Главоболие – какви са възможните причини и лечение?

• 35 102
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
Аз не разбрах какво ще рече - при контрол на кръвното налягане. Трябва докато пия лекарството да си меря кръвното ли? И какво да очаквам да бъде и при какво кръвно да спра да го пия? Благодаря предварително!
Д-р Ирен Петрова, невролог:
Понякога болките във врата са свързани с повишено кръвно налягане, затова е важно да се мери и ако е високо, да се вземат мерки. Иначе предписаната терапия няма никакво отношение към кръвното налягане.
Приятен ден.

# 31
Здравейте и от мен!
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но понеже се касае за главоболие, ще пиша тук. От известно време (около половин година и малко повече)изпитвам пристъпи на паника и безпокойствоъ- сякаш предстои да се случи нещо много неприятно и тези усещания са придружени с виене на свят, гадене и силно главоболие. Понякога слепоочието ми пулсира и болката се пренася върху клепачите. Все едно нещо ги натиска. Друг път е отзад на тила. Мерила съм си кръвното. Обикновено ми е много ниско - 90 на 60, като при тия главоболия съм измервала 120 на 80.
Главоболието винаги е придружено с гадене. Правих някакви изследвания на сърце, дишане и вестибуларен апарат, защото ми се вие свят. При дишането ме караха да карам едно колело и в общи линии всичко е наред, освен че белите ми дробове и сърцето имат леко издължена форма. Бяха ми изписали едни лекарства за сърце, от които се обринах и ги спрях. Сега пия детралекс, изписан от личната ми лекарка, но от него главоболието не ми минава, нито другите проблеми. Също така понякога много ме боли врата и ми се схваща от дясната страна. Не знам дали има някаква връзка, но го пиша за информация.
Благодаря предварително!
Д-р Росен Икономов, невролог:
Описаните пристъпи от вас приличат на класически панически атаки, част от които може да е и главоболието. За да се приеме функционален (невротичен) характер на едно главоболие, е необходимо да се отхвърлят други причини за него. Проведените от вас изследвания не са свързани с главоболието ви, а с други симптоми на паническите атаки. Приеманият от вас Детралекс също няма ефект върху главоболие, той се прилага при съдови (основно венозни) проблеми. Затова ви препоръчвам да се консултирате с невролог и ако той потвърди връзката между главоболието и паническите атаки, може да се наложи лечение от психолог или психиатър.

# 32
Здравейте , ще помоля и аз специалистите за съвет - имам главоболие да не кажа почти всеки ден.
Ситуацията е малко стресова ,но откакто се помня ме боли глава,носих очила като дете в момента нося пак за четене и за пред компютър.
Понякога още със събуждането ме боли глава.
ПП - Имам и синузит.

Д-р Росен Икономов, невролог, университетска болница "Софиямед".

Давате твърде малко информация за главоболието си и не може да се прецени неговият характер. Възможно е да е свързано със синузита, с недобре коригирани зрителни нарушения, с преумора и претоварване и много други причини. Консултирайте се с невролог, който да изясни особеностите на вашето главоболие и да ви предложи необходимите изследвания, консултации и правилното лечение.

# 33
  • София
Към какво сте алергична? Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се приложат и инжекции, например мовалис х 1 ампула дневно мускулно. Може да се направи тест при алерголог, за да се уточни към какво сте алергична (медикаменти, храна, домашен прах).

Пия Мовалис на хапчета, но не за главоболие, тъй като се схващам много често в зоната на врата и раменете. предписано ми е от доктор при такова схващане да пия по половин хапче два пъти дневно.
Нямам оплаквания от дествието му. Мога ли да го пия и при главоболие? И в какви дози?

# 34
Здравейте , ще помоля и аз специалистите за съвет - имам главоболие да не кажа почти всеки ден.
Ситуацията е малко стресова ,но откакто се помня ме боли глава,носих очила като дете в момента нося пак за четене и за пред компютър.
Понякога още със събуждането ме боли глава.
ПП - Имам и синузит.

Д-р Росен Икономов, невролог, университетска болница "Софиямед".

Давате твърде малко информация за главоболието си и не може да се прецени неговият характер. Възможно е да е свързано със синузита, с недобре коригирани зрителни нарушения, с преумора и претоварване и много други причини. Консултирайте се с невролог, който да изясни особеностите на вашето главоболие и да ви предложи необходимите изследвания, консултации и правилното лечение.

Благодаря ви д-р Икономов.

# 35
Здравейте Имам едно странно главоболие в лявата половина на главата от няколко дена- състои се в усещане като парене и мравучкане в горната част, окото ми понякога сълзи ,ухото ме боли ..като цяло едно ми е замаяно и вс едно ми тежи лявата половина. Не е остра болка, но е мн неприятна и се появява и изчезва без никаква връзка 😞 Пия милгамма + магнерот от няколко месеца и ми помагаха, но сега сякаш вече не

И аз пих същото... За месец-два даде резултат... После пак започна. Минах на Амитриптилин... Но нищо не се получи... Сега от началото на месец взимам Петхидрокситриптофан (5 НТР) на една бг фирма. Да видим докога ще действа?!

# 36
Към какво сте алергична? Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се приложат и инжекции, например мовалис х 1 ампула дневно мускулно. Може да се направи тест при алерголог, за да се уточни към какво сте алергична (медикаменти, храна, домашен прах).

Пия Мовалис на хапчета, но не за главоболие, тъй като се схващам много често в зоната на врата и раменете. предписано ми е от доктор при такова схващане да пия по половин хапче два пъти дневно.
Нямам оплаквания от дествието му. Мога ли да го пия и при главоболие? И в какви дози?
Д-р Ирен Петрова, невролог:

За схващането на врата (дължащо се на повишен мускулен тонус) най-добре е да се пие миорелаксант, в частност баклофен 10 мг х 1/2 табл. вечер 5 дена, след това х 1 табл. вечер за около 10-15 дена.
Мовалис е нестероидно противовъзпалително средство. Пие се и за главоболие, защото при вас то най-вероятно се дължи на промени в шийните прешлени. Препоръчваната доза е една таблетка (7,5 мг) веднъж дневно след хранене. При неповлияване дозата може да се повиши до 2 таблетки (15 мг) веднъж дневно след хранене.

# 37
Благодаря на д-р Петрова и д-р Икономов!

Да, действително изследванията ми не са свързани толкова с главоболието, колкото с другите проблеми, които го предшестват. Консултирала съм се с невролог, който ме изпрати на очен лекар и въобще се получава едно тичане от кабинет на кабинет. Всъщност неврологът ми предписа кафетин за главоболието и това е препарат, към който определено имам непоносимост се оказа и вместо да ми стане по-добре, ми стана по-зле. Затова много внимавам какво приемам. Но като те боли глава някак си не можеш да я оставиш да мине от самосебе си.

Със сигурност ще направя снимка на шийни прешлени. Благодаря ви още веднъж!

# 38
Главоболието е често срещано оплакване. Състоянието е доста коварно, често се появява и безпроблемно минава. Друг път го смятаме за безобидна проява, но то се оказва признак на сериозно заболяване. Ето защо главоболието не бива да се неглижира.

Поради значимостта на проблема, ние от социалната мрежа за здраве credoweb.bg подбрахме мненията на специалисти невролози, които ще бъдат представени в следващите дни.

В credoweb.bg може да намерите специалисти и да прочетете информация за всички социално значими заболявания и здравни проблеми.

Съвременната неврология може да се справи успешно с почти всички видове главоболие, при условие, че диагнозата е поставена точно и навреме, твърди доц. Борислав Герасимов, републикански консултант по неврология към Министерството на здравеопазването.
Според него най-важно е да се уточни видът на главоболието.

Най-често е тензионното главоболие - спазъм на мускулите на тила и на врата. При над 80% от населението поне веднъж годишно. Повече от 800 000 души в България имат главоболие, което налага специализирано лечение с нови и много по-ефикасни лекарства.

От мигрена страдат над 350 000 души годишно у нас, като много по-често са засегнати жените. Мигренозното главоболие е само в едната половина на главата, но е много мъчително, пулсиращо, съпроводено с болезнено възприемане на шум и звуци, непоносимост към ярка светлина, позиви за повръщане. Дори при част от тези симптоми трябва да се мисли за мигрена и да се търси лекар за уточняване на диагнозата, смята доц. Герасимов.

Учените са открили, че мигрената може да промени трайно структури в мозъка и така да увеличи риска от мозъчни увреждания.

Особено внимание изискват рязката промяна във вида на главоболието и тревожните неврологични симптоми като гърчове, парези - дори и съвсем леки или преходни, промени в сетивността. Важно при пациентите с хронично главоболие е да се установи рискът от инсулт и да се прави съответната профилактика.

Кластърно (групирано) главоболие имат над 25 000 болни, предимно мъже.

Много по-опасни са вторичните главоболия, които имат строго определена причина, която, като се отстрани, главоболието изчезва. Те са вследствие на конкретно неврологично (тумор, травма, мозъчносъдова болест, съдови аномалии, менингити, енцефалити и др.) или друго заболяване (очно, ушно, вътрешно), при които главоболието е един от многото други симптоми.

Повече по темата четете на: http://www.credoweb.bg/diagnostikata-e-mnogo-vazhna-pri-glavobol … ontent-19772.html

# 39
Здравейте,

ще помоля и аз за мнение.
Имам главоболие от малка. какви ли не изследвания са ми правени, гледана съм от всички светила в неврологията. От 5 години насам, болката се концентрира зад едното око. Непоносимо силна, обхващаща половината глава, гадене... няколко случая вече придружено преди това с "бели петна", изтръпване на ръка, половината език, устна, нос и нечленоразделно говорене... чувство на задушаване. Ужасно усещане. Наподобяващо инсулт. След подобна криза, следва другата половина на главата на следващия ден. Понякога цяла седмица се редуват ту едната половина, ту другата..  Пия комбинирано аулин и течен аналгин, за да облекчи донякъде. Редовно съм на ацефеин. Диагнозата ми е мигрена и дотам. Но, явно прогресира.... Много тежки кризи.
благодаря.

# 40
  • хасково
Здравейте! Страхотен проект! Адмирации за специалистите, които са взели участие.
 От няколко месеца имам силно главоболие от дясно, което се появява внезапно, когато ходя, седя или гледам телевизия, чак ми прималява и ми се размазва погледа за секунди. Продължава около 2-3 часа и след като пия беналгин, нещата се поуспокояват. Какви изследвания е  добре да се направят? Имам хормонален проблем и съм на противозачатъчни.
Благодаря предварително за отговора.

# 41
Здравейте, много се радвам и съм благодарна за проекта на Кредоуеб - мрежата, която следя с интерес.
От около 6 години страдам от т. нар. менструална мигрена (диагностицирана от невролог), като имам щастието ужасните мигренозни пристъпи да не се появяват абсолютно всеки месец при мен и по тази причина си позволявам да вземам Хедан, Релпакс или обезболяващи като Аулин, Солпадеин, Ацефеин и т.н. какво ли не, при пристъп. Самото главоболие продължава около 72 часа, като средно взимам поне 2 обезболяващи...
Проблемът е, че в последните месеци пристъпите ми се изместиха по-скоро във времето за овулация, като изключително рядко имам и необясними пристъпи. Какво може да означава това?
И още един въпрос - в началото ми беше предписано лечение със Сибелиум, което никога не съм прилагала по 2 причини - заради спорадичния характер на пристъпите и заради страничните ефекти от лекарството. Какво допълнително бихте ми споделили относно подобно дългосрочно лечение?
Благодаря!

# 42
Здравейте,

Имам главоболие от малка. какви ли не изследвания са ми правени, гледана съм от всички светила в неврологията. От 5 години насам, болката се концентрира зад едното око. Непоносимо силна, обхващаща половината глава, гадене... няколко случая вече придружено преди това с "бели петна", изтръпване на ръка, половината език, устна, нос и нечленоразделно говорене... чувство на задушаване. Ужасно усещане. Наподобяващо инсулт. След подобна криза, следва другата половина на главата на следващия ден. Понякога цяла седмица се редуват ту едната половина, ту другата..  Пия комбинирано аулин и течен аналгин, за да облекчи донякъде. Редовно съм на ацефеин. Диагнозата ми е мигрена и дотам. Но, явно прогресира.... Много тежки кризи.
благодаря.
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александровска":

Да, най-вероятно се касае за усложнена мигрена. Правено ли ви е някакво изобразяващо изследване? Желателно е да проведе магнитно-резонансна томография на главен мозък с ангиография, за да се изключи някакъв съдов процес.
Провеждана ли е електроенцефалограма?
Може да опитате с флунаризин (сибелиум) от 5 мг за профилактика на мигренозните пристъпи, в доза 1-2 табл. вечер 30 минути преди заспиване.

# 43
Аз пък от 14 дена съм с висока долна граница на кръвното .Поча се с 150/110 , като по цял ден най-много пада на 135/100 . Дори в случаите когато се сваля , а това е ставало на 118 горна , то долната е винаги 95-100 .Питането ми е ?
за какво е показател високата долна граница на кръвното и какви изследвания е нужно да се направят , за да се стигне до ИЗТОчника -сещам се за
бъбреци жлезата
проблем с очите
сърцето
Помогнете , за да ги атакувам по важност защото трябва да се преборя и с ЛЛ
Разбира се странно за мен 1 вото направление бе за кардиолог , който както и предполагах просто ми изписа хапчета за кръвно , без дори да се опита да тъси източника

# 44
Здравейте,

благодаря.
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александровска":

Да, най-вероятно се касае за усложнена мигрена. Правено ли ви е някакво изобразяващо изследване? Желателно е да проведе магнитно-резонансна томография на главен мозък с ангиография, за да се изключи някакъв съдов процес.
Провеждана ли е електроенцефалограма?
Може да опитате с флунаризин (сибелиум) от 5 мг за профилактика на мигренозните пристъпи, в доза 1-2 табл. вечер 30 минути преди заспиване.

Да, ЯМР ми е правен, но сравнително отдавна,преди усложненията. ЕЕГ съвсем наскоро- всичко е нормално. Сибелиумът го пробвах, но за кратко, заради страничните ефекти...нямаше ефект за краткото време, знам, че е с натрупване..
Благодаря Ви! какво друго би могло  да се направи? Хедан подходящ ли е при пристъпи?

Общи условия

Активация на акаунт