Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 6

• 148 091
  • 836
  •   1
Отговори
# 675
Има ли някой ходил на скоро до изворът на р. Арда?
От прочетеното в нета разбрах, че пътеката започва някъде от края на село Горна Арда. Има ли къде да се остави колата, някакъв паркинг, или я зарязваш на сред пътя Open Mouth. Самата пътека маркирана ли е, има ли опасност да се загубиш по трасето Grinning ?

Спокойно, няма да се загубите и има къде да оставите колата. Ние сме ходили два пъти - веднъж на коне с водач и веднъж пеша.
В този район може да посетите Агушевите конаци и пещерата Голубовица, но един ден няма да ви стигне и за трите.

# 676
zigizagi, благодаря ! Бях забравила за пещерята, пиша я в маршрута. Конаците имаше някаква проблемация с ключове, с определени часове за влизане /бях чела в старите теми/, та тази година ще ги  пропуснем, трябва да си оставим нещо и за в бъдеще Simple Smile

# 677
  • София
ДА дам малко инфо  от  родопската ни мини екскурзийка миналия уикенд.ВОденицата в Златоград не работи.Разходка по язовирната стена в Кърджали вече не може - не пускат от  2-3 години.След  лутане намерихме къде е  , но  по  интеркома получихме сърдит отказ.Да си знае някой ако  ходи натам и  има желание да види прословутата стена.Жалко.... За Хасково- статуята на Богородица също е опакована за ремонт , че се ронела  нещо..... Иначе- ходихме на Перперикон...нямам думи!!! Открихме и  светилищата при Бенковски.За жалост- никакво инфо .Поредния разочароващ стил на туризъм по български

# 678
# 679
  • София
ооо- съвсем нямам неприятен спомен от дните в района въпреки тези малки огорчения...Изкарахме си страхотно! И времето беше с нас.ДОста неща успяхме да видим, още повече да набележим.... СЪс сигурност ще се ходи отново и то скоро.НО  определено  ми трябва продължителен престой в района, а не минаване мимоходом

# 680
Момичета с ваша помощ организирах почивката ни преди две години на Пампорово и бяхме много доволни. Сега имам нужда от вашата помощ. Имаме подарена почивка на Банско, но никога не съм била в района.Знам, че не е съвсем за тази тема, но все пак какво бихте ми препоръчали да посетим. Нямаме и много възможност за чести почивки и ми се иска ако времето позволи да видим повече неща. Байкушевата мура, връх Безбог, църквата в с. Добърско и много искам да отидем до Лещен и Ковачевица, а още нещо което трябва да се види?Имаме само 4 пълни дни за разходки, но сме с големи деца така че от ходене не се плашим. Имаше и тема специално за този район на нашата страна, но не я намирам. Чета редовно темата и знам, че имаше писано, но от къде да знам, че да си отбележа.

# 681
  • Пловдив
Вчера ходихме до езерото с лилии покрай с.Летовник...пълно разочарование, никаква табела, пътят до него е буквално кал и кравешки говна. От самото езеро точат вода и лилиите никак не са така пищни като по снимките, които гледах в нета.  Но пък видях крава в езерото, която сигурно се разхлаждаше в жегата

До Моняк как е пътя, с кола или пеша се качваме до крепостта? Какво друго в близост може да се види, къде може да се седне да се хапне?

# 682

Десиссслава,в  града - механа Старата къща, намира се зад централната поща.
Децата обожават техните комбинирани пърленки Smile
sssani, явно трябва да се върнете в района отново Stuck Out Tongue

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 11:35 от Усмивчица-28

# 683
  • Асеновград
До Моняк се изкачвате пеш, преди години почти до него се стигаше по черен път но дъждовете са го изровили.И за там не очаквайте табели, дори на самата крепост старите табели липсват, обрасло е и се гази сред трева и тръни .Изгледа от нея е приказен.Наоколо няма заведения.По въжения мост можете да пресечете Студен Кладенец и да се разходите до крепостта над с.Лисиците.До Вишеград се стига от селото почти до самата крепост с кола.Можете пеш по железопътната линия да отидете до спирка Средна Арда там до скалата с трапецовидни ниши има красив водопад, сега след валежите вероятно ще е с повече вода.https://photos.app.goo.gl/wYXgXwJ93fmHAMoBAСредна Арда
https://photos.google.com/album/AF1QipNzx5RpQ16ZmO3Ny5tq-0IbWTMvRoH1dLrv1lbE Лисиците
https://photos.google.com/album/AF1QipOVjD11ZDDG87A_yzw8FpdjFt2Hv3J-GqyU8iNe Моняк
А това е при последното ходене на Моняк вижда се разликата колко е изоставено https://photos.google.com/share/AF1QipNa8HqBC3wqZgyII8msdszBKG6l … XTG11em05ZDBJeFR3

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 14:06 от Panayotu

# 684
Момичета с ваша помощ организирах почивката ни преди две години на Пампорово и бяхме много доволни. Сега имам нужда от вашата помощ. Имаме подарена почивка на Банско, но никога не съм била в района.Знам, че не е съвсем за тази тема, но все пак какво бихте ми препоръчали да посетим. Нямаме и много възможност за чести почивки и ми се иска ако времето позволи да видим повече неща. Байкушевата мура, връх Безбог, църквата в с. Добърско и много искам да отидем до Лещен и Ковачевица, а още нещо което трябва да се види?Имаме само 4 пълни дни за разходки, но сме с големи деца така че от ходене не се плашим. Имаше и тема специално за този район на нашата страна, но не я намирам. Чета редовно темата и знам, че имаше писано, но от къде да знам, че да си отбележа.

Посещението до Байкушевата Мура можете да съчетаете с хижа Вихрен и от там имате два варианта - или връх Вихрен или Бъндеришките езера. Ако не сте екипирани за по-дълъг преход, сърдечно съветвам поне до първото езеро да отидете - Окото. От хижа Вихрен до езерото са около 20-25 минути, в началото има малко катерене, но красотата е невероятна и няма да съжалявате и секунда. Пресича се р. Бъндерица по едно дървено мостче и малко след това в ляво се пада Окото. Ако сте навити да продължите следват Жабешкото и Дългото езеро. целия маршрут е около 1,30 ч. без почивките. При нас миналата година се събраха изведнъж гадни дъждовни облаци и след Окото се наложи да се върнем, но тази година съм предвидила да стигнем до  Дългото. После и до Муратово езеро,  за него се тръгва пак от х. Вихрен, но в съвсем друга посока и може би ще разделим в два поредни дни. Горе на самата хижа има табели с всички маршрути, пълно е с хора и няма шанс да се объркате или загубите.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 16:29 от 3ори

# 685
Бихте ли ми препоръчали хубаво хотелче по възможност с басейн на около час път от Пловдив, тъй като ще сме за 1 уикенд. Не търся лукс, а по-скоро нещо автентично, да предлагат домашна закуска и вкусни родопски манджи. Нещо не мога да намеря място, съчетаващо изискванията ми.

# 686
Благодаря, Зори. Дано да спрат тези дъждове, че да имаме късмет хубаво да се разходим.

# 687
  • до най-прекрасния мъж
До хижа Безбог лесно можете да стигнете с лифта. От Добринище се хваща пътя за хижа Гоце Делчев - хубав асфалтов, който ви отвежда до лифта до хижата. После, ако искате, може да се качите на Превала, който е над езерото зад хижа Безбог. От там се открива прекрасна гледка към Пиринските върхове и езера. А ако ви се ходи, отвъд Превала има и пътеки, отвеждащи до тази красота.

# 688
  • все тук
zigizagi, благодаря ! Бях забравила за пещерята, пиша я в маршрута. Конаците имаше някаква проблемация с ключове, с определени часове за влизане /бях чела в старите теми/, та тази година ще ги  пропуснем, трябва да си оставим нещо и за в бъдеще Simple Smile
Вчера се върнахме от района - Голубовица в момента е затворена заради високите води, но можете да отидете до Ухловица - уникална е, само на 2 километра след Голубовица и на 4 километра преди Агушевите конаци в с. Могилица.

# 689
  • София
След лифта до хижа Безбог може към върха, или към Полежан, или към Попово езеро. Последното е невероятно красиво, а около него изобилства от боровинки, за средата на Юли говоря. Миналата година направихме езерото и в друг ден Бъндеришките езера. Тази година ще се върнем за Безбог и Муратов връх. Не пропускайте минералния плаж в Добринище и механата до него.

Общи условия

Активация на акаунт