Първата в света евтаназия на дете.

• 53 291
  • 677
  •   1
Отговори
# 105
Специално за Холандия - пациентът трябва да страда от тежко нелечимо заболяване, трябва да е изцяло наясно със заболяването си и какви са възможностите за бъдещото развитие/лечение, трябва да е взел съзнателно решение, че това е което иска, не може някой друг да го решава за него, не може да е под влияние на психично заболяване, на лекарства/наркотици. За децата - не може пациентът да е под 12 години. За деца 12-16 години - те могат да кандидатстват, но само с позволение от двамата родители. Плюс се изисква заболяването да е потвърдено от още доктори и много изследвания. И цялото това подлежи на оценка и одобрение от специален комитет.

Такива закони има в малко страни, темата е много, много чувствителна и се отделя много внимание да не се оставят никакви вратички за злоупотреба.

# 106
Разбирам. Надявам се, че наистина законът е направен без възможности за злоупотреба, но все пак не смятам, че 12 годишно дете има необходимите способности да вземе подобно решение. Това е толкова сюрреалистично, че чак не мога да осмисля дълбокият ужас, който би предизвикало у замесените /тези с добри намерения/. Дано никога не ми се налага подобен избор. Все пак мисля, че медицината трябва да работи повече върху палиативните грижи и подобряване качеството на живот на терминално болните, особено в терапията на болката, вместо да разработва добри практики за евтаназия.

# 107
Специално за Холандия - пациентът трябва да страда от тежко нелечимо заболяване, трябва да е изцяло наясно със заболяването си и какви са възможностите за бъдещото развитие/лечение, трябва да е взел съзнателно решение, че това е което иска, не може някой друг да го решава за него, не може да е под влияние на психично заболяване, на лекарства/наркотици. За децата - не може пациентът да е под 12 години. За деца 12-16 години - те могат да кандидатстват, но само с позволение от двамата родители. Плюс се изисква заболяването да е потвърдено от още доктори и много изследвания. И цялото това подлежи на оценка и одобрение от специален комитет.

Такива закони има в малко страни, темата е много, много чувствителна и се отделя много внимание да не се оставят никакви вратички за злоупотреба.
Абсолютно точно казано!  Peace
Само че тук, типично по нашенски, веднага почнахме да търсим скритите облаги и сеира, замаскирани зад псевдо-морал.  Sick

# 108
  • инфантилно и разглезено хлапе
Според мен евтаназията е изключително хуманно решение за хора, които страдат и медицината е безсилна да им помогне. Преди година някъде в провинцията, в която живея в Канада се прие закон, който позволява на хората да изберат кога да приключат мъките си. Честно казано, самата мисъл, че, ако..., не дай Боже, имам избор, ме кара да се чувствам спокойна. Противниците на идеята явно никога не са ставали преки свидетели на страданията на терминално болни близки. Аз съм била свидетел и за нищо на света не бих искала да мина през това или пък да причиня на децата ми да станат свидетели на нещо подобно. Евтаназията е право на избор, на човек, който страда, да реши кога стига толкова. И това е едно от най-хуманните неща, което медицината може да предложи! Защото ако терминално болен човек с нелечимо заболяване и нечовешки болки бива държан в болница и наливан с морфин, хидроморфон и фентанил, то в крайна сметка той, така или иначе ще си отиде от респираторен арест, който е страничен ефект на опиоидните обезболяващи средства в големи дози. Единствената разлика с евтаназията е, че се чака до последно, мъките са повече и дори не можеш да се сбогуваш с близките си подобаващо, защото си вече като зеленчук и всичко човешко отдавна ти е умряло! Да не говорим, че в България просто те наритват вкъщи и дори не ти предлагат ефективно обезболяване - много хуманно, няма що!

Убиването на хора не е хуманно, а е чудовищно престъпление. Никаква разлика няма между главорезите на Ислямска държава и докторите, които умишлено убиват/евтаназират хора. Тея са убийци и мястото им е в затвора.
 Докторите понеже не можели да излекуват пациента и за по-лесно дай да го убият. Я колко удобно!
Ами ако отписаният от медицината пациент се излекува по някакъв друг начин и след това живее още дълги години?
С бързо търсене в гугъл попаднах на това, което сигурно не е изключение и вероятно има много подобни случаи:
Мъж, болен от рак, отказа химиотерапия и живя до 102 години

26.11.2014 17:32 24 ЧАСА ОНЛАЙН
Факсимиле: BBC
Факсимиле: BBC
На 102 години починал Стаматис Мораитис, който 36 години по-рано бил диагностициран с рак на белите дробове, пише greece.greekreporter.com.

Мъжът е от остров Икария в Гърция . Той живеел в САЩ, когато му открили тежката болест. 9 лекари потвърдили диагнозата рак на белия дроб и му дали най-много 9 месеца живот. И то ако се подложи на химиотерапия.

Мораитис решил да се прибере в Икария, където да посрещне последните си дни. Казал на жена си, че се връща на острова, за да бъде погребан до родителите си. "Погребенията в САЩ бяха много скъпи", казва той в интервю за Би Би Си.

Категорично оказал да се подложи на химиотерапия и на раково лечение, което американските лекари му предлагали. и се прибрал в Икария. Там заживял, работейки в градината и винарната си.

“Очаквах да умра, но просто не се случваше. През нощта отивах до таверната. Там играех табла и пиех вино с приятелите си до полунощ", разказа Мораитис пред Би Би Си.

30 години след поставянето на диагнозата Мораитис се върнал в Америка, за да се подложи на изследвания и да разбере защо не е умрял. Оказало се, че лекарите, които му предрекли скорошна смърт, били починали.

Жителите на гръцкия остров живеят средно с по около 10 години повече от останалите хора в Западна Европа. "Заради виното е", казва Мораитис, след като вече е преполовил чашка от своето домашно, преди часовникът да е ударил 12 на обяд. "Чисто е, няма никакви добавки. Купешкото вино е с консерванти. Tова не е полезно. Но виното, което сами произвеждаме е чисто", разказва още мъжът.

Той починал, според документите му, на 98 години. Приживе обаче Мораитис казвал, че е с 4 години по-стар, а в паспорта му била посочена по-късна дата на раждане.

# 109

Абсолютно точно казано!  Peace
Само че тук, типично по нашенски, веднага почнахме да търсим скритите облаги и сеира, замаскирани зад псевдо-морал.  Sick
сериозно? сеир и псевдо-морал? Какво става в главата ти, че смяташ опасенията ми за възможни злоупотреби със закона за "псевдо-морал"? Говорим за одобряване на самоубийство на дете. Ехоооооо, убиване на дете! С разрешение на родителите му! Законът трябва да е много ситна цедка, ако такова нещо се позволи изобщо. Доколкото разбирам за пълнолетните с психични заболявания няма начин да кандидатстват за евтаназия- поради пороци на волята. Дете на 12 години има ЗАКОНОВО определено несъвършенство на волята, което не му позволява да си продаде имота без разрешение на съда, но явно може да формира валидна воля да бъде умъртвено? За Бога, не знам чий е псевдо-моралът в случая!

# 110
След доста дълго време чудене относно евтаназията, вече я подкрепям. Ако човек сам съзнателно е взел решението да прекрати непоносимите си мъки, тогава околните нямат право да го съдят, защото той сам решава за живота си.

# 111
Разбирам. Надявам се, че наистина законът е направен без възможности за злоупотреба, но все пак не смятам, че 12 годишно дете има необходимите способности да вземе подобно решение. Това е толкова сюрреалистично, че чак не мога да осмисля дълбокият ужас, който би предизвикало у замесените /тези с добри намерения/. Дано никога не ми се налага подобен избор. Все пак мисля, че медицината трябва да работи повече върху палиативните грижи и подобряване качеството на живот на терминално болните, особено в терапията на болката, вместо да разработва добри практики за евтаназия.

Ситуацията, в която дете ще вземе такова решение е ситуация, в която и възрастен би го взел - нелечимо заболяване съпроводено с неописуема болка и страдание. И то ще се обърне към родителите си и ще каже - "Не мога повече". Да пази Господ и на никой да не му се случва това, но понеже се случва на някои хора, жестоко е да кажем, че отговора на тези родители трябва да е "Смъртта е тайнство и специално преживяване, затова и заслужаваш да изживееш последните си няколко месеца в неописуем ад".

Колкото до псевдонаучните "еди-кой си се отказа от лечение и живя 100 години" - достатъчно гадно е като се подават измислени надежди или се насажда вина в тежко болни, хайде да го изпуснем тук Sick А който смята, че медицината е толкова глупава, следващия път като получи апандиситна криза, например, вместо да ходи до спешното да вземе да пие домашно вино и ще се излекува.

# 112

Ситуацията, в която дете ще вземе такова решение е ситуация, в която и възрастен би го взел - нелечимо заболяване съпроводено с неописуема болка и страдание. И то ще се обърне към родителите си и ще каже - "Не мога повече". Да пази Господ и на никой да не му се случва това, но понеже се случва на някои хора, жестоко е да кажем, че отговора на тези родители трябва да е "Смъртта е тайнство и специално преживяване, затова и заслужаваш да изживееш последните си няколко месеца в неописуем ад".

Колкото до псевдонаучните "еди-кой си се отказа от лечение и живя 100 години" - достатъчно гадно е като се подават измислени надежди или се насажда вина в тежко болни, хайде да го изпуснем тук Sick А който смята, че медицината е толкова глупава, следващия път като получи апандиситна криза, например, вместо да ходи до спешното да вземе да пие домашно вино и ще се излекува.
би било много любезно, ако не коментираш неща, които не съм казала, когато цитираш моя пост. Изобщо не коментирам напредъка на медицината или как някой се е излекувал със светена вода и молитви по пълнолуние, нито смятам, че смъртта е тайнство, което трябва да се изживее по определен начин - не съм шантав религиозен фанатик, дори не съм религиозна. Говоря за несъвършенствата на волята при децата- говоря за неспособността им да оценяват правилно ситуации, да взимат правилни решения, което се дължи на ниската им възраст. Поради тази причина законът не предоставя дееспособност на лица с недостатъчна възраст и съответно- недостатъчно развитие на волята. Само правоспособност им предоставя. Затова дете може да притежава имущество, но не може да се разпорежда с него, без разрешение от съда, защото може да го продаде, за да си купи най-новата игра и един тон близалки. Може в определени случаи да бъде подкрепено и от родителите си за подобни действия, но законът все пак изисква съдебно решение, за да се случат. И изведнъж имаме един закон, в който на това недееспособно/ т.е. признато от закона неспособно да взима решения за самостоятелни действия/ та, на това недееспособно се зачита воля да бъде умъртвено! Въз основа на субективни фактори, които освен това са променливи и неподлежащи на предвиждане. Някой казва, че това дете ще умре така или иначе в определен срок и по определен начин. Това е абсолютно субективно, ако ще да се съберат 20 лекари и да кажат, че ТАКА ОБИКНОВЕНО СТАВА. Това са абсолютни дивотии и няма нужда да си религиозен фанатик, за да не го приемаш.

# 113
Убиването на хора не е хуманно, а е чудовищно престъпление. Никаква разлика няма между главорезите на Ислямска държава и докторите, които умишлено убиват/евтаназират хора. Тея са убийци и мястото им е в затвора.

[/quote]

Много прочувствено, подкрепено с факти и Ентилигентно  Mr. Green.

Разбирам, че ви се иска да сте вечни, то и на мен понякога, но действителността не е такава и умираме. Понякога по доста гаден начин. Майка ми почина от Алцхаймер. Последните и месеци не бяха много красиви. Не говоря само за памет, поведение и задръжки, а за чисто физическото изключване на органи. Първо и спряха бъбреците, после черния дроб, накрая дробовете. Умря по много тъжен начин. Тя, ако имаше възможност нямаше да го допусне. Леля ми почина по подобен начин и майка ми е казвала, че предпочита да умре докато още е в съзнателно състояние.

# 114
Като чета повечето пишещи влагат много патос, но малко разбиране за какво точно става дума.
Дорис го е написала ясно.

# 115
Специализирина Комисия от лекари разглежда молбата за ефтаназия, кандидатът трябва да е в съзнание; взема се предвид физическото страдание, а не само психическото; при случаите с деца участва младежки психиатър-психолог.

Законът за ефтаназията е от 2002 година.
http://www.belgium.be/nl/gezondheid/gezondheidszorg/levenseinde/euthanasie

# 116
Аз да ви кажа, когато коалиция от 81 страни бомбардира деца в Сирия, ясно е кои са тези с псевдо -моралът. И  така ако си представя и вас в подобен ад, евтаназия ли ще търсите или Господ. Аз толкова ужасно тежки случаи видях на страдащи деца, липса на упойки и ампутиране на крайници при деца, без упойки, не искам да влизам в повече подробности, достатъчно материал има в нета. И все пак никой не взе да отстрелва децата от хуманност да не
 страдат ами всеки в болницата се бореше да спаси живот.

# 117
Специализирина Комисия от лекари разглежда молбата за ефтаназия, кандидатът трябва да е в съзнание; взема се предвид физическото страдание, а не само психическото; при случаите с деца участва младежки психиатър-психолог.

Законът за ефтаназията е от 2002 година.
http://www.belgium.be/nl/gezondheid/gezondheidszorg/levenseinde/euthanasie
посоченият закон разглежда евтаназията при дееспособни възрастни и непълнолетни. Имаш ли линк към закона, който разглежда въпросите при децата? Благодаря

# 118
Все пак не лекарите попълват и подават молбите за ефтаназия, а пациентите; и не на всеки пациент ще му/ѝ бъде одобрена молбата; и не на всеки пациент, дори при одобрена молба ще бъде приложена на практика (поради стечение на обстоятелствата).

Все пак е 'право на ефтаназия' на пациента, а не 'задължение'.

# 119
Все пак не лекарите попълват и подават молбите за ефтаназия, а пациентите; и не на всеки пациент ще му/ѝ бъде одобрена молбата; и не на всеки пациент, дори при одобрена молба ще бъде приложена на практика (поради стечение на обстоятелствата).

Все пак е 'право на ефтаназия' на пациента, а не 'задължение'.
това го разбирам и одобрявам възможността за евтаназия при дееспособни лица- пълнолетни и нестрадащи от психични заболявания или състояния, които не им позволяват да изразят валидна воля. Интересува ме как стои въпросът с недееспособните- малолетни лица, които по презумпция не са способни да формират правновалидна воля за почти нищо. Как е решен въпросът със зачитане на волята им да упражнят правото си да искат евтаназия. Извършената такава , която е в основата на темата касае непълнолетно лице- правният режим на волеизявленията е различен в случая. Доколкото разбрах обаче, закона е приложим и за малолетни недееспособни лица- 12+ години, но не е приложим към пълнолетни недееспособни лица. Малко странно ми се вижда.

Общи условия

Активация на акаунт