аз при всичките си пътувания в чужбина - не само в Европа, но и САЩ и страни от бившия Съветски съюз (досега такса за плащане не съм отчела да ми вземат). Единственото, което знам за някои малки магазинчета, че може да откажат плащане с карта за малки суми (до 3 или 5 паунда), но при отказ от покупка - се оказва че приемат Wink

# 694
Здравейте, мили дами.Може ли да помоля някой, който вече има студент в Англия да ми даде информация кои     тамошни мобилни оператори са изгодни за предплатена карта.
Предстои следване на моя син там и искам да се ориентирам и  за други неща, които не са ни много ясни. Hапример: фирмата-консултант, чрез която кандидатства, ни каза, че трябва да носи при заминаването със себе си следните допълнителни документи, което ми се видя странно - свидетелство за раждане, медицинско свидетелство, рентгенова снимка на гръден кош, пълна кръвна картина, картон за имунизации. Отгоре на всичко, освен оригиналите на всички документи, трябвало да носи и официално заверени копия. Според мен е логично да има със себе си дипломата зa средното образование,  преведена и заверена, безусловната оферта и писмата за заема, които получихме по пощата - 3 на брой. Ще вземе и медицинската си застраховка. Другите бумащини изобщо необходими ли са? 
Ще съм ви много благодарна, ако някой сподели опит; така ще си спестим и време, и излишни разходи.   
Желая лек ден на всички.

# 695
stefjoannou,получили ли сте вече трите писма за финансирането?

# 696

Да, получихме ги още в началото на юни - 3-те заедно в един ден.
Нашият консултант, ако не се лъжа, през април изпрати формулярите.
Искам да уточня обаче, че синa ми завърши училище миналата година, не тази.
Така че, кандидатства още през ноември 2016 и безуслови оферти получихме от всичите 5 университета в рамките на седмица, защото имахме вече дипломата от лицея (живеем в чужбина и след средното образование има 1 година казарма).   

# 697
Момичета, ако не е вече много нахално, искам да попитам и относно NIN - необходим ли е, ако искаме да отворим сметка в Английска банка, или се прави само, ако студента работи - тоест, този номер, нещо като номер на социална осигуровка ли е ?   
Предварително благодаря.

# 698

Да, получихме ги още в началото на юни - 3-те заедно в един ден.
Нашият консултант, ако не се лъжа, през април изпрати формулярите.
Искам да уточня обаче, че синa ми завърши училище миналата година, не тази.
Така че, кандидатства още през ноември 2016 и безуслови оферти получихме от всичите 5 университета в рамките на седмица, защото имахме вече дипломата от лицея (живеем в чужбина и след средното образование има 1 година казарма).   

Много благодаря за уточнението!Успех!
По мои данни NIN e необходим само за работа-дано и някой друг де включи!

# 699
Здравейте, мили дами.Може ли да помоля някой, който вече има студент в Англия да ми даде информация кои     тамошни мобилни оператори са изгодни за предплатена карта.
Предстои следване на моя син там и искам да се ориентирам и  за други неща, които не са ни много ясни. Hапример: фирмата-консултант, чрез която кандидатства, ни каза, че трябва да носи при заминаването със себе си следните допълнителни документи, което ми се видя странно - свидетелство за раждане, медицинско свидетелство, рентгенова снимка на гръден кош, пълна кръвна картина, картон за имунизации. Отгоре на всичко, освен оригиналите на всички документи, трябвало да носи и официално заверени копия. Според мен е логично да има със себе си дипломата зa средното образование,  преведена и заверена, безусловната оферта и писмата за заема, които получихме по пощата - 3 на брой. Ще вземе и медицинската си застраховка. Другите бумащини изобщо необходими ли са? 
Ще съм ви много благодарна, ако някой сподели опит; така ще си спестим и време, и излишни разходи.   
Желая лек ден на всички.
Ще ти кажа как да били нещата при нас. С пристигането в общежитието получи welcome пакет, в който имаше карта на giffgaff. Вече 3-та година си ползва нея. Не е носила абсолютно нищо освен превода на дипломата и писмата за финансирането ,но никой нищо не и е търсил. За по- сигурно нека пита университета. За каква здравна застраховка говориш? Те като студенти се ползват с безплатно здравеопазване и GP, което трябва да си избере детето при пристигане.

# 700

Много благодаря за уточнението!Успех!
По мои данни NIN e необходим само за работа-дано и някой друг де включи!

Успех и на вас!

# 701
Ще ти кажа как да били нещата при нас. С пристигането в общежитието получи welcome пакет, в който имаше карта на giffgaff. Вече 3-та година си ползва нея. Не е носила абсолютно нищо освен превода на дипломата и писмата за финансирането ,но никой нищо не и е търсил. За по- сигурно нека пита университета. За каква здравна застраховка говориш? Те като студенти се ползват с безплатно здравеопазване и GP, което трябва да си избере детето при пристигане.

Благодаря за отговора. По-скоро и ние ще се ориентираме към giffgaff, вече поразгледах какви пакети имат.
 Колкото до здравната застраховка, която споменах че ще си носи, е частна здравна застраховка, която плащам, за да получаваме медицински услуги тук където живеем, както и в други държави.
В страната, където живеем не всички имат право на безплатна медицинска помощ; ако доходите на семейството са по големи от определена сума, трябва да се застраховаш чрез някоя застрахователна компания. А нямаш ли право на вътрешна държавна здравна осигуровка, не ти дават и европейска здравна карта. Съответно, принуден си да плащаш сам за себе си и децата си.

Много благодаря на всички, които отговориха. Приятна петъчна вечер!               

# 702
Предложение за студенти, приети в University of Surrey

# 703
  • Mladost
   Здравейте,  познати ни дадоха информация, че са доста по-изгодни плановете на Three   сравнено с giffgaff.  Можете да проверите. Успех!

Въпрос и от мен - легализация и превод.  В понеделник получаваме дипломата, първа стъпка е заверка при нотариус, след това трябва да отидем в МОН за заверка на копието и след това във фирма за превод ?  Или не е тази последователността  newsm78? Къде точно трябва да отидем в МОН?
Благодаря !

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 14:55 от АЗАЗ

# 704

Въпрос и от мен - легализация и превод.  В понеделник получаваме дипломата, първа стъпка е заверка при нотариус, след това трябва да отидем в МОН за заверка на копието и след това във фирма за превод ?  Или не е тази последователността  newsm78? Къде точно трябва да отидем в МОН?
Благодаря !
Легализация е едно , превод -друго! Както прочетох в предни постове , на повечето места искат превод на дипломата от заклет преводач! Има фирми, които извършват всичко сами, в т.ч. и легализация, само отнасяш дипломата. Превода струва около 50 лв. и става за около 1-2 дена, легализацията е около 140 и става за 15 дни (поне във Видин е така  Joy ).

Общи условия

Активация на акаунт