Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 210
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 630
 А салата айсберг и изобщо всички плодове и зеленчуци, пристигащи от другия край на света, които сега хрупат веганите, яли ли са хората? Боб, ориз, картофи?

# 631
  • Linz
А за какво са правили жертвоприношения? И куп други брутални ритуали? И разни абсурдни традиции?... Садизмът ни е природно заложен, но имаме волята дали да го проявим.

# 632
А как са ловяли мамутите?

Първобитният човек ако не си е уловил вечерята е щял да умре от глад. Със сигурност не е клечал над градинката с доматите.

Но за разлика от него ние, в съвременното общество имаме право на информиран избор. Дали да ядем месо, дали да не ядем месо. И някои хора избираме да не ядем месо. За какво спорим?

Нямам нищо против вегетарианството/веганството. Аз лично съм опитвала да мина на вегетариански режим, но признавам - нямам волята. Трябват усилия да пренагодиш режима си на хранене, а и да го съобразиш с хората, с които живееш.
Но споровете започват след като веган влезе в темата и започне да разписва едни дъъъълги чаршафи за това колко полезно е веганството, колко вредно е месото и как всъщност то ни е наложено от... не знам някакви конспиративни корпорации. И колко сме зли и безсърдечни ядящите месо. А и как веганството е най-еко.
Ей от там тръгва драмата. Rolling Eyes

# 633
А за какво са правили жертвоприношения? И куп други брутални ритуали? И разни абсурдни традиции?... Садизмът ни е природно заложен, но имаме волята дали да го проявим.
Предполагам, знаеш, че са правили жертвоприношения, за да омилостивят боговете, т.е. бруталните сили на природата, пред които човек е безсилен. И доколкото природата е брутална, а ние сме част от нея, изводът се налага от самосебеси.

# 634
Eпа питай ни, да ти обясним. Не с аот садизъм жертвоприношенията, а защото хората са вярвали, че принасяйки скъпа жертва бог ще им прости/ще им помогне. Такава им е била представата за света.
Един мит е разбит, има полза от темата:)

пп. като казвам ще им прости имам предвид да им прости за някакъв грях, а не за убиването на жертвата. Да не се обърка някой. По същия начин природни явления са смятани за божи знаци. Тресне земетресение- божие наказание, за изкупление се правят жертви, самобичуват се и т.н.

# 635

Joy
Ох, стана ми смешо.
Нали предците ни не са яли месо, затова и ние не трябва да ядем?
Сега нов прочит - яли са, ама от жестокост.
Каква е тезата, последно?

# 636
  • Linz
Сами си отговаряте. Да, много абсурдни неща от днешна гледна точка са правени в древността.
Нова, чети.

# 637
Е на кое сами си отговаряме  Shocked Ние първо не сме питали защо хората са правили жертвоприношения,, за да си отговорим сами. ОТговаряме ти на тебе, защо жертвоприношението не е последица от садизъм.
Реално всяко поведение има причина, въпросът е да се разбере каква е тя, а не да си натаманиш обяснението, което на теб ти импонира, без значение колко неверно.

# 638
  • MI
Ново 20, сега пък сме били садисти по рождение  Crazy Защо са правени жертвоприношенията е повече от ясно, определено не е от садизъм. Под вола теле търсите вече, ей. И да напомня, в темата цареше относителен мир преди да влезе Фея и да започне да проповядва.

Я и кажи на теб, Уилкен, не ти ли е мъчно като ядеш горите растения? Това че нямат твоята нервна система значи ли че трябва да ги убиваш? Те право на живот нямат ли в крайна сметка?

# 639
Сами си отговаряте. Да, много абсурдни неща от днешна гледна точка са правени в древността.
О, изобщо не са абсурдни. Едно земетресение 7-ма степен, ако те тресне, установяваш, че не си прогресирал кой знае колко в сравнение с първобитния човек.

# 640
А как, с лък?
Човекът няма физическите характеристики на хищника.
С ум. Капаните на индианците са пример, както ти казах по-нагоре. Слагали са кожи в/у себе си и са подплашвали стадата, като са ги насочвали към предварително избрана пропаст. В паниката животните не са имали време да спрат преди да паднат. А падайки от скалата направо са умирали Peace

# 641
  • Linz
Къде видяхте да твърдя, че жертвоприношенията са проява на садъзъм? Просто се чудите вече за коя дума да се хванете за да поддържате спора. Но за да е мир, приемам, че аз не мога да обяснявам. Но иначе фактът, че човек няма физическите белези на хищник беше удобно пропуснат. Рокси, ето това наричам липса на конструктивен диалог. И не, не вярвам, че сте тук (или поне част от вас) защото темата ви интересува (веганството). Защото иначе щяхте да сте запознати поне с най-основновните неща за веганството. И защо изобщо чувствате нужда да защитавате избора си? Веганите ако го правят, е в името на обща кауза. Но месоядните друго показват. Вегетарианците ги поставям в друга категория (по-близка до месоядните).

# 642
  • София
Но иначе фактът, че човек няма физическите белези на хищник беше удобно пропуснат.

Много ясно, че човек няма физическите белези на хищник, нито на тревопасно.
Да не сме животни.  Mr. Green Twisted Evil

# 643
Маймуните, с които толкова си приличаме са всеядни хищници, така че не мога да приема, че нямаме белези Simple Smile може някои да са закърнели, благодарение на еволюцията, но човекът винаги е успявал да убива.

# 644
Къде видяхте да твърдя, че жертвоприношенията са проява на садъзъм?
Ето, аз поне така го разбрах

Обясни тогава, какво точно имаше предвид, защото аз се обърках. Преди това също беше вметнато, че хората убиват животните за удоволствие, а аз не смятам, че това е така, ако изключим някои психопати.

Темата ме интересува дотокова, доколкото не искам да подминавам проповедите как ядящите место съсипват своето здраве и планетата.

Общи условия

Активация на акаунт