Есенно оцветена КАНАДскА тема 59

• 76 569
  • 433
  •   1
Отговори
# 165
Вери и кака Дора, благодаря ви!

За нас ние сме добре, защото имаме лични карти и ако идваме от ЕС, то само това ни трябва. Задължителни са Канадските паспорти по новият закон, който казва, че само с такива можеш да си влезнеш в Канада ако си с двойно гражданство. Но децата са с канадски паспорт и бг актове за раждане. Съпротивлявам се на идеята да им издавам и БГ паспорт, защото ми е вижда безмислено. Затова реших да питам.

Гледайки билетите най-достъпни за турските авиолнии, ама канадците им трябват визи за Турция (предстои да проверя за трансфера как стоят нещата), а и вътрешно не ми се лети с тях. Но ако се налага и тях ще ги преслушаме Simple Smile

# 166
  • Под кленовите дървета
Момичета, вижте добре с посолството, дете може да излезе от България само с валиден БГ документ, дори да е само канадски гражданин. Защото по презумпция, ако единия родител е българин детето има българско гражданство, Ако няма валиден акт за раждане български ...ами по принцип в шестмесечен срок от раждането трябва да има : http://www.mfa.bg/bg/pages/53/index.html. "Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето от местен орган на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България."
 С акт за раждане вече сте задължени да извадите и БГ паспорт. през лятото проверявах за сина ни, че му подновявахме паспорта и изрично попитах. Вижте наредбите за деца родени в чужбина как излизат от България. Тогава ни обясниха от консулството, че може да мине между капките, но вече е по-вероятно да ти направят проблем с излизането. Не с влизането, на влизане казваш, че идваш да вадиш паспорт.

За снаксовете само аз пращам повечко явно, поне 4: плод, фромаж, бисквити или крекери, зеленчук или Йоп.

# 167
Дензъл,
виж на сайта на гранична полиция - третият линк...деца с двойно гражданство; втора точка. Препокрива се с това, което ти писах по-рано.
http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm

Пътували сме с турските няколко пъти. Визи не трябват.
Изпадат и добри оферти, особено януари - директно на сайта им. Обслужването им е добро. Позволяват багаж 2x23. Но е тясно на седалките, презокеанският е дълъг.
Инстамбул - София - излитаха със закъснение. Организацията им куца и сами създават някакъв хаос.

Последна редакция: вт, 22 ное 2016, 07:22 от Вери

# 168
Привет,
и честит първи сняг  Crazy c'est parti
Да ви питам малко офф топик. Тук, от къде да си купя лаптоп с клавиатура на кирилица, имам предвид кирилица + латиница. Пиша на БДС  ooooh! Да споделите опит.

# 169
  • Vaudreuil Canada
~milly~ не знам за клавиатура (може би онлайн да може) но можеш да си залепиш стикери с буквите на клавишите.

Дензъл и аз вътрешно не си припадам по идеята турски авиолинии но разликата в цените е значителна.

Ние вадим бг паспорти на всички - разправия е, но ми е по-спокойно така. Иначе на влизане едва ли ще имаш проблем ако кажеш че докато сте в бг ще извадите паспорти (знам че ако имаш изтекъл бг документ можеш да покажеш него на границата с обещание че ще го подновиш) но излизането винаги е неясно без бг-документ. Може би официално запитване и писмен отговор да са добър вариант така ще имаш черно на бяло какво са ти отговорили дано и да ти изнася.

# 170
Разпитах в консулството. Изненадващо за мен те ми се обадиха да ми отговорят на запитването. Отговора беше в сферата " взависи на кой ще попаднеш"  Laughing
По правило щом си БГ гражданин задължително ти трябват БГ документи за пътуване. Колкото и да не ми допада - има логика и така би трябвало да бъде. Просто личният ми опит за подновяване на БГ документи от Канада ми държи влага още и хич не ми се занимава с ядове. От друга страна може пък да се подобрили за последните 10 години Simple Smile

Интересно да знаете:
Задгранични паспорти на деца струват 40 к.д. и отнема 3 месеца по нормалната процедура.

Изискват оригиналите на акта за раждане, 2мата родители с техните валидни документи. Ако имат издаван паспорт- него, ако ли не може да се донесе канадският (като потвържение за самоличност).

На докумените се изисква и копие, защото се оставя там.

Май ще ги вадя в БГ.

# 171
  • Vaudreuil Canada
Дензъл в бг ще ти искат и адресна регистрация на детето което си е голяма тръпка според общината - аз съм с много неприятен опит там - направихме всичко, но с много загуба на време.

# 172
Шемет, направо хич не ми вдъхваш надежда  Laughing

Те не се ли водят по родителската регистрация?

Каквото на мойта карта, такова и тяхното  Rolling Eyes

# 173
По въпроса за бг документите-личен опит от януари 2016,влизане и излизане на детето само с канадски паспорт+декларация за пътуване при напускане на БГ.Никакъв проблем.На излизане от БГ само ме  посъветвеха ,че ако има и БГ паспорт няма да има нужда от декларацията за пътуване.

# 174
  • Vaudreuil Canada
Шемет, направо хич не ми вдъхваш надежда  Laughing

Те не се ли водят по родителската регистрация?

Каквото на мойта карта, такова и тяхното  Rolling Eyes

Ако жилището където се води твоята регистрация е твоя собственост може би ще е по-лесно, но ако е на някоя баба/дядо трябва да водите тях да го регистрират - искаха собственика с нотариалния акт - много цигани се регистрирали на адрес където само един живеел и затова са съчинили тази работа - преди време като коментирахме явно не навсякъде следят буквата на закона, но моят опит не беше приятен.

# 175
Ако жилището където се води твоята регистрация е твоя собственост може би ще е по-лесно, но ако е на някоя баба/дядо трябва да водите тях да го регистрират - искаха собственика с нотариалния акт
И при мен беше така -2013-та.

" взависи на кой ще попаднеш"  Laughing
Затова си носих разпечатка от разпоредбите на гранична полиция. Там си го пише ясно. Но не ми се е налагало да я показвам. Моят опит е като на Танита.
Да, логично е български гражданин --->български документи. Но тук става дума за непълнолетен с двойно гражданство и валидни документи на другата държава.

# 176
  • Монреал

~milly~, освен да си поръчаш от БГ лаптоп с бг клавиатура. Или пък да си сложиш стикери, както Шемет е казала.

Шемет, пиши ме и мен в обмяната на картички - ще ти пратя новия адрес на ЛС.

# 177
  • Торонто/Сливен
Здравейте момичета!

Имам няколко въпроса и се надявам да ми помогнете.
Преди почти 2 години съпругът ми подаде документи за спонсорство за родителите си. Тази седмица получи е-майл от канадското посолство в Букурещ. Искат му Police sertificate за родителите му. Ние предполагаме, че това е Свидетелство за съдимост, но исках да проверя и тук дали е така.
Освен това изречението е формулирано така:

Recently issued new police certificate from Romania.

Не трябва ли да пише from Bulgaria, не виждам смисъл да е от Румъния, при условие, че говорим за български граждани?

Благодаря предварително!  bouquet

# 178
Да, свидетелство за съдимост е. Вероятно са се объркали за това с Румъния. Често правят грешки. Ако не се лъжа, искаха свидетелство за съдимост от всяка държава, в която си бил повече от 6 мес. Т.е. ако не са живяли в Румъния, става дума за българско свидетелство.

# 179
  • Торонто/Сливен
Благодаря!:)

Общи условия

Активация на акаунт