Последните пет книги, които прочетох #3

• 191 495
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Mediterraneo
1. Ман- Ким Тхуи 2/5 Нещо като нищо. Схематична, нахвърляна, фрагментарна. Любопитна история за една забранена любов, но или трябва да си много добър в четенето между редовете, или авторът просто не я е разказал. Нито кулинарната нишка прави книгата наистина "вкусна"( аз обичам такива книги), нито щрихите на любовна история правят книгата любовен роман.

2. Няма втори шанс- Харлан Коубън 5/5 Страхотен трилър, както всички на автора. Първокласна интрига, добро действие. Марк се лута между надеждата и отчаянието в търсенето на дъщеря си. Развръзката е неочаквана, както се полага на добър трилър.

3. Обичай ме заради мен- Джени Хейл 2/5 Едва я довърших. Ненужно захаросана. Авторът упорито се опитва да представи Либи като жена, наясно със себе си и стремително целеустремена, а всъщност героинята изобщо не знае какво иска; лута се като малко дете, прави две крачки напред и една назад. Дразня се на подобни характери и може би затова усещането за цялата книга не ми допадна.

4. Заговорът- Никола Бьогле 3/5 Не знам как да изразя тоталното си разочарование! Започна добре, бързо ме увлече, докато не стигнахме до бруталната феминистка глупост, която ме заля! Не го очаквах, но това не е в плюс за книгата, напротив. Една хубава идея, опорочена по този начин.
Въпреки това, ще се наложи да прочета и следващата книга, за да видя какво ще се случи със Сара.

5. Ритъмът на спомените- Алисън Ричман 4/5 Прекрасен калейдоскоп от събития, съдби, спомени и чувства. Историята прелита между годините, през които се изнизва живота на Саломе и Октавио. Живот, белязан от върхове и спадове, но най- вече от режима на Пиночет в Чили. Силата на духа на Саломе надделява над физическите рани, за да продължи да живее, въпреки белезите.
Успоредно се запознаваме с историята на Кая, чийто живот е белязан от войната. Тя от своя страна се среща със Самуел, носещ тежки тайни психотерапевт, който в друг момент започва да лекува Саломе.
Няколкото истории са майсторски сплетени, всяка една от тях докосва и вълнува читателя.

# 661
  • тук-там
Обещанието на зората от Ромен Гари - 5/5
Нататък билетът не важи от Ромен Гари - 4/5
Компаньонката от Аманда Куик - 4/5
Сливовиц от Катерина Хаспали - 4/5
Човекът, който виждаше отвъд лицата от Еманюел Шмит - 5/5 (тук изненади няма - просто Шмит Simple Smile)

# 662
"Холи" - Стивън Кинг-5/5
"Харесвате го по-мрачно" - Стивън Кинг-4/5
"Прислужницата" - Фрида Макфадън-5/5

# 663
  • Mediterraneo
1. Коледа под боровинковия залез- Холи Мартин 2/5 Досадна история, сладникава до горчиво. Героите са идеални отвсякъде, което дразни неимоверно. Сякаш авторът е доизпипвал всеки детайл в пейзажа, обстановката и героите, за да представи всичко в абсолютно съвършена светлина. Мен лично това изобщо не ми харесва. Идеята за мистериозен гост в хотела е интересна, но и това е провалено.

2. Уважаеми г-н М- Херман кох 1/5 Не успях да я дочета. 100 страници аванс не стигнаха, за да потръгне четенето и просто я зарязах.

3. Новото фамилно име- Елена Феранте 4/5 Не харесах първата книга от поредицата, но с тази нещата се получиха по- добре. Може би узряването на героите предполага нови вълнения, нови изживявания и нови възгледи, но определено книгата ми хареса повече.
Елена и Лила продължават да са неразривно свързани, като че ли животът на всяка зависи от този на другата. Хареса ми развитието на образите. Тук вече мога да видя майсторството на автора- да те накара да харесаш един образ, а друг да те докара до яд, до там, че да го намразваш, едва ли не, заради неговите постъпки и решения. Връзката между двете е почти кармична- отдалечават се, после пак са заедно, Елена като че ли е зависима от приятелката си.
Динамиката в сюжета предразполага в представянето на повече важни събития и случки.

4. Вода от сърцето ми- Чарлс Мартин 5/5 Много ми хареса. В началото е леко досадна, не върви гладко, но в един момент нещата придобиват смисъл и историята набира инерция. Книгата докосва по един странен начин- хем се ядосвах на главния герой( наркотици, пари, хазарт), хем неговия път до пречистването и прощаването на самия себе си ме впечатли. Реалните събития, вдъхновили автора да напише книгата, са впечатляващи и това се е отразило на книгата определено. Запомняща се книга е, стопляща сърцето, носеща едно чисто усещане за уют и сигурност.

5. Тази, която си отива, тази, която остава- Елена Феранте 3/5 Отново скука. Надявах се да е поне като втората книга от поредицата, но не. Елена напуска квартала, Лила променя статуквото си, но отношенията между двете им са все така изяждащи всякаква позната теория за добро приятелство. Майчинството е нова сближаваща линия между двете, но отдалечеността им не предполага връзката им да се промени. Женската душевност е в основата на тетралогията, но за мен лично авторката не успява да проникне надъблоко в женската душа, като че ли е само наблюдател.

# 664
Сделката, Дъглас Кенеди ***
Правилата на доброто възпитание, Еймър Тауълс **
Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката, Мичико Аояма ***
Ловът, Луси Фоли *
Хвърчило към рая, Неделя Щонова - тук даже и звезда няма да сложа. Успях да прочета само 5 страници и затворих книгата. Подарък ми е и не ми е удобно да коментирам повече.

# 665
С "Хвърчило..." не се разбрах и аз. Разпиляна и семпловата. Нищо не ми е останало. Дадох я в една книжарница на 1/3 от цената.

# 666
1. Гробът на сестра ми - Робърт Дъгони  5/5
2. Зад нейните очи - Сара Пинбъра  3,5/5
3. Свекървата - Сали Хепуърт   3/5
4. Море от спомени  - Фиона Валпи 4/5
5. Изборът - Едит Егер 5/5

# 667
  • Mediterraneo
1. Заподозреният- Фиона Бартън 4/5
2. Снежната кралица- Майкъл Кънингам 1/5
3. Приспивна песен в Аушвиц- Марио Ескобар 2/5
4. Историята на изгубеното дете- Елена Феранте 4/5
5. Лабиринтът на духовете- Карлос Руис Сафон 5/5

# 668
  • Wonderland
1. Възмездие - Крис Картър 5/5
2. Жива - Ина Ясипова 5/5
3. Посветена -Ина Ясипова 3/5
4. Пепел в снега- Рута Сепетис 4/5
5. Отвори сърцето си - Аджан Брам 5/5

# 669
"Скелет под камбаната" - Робърт Ван Хюлик - 4,5/5 - Интересна детективска история, добре подплатена с реални факти от биографията на съдия Ди, живял в древен Китай. Личи си, че авторът има познания за китайската култура, история и писменост.
"Русалката" - Камила Лекберг - 3,5/5 - Има добри моменти в тази книга. Не е лоша, не е зле написана, общо взето е интересна, но нещо й липсва, нещо куца...
"Сърца в Атлантида" - Стивън Кинг - 5*/5 - Една от най-добрите книги на Стивън Кинг (по моето скромно мнение). Разделена е на четири части (май толкова бяха) - една история, през погледа на няколко героя. Няма да оставите книгата до края, истинско удоволствие!
"Поканените" - Дженифър Макмеън - 4/5 - Не е лоша, интересна е, харесва ми "магическия" елемент във всичките й книги, но според мен, тази й книга е по-слаба от предишните.
"Зимните хора" - Дженифър Макмеън - 5/5 - Тази на мен повече ми хареса. Въобще, харесва ми тази авторка.

# 670
  • Mediterraneo
1. Алеята на светулките- Кристин Хана 3/5
2. Тайна с цвят на праскова- Сара Адисън Алън 3/5
3. Така го правят датчаните- Хелън Ръсел 3/5
4. Хаштаг- Ремигиуш Мруз 1/5
5. Кралска тайна- Лусинда Райли 2/5

# 671
Не чакай слънцето да залезе, Ева Кантуркова
Градинарят и смъртта, Георги Господинов
Невидимото дете, Туве Янсон
Изповедите на един буржоа. Исках да мълча, Шандор Мараи