Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Последните пет книги, които прочетох #3

 • 140 676
 • 557
 •   1
Отговори
# 540
 • София
 • Мнения: 1 289
Ей, как досега не съм попадала на тази прекрасна тема...
Ако позволите, моите последни 5:
1. По-добър човек - Луиз Пени - 3/5. Инспектор Гамаш и Бовоар заедно ръководят отдел Убийства и се занимават с надвиснало гигантско наводнение на Квебек. Мудничко ми вървеше, а съм верен фен на поредицата за Гамаш. Пени започва малко да се изчерпва и повтаря, а и разследването този път е доста изсмукано от пръстите.
2. Ловецът - Джон Лескроарт - 4/5. Добре заплетена детективска история тип whodunit, част от поредицата за частния детектив Уайът Хънт. Лескроарт е забъркал много трилър-елементи, съспенс, малко психология и тук-там любов, така че сред литературните семки за разпускане, тази е от приятните.
3. Последното дипломиране - Наоми Новик - 4/5. Продължението на Y/A фентъзито "Смъртоносна академия' е доста по-смислено от първата част, с чудесно развити образи на главните герои и с много приятен хумор, на места се смях с глас.
 4. Играч Втори, бъди готов - Ърнест Клайн - 1,5/5. Едва я довърших, направо не ми се говори за нея, а съм голям фен на "Играч Първи".
5. Човекът, който два пъти умря - Ричард Озмън - 3,5/5. Друга приятна литературна семка, класическа кримка за тези любители на жанра като мен, които обичат да има повече атмосфера и по-малко боища и кървища. Симпатични старци в старчески дом (който е чел Клуб Четвъртък, героите са същите) разследват изчезването на бившия съпруг на най-умната от тях.

# 541
 • Mediterraneo
 • Мнения: 34 195
1. Екзекуторът- Крис Картър 5/5 Крис Картър не разочарова! Още един първокласен трилър. Скоростно темпо на разказа, което те кара да не оставяш книгата, докато не стигнеш до края. Неочаквана развръзка, до която се стига след множество брутални картини на изтезания и убийства. Детектив Хънтър е все така харизматичен и загадъчен.

2. Гривна на желанията- Мелиса Хил 2/5 Четеше ми се нещо разтоварващо, а книгата ме натовари с безкрайната си сладникавост, предвидимост и слабо изпълнение. Направо ми накъртиха тези талисманчета, звънтящи гривни, прехвърляне на дрехи и препускане из Ню Йорк.

3. Тревожни хора- Фредерик Бакман 2/5  Не, не и не. Не мога да се спогодя с Бакман, втори шанс беше това, повече няма да дам. Даже не знам какво да кажа за книгата, толкова не ми хареса.

4. Отвличането- Марк Хименес 4/5     Хареса ми. Непознат автор, нямах никакви очаквания, а се оказа симпатичен трилър. Малко ми накъртваха историите за войната във Виетнам, не харесвам тази тема, но бяха добре преплетени с основната тема. Образите будеха симпатии, действието поддържа добро темпо. Може би ми липсваше малко по- убедително представяне на подбудите за отвличането на Грейси.

5. Старата къща- Луси Елеазар 2/5    Първа среща с автора и засега ще се въздържа от последваща. Книгата е някаква разпиляна смесица между любовна история, исторически факти и криминални елементи. Нито едното не е добре изпълнено и накрая се е получило нищо. Не ми хареса изобщо.

# 542
 • Tenerife
 • Мнения: 130
Отдавна не съм писала тук, но и четох по-малко това лято, поради ред причини. Innocent  Последните ми пет книги:

1. Човекът сянка - Коуди Макфейдън 4/5
     2. Приключенията на Оливър Туист - Чарлс Дикенс 4/5
     3. Проповедникът - Камила Лекберг 3/5
     4. Дъщеря на съдбата - Изабел Алиенде 5/5
     5. Еманципантки - Болеслав Прус 3/5

# 543
 • Мнения: 1 601
Орикс и Крейк-Маргарет Атууд; 4/5 като цяло ми хареса историята, заплетена и невероятна, нещо малко само не ми достигна, може би в образа на Орикс.

Хроника на болката-Иво Иванов; 5/5 прекрасно написани истории, както винаги от Иво Иванов

Лазурният бряг-Мамен Санчес; 3/5 забавна, но без да е нещо изключителна. Авторката има и по-добри книги

Уроци по химия-Бони Гармъс; 5/5 най-добрата за годината досега, великолепно написана история, много ме докосна

Червеният тефтер-София Лундберг 3/5 неубедителна история, много фрагментарна, без дълбочина и

Безмълвие-Неда Антонова; 5/5 история за младостта на Паисий Хилендарски. Авторката пише много начетено и увлекателно. По-рано през годината прочетох нейния роман за Венета и Ботев, който също много харесах.

# 544
 • Mediterraneo
 • Мнения: 34 195
1. Има ли места в рая?- Даян Шаер 3/5  На първо място- супер претенциозен стил. Не обичам скупчени думи с цел да излезе нещо красиво. Накрая се оказват просто куп думи, лишени от смисъл. Хубавите неща могат да излязат от душата и с прости думи.
Историята ме докосна, безспорно. Но стилът ме отвличаше и разконцентрираше, не успях да вникна напълно в драмата на героите, да съпреживея мъката им.

2. Остайница- Рене Карабаш 2/5  Едва изслушах книгата в Сторител. "Словесна помия" беше използвал някой за друга книга. Е, за тази това е меко определение. "Модерният" стил напоследък- много думи, неказващи нищо съществено. Дъра- бъра, направо да полудееш. Идеята и темата са много интригуващи, бих чела още за нравите в Албания, обичам да се срещам с други народности по този начин. Но не и поднесено така, не! Претенциозният стил убива всичко останало. Колебая се между една и две звездички...

3. Не вярвай на никого- Дебра Уеб 2/5    Слабата ми книжна серия продължава и с тази книга. Абсолютна боза, маскирана под сюжет за трилър. Не ме грабна нито действие, нито сюжет, нито образи, нищо. Скучна до припадане. Необосновани действия на героите, буквално изсмукани изводи и заключения, абсурдно звучащи обяснения. Загуба на време.

4. Моята орис- Паринуш Сании 4/5  Прекрасен роман! Интелигентно написан, поднесен с автентичен поглед, умерен и скромен. Образът на Масуме остава в мислите на читателя със своята сдържаност- чувствителността на иранската жена, нейните емоции, трябва да са скрити. Един роман за невъзможния избор, за устойчивостта на една жена в смутни и размирни времена, за запазването на своето аз и потъпкването на собствената ни свобода в името на децата ни.
Въпреки това не оценявам книгата с петица заради пространните на моменти отклонения на политическа и религиозна основа. Това ме разконцентрираше доста и ме отклоняваше от основната тема на романа

5. Глина- Виктория Бешлийска 4/5  Толкова разнопосочни мнения прочетох, че се радвам, че не го направих преди да прочета самата книга. На мен ми хареса. С някои уговорки. Успя да ме потопи в уюта на отминалите тежки времена, когато хората са се нуждаели от съвсем малко- възможност да работят мирно, хляб на масата и рамо за опора.
Не ме подразни леко претенциозният стил, използващ множество остарели думи. Самоцел или не, привлича вниманието с тях определено. И думите, и образите, и действието, целият сюжет са в някакъв синхрон, разказът се лее и буквално съпреживява.

# 545
 • Мнения: 5 483
Ще се включа и аз в темичката:

1. Мостовете на Медисън - Робърт Джеймс Уолър 4/5. Слабо започна, много муден стил, чак се зачудих защо тази книга е толкова известна. Към средата трогва историята и начина, по който са представени емоциите им, така че 4-те звезди са изцяло за втората половина на книгата.

2. Били Самърс - Стивън Кинг 4/5. Приятен трилър, не е ужаси. Добре изградени образи на главните герои, има някаква градация, персонажите се разгръщат с лекота. Слаб финал.

3. Отворено сърце - Далай Лама 3/5 Резюме на основите на будистката философия. 3 звезди от уважение към будизма и автора. По същество твърде идеалистична особено за времето, в което живеем в момента, е малко ала приказки от 1001 нощ.

4. Северна светлина - Арчибалд Кронин 2/5 Първа среща с автора, вероятно ще остане и единствена. Скучна, студена, мрачна, някак нищо не се сличва и няма за какво да се хванеш в сюжета.

5. Живот с нулев отпадък в България - Блажка Димитрова 4/5 - Прекрасна малка книжка. Дори и да не споделяте напълно вижданията на Блажка има много практични идеи за малки промени в ежедневието, които да ни помогнат да живеем по-природосъобразно.

# 546
 • Мнения: 2 660
Almond12, не се отказвай от Кронин, много човешки, сладкодумен, смислен... Вземи "Замъкът на шапкаря".

# 547
 • Мнения: 5 483
Благодаря ти! Може би беше неподходящ избор на книга, стоеше от много време на четеца и я подхванах, но май не е от най-добрите му романи. Ще пробвам по-нататък със "Замъка", но трябва пак да дойда на такава вълна, сега не ми се чете нещо от него Simple Smile

# 548
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 4 303
1. "Кралска кръв" - Даниел Стийл 4/5 - история в стила на авторката за бебе с кралско потекло, изгубено по време на Втората световна война.
2. "Италианската градина" - Алисън Ричман 5/5 - в сюжета се преплитат две линии - историята на млада цигуларка, която пренася съобщение за съпротивата и любовта на лекар към едно момиче. Момичето умира при раждане и след това лекарят среща цигуларката, като я крие от нацистите.
3. "Сорая" - Мелтем Йелмаз 3/5 - много тежка истинска история за съдбата на една сирийка в лагер, която за да се махне от лагера се омъжва за възрастен турчин, но разказана не добре. Сравнявам я с историята на корейката Йонми Парк, която се четеше на един дъх.
4. "Месец под вишневия цвят" - Луси Дикинс 4/5 - разказва се за момиче, което е изоставено малко преди сватбата си и отива на пътешествие в Япония.
5. "Малкото шато в Прованс" - Рут Кели 5/5 интересна история за жена на средна възраст, която напуска мъжа си (той е пропилял всичките им спестявания) и разглезената си дъщеря и отива в Прованс. Там е наследила винарска изба и лозе, което се опитва да съживи и да намери себе си след години, отдадени на семейството.

# 549
 • Мнения: 1 112
1. Miracles C.S Lewis - 5/5 - К.С. Луис е невероятен, както винаги! Страхотен прочит на английски в Storytel от Julian Rhind Tudd.
2. За Мишките и хората от Джон Стайнбек - 5/5. Екстра преживяване, когато я прочетох на хартия и едновременно слушах прочита на Стефан Димитриев в Storytel.
3. Ласи от Ерик Найт - 5/5  - Върна ме в детството. Любима класика.
4. Писма на Омар до бъдещата му съпруга от Рене Карабаш - 2/5. Хаотична, непоследователна, на моменти пошла и нереалистична. Прочитът в Storytel на Димитър Николов е супер обаче и си набелязах една книга на Ремарк в негов прочит. Съмнявам се да остана разочарована от Ремарк!
5. За литературата - Умберто Еко 5/5 - Все още я дочитам, но Умберто Еко както винаги разширява мирогледа, обогатява общата култура с всички свои примери, които дава.

# 550
 • София
 • Мнения: 1 289
Къщата от стари времена - Стив Бери и М.Дж.Роуз, 3/5. Четири крими-новели с главен герой Касиопея Вит, млада милиардерка тип малко а-ла Лара Крофт, склонна да се забърква в неприятности, свързани с артефакти. Нищо особено, приятно четиво за разпускане.

Свирепа зима и Сатанинско лято - Ким Фабер, 4/5 . Много добър датски трилър, със също толкова добро продължение. И двете книги си заслужават вниманието, а и доста разтърсиха някои мои представи за Дания.

Темная империя I, II, III - Елена Звездная, 4/5. Трилогията е своеобразно продължение на "Академия проклятий", свежо и забавно Y/A любовно фентъзи.

Където пеят раците - Дилия Оуенс, 4/5. Запомнящ се роман, твърде монотонно на моменти повествование, но пък красив език.

Дезертьорът - Нелсън Демил, Алекс Демил, 3/5. Да ме прощава синът, ама на баща му му се получаваше значително по-добре без него. Все пак интересен трилър, въпреки че можеше да е двойно по-къс. Първа книга от нова поредица с двойка разследващи военни полицаи Скот Броуди и Маги Тейлър,.

# 551
 • Mediterraneo
 • Мнения: 34 195
1. Със скоростта на желанието- Лаура Ескивел 4/5 Хареса ми. Книга, навяваща някакво спокойствие. Потопяваш в света на героите лесно и с всички сетива. Разказът върви съвсем леко, но внушенията му са достатъчно мощни, за да накарат читателя да се замисли върху стойността и значението на семейството и любовта.

2. Криско- Пътят нагоре- Кристиан Талев- Криско 3/5  От чисто любопитство прехвърлих книгата. Нищо особено в литературен аспект, нормално. Нахвърляни мисли, някоя и друга случка. Криско ми е симпатичен по принцип, книгата допринася за това ми усещане- обикновено момче, което иска да бъде звезда, да се говори за него, но в същото време е упорит, работохолик и сякаш стъпил добре на земята.

3. Реката знае- Аманда Куик 3/5 Нещо не можах да се съсредоточа в историята. Слушам много книги в Сторител, тази е една от единиците, които не успях да проследя добре. Беше ми трудно да вникна в историята, която беше обещаваща в резюмето.

4. Нож- Ю Несбьо 4/5  Не се нарежда сред любимите от поредицата. Може би беше по- добре да завърши с предната книга. Хари е все така очарователен, макар и наранен жестоко. Загубата белязва всички.
На моменти ми идваше много излишно разтегната историята, точно тук трябваше всичко да е по- стегнато и обрано.

5. Живот назаем- Дъглас Кенеди 4/5  Трудно потръгна, но се радвам, че й дадох шанс. Оставяйки настрана безумно многото подробности, свързани с фотографията, веднъж набрал скорост, разказът определено успява да закове вниманието. Нямах търпение да видя как ще завърши. Всичко е съпроводено с много фино чувство за хумор, което прави удоволствието от четенето( аз я слушах в Сторител) още по- голямо.

# 552
 • Мнения: 5 217
1. Клопка - Харлан Коубън 4/5
2. Смъртоносен мрак - Майк Оумър 5/5
3. Фатална изповед - Кери Бийвъс 3/5
4. Прилив - Шила и Ролф Бьорлинд 2/5 недочетена
5. Съседката - Джак Кетчъм 5/5
6. Испанска любовна измама - Елена Армас 1/5 недочетена
7. Съдружници по неволя - Сандра Браун 4.5/5
8. Градината на пеперудите - Дот Хъчисън 2/5
9. Звездите водят към дома - Луан Райс 1/5 недочетена

# 553
 • Мнения: 776
Където пеят раците - Дилия Оуенс 4/5
Аз преди теб - Джоджо Мойс 3/5
Аз след теб - Джоджо Мойс 3/5
Петдесет думи за дъжд - Ааа Леми 5/5
Яж, моли се и обичай - Елизабет Гилбърт 4/5
Птиците умират сами - Колийн Макълоу 4/5
Жива - Ина Ясипова 5/5
Глина - Виктория Бешлийска 5/5

# 554
 • София
 • Мнения: 1 289
Неприятната страна на мира - Джо Абъркромби, 5/5. Определено най-доброто ми фентъзи-четиво за тази година. Абъркромби не ме разочарова, втората част от "Ерата на безумието" е по-добра от първата, героите се развиват в неочаквани посоки, с пълни обрати за някои от тях.

Където тегне мрак - Майкъл Ридпат, 4/5. Отличен трилър, заплетено полицейско разследване на историческо-приказен фон, пълен със саги, "Властелинът на пръстените", малко наркобанди и много исландски пейзажи.

Компютърна полиция - Том Кланси, Даян Дуейн, 3/5. Много приятна Y/A-sci-fi-новела, която се чете много бързо и екшънът е на мах.

Адвокатът - Стив Мартини, 4/5. Интересен и добре написан съдебен трилър, заплетен и с неочакван финал, от серията за Пол Мадриани.

Кратка история на времето. От Големия взрив до черните дупки - Стивън Хокинг, 5/5. Колкото пъти я препрочитам, толкова пъти се захласвам от умението на Хокинг да обяснява най-сложните физични теории така, че всеки да ги разбере.

Общи условия

Активация на акаунт