Седмокласници- началото на края!

• 66 247
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
  chibi,според мен няма да имате проблеми да останете във вашето училище. Ако запазят вътрешния прием с немски като балообразуващ, ще си остане вътрешно преразпределение на класовете,вместо от 8 в 7 клас.Казаха ли ви нещо по този въпрос на родитерската среща.  Имаш ли информация, какъв процент от децата от паралелката със засилено изучаване на немски защитават С ниво на езика. Или В2.

Някой може ли да помогне с входно ниво по история? Мислех, че съм виждала в пощата, но явно съм се излъгала.
  Вчера търсих и използвах това изходно от 6 клас за ориентир http://dox.bg/files/dw?a=c1bc64ec98.

И двамата имаме едни и същи виждания за училище. Като даже той е по нахъсан за едното, пък аз съм по-скоро пас, като знам какво го чака там. Само дето имаме различни виждания за усилията, които трябва да се положат за целта. Според него, няма нужда изобщо да се напъва.Иначе нямам кой знае какви очаквания за подготовката, просто имам притеснения от състава в близките профилирани училища. Но пък ако се задържи със спорта , няма да има кой знае какъв контакт със средата.

# 601
  • При децата ми
Привет!

Нямам никакво време да ви чета! Пък и вие пишете, не си играете! Crazy

Влизам да ви почерпя виртуално за моето момче! Heart Eyes Днес става на 13 г.! Пожелавам си да е жив и здрав! Да следва мечтите си и винаги да бъде себе си! Heart Eyes
Скрит текст:

# 602
Amber, още нищо конкретно не се знае какво ще е балообразуването.
Тази година за първи и за нашето училище ще се кандидатства след 7-ми клас , както и при останалите и какво ще предпочете Педагогическият съвет като условия, само можем да гадаем.
От DSD паралелката всички взимат ниво С на езика или DSD 2. Останалите покриват В ниво на езика или DSD 1.
За мен приоритетите са ясни. Да запази досегашните позиции по НЕ. Да се позасили по БЕЛ и МАТ.  Peace
Хриспа,  здраве и успехи на тийна.  bouquet

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 15:39 от chibi

# 603
  • гр. София
naniika, ето няколко документа качих тук... Може да са ти от полза. Simple Smile
http://dox.bg/files/dw?a=a868e3980c
http://dox.bg/files/dw?a=1bd4004c8d и http://dox.bg/files/dw?a=3390b4a4b8 .

Успех  Hug

# 604
  • София
Чиби,
Скрит текст:
малко е непълна подобна информация. "С" ниво не е еквивалент на ДСД. Последният може да бъде взет и с В2, зависи как се е справило детето. А и какво значи ниво С? Има С1, има обаче и С2 по езиковата рамка. А С2 на ДСД никой не може да вземе, защото просто таванът е С1, немците на дават повече дори и при максимален резултат от 4х24 точки. Ако и на 4-те елемента детето има точките за С1, взима сертификат на ниво С1. Ако на един или повече елементи има В2, финалният резултат е В2 (отново не просто В, тъй като има и В1). Ако на един или повече елементи не е достигнал броят точки за В2, явилият се на DSD II  не взима нищо (В1 на ДСД II като вариант не се предлага, това ниво се постига само от явяващите се на ДСД I). Немските университети признават за следване в Германия  принципно ДСД II, най-често изискването е за 4С1. Има и изключения за допуснати до следване на места и с елемент с В2, има и такива с В2, на които им дават шанс непосредствено преди старта на следването в унито да си подобрят резултата чрез проведен на място изпит и директно да продължат, има и трети, които ги карат да си доучват семестър или два езика до момента на достигане на ниво  С1, доказано с изпит).

# 605
Русалке,  Peace
Наистина информацията, която написах е много обща.
Твоята е пълна. Благодарности.  bouquet
Кандидатстването за  DSD II паралелката, която дава възможност  накрая за придобиване на С1/ при условията , които ти така добре си обяснила/  е с изпит след 9 клас. Допускат се ученици с определени в правилника на училището условия за среден успех и оценка по НЕ.
Които не се класират, остават да учат в DSD I.
А за балообразуването има време да го умуват.  Sunglasses
Според Наредбата за организация на дейностите в образованието , Директорите трябва да го представят в РУО до 15.01. 2017г.   Wink

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 16:19 от chibi

# 606
  • Русе
  И мисля, че до 10 април РИО да публикува. Но предположих, че в училищата са наясно със стратегиите си.

# 607
  • гр. София
naniika,
Опитах да кача още един тест по история за входно ниво...
http://dox.bg/files/dw?a=5c94691c4d
Дано съм ти помогнала...

# 608
Явно още не са наясно.  Rolling Eyes
А и според същата въпросна наредба балообразуването ще е от 2 пъти оценките от НВО по БЕЛ и МАТ или може едната да се утрои, а другата да е единична + оценките по 2 от предметите от свидетелството за 7-ми клас.  По тази логика може да се включи оценка по чужд език  + още някаква. newsm78
Мъжът ми хванал последното помагало за неправилни глаголи в АЕ на една от книжарниците.  Laughing
Продават го и в нета, но няма да се наложи да го поръчваме от там.  Wink
А за кандидатстването още сме малко като в лафа рибата е в морето, но ние вече сме сложили тигана на огъня.  Joy
Засега ще натискаме да учат.  Praynig

# 609
  • България
Също така е възможно детето да се запали по нещо от учителя в училище.

Мисля, че дъщеря ми избра какво да учи в университета, повлияна основно от учителя си. В края на 9ти клас реши и до сега е убедена в правотата на избора си. Какво ще работи обаче, хич не ми е ясно...

За мен средата в гимназиалния курс е изключително важна. Тогава децата се оформят като личности и за тях приятелският кръг става много по-важен, от семейството.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 20:10 от SofiaV

# 610
Интересна тема сте захванали.
От една страна училището е важно, с какви деца ще учи, с какви учители, как ще се случат нещата.. Но пък от друга има и оцелели след завършване на кварталната гимназия.. Та за себе си съм решила - ще учи допълнително, дори и да не влезе там където би било по-добре за нея, то поне ще придобие /надявам се/ знания, които в крайна сметка ще са за цял живот. Грамотността никой не може да ù вземе.. Та в тази връзка как се ориентирате в хилядите паралелки с непонятни за мен съкращения във всички училища..? Малко глупав въпрос, но извън езиковите гимназии, останалите училища са ми тъмна Индия...

# 611
  • София
Някой може ли да помогне с входно ниво по история? Мислех, че съм виждала в пощата, но явно съм се излъгала.

Понеже нямам входни по история за 7 клас, щерката прави изходните за 6 клас. Не би трябвало да има разлика  newsm78

Hrispa76 - Да е жив и здрав младежа  bouquet      

Иначе си мисля си, че няма лошо децата да гонят високи цели, т.е. отлично представяне на ВО. Нашата работа е да ги насърчаваме, подкрепяме и побутваме, когато е необходимо. Това, от което се пазя е да вменявам вина или чувство за обреченост, ако по някаква причина не се представи блестящо. Трябва да имам баланс. Но със сигурност няма да ми е приятно, ако нещата се объркат, а съм сигурна, че на нея още повече.

Аз съм помолила щерката да си направи списък - какво иска да учи. На първо място е сегашното училище. Казвам по някоя добра дума за НПМГ, но има дилема между биология, химия и физика. Напоследък обаче, не може би под въздействие на съученици, в списъка влезе и една езикова - НЕГ.

# 612
Следя рядко, а още по-рядко се включвам в темата, но се опитвам да следя последните страници, не само защото вече сме седмокласници, а по-скоро по навик за началото на всяка учебна година с цел сверяване на часовника.
Днес нашите деца са имали входно по история и имайки предвид, че е най-недолюбваният предмет на сина ми, щеше да е добре да му дам да се пробва на някой от тестовете, които споделяте.
Стана ми интересен дебата за важността на избраното в седми клас училище и колко и дали зависи от този избор (късмет?). Естествено, разсъждаваме върху това много често. По този повод искам да споделя някои от моите разсъждения.
В края на месец май в местния вестник излезе статия за момиче от нашето училище, прието да учи в Харвард. Има статия и тук, но е друга. В онази въпросната, която не откривам, момичето беше споделило, че е решило да остане в училището, в което учи още от началното си образование, защото още тогава е знаело, че ще учи надалеч висшето си такова и затова е искало да остане възможно най-дълго с близките си. Статията, към която съм дала линк, със сигурност не описва всичките ѝ успехи.
От средното ми училище (сега ПГЕЕ, тогава техникум по елктротехника, в който по-елитните специалности бяха с разширено изучаване на английски език), имаме доста добре реализирали се съученици, не само в България, но дори като преподаватели в американски университети. Част от тях може да видите тук. Първото момче (сега мъж) със сигурност не е посещавало курсове, а се е готвело само (говорихме си скоро с учителката ни по математика), но можете да видите успехите му.
И в двата случая става дума за добри и, може да се каже, елитни училища, но както са елитни за едни, за други може би са някакви си там неизвестни и провинциални училища.
Та, изводите, до които достигам за себе си са, че не средата е най-определящата. Важно е детето да носи пламъчето у себе си към нещо или пък към много неща и да се развива в тази посока. И да, дано успеем да не психираме децата в този 7 клас.  Peace

# 613
  • България, София
Hrispa76, да ти е жив и здрав рожденика, да успява във всичко и да сбъдва мечтите си  Hug

Аз също съм на мнение, че училището след седми клас е изключително важно. По - важно от университета дори  Simple Smile В тази възраст човек се формира като личност и средата, в която попада, е изключително важна. Надявам се моите момичета да попаднат в училища с добра среда.
Не е драма завършването на квартално училище особено ако предлага добри възможности и добра среда.

Щерката още не се е ориентирала. На мен ми се иска да учи немски, но тя се дърпа.
То и аз навремето исках да уча в ЕГ с първи език английски, ама взеха че ме приеха в паралелка с немски. Изобщо не съжалявам, че първият ми език е немски.
Човек не знае кое ще е по- добро за него. Така или иначе съм й казала, че добрата подготовка и високите резултати ще й осигурят място, в което училище си избере. Ама да вземе да се позамисли малко, че още й се струва далечно.
От нас зависи да ги подтикваме, насочваме, подкрепяме и осигурим подготовка, след това остава децата да се преборят за осъществяване на желанията си.
Достатъчно големи са вече, за да започнат да разбират, че от тях зависи как ще продължат нататък  Simple Smile

# 614
Hrispa76, честито ти рожденик! Да ти е жив и здрав и да постига всичко с лекота в живота!

Общи условия

Активация на акаунт