Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 87 995
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 870
  • Куциндрел
Въх, оплюхте основното модно меню на био-еко-грийн комуната. ooooh!

# 871
  • MI
Много мразя таратор с млени/стъргани краставици. И майка ми беше почнала така да ги прави, прочела някъде. Аз обичам да си усещам как хрупа краставицата, това е част от удоволствието. Както и за останалите зеленчуци всъщност. А ябълка, която не хрупа, не е ябълка.  Crossing Arms Всъщност така им намалих консумацията на ябълките, като разбрах колко ги пръскат тук и че трябва да ги беля. Да, но за мен най-вкусното е кората...

Нова, майка ми купува от супер щастливи кокошки яйца, тичат по цял ден из поляната. Съвсем друг им е вкуса, права си.  Peace

No me ames, Liquorice candy, ако не ви е досадно, обяснете ми защо е така? За целулозата ясно, но за захарта така и не разбрах, остана ми само че е по-добре да ям плода, отколкото  да пия фреш.  Blush

# 872
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
соковете и фрешовете вдигат кръвната захар, смутите са малко по-добре, защото се смила целият плод/зеленчук. проблемът за мен е количеството, т.е. за една чаша смути отиват толкова неща, които може би цял ден ще ям.

смутите са все пак ок за мен.

обаче разни суровоядски рецепти с 8-12ч. сушене в специален уред ми идват прекалени  Crazy.
ако живеех в Сициялия сигурно и аз щях да суша домати, ама при нас прането едвам изсъхва, не бих се хванала насила храна да суша само и само да е сурова...

# 873
Ами чела съм подробни обяснения, но надали ще мога да ги повторя точно.

Беше нещо в смисъл, че: при сока количеството плод, от там и фруктоза съответно е много по-голямо; и второ сокът го изпиваш много бързо и става ударно вкарване на фруктоза в организма, не като при яденето на плод, който го дъвчеш, слюнката разгражда част от него, после на части влиза в стомаха и т.н.

# 874
Абе от домашното по-вкусно няма.  Heart Eyes
Моя приятелка ми беше дала домашни яйца - баба й изпратила голямо количество и нямаше какво да ги прави, та вместо да се развалят ми връчи една част.
Толкова много яйца на очи не съм яла в една седмица, честно ви казвам.  Laughing По принцип не обичам белтъци (безвкусни са ми), обаче залъче не оставях в чинията.
От баба й съм пробвала и домашно козе сирене. По принцип не обичам козе мляко, но това беше страшно вкусно.  Heart Eyes

# 875
No me ames, Liquorice candy, ако не ви е досадно, обяснете ми защо е така? За целулозата ясно, но за захарта така и не разбрах, остана ми само че е по-добре да ям плода, отколкото  да пия фреш.  Blush
Ще се опитам да обясня това, което съм запомнила  Grinning Плодът се състои освен от сок и от месеста част. При приготвянето на фреш се отцежда единствено сока, като се изхвърля месестата част, в която обаче се намират фибрите - тези, които са полезни за храносмилателния тракт. Като изпием само фреша ние поемаме единствено захарта (фруктозата) от плода. Тялото усвоява много по-бързо този сок и за това се вдига кръвната захар. Ако изядем целия плод, например ябълка, на тялото ще му бъде необходимо много повече време, за да се справи с това, което му даваме. Трябва да смели цялата ябълка, заедно с фибрите и всички полезни витамини и вещества.

Ето и един цитат от статия, в която се коментира дали са полезни фрешовете

Цитат
Знаете ли, че соковете съвсем не са добър източник на фибри, тъй като в повечето случаи фибрите остават в кората на плода/зеленчука? В някои случаи обаче, е възможно да се смели и кората, така че ако обичате фреш се старайте в него да присъстват и уж „ненужните” обелки.

Фрешът в редица случаи повишава нивата на кръвната захар и предизвиква усещане за глад, за разлика от целите плодове и зеленчуци, които не действат по този начин, защото са богати на фибри. Освен това, колкото и парадоксално да звучи, пресният сок е източник на много повече калории, отколкото съдържащите се такива в целите плодове и зеленчуци.

# 876
Соковете са агресивни към стомаха, защото са лишени от целулоза. Избягваме ги максимално.

# 877
Не е нужно да се демонизират фрешовете и смутитата. Ок са, когато са за удоволствие от време на време. От 6 малко портокала изкарвам по 15о мл сок за трима. Правя по веднъж седмично, през останалото време си ги дъвчем.

Проблем е, когато основно ядене се заменя с подобни неща.

Аз оставям всичките "пулп" в сока, а смутитата си имат фибри.

# 878
При веганите не са от време на време.
Иначе - да  Peace разредени с вода.

# 879
Ок са, когато са за удоволствие от време на време.
Той и алкохола не бил полезен, но за удоволствие от време на време става  Grinning Grinning Grinning
 Hug

# 880
  • MI
Странно ми е че ги рекламират като толкова здравословни в такъв случай... Да, и аз правя от портокали като им е сезона, и слагам всичката полпа вътре, иначе по не ми е вкусно. Горе-долу 2 пълнят една чаша. Но като гледам май ги пият вместо основни ястия, не знам как се нахранват така. Аз ако не ми е твърда храната, огладнявам много по-бързо.

# 881
  • София
Ако ще задълбаваме, не фруктозата повишава кръвната захар, а глюкозата от плодовете.
Фруктозата заминава директно в черния дроб и при по-големи количества води до чернодробно затлъстяване. Една приятелка получи удвоен черен дроб само от фрешове, а поне да пиеше алкохол, горката.

# 882
Ако ще задълбаваме, не фруктозата повишава кръвната захар, а глюкозата от плодовете.
Фруктозата заминава директно в черния дроб и при по-големи количества води до чернодробно затлъстяване. Една приятелка получи удвоен черен дроб само от фрешове, а поне да пиеше алкохол, горката.

Това ми е интересно. Имаш ли някакъв линк? На мен лекари са ми казвали, че сокове от цитруси, захар и витамин Ц са много полезни за черния дроб и редовно са ги препоръчвали при хепатит.

Не е заяждане, а наистина ми стана любопитно.

# 883
Въобще не е препоръчително основно ядене да се пие, все едно дали като смути или фреш. Освен за кръвната захар, което е проблем при фрешовете, проблем е липсата на дъвчене. Част от храната се обработва още в устата чрез слюнката. Друго - четох, че дъвченето е от изключително значение за здравето, като се почне от зъбно здраве, здраве на венците, та се стига чак до скелета и походката.

# 884
Въобще не е препоръчително основно ядене да се пие, все едно дали като смути или фреш. Освен за кръвната захар, което е проблем при фрешовете, проблем е липсата на дъвчене. Част от храната се обработва още в устата чрез слюнката. Друго - четох, че дъвченето е от изключително значение за здравето, като се почне от зъбно здраве, здраве на венците, та се стига чак до скелета и походката.

В последната страница никой не е твърдял, че е полезно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт