Сватба през 2017 организирана от чужбина - Въпроси

• 3 904
  • 26
  •   1
Отговори
  • London, UK
Здравейте,

Предстои ми да организирам сватба през 2017. По една или друга причина живея в чужбина и няма да имам много възможност да обикалям, затова исках да се посъветвам с вас по някои въпроси. Знам че много от вас са минали по този път или тепърва ще минават като мен и се надявам да можете да ме насочите в правилната посока. Първо да кажа, че сватбата ще е в или около София и я планираме за 30.08 или 02.09.
1. Какво ви е мнението за сватби в които се прави подпис на една дата - 30.08 (сряда), а самото тържество и църковния брак са на друга - 02.09 (събота). Дилемата ми е в това, че годишнината ни е на 30.08 и много искам и сватбата да е тогава, но сряда не е много подходящ ден, защото хората са на работа, а аз искам голяма сватба. От друга страна винаги съм си представяла, че всичко трябва да се случи в един ден. Малко ще ми е странно да си облека булчинска рокля в събота при положение, че съм се омъжила 3 дни по-рано. Вие как избрахте дата за вашата сватба? И ходили ли сте на сватби които са били в 2 дена?
2. Избора на ресторант доста ме затруднява. В общи линии знам само ресторантите в които се правят абитуриентски балове и не съм сигурна, че ми допадат като стил. Това което ми се иска е ресторант в който може да се оформи нещо като сцена за танци около която са сложени масите. Също така искам да има френски прозорци/врата към градина. Не искам празненството да е в градината, но искам да имам възможност да изляза навън и да се снимам сред зеленина. Освен това много държа да не се допускат външни хора в градината докато тече тържеството. Можете ли да ми препоръчате такова място? Ориентировъчно ще ми трябват около 100-120 места.
3. Темата на сватбата - и тук доста се колебая между нещо класическо и нещо доста по-разчупено. Иска ми се да имам 7 шаферки които да носят еднакви рокли, но всяка в различен цвят като цветовете на дъгата. Мисля си цялата тема на сватбата да е дъга - украса, покани, цветя, но ме притеснява да не стане прекалено шарено. Вашето мнение какво е? Ходили ли сте на подобна сватба?
4. Подаръчета за гостите - необходими ли са? Не го казвам от финансова гледна точка, можем да си го позволим, но ми се вижда малко излишно. Говорих с родителите ми и по тяхно време това не се е правило и според тях няма нужда. Мъжът ми е на същото мнение. Въпросът ми е гостите очакват ли нещо подобно и дали ще се засегнат, ако няма подаръчета?
5. Поканите за сватбата кога се раздават? Трябва ли вече да имам ресторант, който да е упоменат в поканата или първо раздавам поканите, получавам отговор с това колко хора ще идват и тогава запазвам ресторант? Също така, да ми препоръчане място на което правят покани? Харесала съм си няколко модела от Интернет, но не знам къде могат да ми ги изготвят. Освен това ме интересува дали в поканите оставяте нещо като RSVP форма в която поканените да посочат дали ще дойдат сами или с някой и да посочат името на партньора си за табелките по масите.
6. Как избрахте фотограф, видиозаснемане и DJ. Има фирми които предлагат и 3-те неща и правят отстъпки, ако ги вземеш заедно, но се чудя дали не е по-добре да се наемат поотделно. Например аз много харесах фотографа които снима годишника в училище и бих го наела и за сватбата, но при нещо няма видео и DJ. Също препоръки за добри фирми в тази област ще са ми от голяма полза (особено, ако имат сайт на които може да се разгледа какво са правили до сега).
7. Какви документи ще са необходими за сключване на брак? Също ме интересува за смяна на постоянен адрес, тъй като мъжът ми не е от София и трябва да си смени адреса на моя. Смяната на фамилното име как става? Само свидетелството за брак ли ми трябва? След това само личната карта ли трябва да се смени или паспорт и шофьорска книжка също? Само аз ли трябва да сменям?
8. Стигнах и до въпроса за добра шивачка. Тъй като имам доста ясна престава какво искам като рокля и не съм видяла никъде да се предлага търся добра шивачка. Освен това искам да знам дали аз ще трябва да си търся платовете или шивачките работят с определени фирми и ще ми предложат избор. Бих искала и роклите на шаферките ми да ушият. Имам снимка на това което исках, и както споменах си представям голямо разнообразие от цветове.
9. Ще ми трябва и малко разясняване на традициите по взимането на булката, влизането в ресторанта където знам, че има нещо с чупене на пита? Искам на сватбата ни да има както от по-старите традиции заради семействата ни, като и по-нови неща като например играта с обувките. Не искам да има танц с пиле? Чух за нещо подобно и не ми допада. За тези неща DJ-я ли се грижи или има друг водещ, който знае кога какво се прави? Дайте предложения и за други традиции/новости по сватбите.
10. Фризьор и гримьор колко време предварително трябва да запазя? Могат ли да дойдат на място при мен? Цената на прическа ли е или за време? Може би ще искам след като направят моята прическа и грим да направят и шаферките, но всичко зависи от цената.
За сега това са ми въпросите. Знам, че са много и доста от вас вероятно ще предложат да си наема агенция, но имам проблем с доверието. Предпочитам аз да си водя нещата, за да съм сигурна, че накрая резултатът ще е такъв какъвто го искам.
Благодаря предварително на хората които ще отделят време да прочетат и отговорят на написаното по-горе.

# 1
  • София
1.Вече повечето хора като че ли предпочитат подписът да е в 1 ден,а църковният брак и тържеството в друг ден. Обикновено на подписването се ходи с някаква по-семпла рокля,а булчинската остава за църковния брак и тържеството.Била съм на няколко такива сватби - но само в дните с църковен и тържество (на всички тях в ресторанта е имало "фалшиво' подписване за пред гостите,което мен много ме дразни,но 90 % от двойките го правят. Ако е в 2 дни има по-малко разкарване за гостите.
2.Не съм се женила в София и не мога да помогна.
3.Както ви харесва така трябва да бъде,темата с дъгата звучи интересно.
4.Аз много им се радвам на тези подаръци.  Blush . Много хора казват за какво са ми... Според мен е хубаво да има,но да речем да е нещо,което гостите да могат да си използват след това.
5.Ние се женихме май месец-започнахме от декември да раздаваме.Трябва 1 да имаш запазен ресторант,за да го напишеш в поканата.Аз не обичам нещата да се правят в последния момент.Например ние планираме почивките си от рано и ако ми дадат поканата за сватбата месец преди нея-може вече да имам други планове.Може да дадете поканите по-късно,ако преди това сте покани устно/скайп и т.н гостите си
6.Не съм използвала фирма.Най-доброто решение е да видиш снимки,клипчета и така да избереш. Или пък препоръка от приятел.
7.За граждански брак ви трябват - л.к,медицински (месец преди сватбата)и декларации,които трябва да попълните от гражданското като се записвате.Ще вземаш ли фамилията му-ако да трябва 1 да смениш адреса (ако искаш или се налага),после л.к и паспорт и накрая шофьорска книжка. Той може и да не си сменя адресът въобще - това не е проблем.
8.Не мога да помогна - моята рокля беше от Асеновград.
9.Може да си наемете и водещ,но ако ги нямате дж ги прави,аз мисля,че само с дж е добре.Вие сами си решете какви ритуали искате и какви не.
10. За това трябва да говориш с тези,които избереш,обикновено цената е на прическа и грим,ако дойдат при теб сигурно ще е по-скъпо,аз мисля,че не е добра идея шаферките да са при твоя фризьор,денят е много натоварен,а така бихте загубили много време.

# 2
  • London, UK
sea.sea благодаря за бързия отговор.

# 3
  • Варна
Здравей! Нямам мнение по всички въпроси, които си поставила, но ще споделя какво мисля по следните въпроси:
№1 - много двойки процедират по същия начин и не е нещо, от което трябва да се притесняваш. Много по-сложно е всичко да се случи в един ден. А относно гостите - ако сватбата е през седмицата много хора няма да успеят да дойдат по една или друга причина.

№4 - щом и ти и мъжа ти не сте сигурни за подаръчетата, не е нужно да ги взимате. Факт е, че на повечето сватби се подарява по нещо малко за спомен, но едва ли някой ще се разсърди ако не получи подаръче Simple Smile Ние с мъжа ми също се чудехме в началото, но накрая решихме, че ще подарим нещо малко по-нестандартно за спомен - стъклени магнити с абстрактни птички. Ето ги: https://www.facebook.com/commerce/products/945331712260250/

№5 - добре е да дадете поканите поне няколко месеца преди сватбата, за да могат гостите да потвърдят присъствие месец по-рано. Когато запазвате ресторант трябва да знаете ориентировъчно колко човека ще дойдат, за да знаете дали ще има място в ресторанта и така да се ориентирате при избора.

Наемането на агенция наистина е добър вариант, защото е трудно организиране на такова грандиозно събитие от разстояние. Добрите фотографи, видео оператори и DJ-и искат лична среща, за да се уточнят всички детайли по тържеството като осветление, озвучение, стил и др. Опитните агенции знаят много добре всички тези дребни (и много важни детайли) и ще ви спестят куп главоболия и разправии.

# 4
  • MI
Здравей, аз скоро минах по този път, затова да отговоря:

1) Ние подписахме повече от 4 месеца по-рано тук, така че няколко дена нищо не е.  Laughing НА подписването бяха само родителите, без сватбени рокли и т.н. Щом искаш да сключиш църковен брак не виждам какъв е проблема - церемонията ще бъде тази, тъкмо няма да разкарваш гостите на 3 различни места.
2) По този въпрос не мога да ти помогне, не съм родом от София и съответно сватбата не беше там. Но според мен вече трябва да се ориентираш кой ще е ресторанта и да запазиш датата (няма да плащаш сега най-вероятно, просто ще те запишат и ще се разберете кога и колко да е капарото).
3) По този въпрос съветът ми е еднозначен - наеми си сватбена агенция, която да ти помогне с украсата. Ще ти е много трудно иначе от чужбина сама да организираш всичко. Иначе нашата сватба беше доста класическа (но не в смисъл на битова), заложих на бяло и жълто и повече цветя. Но си е до вкус това.
4) Тъй като в Италия са задължителни подаръчетата, нямах такава дилема. Поръчахме ги по интенет.
5) Поканите се пращат 3-4 месеца по-рано, но в твоя/нашия случай е хубаво на гостите от чужбина да кажеш от сега или поне до към края на годината. Да си планират отпуски, пътувания и т.н. Нашите покани ги правихме тук, нямаше как физически да ги взема от България, да ги донеса и после да ги пратя на италианските гости. Има много сполучливи и в интернет, но зависи какво искаш. Аз държах да мога да ги видя и пипна и да ги персонализирам.
6) Агенцията ми помогна много за тези неща - предложи ми по 2 фотографи и DJ и си избрах на база на нещо като каталог. Видео не сме правили, супер са ми скучни видеата, предпочитам красив албум плюс снимки на диск.
7) С този въпрос не мога да ти помогна, както казах не се омъжих в България и не знам дали са същите документите.
8 ) И аз като теб тръгнах с идея за шивачка, но после се отказах. Роклята си я взех от сватбен център София. Препоръчвам ти ги, имаха прекрасни модели. Влез им в страницата и разгледай, на живо са още по-добре. (не правя реклама, просто се влюбих в моята рокля  Laughing)
9) И тук не мога да ти помогна. Аз орязах всички подобни неща, само разчупихме питката. НЕ са ме и вземали, защото всичко, включително ритуала беше в комплекса, който избрахме. Т.е. направо там се видяхме с гостите.
10) Разбери се 2- 3месеца по-рано с фризьорката ти, тя ще ти каже точно кога да си уговорите проба и дали ще дойде у вас или не. Знам че някои ходят, при други ходиш ти (както беше в моя случай), трябва с нея да се разбереш.

За агенцията, и аз съм леко луда на тема контрол, но без агенция не бих се справила при тези обстоятелства. Аз си избрах всичко, включително вида и бройката на цветята, салфетките и т.н., тя просто координира фотограф, диджей, взе цветята, направи украсата както сме се разбрали и следеше всичко да е под контрол. Колко точно ще делегираш зависи от теб, не от агенцията.

# 5
1. Моята сватба беше така, петък и събота. Не вярвам на някой от гостите да му е пукало особено, че не подписваме реално пред тях.  Mr. Green Булчинска традиционна рокля не съм имала, така че не ми е било проблем да си облека сватбените рокли в различни дни. Годишнина не празнуваме на нито една от двете дати, а на тази, на която се запознахме. Датата ги избрахме най-близко до тази годишнина, но не ни се чакаше още не знам си колко години, че да се падне денят събота.
2. Не мога да помогна особено за ресторант с френски прозорци...На сватбата на една приятелка в Голф клуба можеше да се излиза, ама не помня в парка ли се излизаше или на тераса...Но ми се струва, че като място е достатъчно за 100-120 гости.
3. Моята беше много разчупена сватба, но в съвсем друг стил. Но пък ако на теб ти харесва да е шарено, що да не е. И при нас беше шарено Laughing
4. Не са необходими. Поне според мен повечето хора не примират да си вземат разните му там прахосъбирачки, медчета и прочие. Има и готини идеи, но според мен няма да е голяма драма, ако няма подаръци.
5. Поканите изпратих през октомври, сватбата беше в средата на март. Беше видеопокана, изпращала съм я по имейл. RSVP формата беше на сватбения ни сайт. Съдържаше графи за: имената на госта, имената на придружаващия, предпочитание за храна (вегетарианско или месно), предпочитание за алкохолна напитка, песен за поздрав към младоженците. Трябваше да отговорят до края на януари, но явно в БГ е много трудно да си направиш плановете, имаше хора, които 2 седмици преди сватбата трябваше да питам дали имат намерение да дойдат. Rolling Eyes Дали трябва или не трябва да има ресторант на поканата, ти си го решаваш, но е по-добре да има, за да не ти звънят после 120 човека 2-3 дни преди сватбата с въпроси от типа на "Ама кой ресторант беше ?" Аз на сайта бях написала как да се стигне до ресторанта от няколко посоки, с карта и адрес. А на поканата - само името. В интерес на истината, покана за сватба са ни давали и един месец преди сватбата...
6. Не съм имала видео. Фотографа си го харесах от сайта му. Той ми препоръча диджея, но аз и без това най-вероятно щях да се обадя на същия човек, бях чела много добри отзиви за него. За агенции не знам, аз не бих се доверила на пакетна услуга с намаление, честно казано, особено за снимки, но това е защото самата аз съм фотограф и после ще си скубя косите, ако ме снима някой недостатъчно качествен според мен Simple Smile
7. Нищо не помня за документите за брака:oops: Ние бяхме на един адрес от преди брака. Щофьорска книжка нямам, но когато смених личната карта, смених и паспорта, предполагам и шоф. книжка ще трябва да смениш.
8.  Моята рокля е шита, но не е типично булчинска, така че не знам дали моята шивачка би се справила и не смея да я препоръчам newsm78
9. Не съм спазвала традиции  Simple Smile Но каквото искаш, това ще има, като не искаш танц с пиле, не правиш танц с пиле. Просто казваш на диджея предварително коя от всички традиции ще я има, коя не. Играта с обувките пък въобще не я знам Crazy Иначе, да, обикновено диджея съобщава и води ритуалите.
10. Зависи кога е сватбата, но според мен около 2 месеца по-рано ще можеш да намериш фризьор и гримьор за твоята дата. Повечето могат да дойдат на място. Цената е на прическа/лице. Добре е да направиш пробна прическа и грим около месец преди датата, за да видиш дали ще се спогодите с фризьор/гримьор и ако не се получи контакт или не направят това, което желаеш, да имаш време да потърсиш други.

# 6
Тъй като за повечето неща са ти отговорили, добавям само:

2. Може да погледнеш ресторанта в Park Inn by Radisson, струва ми се, че ще отговори на изискванията ти.
(Вътре, градина)
3. Идеята за роклите е страхотна, виждала съм такива в pinterest, в пастелни тонове, и много ми допадат, ако се притесняваш да не е прекалено шарено, заложи на меки, пастелни тонове.
4. Преценката е ваша. Често хората избират не класичеко подаръче (тип прахосъбирачка), а например френски макарон в сладка кутийка Simple Smile
7. Лична карта и медицинско свидетелство (но чак 30 дни преди датата). Най-напред отиваш на ул. Кракра, за да заявиш избора си на ритуална зала, дата и час. А вече на място в избраната ритуална зала заявяваш писмено дали желаеш да смениш фамилията си и имаш някакъв срок, в който да го направиш (май 30 дни след сключване на брак). Смяна на постоянен адрес става в общината, в която се води твоето жилище. Трябва да отидете заедно и да носите копие от НА. Дали не беше и оригиналът? Можете да го направите и предварително. След това той трябва да смени личната си карта. (Паспорът май не, ако няма да му трябва непосредствено, за шофьорската книжка не съм сигурна). Смяната на твоята лична карта става в районното полицейско, след като сключите брак, трябва да носиш ксеро-копие от свидетелството за брак.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2016, 14:03 от Меичка

# 7
  • London, UK
Здравей, аз скоро минах по този път, затова да отговоря:

Благодаря за отговора. Можеш ли да ми кажеш коя агенция си ползвала?

Последна редакция: чт, 08 сеп 2016, 14:42 от AnMary

# 8
  • MI

Благодаря за отговора. Можеш ли да ми кажеш коя агенция си ползвала?
Няма да ти е от полза, защото не е от София. Най-добре попитай приятелки или момичетата в тема за сватби през 2017 (предполагам че има такава). Те със сигурност ще ти препоръчат няколко. Поговори с 2-3 и си избери, със сигурност няма да си паснете с всичките.  Wink В смисъл, и те си имат техен стил на работа, техен вкус, така че не хващай първата, която ти препоръчат.

Според мен първото, което трябва да направиш е да избереш ресторант (според мен само с посещение на място ще стане, иначе може да се разочароваш) и после да се обадиш/пишеш малко по малко на всички, които мислиш да каниш, поне на гостите от чужбина. За всичко останало имаш време.  bouquet

# 9
  • London, UK
Тъй като за повечето неща са ти отговорили, добавям само:

Благодаря много. Хотела изглежда страхотно. Точно нещо такова търся.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2016, 14:42 от AnMary

# 10
# 11
  • London, UK
Сетих се и още нещо. С мъжа ми не харесваме идеята на кувертите където за всички гости има едно и също нещо (най-вече защото имаме приятели с доста голям списък с неща които не ядат). Затова ни се иска да съставим меню с около 3 избора за салата/предястие/основно от което всеки гост може да си избира в деня на сватбата. Това ни се стори добра идея и от гледна точка на това, че често до последния момент не можеш да си сигурен в броя на гостите и ни се вижда безсмислено да плащаме повече куверти от колкото са необходими. Освен това цената на куверта или не включва алкохол или той е много малко. Мислите ли, че ще има ресторант който ще се съгласи на вариант подобен вариант. И дали ще можем да си донесем алкохол (предполагам, че ще ни трябват поне 10-12 бутилки твърд алкохол + 10 вино) или всичко трябва да се поръча на място. Как процедирате с поръчки извън това? Говоря за неща от типа на коктейли, шотове или някакъв по-специфичен алкохол за който не сте се сетили предварително.

Благодаря за линка към другата тема, следя я от известно време, но поне за сега повечето неща не са свързани с моите въпроси.

# 12
Съмнявам се да се съгласят. Когато ние избирахме меню, искахме да има опции,  в нито един ресторант не се съгласиха на такъв вариант, във всичките искаха точни бройки какво ще се яде и максимум вегетарианско/месно като варианти.

# 13
  • София
И аз мисля като Еовин. Едва ли ще намерите такъв ресторант.Бройките не са такъв проблем и 2 дни преди сватбата може да кажете "+/-" няколко. При нас имаше 2-ма мюсюлмани и една вегетарианка,само техните менюта бяха по-различни. За алкохола -всеки ресторант процедира по различен начин - на едно място дават да се вкара безплатно,на друго срещу заплащане,на 3 е забранено внасянето.

# 14
  • MI
И аз се съмнявам за такъв тип меню. Обикновено последната седмица не можеш да променяш броя на кувертите, т.е. трябва да знаеш точната бройка 10на дни преди сватбата. Но пък имахме и вегетарианско меню , и детско. Така че може за тези които не ядат определени неща да направите отделно меню.

За алкохола, това си е практика. Плащаш нещо минимално за внесените продукти и нямаш проблем. Ние си донесохме всичкия алкохол (разбирай около 70 бутилки вино, плюс ликьори и за аперитива), както и някои други продукти (сирена, салами) и платихме 200 лв отгоре. В крайна сметка пестиш много по този начин. Питай ги директно, не е нещо необичайно.

Общи условия

Активация на акаунт