Главоболие – какви са възможните причини и лечение?

• 35 096
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
Имам абсолютно същият казус като Geraldine - силно главоболие преди цикъл от няколко години насам. Също пия противозачатъчни по лекарско предписание. След като се оплаках на гинеколога ми, той смени вида на таблетките, но ситуацията не се промени. Забелязах, че откакто увеличих приема на течности (поне 2 литра вода на ден) главоболието значително намаля и дори в някои месеци изобщо не се проявява, но все още не е изчезнало напълно.
С много ниско кръвно съм по принцип (отбелязвам го, защото знам, че може да има отношение) - 80 на 60.

Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед“:
Към отговора си на въпроса на Geraldine, който е подобен, бих добавил, че при вас се намесва и ниското артериално налягане. Както сама сте установила, основното правило в тази ситуация е приемът на повече течности.

# 16
Д-р Слави Станев, невролог в Университетската болница „Света Анна“ в София:

Галена1, Geraldine,

В последните десетилетия главоболието се превръща на първо място в социален проблем, свързан с новите професии на техническото развитие и мобилни комуникации, от една страна, и второ, но не по важност, в
самостоятелна нозологична единица. То може да бъде симптом на много сериозни диагнози и поради тази причина не трябва да се пренебрегва и да се изчаква да премине от само себе си. Другият крайно погрешен подход е една често срещана ситуация - пациент пита в аптеката дали има нещо за главоболие и обикновено фармацевтът му продава това въпросно нещо.

Има различни типове главоболие, които се определят от невролог. В съвкупност с подробен неврологичен статус, изследвания по преценка - функционални и образни, се поставя правилната диагноза,
което е предпоставка за правилното терапевтично поведение, т.е. коректната група лекарствени средства и процедури.

Няма хронично главоболие, което да се лекува с милгамма и магнерот, както и няма главоболие, което коренно да си смени топиката и характера.

При прием на противозачатъчни почти винаги има динамика в стойностите на кръвното налягане, а оттам и възможно главоболие.

Така или иначе навременната консултация с невролог решава всички тези проблеми – поставяне на правилна диагноза, разграничаване на типовете главоболие - тензионно, съдово, мигреноподобно, симптом на ПЗВЧП, т.е. на повишено вътречерепно налягане, психиатричен проблем и много други. Оттам насетне - начало на правилното лечение след провеждане на коректните изследвания и най-важното - справяне с проблема и прекратяване на субективните оплаквания преди да станат хронични.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2016, 10:56 от CredoWeb

# 17
  • Euskal Herria
Благодаря Ви, доктор Икономов!

# 18
Д-р Ирен Петрова, невролог:

Няма достатъчно информация за характера на главоболието (пристъпно или постоянно), не е уточнена локализацията му, не се знае полът. Придружено ли е от гадене и повръщане, дразнене от шум и светлина? Правени ли са някакви изследвания? Ако получа отговор на тези въпроси, мога да определя за какъв тип главоболие се касае. Оттук ще се прецени и лечението.

Благодаря за отговора!
Главоболието е постоянно: основно вечер в продължение на 2 или 3 вечери преди менструация.
Женски пол, локализирано в тила и слепоочията.
Придружено е с тежест в очите и обща напрегнатост
Без пристъпи на гадене, повръщане, дразнене от шум
Дразненето е само от светлина

Най-вероятно се касае за комбинирано главоболие (тензионно и мигренозно). Желателно е да се проведе рентгеново изследване на шийни прешлени и ЕЕГ (eлектроенцефалограма). Като терапия препоръчвам флунаризин от 5 до 10 мг вечер (при контрол на кръвното налягане) и афламил 2 х 100 мг (ако няма алергия и проблеми със стомашно-чревния тракт) за 10 дена. Желателно е да получа информация от проведените изследвания.

# 19
Здравейте и от мен!
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но понеже се касае за главоболие, ще пиша тук. От известно време (около половин година и малко повече)изпитвам пристъпи на паника и безпокойствоъ- сякаш предстои да се случи нещо много неприятно и тези усещания са придружени с виене на свят, гадене и силно главоболие. Понякога слепоочието ми пулсира и болката се пренася върху клепачите. Все едно нещо ги натиска. Друг път е отзад на тила. Мерила съм си кръвното. Обикновено ми е много ниско - 90 на 60, като при тия главоболия съм измервала 120 на 80.
Главоболието винаги е придружено с гадене. Правих някакви изследвания на сърце, дишане и вестибуларен апарат, защото ми се вие свят. При дишането ме караха да карам едно колело и в общи линии всичко е наред, освен че белите ми дробове и сърцето имат леко издължена форма. Бяха ми изписали едни лекарства за сърце, от които се обринах и ги спрях. Сега пия детралекс, изписан от личната ми лекарка, но от него главоболието не ми минава, нито другите проблеми. Също така понякога много ме боли врата и ми се схваща от дясната страна. Не знам дали има някаква връзка, но го пиша за информация.
Благодаря предварително!

# 20
Здравейте, ще помоля и аз специалистите за съвет. Преди десетина дни изненадващо ме прониза режеща болка в главата. Не е постоянна. Не бях в БГ и временно решавах проблема с  прием  просто на аналгетици. Още преди да се прибера нещата рефлектираха и в крайниците, долни и горни. Загубих чувствителност,  усещах ги някак омаломощени.  Веднага след като се върнах, отидох на невролог. Оттогава  приемам под формата на инжекция  Милгама и Алмирал по веднъж дневно, както  и Милгама и Алфамил на таблетки.  Ползвам и Волтарен за мазане. Невроложката ми даде направление за  ЕМГ и снимка на шийни прешлени, но заради почивните дни не съм ги направила. В процеса на прием на упоменатите медикаменти изтръпването в ръцете и краката силно намаля, почти напълно отшумя. Но пробелмът с главоболието си остава. Приемам и аналгетици, за да понасям болката. Явно Б12 и противовъзпaлителният препарат не спомагат за оправянето на  левия окципитален нерв (болката е само в лявата  задна част на главата). Дали е нормално след 5 дни прием на предписаните лекарства болката в главата да не  намалява изобщо...
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александовска":
По принцип лечението с нестероидни противовъзпалителни средства продължава около 10 дена, може и две седмици. Трябва да имам резултатите от рентгеновата снимка на шийни прешлени и електромиографията. Мерите ли си кръвното налягане? Понякога болката във врата може да се дължи на високо кръвно. След това лечението може да продължи с физиотерапия.

# 21
Здравейте , ще помоля и аз специалистите за съвет - имам главоболие да не кажа почти всеки ден.
Ситуацията е малко стресова ,но откакто се помня ме боли глава,носих очила като дете в момента нося пак за четене и за пред компютър.
Понякога още със събуждането ме боли глава.
ПП - Имам и синузит.

# 22
Д-р Катя Казакова, невролог:
Главоболието е един изключително чест неврологичен проблем. Той е симптом при много заболявания - както свързани с мозъка, съдовете, обвивките, мускулите на главата, така и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и др. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината и да се определи правилното лечение.
Практиката ми е показала, че пациентът не може сам да определя какъв тип главоболие има, а самолечението е направо опасно.

Кога трябва задължително да се потърси лекар?
•   Когато главоболието е често или продължително.
•   Когато има изтощително повръщане, поради опасността от обезводняване и електоролитни нарушения.
•   Когато е съчетано с други симптоми, загуба на част от зрителното поле, слабост и изтръпване в крайниците или други нарушения.
•   Когато главоболието е сутрешно и разпъващо и предизвиква внезапно повръщане.

Повече за главоболието може да бъде прочетено тук.

# 23
Здравейте,

ще помоля и аз за мнение.
Имам главоболие от малка. какви ли не изследвания са ми правени, гледана съм от всички светила в неврологията. От 5 години насам, болката се концентрира зад едното око. Непоносимо силна, обхващаща половината глава, гадене... няколко случая вече придружено преди това с "бели петна", изтръпване на ръка, половината език, устна, нос и нечленоразделно говорене... чувство на задушаване. Ужасно усещане. Наподобяващо инсулт. След подобна криза, следва другата половина на главата на следващия ден. Понякога цяла седмица се редуват ту едната половина, ту другата..  Пия комбинирано аулин и течен аналгин, за да облекчи донякъде. Редовно съм на ацефеин. Диагнозата ми е мигрена и дотам. Но, явно прогресира.... Много тежки кризи.
благодаря.

# 24
  • София
Доктор Петрова, много Ви балагодаря за мнението! Днес лекарката ще разчете рентгеновата снимка на шийните прешлени и ще споделя тук. Предвид това, че отпадналостта на крайниците отшумя като симптом, докторкатата ме спря  и няма да правя електромиографията. Радвам се на малката си победа засега. Днес с няколко идеи по-малко ме боли главата и още не съм посегнала към аулина. Дано през идните дни  подобрението да е още по-осезаемо. Иначе съветът от колежката Ви беше същият - последваща физиотерапия. Peace

# 25
  • София

Най-вероятно се касае за комбинирано главоболие (тензионно и мигренозно). Желателно е да се проведе рентгеново изследване на шийни прешлени и ЕЕГ (eлектроенцефалограма). Като терапия препоръчвам флунаризин от 5 до 10 мг вечер (при контрол на кръвното налягане) и афламил 2 х 100 мг (ако няма алергия и проблеми със стомашно-чревния тракт) за 10 дена. Желателно е да получа информация от проведените изследвания.

Здравейте д-р Петрова,

много благодаря за отговора, назначеното лечение и изследвания. Имам само още един въпрос: писали сте "афламил 2 х 100 мг (ако няма алергия и проблеми със стомашно-чревния тракт)",а аз имам и двете.
С какво трябва да заменя медикамента в този случай?

# 26
Аз не разбрах какво ще рече - при контрол на кръвното налягане. Трябва докато пия лекарството да си меря кръвното ли? И какво да очаквам да бъде и при какво кръвно да спра да го пия? Благодаря предварително!

# 27
Здравейте и от мен!
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, но понеже се касае за главоболие, ще пиша тук. От известно време (около половин година и малко повече)изпитвам пристъпи на паника и безпокойствоъ- сякаш предстои да се случи нещо много неприятно и тези усещания са придружени с виене на свят, гадене и силно главоболие. Понякога слепоочието ми пулсира и болката се пренася върху клепачите. Все едно нещо ги натиска. Друг път е отзад на тила. Мерила съм си кръвното. Обикновено ми е много ниско - 90 на 60, като при тия главоболия съм измервала 120 на 80.
Главоболието винаги е придружено с гадене. Правих някакви изследвания на сърце, дишане и вестибуларен апарат, защото ми се вие свят. При дишането ме караха да карам едно колело и в общи линии всичко е наред, освен че белите ми дробове и сърцето имат леко издължена форма. Бяха ми изписали едни лекарства за сърце, от които се обринах и ги спрях. Сега пия детралекс, изписан от личната ми лекарка, но от него главоболието не ми минава, нито другите проблеми. Също така понякога много ме боли врата и ми се схваща от дясната страна. Не знам дали има някаква връзка, но го пиша за информация.
Благодаря предварително!
Д-р Ирен Петрова, невролог в УМБАЛ "Александровска"

При вас най-вероятно се касае за панически атаки. Желателно е да се консултирате с психиатър. По отношение на болките във врата и схващанията, най-вероятно става въпрос за проблеми с шията. В тази насока препоръчвам да направите рентгенова снимка на шийни прешлени.

# 28

Здравейте д-р Петрова,

много благодаря за отговора, назначеното лечение и изследвания. Имам само още един въпрос: писали сте "афламил 2 х 100 мг (ако няма алергия и проблеми със стомашно-чревния тракт)",а аз имам и двете.
С какво трябва да заменя медикамента в този случай?
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александровска":
Към какво сте алергична? Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се приложат и инжекции, например мовалис х 1 ампула дневно мускулно. Може да се направи тест при алерголог, за да се уточни към какво сте алергична (медикаменти, храна, домашен прах).

# 29
Д-р Петрова, благодаря Ви за отговора, и аз мисля, че се касае за панически атаки и все повече стигам до извода, че няма да мина без консултация с психиатър, но често главоболието ми е свързано с болките във врата. Ще направя рентгенова снимка, благодаря за съвета, надявам се джи пито ми да я разчете правилно.

Общи условия

Активация на акаунт