Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 206
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 735
  • Куциндрел
Все се чудя, ама да ми отговорят по-запознатите, нямаме ли български варианти на чия, киноа и т.н. които съдържат същите полезни вещества?
Има, вика му се боб   Mr. Green

Знаех си, че тук бием всичките хАмерикански моди и то с нещо най-обикновено. Blush

Тези не ги бях дори чувала...  Embarassed
Сега ги проверих - едното прилича на маруля, а другото на гъба печурка.
Ами и тея си ги имаме. Crossing Arms

# 736
  • София
Обаче БОБ е проста работа. Друго си е КИНОА да ти звъни, ама някак международно да ти звъни!

# 737
  • Куциндрел
Ей това е:

Шипки = годжи бери
Просо = киноа
Тученица, коприва, див чесън = спирулина
Нар = акай бери
Рожкови = стевия
Пчелен прашец = корен от мака
Бакла = японска соя

Ние по-простите ще рупаме бг-продукция, а по фините американки да рупат храни, на които имената им са трудни за произнасяне.

Анди, проста, ама лесна за приготвяне и намиране. Онези с бол-парите са му мислят. Sunglasses

# 738
  • Countryside
Кейл май беше водорасло, шийтаке е гъба.
Моят опит със "супер храните" е доста плачевен. Сещам се че детето като беше бебе се опитах да й натъпча био пюре с амарант. Познайте с какъв успех Mr. Green, но пък боб си ядеше и сега си яде, при това с охота.

# 739
  • MI
Така като гледам, американците са открили зелето  Crazy Направо си е вид зелка това нещо, да не говорим за останалите супер храни. Колко да са супер, ако ядеш само хамбургери, ясно е че като ги проядеш ще се чувстваш супер. Ако обаче преди си ял боб, зеле, шипки, бакла и т.н., малко се съмнявам да забележиш някакъв уау ефект.

# 740
шийтаке е японска гъба - манатарката е в пъти по вкусна
и марулята е по вкусна от рукулата - (листа от глухарче)

# 741
  • София
Аз съм си проста и си падам по боба. С наденица или нещо подобно. И сирене.

# 742
Киноата е необосновано скъпа. Не си заслужава да се дават толкова пари за нея. Чията, като че ли е на по-достъпна цена. Нея я ползвам като добавка към киселото мляко.

А ако някой се е излъгал да опита спирулината ще ме разбере  Sick е няма такава гадост  Sick

# 743
Кейла не е водорасло, а си е баш някакво между маруля и зеле с по тръпчив вкус.

Храната на дадена територия е достатъчно разнообразна, за да покрие нуждите на организма (изключвам северните и южните полюси, където се яде предимно мас и месо).

Лицемерно е да се твърди, че се храним екологично с някакви екзотики. Интересно ми е, колко еко ще се храни един ескимос с растителна храна?

# 744
  • Countryside
А ако някой се е излъгал да опита спирулината ще ме разбере  Sick е няма такава гадост  Sick
Много е гадна нали  Mr. Green кейл май било зеле, а не водорасло.  ooooh! Изоставам от модите в храненето и туйто. Аз обаче наистина предпочитам боб пред разните му там киноа, чия и т.н.
Ааа, готин е кокосовия чипс, и бадемово мляко, но и двете са необосновано скъпи. Цял кокос, барабар с кокосовото мляко от магазина 1,20лв, кокосов чипс 100гр около 4лв.  Crazy 100гр. бадеми 3лв, 1л бадемово мляко 6лв. ooooh!

# 745
  • София
Събират някакви треволяци и плодове през краткото лято в тундрата.

# 746
водораслото е келп (бъркате го със кейл) - пила съм го на таблетки ...пишеше, че е за красота
на кожата  Whistling

# 747
  • Куциндрел
Аз като по-проста днес ще се възползвам от наличието на червени чушки на пазара. Ще засалатим с печени чушки.
Другият месец е месеца на камбите. Те ще отидат печени и по буркани, че зимата много върви боба с такава туршия и сиренце. Прибавя се и мръвка и пей сърце.

# 748
водораслото е келп (бъркате го със кейл) - пила съм го на таблетки ...пишеше, че е за красота
на кожата  Whistling

Никой не е казал келп, на моя пост се каза, че не са го срещали, а аз казах кейл.

# 749
чета темата ви, защото се интересувам от това, което аз и семейството ми ядем. Привърженик съм на простото, природосъобразно хранене, което не означава, че ядем само зелении и ядки, а означава, че предпочитаме домашно приготвена храна с природни, сезонни, местни продукти и максимално избягване на преработени храни, което смятам за най-нормалното нещо на света.
аз лично не смятам, че икономиката е толкова пряко свързана с културата на хранене. по-скоро познанието ни относно какво е то "храна" и как ни влияе е важно. (според мен).
хвърлям по едно око също и други теми, в които майки споделят каква храна изпращат на децата си в училище, както и тази, в която споделят какво им е дневното меню вкъщи. Общите ми впечатления са, че масово се ядат храни, които не бихме определили като здравословни (кебапчета, кренвирши, панирани пилешки хапки т.н.), но някак си битува разбирането, че щом е приготвено вкъщи е здравословно и е по-добре от купешкото. Повечето майки споделят с гордост дневното меню на децата си, заблуждавайки се, че щом са сложили резен морков или краставца към останалият "боклук", то вече е здравословно.
Та като цяло, мнението ми, конкретно по темата е, че е нужно повече да образоваме себе си и децата си за това какво се нарича "храна" и какво прави тя за нас.

Общи условия

Активация на акаунт