Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив

• 93 715
  • 753
  •   2
Отговори
# 255
  • Пловдив
Миналата година такова удостоверение за преместване не се искаше за учениците от 7 клас, всичко става по служебен път. Би трябвало и за останалите ученици това да е възможно.
Като си оставите удостоверението за завършен 4 клас - оригинал в П. Евтимий /което всъщност е най-важният документ за записване/ им кажете, че в другото училище искат такава бележка.
Вариант 1 - ще ви я дадат, ще се разходите до старото училище, после пак ще се върнете до новото.
Вариант 2 - ще си свършат работата по служебен път, без да ви разкарват напред-назад.

# 256
Ами...Миналата година въпросът за удостоверението за преместване беше доста обсъждан във връзка със седмокласниците. Удостоверение за преместване се изисква при само при преместване.
Чл. 101. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) (1) Преместване на ученик e всeки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго училище извън случаите по чл. 142, ал. 2 и 3 ЗПУО.
Чл. 142. (1) Учениците постъпват в държавните и в общинските училища на местата, определени с училищния, с държавния и с допълнителния държавен план-прием.
(2) Училищният план-прием определя броя на местата, на които учениците постъпват в първия от класовете на началния и/или на прогимназиалния етап, с изключение на случаите по ал. 3, т. 5, а за вечерните училища, специалните училища, училищата към местата за лишаване от свобода и за българските училища в чужбина – и за първия от класовете на етапите от средната степен на образование. Този брой може да се променя от директора в следващите класове в съответствие с реално записаните ученици.
(3) Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
1. профилираните гимназии и в професионалните гимназии, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии – в VІІІ клас;
2. спортните училища – в V, в VІ, в VІІ или в VІІІ клас;
3. училищата по изкуствата – в І, в V и в VІІІ клас;
4. училищата по културата – в I, в V и в VIII клас;
5. V клас – в гимназиите по чл. 38, ал. 3. ( МГ и ПМГ)
[/b]

# 257
при подаване на документи в Патриарха  едва ли ще ми дадат документа
най-веорятно когато излезе класирането
самото записване е в 2 дни-и трябва да направя 50 курса между двете училища Anguished
поредните безумия

# 258
  • Пловдив
То при подаването няма да ти вземат и оригинала на удостоверението. А и чак 50 курса не са. Тези, които сме минали по този път, не сме умрели.
Вземат ли ти оригинала на удостоверението, значи детето е записано. Останалите бележки могат да се занесат и след изтичане на тези два дена.

# 259
При кандидатстването в Патриарха сепредставят следните документи: "Заявление по образец,  Ксерокопие на Удостоверение за завършен начален етап на основно образование, Декларация – съгласие за обработване на лични данни". Декларация за преместване се иска чак след като детето е прието. Спомням си, че когато поисках такава декларация за по-голямото ми дете, в искането дори трябваше да посоча къде ще продължи да се обучава. Не може да си отпишеш детето от училище преди да си му осигурила друго, в което ще се обучава. Такъв документ ще искаш чак към 25 юни, когато излезе класирането.

# 260
Наясно съм че този документ е за записване
Но исках предварително да подготвя документите,защото ще сме извън града и ще правя пълномощно на майка ми и исках да и спестя разкарването
Дано сме в МГ че там са значително опростени и улеснени нещата

# 261
Не може да и спестиш разкарването, което на практика не е голямо. На времето мъжът ми се върна от почивка, за да запише детето в МГ-то, защото не разрешиха на дядото да подаде документите, въпреки че преди това лично Старибратов беше казал, че няма да е проблем.

# 262
Mama furia казаха ни че с нотариално заверено пълномощно ще може
Е ако не стане,ще се връщаме и ние

# 263
Сигурно, но тогава такава информация липсваше. Има смисъл да се ходи лично на записване, защото се подписват разни декларации, свързани с вътрешния ред.

# 264
  • Пловдив
За да се даде отпускно трябва да се представи документ за записване в новото училище. Иначе няма право да се дава.

# 265
За да се даде отпускно трябва да се представи документ за записване в новото училище. Иначе няма право да се дава.
Да, ако става дума за преместване. Не, ако детето е прието по реда на ...това което съм цитирала. Ама в много училища времето е спряло и си карат по правилата от преди новата ера в образователното законодателство.

# 266
Сигурно, но тогава такава информация липсваше. Има смисъл да се ходи лично на записване, защото се подписват разни декларации, свързани с вътрешния ред.
Тези декларации не са ли проформа
Трябва да ги подпишеш и без друго

# 267
Вчера също се искаше подпис само от родител за получаване на Удостоверението. Така погледнато и това е проформа. В усложнени ситуации не е все едно кой се е подписал. Мисълта ми беше, че процедурата за участие в класиране и записване в МГ-то не е опростена или улеснена в сравнение с други училища. Тя е като във всяко друго училище.
Дидева е права. Като записвах детето си в МГ-то, не трябваше да представям документ в старото училище, че е прието. Достатъчно беше само да напиша в заявлението за отпускното, че ще продължи да учи в МГ-то. Явно си имат начини да го проверят. А така се спестява и едно предварително ходене до новото училище.
Но като чета цитирания от Дидева чл. 142 ал. 2 т.5. "V клас – в гимназиите по чл. 38, ал. 3. ( МГ и ПМГ)" за Благоев и за Лиляната може и да се заядат, че им трябва документ, че са приети. В крайна сметка, ще се нагодим.

Последна редакция: вт, 05 юни 2018, 14:59 от mama furia

# 268
една добра новина
https://trafficnews.bg/plovdiv/matematicheskata-gimnaziia-plovdi … -stranata-106263/
сигурно ще се променят нещата вече с две паралелки, но браво на децата и техните учители

# 269
  • Пловдив
Нищо учудващо няма в тази новина. Екипът от учители, не само по БЕЛ и Математика, е непоклатим. Чест за мен е да имам лични наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт