Дискова херния - 14

• 195 132
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
Аз нося  от френските /с 4 ребра/ , хубави са и за по-топло време , защото  не запаряват .Слагам го като пътувам  или работя  нещо  с навеждания . Въпреки всичко  не мога да седя на стол  повече от  2 часа  ooooh! .
http://www.orthoshop.bg/bg/medical/38

# 376
Алечка, радвам се, че днес си по-добре. Щом си била на кръчма, не те мислим вече. Да ви питам - ползвате ли лумбалните колани и кои? Аз упорито се съпротивлявах да нося, обаче последните месеци не спря да ме боли при движение или стоене на крака повече от 30 минутки. В Павел баня си купих един, турски, добре изглеждаше със 6 банела, метални, 2 от тях се махат при нужда. Отначало нямаше ефект никакъв, сега с почуда установявам, че като го понося по-дълго време, ми се удължава времето на крак без болка. Та въпросът ми е - носите ли и кои ще ми препоръчате, ако случайно турският ме предаде като трайност, иначе комфортът, който ми дава и изработката са чудесни. Наясно съм, че трябват упражнения за мускулатурата и разтягане, защото иначе е лошо.
Здравейте и от мен! Да изложа първо моето състояние - Имам дясноконвексна сколиоза с ротация на прешлените, цервикоартроза и изгладена шийна лордоза, протрузии на торакалните прешлени -
Т 8, 9, 10, 11 и 12, протрузии на L 1, 2, 3, а пък на 4 и 5 са дискови хернии. За да стане още по-хубава картината, имам абсолютно паднал напречно и надлъжно свод на ходилата (абсолютен дюстабан), който според мен е и причината за доста от описаните неща. Гръбначното изкривяване и плоскостъпие имам от дете, но не направих нищо по въпроса, за което сега много съжалявам   smile3511, но "късно е либе за китка". Сега, на 43 г., съм готова да ям и конски фъшкии, за да не ме боли. Винаги съм имала периоди на болежки, които с малко лежане, някоя и друга инжекция Алмирал са отшумявали за няколко дни. От 2 месеца имам постоянни болки, проведох болнично лечение в неврологично отделение, след това физиотерапия с лазер, ултразвук, термо - слаб резултат. Моята болка е в торакалния дял, но само вляво - все едно някой ми е хванал мускулите и ги държи в менгеме. Не съм си чупила ребро, но някой път болката ми прилича на такава. Дълго време не можех да спя, защото лежането усилваше болката. За обръщане в леглото и дума не можеше да става. Виках от болка и плашех близките си.Същото изпитвах и при усукване на торса. Ходех като робот, но най-малко ме болеше при ходене. Така издържах две седмици и започнах да пия отново нестероидни противовъзпалителни. За кръста не искам да говоря, имам чувството, че е изгнил - там вече и кожата ме боли, все едно е охлузена. Но кръста бледнее пред тази болка вляво. Лекарствата поуспокоиха нещата (можех да спя, да се обръщам). Пак боли, но поносимо. Днес ми е 9-ти ден, откакто пия Волтарен ретард и мисля да го спра. Страх ме е, че силната болка ще се върне, но и в неврологичното отделение /няма и месец / също пих 5 дена пероксикам вечер и алмирал мускулно ми слагаха. Не мога вечно да се тъпча с тези хапчета. Пия мидокалм, милгама и магнезий /тях ще ги пия 3 месеца - 1 почивка - и отново 3 месеца/. Отидох да си направя индивидуални стелки - ще станат готови на 26.10. Наясно съм, че няма да ми оправят свода, но все си мисля, че малко ще облекчат положението в тазобедрените ми стави, коита също ме болят и в кръста.
 Закупих си преди 10 дни пояс екстра на фирма Orthoteh с 6 ребра. Слагам го когато седя на компютъра, когато стоя дълго време права (миене на  чинии, готвене, прахосмукачка и миене на под) и се чувствам много добре с него. Българска фирма е това, надявам се да е добър колана като качество. Струва 88 лв. Слагам го върху тениска. Кинезитерапевтът, при който ходя всяка седмица на масаж, каза, че мога да го нося по-дълго време, докато отшуми тази болка (така и не се разбра - мускулатурата  ме боли, защото е скъсена вляво от сколиозата, или от нервните коренчета, защото на това ниво има три огромни шипа). Пациенти с дискови хернии, които ходят на масаж при него, също използвали такива пояси, когато им се изострят болежките, и общо взето ги махали само за спане. На 18.10. отивам в Павел баня в новата клиника на Гечеви, ще ви пиша отзивите си от това място.
Май доста объркан пост стана newsm78

Последна редакция: нд, 16 окт 2016, 15:38 от ARABELA_73

# 377
Много благодаря на всеки, който е споделил как се справя с неприятното меко казано положение да не ти е в ред гръбнака. В търсене на идеалния колан вижте какво открих http://www.diskdr.bg/bg/product/6.html
това е тракционен колан, който освен че поддържа торса, повдига гръбнака и по този начин след време се разширяват малко междупрешленните пространства. Някой има ли отзиви от това чудо? Не е евтин, обаче аз толкова пари вече дадох, ако има по-добро действие от нормалните колани, бих си закупила такъв. Арабела, ако е удобно може да споделиш при кой кинезитерапевт ходиш, ако с в София, може и на лични. Предварително благодаря.

# 378
Арабела, ще чакам отзиви за новата клиника на Гечеви. От стария им център съм с много лоши впечатления. Преди две години есента ходихме в Павел баня и спахме в Кавръкови. Бяхме с направления за физиотерапия, но от центъра казаха че с направления са само някои от процедурите. Така, че доплатихме още 250 лв.за двамата за ултразвук и магнит. Апаратурата им беше изключително стара, а една част от персонала млади без никакъв опит. Аз знам как се слагат електроди при интерферентен ток...., за мое учудване служителката се опита да ми сложи двата на ляво коляно и другите два на дясното. Магнита им беше повреден и почваше да пари от топлина...Дано поне на новото място да има нови уреди. Тази година март месец бяхме в Дианамар, впечатлена съм от новата техника! Но пък храната беше изключително зле и задължително влиза в цената.Вече не знам къде да ходим на балнеолечение.. Сега съм резервирала за Лечебната база на НС във Велинград, като се върнем ще разкажа.

# 379
  • София
............................. За невролог ти препоръчвам доц.Иван Стайков, завеждащ клиниката в Токуда. Успех!
Стайков..... абсурд. Крайно негативно мнение имам. Била съм при него с ЯМР с диагноза дискова болест със симптоми на дисковата болест и след всичко изказано от мен, той ме предложи да ме лекува от диагноза "Неспокойни крака"?!?! като вляза в отделението за изследвания.  Отказах, разбира се, защото мисля, че аз бях по наясно със проблемите си отколкото той. Неговата специалност е "Проблеми със съня", това е основното и всичко друго е допълнение. Тъй като Токуда вече я чувствам като втори дом, защото там ме наблюдават след операцията ми, мога определено да посоча други прекрасни невролози, които много добре работят. В момента пак там продължавам и физиотерапията си и съм доволна и от лекаря - физиотерапевт, който много сериозно гледа на състоянието ми и от физиотерапевта който с мен работи. Това ми е мнението.

milittana, този колан взе след операцията по препоръка на докторите тук. Носих го един месец и го свалях само когато си лягам, както писах и в друг стар пост, че този колан страшно много ми помогна в движенията ми. Все едно нямах никакви проблеми, забравих ги, но вече ми го свалиха и наистина съжалявам за него. Отпускал мускулите и вече мога да го слагам само ако шофирам при евентуално рязко спиране, но аз вече не го нося. Карам внимателно, а и аз карам от много години така че...Но ако можеше щях да си го нося цял живот, изобщо не ми пука дали ще се вижда или не, та и той е под дрехите, но не може за съжаление.
Този колан който ползвах е на фирма THUASNE.
Скрит текст:
[/spoiler]

# 380
В търсене на идеалния колан вижте какво открих http://www.diskdr.bg/bg/product/6.html
това е тракционен колан, който освен че поддържа торса, повдига гръбнака и по този начин след време се разширяват малко междупрешленните пространства. Някой има ли отзиви от това чудо?
milittana, доколкото разбирам идеята на този колан е, че го слагаш спаднал, после го напомпваш и той "разтяга" леко гръбнака и увеличава малко разстоянието между прешлените и по този начин намалява напрежението върху диска и облекчава болката. Това реално може и да облекчи болката докато носиш колана, но когато го свалиш всичко се връща в изходно положение или дори в по-лошо, защото "разтягането" и в последствие сплескването може да нарани допълнително мястото. А и това се случва и на съседните дискове, които са здрави - може да не са след няколко слагания, махания на такъв колан. Така, че ако коланът действа както го рекламират, аз не бих го сложила по никакъв начин.

Хубавото е, че едва ли има чак такова разтягащо действие, ако и изобщо. Най-вероятно ще е да има ефект на на нормален колан, просто скъп и неудобен.

Аз бих препоръчала колан какъвто marchеva14 е показала:

Този колан който ползвах е на фирма THUASNE.
Скрит текст:
[/spoiler]
Това е колан с банели и ластици, обхваща целият кръст и дава добра поддръжка (като го гледам на картинката). За лумбален колан бих препоръчала да се търси:
- колан с банели
- да е по-широк, да обхваща кръста и малко нагоре, а не тесничък и само на кръста
- по възможност да има различни размери за да може да изберете подходящ за себе си и да пасва точно

И когато се сдобиете с такъв:
- гледайте да го сложите да ви обхваща добре и плътно, не твърде стегнато и не твърде отпуснато
- носете на голо, под дрехите
- не го носете през цялото време! (освен, ако не е препоръчано от доктор, разбира се). Носете когато ще седите по-дълго, ще стоите прави по-дълго, ще вдигате тежко (не вдигайте тежко), ще се навеждате - абе, когато правите неща, които ви носят повече болка. Коланите поддържат кръста като поемат част от тежестта, съответно мускулите работят по-малко и се отпускат. По-слаби мускули е последното нещо, което искате при дискова херния.
- когато носите колан, а и не само, е добре да се правят упражнения за заздравяване на мускулатурата на кръста (попитайте лекаря/физиотерапевта си)
- за съжаление - не очаквайте, че ще ви спаси от болката изцяло - коланът поема част от тежестта на тялото и поддържа кръста в правилна позиция, но дисковата херния си е там. Коланът може да облекчи малко болката и да удължи времето, в което може да седите, например, но не прави чудеса...

marchеva14, четох статия преди време за жена с изкривяване на кръста, което й носило постоянна болка - не като нас дискова херния, нещо което не може да се оправи общо взето. И понеже много я боляло носила колани, после почнала да носи качествени корсети (като колана, но по-красиво) и накрая стигнала до положението нон-стоп да е с корсет. Тя беше много доволна от ситуацията, понеже това елиминирало болката изцяло, пък и се харесва с корсети жената, не й пречи да ги носи.

# 381
Много благодаря за отзивите за коланите, полезни ми бяха. Аз имам такъв какъвто сте описали, но моят е турски и беше значително по-евтин иначе има 6 банела (2 от които се свалят), метални. Добре прихваща лумбалната област, а отзад на кръста има едно мекичко и топличко нещо, което може да се сваля ако е по-топло. Та засега май това ще нося. Не го слагам през цялото време, макар че по цял ден съм на крак. А и вечер задължително си правя упражнения, така че се надявам да не изпусна положението. Просто забелязах, че ми облекчава болката, която при мен е само при движение.

# 382
  • София
Попадна ми една статия за лечение с пиявици, това е абзаца касаещ нашите проблеми:

д-р Фарида Алиевна Калбахани завършва медицина в бившия Съветски съюз и вече е придобила две специалности - педиатър и инфекционист. Но на 36 години заболява от дискова херния. Болките от възпалението на седалищния нерв са невероятно силни. Лекува се при колеги в Алмати с всички познати дотогава методи - кинезатерапия и физиотерапия, иглотерапия, болезнена блокада в гръбнака и какво ли не. Нищо не помага - болестта я приковава на легло. Даже до тоалетната я носят на ръце. Няма лек. Млада, лекарка при това, а два месеца лежи и плаче от болки. Нейна приятелка от години иска да ѝ разкаже за хирудотерапията - лечението с пиявици, а лекарката винаги я пресича: “Не искам да знам за тези червеи. Завършила съм медицина и никой не ни е говорил за лечение с пиявици, това са глупости.”Като се залежава обаче, приятелката й не може да я гледа как се мъчи и отново настоява да й постави пиявици. Ножът е опрял до кокала - или трябва да отиде на операция на дисковата херния, или да се спаси от ножа, като опита и този последен метод. Хирурзите не дават гаранция за операцията и тя - ще не ще, накрая кандисва да ѝ лепнат пиявици на кръста. “Още от първия сеанс получих такова облекчение, че за първи път от 2 месеца отидох сама до тоалетната. Това бе преди 22 години. И досега нямам никакви проблеми с гръбнака, независимо че хернията си стои или не - не знам. Нямам операция, но нямам и болки.

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5221020
© www.24chasa.bg

# 383
  • гр. София
Днес е имало предаване за Проколаген - http://play.novatv.bg/programi/na-kafe
Какво мислите, дали има смисъл да се пие?

# 384
Здравейте на всички.
За съжаление, на жена ми й предстои операция на дискова херния (ниво L5-S1). Вече се насочихме към болница "Свети Иван рилски" и професор Маринов.
Та въпроса ми е, кои са основните неща, които трябва да знаем, след една такава операция?

# 385
Marcheva14, кой физиотерапевт препоръчваш в Токуда? И работи ли с направление? Последните години ходя в Света София, но е 30 лв.на посещение.А по здравна каса изписват само определени процедури.

# 386
  • гр. София
Dreams-hunter, можеш да погледнеш назад в темата от стр.15 нататък. Там имаше същото питане и колегите дадоха много ценни съвети. Ще си позволя само да кажа задължително да се търси второ мнение преди такава операция. Тя не е панацея, за съжаление, и се препоръчва в ограничени случаи. Незнам конкретния случай, коментирам по принцип.

# 387
  • София
Вече се насочихме към болница "Свети Иван рилски" и професор Маринов.
Та въпроса ми е, кои са основните неща, които трябва да знаем, след една такава операция?

Преди два месеца се оперирах там, на следващия ден след операцията ми помогнаха да стана, направих няколко крачки, после вече сама се изправях и движех. Приеха ме в понеделник, в сряда ме оперираха и следващия понеделник ме изписаха. Платих 1600 за гел + 900 за избор на екип. До последния ден слагат системи, обезболяващи. Организацията е под всякаква критика, в 8 сутринта бях там за приемане, в 15 ч успях да вляза в стаята. С една дума след операцията нищо особено. Няма рехабилитатор, дават ти една епикриза и клан-недоклан тръгваш да се оправяш както можеш.

# 388
Ей това е най-отвратителното. Лошото обгрижване на пациента след операцията може да провали усилията и на най-добрите лекари.

# 389
  • гр. София
Организацията почти навсякъде куца. Важното е, че там има добри хирурзи и техника. За другото ще си помагаме тук май.

Общи условия

Активация на акаунт