Главоболие – какви са възможните причини и лечение?

• 35 097
  • 75
  •   1
Отговори
CredoWeb е уникална онлайн платформа, в която лекарите сами поддържат своите профили и общуват с останалите потребители. Публикуват различни здравни статии, които са обединени в тематични страници по заболявания или симптоми. Специално за потребителите на BG-Mamma специалистите от CredoWeb ще предоставят експертна информация и съвети и ще коментират въпроси на потребители по предварително дефинирана тема на месеца.
Този месец темата, по която ще можете да задавате своите въпроси на специалистите от CredoWeb, е за често срещания проблем - главоболието. Научете какви може да са причините за него и как да го лекувате.

Понякога ни притиска в тила, понякога стяга главата като обръч. Главоболието някак си се превърна в част от живота на повечето хора днес. В повечето случаи отминава след почивка или прием на обезболяващи. В други обаче се превръща в постоянен спътник, който сериозно затруднява всекидневието. В медицината с термина главоболие се обозначава всяка умерена и силна болка в областта на главата и шията. Световната здравна организация различава над 300 вида. То може да е причинено от друго заболяване или пък да възниква независимо.

Ако пристъпите на главоболие се повтарят, най-важното е да се установи същинската причина за тях. Те може да са банални – като недоспиване и стрес, или по-сериозни – хормонални проблеми, неврологични или съдови заболявания. Лечебният подход е според причината, а не според симптома.
Пулсиращото главоболие, което прилича на мигрена, може да е свързано с прием на алкохол, висока температура, вирусна инфекция или ниска кръвна захар и др. Тензионното (стягащо) главоболие може да е предизвикано от работа при неудобна поза на тялото, промени в шийните прешлени, стрес и още много ситуации.

Ето още за най-често срещаните видове главоболие:
•   Мигрена – повтарящи се пристъпи на главоболие; пулсираща болка в едната половина на главата, съчетаваща се с гадене или повръщане; усилване на болката при обичайна физическа активност; свръхчувствителност към светлина, шум или силен звук
•   Тензионно главоболие – непулсираща, постоянна болка (като стягаща лента от двете страни на главата), налягане/натиск около челото, в слепоочията или врата и задната част на главата; често продължава и след заспиване
•   Клъстърно главоболие – групирани пристъпи от изключително силна, експлозивна, едностранна болка в главата – около и над окото, която може да се разшири и към задната част на ухото; често има зачервяване на окото, сълзене, запушване на носа, изтичане обилно на секрет от носа, изпотяване на челото и лицето, подпухване на меките тъкани, свиване на зеницата, спадане на клепача или забавяне на сърдечната честота.
•   Редки първични главоболия – това е пробождащо главоболие, което може да се прояви при кашлица, физическо усилие, дори при сексуална активност. Тези главоболия са сравнително редки и се диагностицират трудно.

Главоболието, независимо каква е точната причина за него, вгорчава всекидневието ни. Затруднява ни да се справяме с обичайните си задачи. Много хора не успяват да стигнат до точния специалист и да получат адекватен съвет за състоянието си. Затова CredoWeb – първата социална мрежа за здраве у нас, и порталът BG-Mamma стартират проект, в който лекари невролози ще коментират въпроси на потребители, свързани с темата. Намерете информация и специалисти за главоболие в CredoWeb. Споделете своите здравни проблеми или задайте въпроси във форума към тази тема. Ето и специалистите, които ще отговарят:

Д-р Росен Икономов завежда Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед“ от нейното създаване. Има сертификат по отоневрология и по електромиография. Специализира в областта на неврологията и отоневрологията в Германия, Франция и Испания. Завършил е курсове за диагностика и лечение на множествена склероза. Дългогодишен преподавател на студенти по медицина и кинезитерапия и специализанти по нервни болести. Има над 90 публикации и научни съобщения у нас и в чужбина.

Д-р Слави Станев работи в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Света Анна“ (Окръжна болница). Помага при широк спектър оплаквания, свързани с централната и периферната нервна система. Често го търсят при следните проблеми: световъртеж, шум в ушите, главоболие, нарушения в равновесието, слуха, паметта, концентрацията, бърза умора.

Д-р Ирен Петрова е невролог в Клиниката по неврология на "Александровска болница". Консултира пациенти в целия спектър на симптоми, свързани с нейната специалност.

Полезни връзки:
Кога трябва задължително да се потърси лекар?
Най-важно е да се уточни видът на главоболието
Заболявания на очите, които могат да причинят главоболие
Сутрешното главоболие издава, че ни липсва вода
Главоболието изисква лекарска намеса, ако продължи дълго

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 18:01 от Реклама

# 1
Здравейте Имам едно странно главоболие в лявата половина на главата от няколко дена- състои се в усещане като парене и мравучкане в горната част, окото ми понякога сълзи ,ухото ме боли ..като цяло едно ми е замаяно и вс едно ми тежи лявата половина. Не е остра болка, но е мн неприятна и се появява и изчезва без никаква връзка 😞 Пия милгамма + магнерот от няколко месеца и ми помагаха, но сега сякаш вече не

# 2
  • София
Здравейте!
Бих искала да задам и аз своя въпрос към специалистите:
Имам главоболие и то силно като ПМС. Съпроводено е почти винаги с обща отпадналост, замаяност и слабост. Почти винаги взимам саше италиански прах подобен ан Аулин и главоболието отминава временно.
Моля да ме посъветвате има ли начин да се боря с главоболието превантивно?

# 3
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,

При дъщеря ми, която е на 14 години се появява главоболие често вечер.
На какво може да се дължи? Ходихме на очен лекар и няма проблеми с очите и това го изключих като евентуална причина.
Нормално ли е за тази възраст и натоварена програма може ли да е причина?

Благодаря.

# 4
Запис в темата,защото ще ми е полезна да прочета въпроси и отговори. Всички гореописания главоболия са ми познати.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2016, 23:35 от _re_ge

# 5
  • София
Здравейте,
имам главоболие, което се появява 2-3 дни преди цикъл. Обикновено се събуждам с/от него. Не минава с обезболяващи. Болката е основно в тила, толкова силна, че  ми се гади. Забелязала съм, че когато започне менстуалното кръвотечение, болката в главата  спира. Това ми се случва някъде от около година. Преди не съм имала този проблем по време на ПМС. Пия противозачатъчни, ако това има значение.
Дали е нова екстра към ПМС или да търся причината другаде? Имам инсулинова резистентност, а противозачатъчните пия, заради хормонални проблеми.

# 6
  • Euskal Herria
Чудесен проект, благодаря ви!
При мен зачести главоболие - обхваща основно областта на челото, "зад" очите, предната част на темето. Когато е придружено с гадене, разбирам, че границите на кръвното ми налягане са близки. Или е повишено, което при мен означава 120/80.
Но най-често е само упорита болка - понякога тъпа, понякога с остри пробождания, в споменатата област. Понякога е съпроводена и с непоносимост към шум, дори и най-лекият е болезнен.
Какъв специалист трябва да потърся?

# 7
  • София
Имам абсолютно същият казус като Geraldine - силно главоболие преди цикъл от няколко години насам. Също пия противозачатъчни по лекарско предписание. След като се оплаках на гинеколога ми, той смени вида на таблетките, но ситуацията не се промени. Забелязах, че откакто увеличих приема на течности (поне 2 литра вода на ден) главоболието значително намаля и дори в някои месеци изобщо не се проявява, но все още не е изчезнало напълно.
С много ниско кръвно съм по принцип (отбелязвам го, защото знам, че може да има отношение) - 80 на 60.

# 8
... Забелязах, че откакто увеличих приема на течности (поне 2 литра вода на ден) главоболието значително намаля и дори в някои месеци изобщо не се проявява, но все още не е изчезнало напълно.

Точно това щях да споделя, Адри:) При мен главоболието е сигурен знак, че отчаяно имам нужда от вода. Препоръчвам книгата "Тялото жадува за вода" - ще ви отговори на всички въпроси и никога повече няма да ви боли глава.

# 9
Здравейте!
Бих искала да задам и аз своя въпрос към специалистите:
Имам главоболие и то силно като ПМС. Съпроводено е почти винаги с обща отпадналост, замаяност и слабост. Почти винаги взимам саше италиански прах подобен ан Аулин и главоболието отминава временно.
Моля да ме посъветвате има ли начин да се боря с главоболието превантивно?

Д-р Ирен Петрова, невролог:

Няма достатъчно информация за характера на главоболието (пристъпно или постоянно), не е уточнена локализацията му, не се знае полът. Придружено ли е от гадене и повръщане, дразнене от шум и светлина? Правени ли са някакви изследвания? Ако получа отговор на тези въпроси, мога да определя за какъв тип главоболие се касае. Оттук ще се прецени и лечението.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2016, 12:51 от Pедактop

# 10
Здравейте,
При дъщеря ми, която е на 14 години се появява главоболие често вечер.
На какво може да се дължи? Ходихме на очен лекар и няма проблеми с очите и това го изключих като евентуална причина.
Нормално ли е за тази възраст и натоварена програма може ли да е причина?
Благодаря.

Д-р Ирен Петрова, невролог в УМБАЛ "Александовска"
За съжаление много от заболяванията се подмладяват, появяват се и в по-ранна възраст. На тази възраст от значение е натовареността в училище и дългото стоене пред компютър или телевизор в неправилна поза. На първо време трябва да се направи рентгеново изследване на шия и евентуално електроенцефалограма. След това може да се обсъжда и лечението.

# 11
  • София
Д-р Ирен Петрова, невролог:

Няма достатъчно информация за характера на главоболието (пристъпно или постоянно), не е уточнена локализацията му, не се знае полът. Придружено ли е от гадене и повръщане, дразнене от шум и светлина? Правени ли са някакви изследвания? Ако получа отговор на тези въпроси, мога да определя за какъв тип главоболие се касае. Оттук ще се прецени и лечението.

Благодаря за отговора!
Главоболието е постоянно: основно вечер в продължение на 2 или 3 вечери преди менструация.
Женски пол, локализирано в тила и слепоочията.
Придружено е с тежест в очите и обща напрегнатост
Без пристъпи на гадене, повръщане, дразнене от шум
Дразненето е само от светлина

# 12
  • София
Здравейте, ще помоля и аз специалистите за съвет. Преди десетина дни изненадващо ме прониза режеща болка в главата. Не е постоянна. Не бях в БГ и временно решавах проблема с  прием  просто на аналгетици. Още преди да се прибера нещата рефлектираха и в крайниците, долни и горни. Загубих чувствителност,  усещах ги някак омаломощени.  Веднага след като се върнах, отидох на невролог. Оттогава  приемам под формата на инжекция  Милгама и Алмирал по веднъж дневно, както  и Милгама и Алфамил на таблетки.  Ползвам и Волтарен за мазане. Невроложката ми даде направление за  ЕМГ и снимка на шийни прешлени, но заради почивните дни не съм ги направила. В процеса на прием на упоменатите медикаменти изтръпването в ръцете и краката силно намаля, почти напълно отшумя. Но пробелмът с главоболието си остава. Приемам и аналгетици, за да понасям болката. Явно Б12 и противовъзпaлителният препарат не спомагат за оправянето на  левия окципитален нерв (болката е само в лявата  задна част на главата). Дали е нормално след 5 дни прием на предписаните лекарства болката в главата да не  намалява изобщо...

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 18:20 от пенсионирана русалка

# 13
Здравейте,
имам главоболие, което се появява 2-3 дни преди цикъл. Обикновено се събуждам с/от него. Не минава с обезболяващи. Болката е основно в тила, толкова силна, че  ми се гади. Забелязала съм, че когато започне менстуалното кръвотечение, болката в главата  спира. Това ми се случва някъде от около година. Преди не съм имала този проблем по време на ПМС. Пия противозачатъчни, ако това има значение.
Дали е нова екстра към ПМС или да търся причината другаде? Имам инсулинова резистентност, а противозачатъчните пия, заради хормонални проблеми.
Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в болница „Софиямед“:
Главоболието преди менструалния цикъл е сравнително често явление и се разглежда като част от предменструалния синдром (ПМС).
Основната причина е рязката промяна на хормоналните нива в женския организъм преди цикъл и основно спадането на естрогена. Нарича се още менструална мигрена. Използването на хормонални препарати, включително противозачатъчни средства, може да засили този тип главоболие. Препоръчвам ви да се консултирате с лекуващия гинеколог с оглед евентуална смяна на противозачатъчния медикамент.

# 14
Чудесен проект, благодаря ви!
При мен зачести главоболие - обхваща основно областта на челото, "зад" очите, предната част на темето. Когато е придружено с гадене, разбирам, че границите на кръвното ми налягане са близки. Или е повишено, което при мен означава 120/80.
Но най-често е само упорита болка - понякога тъпа, понякога с остри пробождания, в споменатата област. Понякога е съпроводена и с непоносимост към шум, дори и най-лекият е болезнен.
Какъв специалист трябва да потърся?
Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед":
Вашето главоболие най-вероятно има смесен характер, защото описвате симптоми на различни типове главоболие. Това го прави по-трудно за диагностика и съответно лечение. На първо време регулирайте артериалното си налягане, тъй като това е една от възможните причини. Необходима е и консултация с невролог за избор на необходимите изследвания и правилното лечение.

Общи условия

Активация на акаунт