Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 180
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 720
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
маманет, отпадъците от раст. храна също се използват - от тях се прави сравнително елементарно и евтино тор. няма неизползваеми остатъци.

ако си купиш цяла кокошка, ще имаш пълен кош, защото ще трябва да я оскубеш, опърлиш, извадиш вътрешностите и т.н.
ти не ги виждаш "боклуците", но това не означава, че ги няма...

ако ти пречат обелките от моркови - купуваш си замръзени, почистени, нарязани.
както е и месото.

# 721
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
вчера бях в една ферма, в която се отглеждат крави. кравата се запложда, телето се остава да суче. като се отбие отива на полето. после го колят за месо.
попитах дали доят кравите - не ги дояли.
та, попитах за казуса за форсираните крави, които дават много мляко, дали при тях може да се спре да ги доят (обсъждаше се назад някъде), обаче моята приятелка не  можа да ми каже, фермата е на родителите й и тя не се занимава толкова интензивно с животните.
ако идем пак, ще итам баща й. Mr. Green

# 722
За кравите малко се знае ... защото отдавна не ни мирише на гьобре в дворовете...

От обща култура мога да споделя, че всички крави /за домашно ползване/ се пресушават постепенно след 6-тия, най-късно до края на 7-мия месец от заплождането, независимо колко е млекодайна...
Тъй като количеството на млякото изключително зависи от храната/фуража, то също се ограничава в този период и се избягват стимулиращи  лактация  храни - цвекло, зърнен фураж и пр...
Постепенно кравата се дои първо веднъж на ден, после през ден, накрая през 3-4 дни .
До 8-мия месец  напълно трябва да се преустанови доенето.
Следва почивка за да укрепне  кравата, телето  и най- вече за да се възстанови лактацията на кравата.
Ако това не се направи, след раждането на телето, кравата ще намали млеконадоя. Cry
Колкото повече е почивката, млеконадоя ще е по-обилен, кравата по-здрава и телето по жизнено...

ПРИРОДА ,  приятели !!!  -уникална е със своите закони.... Peace

# 723
  • София
Не знам, не знам...ако сметнем че сме 7 млн българи и ядем по 50 кг на човек на година. При 300 милиона американци, които ядат по почти 100 кг на година, да ни се проповядва на нас вегетарианство или веганство е една много странна стратегия. Дори и всичките да ни осени просветлението, пак ще има по малък ефект отколкото ако 2% от американците станат веге-та.
И това ако говорим от презумпцията, че всеки килограм изядено месо вреди на природата. Че аз вече се обърках защо да не ядем месо, от жал към животното, от грижа за екологията, или от грижа за нашето здраве.

Именно това е смешното - последователите на това... течение, не сазобват с някакви филмчета и книжки, които културно са ни далечни, икономически са ни далечни, обаче започват да ни ги пробутват. На мен ми е ясно каква е целта - да предизвикат отвращение от месото и чувство за вина към животните. Ама, при нас тая работа няма как да стане, защото ние сме твърде малко и твърде бедни, за да ги стигнем Хамериканците по лакомия. Народ, при който не пуйката, а прасето е на почит, и коленето на прасе е цял ритуал, не мож го накара да се отврати от месо или да изпита вина, че яде месо. Ако капитализЪма (веганството) победи първо при Хамериканците, тогава ние ще си го внесем. Но като гледам, приличаме повече на жабата, дето видяла, че подковават коня, и тя вдигнала крак. Абе, хубава работа, ама нашенска!

# 724
Аз не мисля, че Феята проповядва специално на българите, защото би било нелепо. Но дори и по принцип да говори за всички хора пак е нелепо.

Темата тръгна от храната според икономиката и затлъстяването. Днес се порових в сайта на СЗО и намерих доста статии, които показват, че липсата на животински продукти води до редица проблеми, като анемия, липса на витамини и още и още. Има и много статии, които доказват, че прекомерната употреба на месо също води до здравословни проблеми. Истината е в умереността и намаляване на гадните полу-фабрикати.

# 725
  • Куциндрел
Да де, ама Феята проповядва сякаш сме американци и за това звучи на моменти смешно.

# 726
  • София
Ние сме много далеч от прекомерна употреба на всичко.

# 727
Смешно е, че твърди, че режимът и е икономичен. Явно са добре материално, което е прекрасно, защото подобно меню, далеч не е евтино, а и да се домъкне цялата тази екзотика от къде ли не е далеч от представите ми за еко.
И на мен ми се ядат праскови в момвнта, но има само американски, за $15 долара. Мога да си ги позволя, но смятам, че е по-здравословно и екологично да ям ситруси и ягоди, които са сезонни в момента. След месец-два ще има местно грозде и праскови и ще ям тогава.

# 728
  • София
Не забравяй лимеца, дето е от делвата, специално приготвена за Хан Аспарух.

# 729
Абе лимеца, поне е някак местна, но забравена култура, но чия, кейл, шитаке, че дори и ориз...

# 730
  • София
Аа, те са специално благословени от Буда.

# 731
  • Куциндрел
Все се чудя, ама да ми отговорят по-запознатите, нямаме ли български варианти на чия, киноа и т.н. които съдържат същите полезни вещества?

# 732
  • MI
Тези не ги бях дори чувала...  Embarassed

# 733
  • Countryside
Все се чудя, ама да ми отговорят по-запознатите, нямаме ли български варианти на чия, киноа и т.н. които съдържат същите полезни вещества?
Има, вика му се боб   Mr. Green

# 734

Има разбира се  Peace
Вносните суперхрани, които можете да заместите с български

Общи условия

Активация на акаунт