Пелетна камина! Мнения!

• 101 322
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря! Пък аз се притеснявах, че температурата на водата не трябва да пада 50. Стаен термостата не виждам, отделно се поръчва може би. Още я разучаваме. Пък и днес беше толкова топло, немислимо за пускане на каквото и да е отопление. На някого случва ли се да изпуши от розетката на комина при запалване на камината? Дали е нормално или има проблем?

# 31
Нормално е, него ден на всички ни пушеха парната. Grinning От топлото време не може да "дърпа" комина.

Кой казва, че не трябва да пада под 50 градуса? При нас е зададено помпата да се задейства при 46 градуса (чак тогава започва да обръща водата и да топли), а сега в по-топлото време максимума съм го задала 54 градуса. Когато е изключено водата е падала до 18-25 градуса.

# 32
50 gr C е граничната температура под която не трябва да пада връщащата (постъпващата ) в ризата вода от инсталацията. Когато камината работи, ако температурата на водата е по-ниска се образува конденз, който съдържа киселини и те разяждат ризата, изкарва няколко години и сте за нов уред.
Иначе никой не казва, но ако не се съобразявате с физиката просто давате пари по-често за нов уред...
Именно затова по-скъпите котли и камини имат контролери, автоматика , които се грижат температурата в ризата да не пада под тези стойности. Скъпите австрийски котли не дават гаранция ако в системата няма буфер. Именно автоматиката - три или четирипътните вентили правят така, че системата хем работи в оптимален режим - ризата е на 50-60 градуса, хем подаването към радиаторите или подовото е според нуждата на помещението, става посредством контролер в помещението ако е регулирано по температура на въздуха, или може да се регулира по температура на водата - контролера не допуска падането на Т на водата под определена стойност.  Може и по температурна крива...
Температурата на връщащата вода е отделен показател, който контролера следи (ако му се каже, естествено) и ако се зададе минимална стойност 50 за да няма предпоставки за корозия, то контролера ще следи този параметър и ако по някаква причина (преохладено помещение или друга) температурата на връщащата се от системата вода падне под зададената, три или четирипътния вентил ще притвори пътя на флуида към системата и ще насочи по-голяма част към ризата по байпаса, за да поддържа минимума..
За да не изпадаме в повече досадни подробности, а и защото всяка инсталация има своите особености, накратко, като извод : 50-те градуса минимална температура не са случайни, уверявам Ви.   

# 33
Благодаря на всички. Засега всичко е наред и топли много приятно. Дано да сме доволни и като свърши зимата /зависи каква ще е равносметката на разхода/. Много неща не са ни ясни, ту на 2, ту на 3, понякога на автоматичен я слагаме, но кой режим е най-подходящ не ни се изясни /но и това ще стане с времето/. Оказа се, че шумът от падането на пелетите никак не е дразнещ, даже е съвсем нежен и успокояващ, нещото дето от време на време бучи /нещо издухва, не помня какво/ също не е силно и неприятно. По-силно се чува шумът на пламъка, когато е в период на по-мощно горене, но на втора степен например си е тиха и незабележима каминката.  newsm53

# 34
Здравейте, доколкото разбирам, не я изключвате. А как почиствате, на включено ли?

# 35
Изключваме я вечер. Просто няма нужда да гори и през нощта, защото все още не е толкова студено. Сутрин я почистваме, бързо става. Палим я пак към 16 часа и гори до към 23 часа. За това кратко време на ползване, защото няма и месец още, усетихме ефекта на качествените пелети. Последните, които взехме, горят по-икономично и не правят много шлака. Вече се спряхме на автоматичен режим и не пипаме настройките.  Надявам се и в големия студ да сме доволни.

# 36
Нашата не я спираме, настроена е по часове и дни с определени температури и си пали и си гасне.
Почиствам когато не гори и е изстинала, с прахосмукачката (веднъж в седмицата).

# 37
Ей това настройване да се включи в определен час не ми се изясни. Продължителното натискане на бутон P2 /според книжката/ не дава никаква индикация за настройка по часове. Ще се вика инсталатора явно. А почистване веднъж в седмицата си е супер, явно и пелетите ви са добри. Видях какво става с лоши пелети. С последните, които взехме, сме доволни.

# 38
Благодаря много за отговорите, момичета. Още я разучаваме нашата. Лоши пелети, не пали от първия път, гасне... Впечатлява ме това, че може да не се спира, защото докато запали и затопли, си иска едно един час. И ми се струва загуба на енергия да се затопля цялата вода в инсталацията.

# 39
Ей това настройване да се включи в определен час не ми се изясни. Продължителното натискане на бутон P2 /според книжката/ не дава никаква индикация за настройка по часове. Ще се вика инсталатора явно. А почистване веднъж в седмицата си е супер, явно и пелетите ви са добри. Видях какво става с лоши пелети. С последните, които взехме, сме доволни.
Ние сме с отделен термостат и за това, камината не я пипам изобщо. ..
За пелетите не ми се говори, голямо пробване докато намерим хубави, добре, че почнахме от рано.
За къщата ще вземем котел,  не е толкова капризен.

# 40
Да, qurly sue, наистина минава време, докато се затопли целият апартамент, вероятно изгълтва същото количество пелети, колкото и да беше работила цял ден /е, може и по-малко, но едва ли е голяма разликата/, но пак е добре, защото след половин час става топло в стаята, а след един час вече е добре навсякъде. Вече се усеща, че апартамента не е толкова студен, дори и като е била спряна за няколко часа. Засега не е правила номер да не пали от първия път или да гасне сама. Чувам, че запалката имала някакъв ограничен живот и честото палене я амортизира по-бързо. Успех ви желая с намирането на най-добрите пелети и настройки за вас!

# 41
Може ли да споделите какви и откъде да се купят пелети? Купихме половин тон, вътре са на буци, влажни, едни такива тъмни. Някой е казал на мъжа ми, че трябвало да бъдат светли.
Изобщо не съм се замисляла, че ще имаме проблеми с пелетите и че камините са капризни, ама на Simple Smile

# 42
Ние миналата година взехме широколистни, но тази година ми предложиха много висока цена. От три места взех за проба по един чувал. Двете бяха ужас. Третите са иглолистни и взвхме два тона. В Горна Оряховица,  ако на някой върши работа - ще дам контакт.  Винаги вземайте за проба, защото уж сертификати, уж клас А, но големи боклуци има...

# 43
Я да питам транспорта как ви е? Ние плащаме 80лв. за превоз на 4 тона за 7км. разстояние. Вижда ми се много.  Rolling Eyes Камионът не побирал повече от 4 тона, а ние вземаме по 9 тона на сезон...

# 44
Ние за същото разстояние платихме 20 лв. за 2 тона.

Общи условия

Активация на акаунт