Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 6

• 148 027
  • 836
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Здравейте, ще посетим Пампорово с една нощувка и се чудя кое бихме могли да видим за един ден? Препоръчайте от вашия опит, моля!

# 766
  • под тепетата
otkrivatel, ако спите в Орехово, може да посетите тепавицата в съседното село Малево. Тя има много приятно ресторантче, в което готвят много вкусно. Седиш горе, гледаш как се въртят килимите , хапваш домашни картофки и се наслаждаваш на природата.Последно бях преди 2 години, не вярвам да има промени.

# 767
Здравейте, ще посетим Пампорово с една нощувка и се чудя кое бихме могли да видим за един ден? Препоръчайте от вашия опит, моля!

На пръв прочит два варианта :
1. Екопътека Невястата + крепост Калето / едно до друго са/ около 1,5-2 часа за двете с почивки и снимки. След това продължавате към Смолян - Каньонът на водопадите / около 4 часа преход/.
2. Кулата Снежанка, от там Орфееви скали / около 40 мин./, връщане обратно до кулата и пак от там  лифт до Смолянски езера + разходка около езерата - около 3 часа с почивки и снимки.

# 768
  • София
Зори, много благодаря за идеите, ние ще сме с децата и се съмнявам, че ще издържат дълъг преход, но може би 2-3 часа ще пробваме. Вторият вариант. Пещерите наоколо стават ли за деца-на 6 и на 11 години-напоследък сме фенове на пещерите?

# 769
Маршрутите, които предложих са леки и лежерни, така да се каже. Почти няма катерене ,това ориентировъчно време почти не се усеща, защото очите се пълнят с красота и не усещаш минутите. Няма да има никакъв проблем за децата, гарантирам ти. И за двата варианта.
За Каньона на водопадите искам да направя едно уточнение, което не е маловажно. Пътеката започва доста след паркирането на колата- Първо се върви през открита местност, по един каменист път, който е на припек и няма почти никаква сянка. Тръгващите по нея трябва да имат предвид да са с шапки и слънцезащитен крем. Планина е, но слънцето пече и се изгаря бързо. И си носете вода, няма по трасето. И моля ви без сандали и джапанки! Покъртителни гледки виждам в планината! Удобни кожени обувки, пътеката минава през ручейчета, вадички, локви и кал. И не само тази пътека! Разстоянието от паркираната кола до същинското начало на пътеката е 2,3 км. засекла съм го тази година с гривната Grinning . После, влизайки в гората идва кефа. Не трябва да се пропуска тази красота!
Всички други маршрути са в гора, на сянка /изключвам пътуването с лифта/ и са безпроблемни и за по-малки деца.
Пещерите стават за всякаква възраст, но макар че на километри се струват близо, отчети завоите и трафика. На километри са малко, но като време около час и половина-два до Ягодинската или Дяволското гърло не ти мърдат. Там също има чакане, защото се влиза организирано на час. Оставете ги за друг етап, когато сте за повече нощувки и можете да отделите нужното време, за да не ви мине по-голямата част от времето в пътуване. Ухловица е на горе-долу същото разстояние от Пампорово, но в съвсем друга посока, тя може да се съчетае със Агушевите конаци и изворите на река Арда, но пак си е доста път като време до там и ще отнеме цял ден.

# 770
Само ако мога да допълня Зори за Каньона .Тези 2.3 км ако не ви се върви може да се възползвате от джиповете и кончетата които карат туристите до пътеката.

# 771
Ох, как миришеха тези кончета Joy. Дори мястото на което стоят вързани в началото на пътеката мирише на тях, без те да са там GrinningJoy. После трябва яка дезинфекция и обезмирисяване на дрехите. Иначе си е приключение определено имаше доста възползващи се.

Ето една снимка от миналата година, имаше бебе конче, на което се радвахме, а тази година го видяхме пораснало и то вози пътници Grinning / ще махна снимката по-късно/.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 21 юли 2018, 22:21 от 3ори

# 772
  • София
И моля ви без сандали и джапанки!
Омръзна ми да чета този съвет! Нека тези със сандалите да преценим кое е по-удобно! Точно Каньонът на водопадите съм го минавала със сандали, както и много други пътеки. Няма по-удобно нещо в жегата, стига да са с равна и дебела подметка. Е, после краката са малко по-мръсни, но пък и без това банята е задължителна. Веднъж направих грешка да обуя маратонки в жега и едва се довлякох до колата. Идеше ми да събуя уредите за мъчение и да тръгна боса, но за съжаление беше твърде грапава пътеката.

# 773
  • София
Таня, подозирам, че ти говориш за туристически сандали, а Зори за онези, с които се разхождаме в мола. Има разлика в усещанията и удобството.. А аз и жени с платформи, токчета и т.н. съм виждала по планините. Та съветът си е на място Wink

# 774
Таня, не ми е било за цел да те дразня със съветите си. Доста хора на връщане от морето решават да хвърлят око на някоя пещера или да се разходят по някоя модерна пътека. С джапанките или сандалите с цветчета. И с токчета, и с платформи. На Бачковският манастир видяхме мацка облечена като за МОЛ-а с 10см. токчета да криви крака из калдъръма. Би и се щяло да е прочела този съвет. В темата хвърлят поглед и хора, на които това ще им е първото подобно приключение и понякога тези неща не се обмислят, защото се смята, че се разбира от само себе си - лято е, джапанките са с мен.
За местата, които още не съм посетила ми се ще понякога да прочета пълните подробности, че дори и дали да си нося вода, или по пътя има чешмички бол и ми е необходимо само едно шише от 0,500, за да не мъкна като кон 100 неща. За тези, обичащи подробностите като мен ги пиша тези неща, другите могат спокойно да подминат поста ми.

Последна редакция: сб, 21 юли 2018, 18:15 от 3ори

# 775
  • до най-прекрасния мъж
Има подходящи туристически сандали, но чехли и обикновени сандали определено не стават за планината. Както и всякакъв вид обувки с тънка подметка.
Аз винаги ходя в планина с подходящи туристически обувки според сезона. Грешката я направих един път и после 2 месеца лекувах мазоли колкото 1 лев на ходилата. Бях с кожени маратонки с тънка подметка. Още като се върнах, инвестирах в туристически обувки с хубава дебела подметка и не съжалявам. Струват си всяка стотинка.

# 776
Здравейте! Ние ще бъдем в Доспат през август. Вече правим планове какво да посетим. Искаме да отидем и до кулата на Снежанка. Колко време би ни отнело пътуването до там? Дали ще имаме време да си направим приятната разходка , която описва Зори?

# 777
Здравейте! Ние ще бъдем в Доспат през август. Вече правим планове какво да посетим. Искаме да отидем и до кулата на Снежанка. Колко време би ни отнело пътуването до там? Дали ще имаме време да си направим приятната разходка , която описва Зори?
Напълно възможно е отиването до Каньона и Снежанка.Ако се качвате с лифта имайте в предвид работното време.Миналата година ние направихме подобен маршрут .Само че спахме в Смолян.Сутринта 9ч /след закуска/тръгнахме за Каньона на водопадите.След това се разходихме до Широка лъка.Борино /мандрата им предлага чудесни продукти/И  след това Сърница.

# 778
Съвсем бях забравила Каньона. Май няма да ни стигнат 4 те дни, които сме предвидили.

# 779
Съвсем бях забравила Каньона. Май няма да ни стигнат 4 те дни, които сме предвидили.

На вас от Доспат ще ви е по-удобно да посетите екопътека Струилица-Калето-Лъката. Намира се край Девин, пътят от Доспат до Девин е малко по-малко от час. Пътеката е страхотна, също не е трудна, върви се покрай река Девинска, като се пресича по мостчета на няколко места. Някъде около средата на пътеката има отклонение за водопад Самодивското пръскало, тук има малко изкачване, но нищо затрудняващо, върви се през гъста гора и е страхотна свежест. А сега от дъждовете водопада сигурно е пълен и в цялата си красота. Целият маршрут е пак около 3-4 часа в двете посоки с отклонението за водопада, но не се усещат изобщо. Пътеката започва от  комплекс Струилица, това е Спа комплекс с два открити басейна. Лесно ще я намерите.

Общи условия

Активация на акаунт