Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 706
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Не е вярно, че кандидатите казват само нещо захаросано.
Когато отговорът е заучена фраза си личи, колкото и да не ви се вярва.
Има всякакви хора. Не е задължително да се опитвате да се докарате на нещо, което не сте. Независимо какъв е въпроса и какъв е отговора, винаги един спокоен подход, който не акцентира върху това "тоя па ся що ме пита това" е печеливш. Решил е работодателят - попитал е!
Ако е нещо, за което няма отговор кандидата винаги е по-добре да каже, че му е трудно да отговори, че не се е замислял, че не би искал да споделя лични неща или друго. Няма правилен или грешен отговор, а лъжата лъсва днес или утре.
А след като отговори кандидата, освен ако питащшият не е грубиян, няма нищо лошо, ако му е интересно да попита защо е зададен конкретния въпрос.

# 571

Никой няма да ви каже - "След 6 месеца смятам да се махна, защото на морето има повече полза да се работи..."

Един от колегите ни го назначиха, въпреки че каза, че след 6 месеца заминава да учи в чужбина.  Laughing
Но междувременно си вършеше добре работата, а не я претупва с идеята "мен скоро няма да ме има". Когато се върне, ако положението във фирмата го позволява, отново ще получи предложение за работа тук. Simple Smile

Мен ме дразни частта с 5-те години. Ами нямам точно адекватна представа след 5 години къде ще съм. Теоретично ще искам деца, но на практика като гледам... може и все още да не искам. Laughing
По-разумен въпрос за мен е "Как искате да се развивате професионално? Какви са амбициите ви?"
На подобен въпрос директно са ми казвали, че нямат желание за по-нататъшно развитие и това е позицията, която ги удовлетворява. Съответно работодателят трябва да прецени дали позицията предполага развитие или не. Simple Smile

# 572
Това е било някакво изключение сигурно... newsm78

Моя позната не я взеха /за международна фирма става въпрос, където уж няма такива неща/, защото си казала на интервюто, че работят за бебе.  Confused Crazy Казали й, че нямат намерение след година да търсят друг и да го обучават наново. Затова трябва да се има едно наум с прекалената искреност.  Peace

# 573
За работата в чужбина или по морето, често фигурират и в CVто.
Още от там е ясно, че този човек е свикнал да работи по 10-15ч., с уж високо заплащане (защото малко хора пресмятат, че при база 8ч, те дори получават по-малко) и в първият удобен случай ще избяга и ще се върне пак там, когато започне сезонът.
Аз директно казвам, че не търсим такъв човек, в който ще инвестираме 6месеца за обучение, а той като си вземе заплатата ще се изнесе без дума да каже.

# 574
  • София
Правенето на бебе е личен живот, а не професионален и границата лично-професионално трябва да си личи, дори ако се заговори на тази тема случайно. Естествено е, че като директно кажеш, че след година мислиш да си в майчинство няма да те вземат.

Никой тук не говори за прекалена искреност...

# 575
Не само захаросаните отговори си личат. Всичко си личи. Дори и тези, които имат планове за бебе си личат, по въпросите които задават. Личат си по това, кое изслушват с по-голямо внимание. Обикновено тях ги интересува осигуряването, дали се остава след работа....едни такива, несъвместими с майчинство и малко дете неща. Не питат какви са възможностите за развитие например.

Дали въпросът ще е "Как се вижидате след 5 години?" или е "Какви са амбициите ви за развитие?" няма никакво значение. Това е един и същи въпрос. Питат ви какво търсите - сигурна работа, без много промени или работа, която предполага непрекъснато развитие, учене на нови неща...Има си желаещи и за двата варианта. Има и позиции и за двата типа хора. Затова е важно да се нагоди това от кои е кандидата, с това какво предлага фирмата. Иначе има разочарования.

Ако сте от хората, които кажат че искат да учат и да се развиват, съвсем очаквано е да ви питат накъде искате да се развивате? Къде искате да стигнете? След 5, след 10, след 1, след колкото си искате години. Не годините са важни, а насоката ви.

Ако на мен ми трябва някой, който да работи следващите 5 години на рецепция, ще търся от първия тип. Ако обаче ми трябва някой, който след година ще преместя в администрацията например, тогава първия тип не ми върши работа. Трябва ми човек, който няма против да помага на колегите си, да се учи и на странични за позицията му неща, за да може след година да не е в небрано лозе.

Прекалено буквално го приемате.

# 576
Възможно е наистина всичко да си личи. Не бих се изненадала. Както и за нас работодателят си личи. Например уклончивите отговори за заплащането, придружени с "евентуално", "по-нататък", "ще видим", "според постигнатите резултати" обикновено са показател. Не винаги, но в 99% от случаите. Въпросите за децата и има ли кой да ги гледа също са показател, че във фирмата честичко се налага оставане след работа. Рязкото отдръпване и охладняване на доброжелателния тон колчем се зададе въпроса "Плаща ли се извънредния труд ако има такъв"...
Та нищо чудно и кандидатите са си личат лесно по детайлите.

# 577
То и когато ясно обявиш заплащането, евентуалните служители също се мръщят.
Ясно ми е, че всички искат да работят за много пари, но трябва да си направят сметка каква квалификация, опит и образование имат.

# 578
Възможно е наистина всичко да си личи. Не бих се изненадала. Както и за нас работодателят си личи. Например уклончивите отговори за заплащането, придружени с "евентуално", "по-нататък", "ще видим", "според постигнатите резултати" обикновено са показател. Не винаги, но в 99% от случаите. Въпросите за децата и има ли кой да ги гледа също са показател, че във фирмата честичко се налага оставане след работа. Рязкото отдръпване и охладняване на доброжелателния тон колчем се зададе въпроса "Плаща ли се извънредния труд ако има такъв"...
Та нищо чудно и кандидатите са си личат лесно по детайлите.

+1  Peace

То и когато ясно обявиш заплащането, евентуалните служители също се мръщят.
Ясно ми е, че всички искат да работят за много пари, но трябва да си направят сметка каква квалификация, опит и образование имат.

То и работодателите трябва да си направят сметка за бюджета, който имат, какви кадри та търсят. Не да искат с 2 висши и 3 езика, пък да обявят заплата като за общ работник. После да се сърдят, че нямало свестни, можещи и знаещи служители!  Peace

# 579
Sesylle, звучиш като работодател или човешки ресурси. Пък аз що съм останала с впечатление, че си търсиш работа. За някакви интервюта май говореше...

# 580
Натали, нека да сме честни, но отдавна не се обявяват такива изисквания от работодатели.
А когато ги има, те са съвсем на място за съответната позиция.

Говорим за служители, за работа която не изисква дори висше образование. Просто се търсят определени качества.

Защо ме търсиш?, не пречи човек да ходи на интервюта, с цел трупане на опит, или друго свързано с работата му. Simple Smile

# 581
Натали, нека да сме честни, но отдавна не се обявяват такива изисквания от работодатели.
А когато ги има, те са съвсем на място за съответната позиция.

Говорим за служители, за работа която не изисква дори висше образование. Просто се търсят определени качества.

Не знам дали скоро си търсила работа и в каква сфера. Мога да ти кажа, че съм имала интервю, на което накрая просто се изсмях, когато ми съобщиха заплатата. При това бяха с огромните претенции....

И, да, честни сме! Просто отвори jobs-а!

# 582
Natali_, джобса ми е пред очите постоянно.
За позициите на ръководни длъжности е нормално, човек да изисква повече.
Аз не говоря за тях.
Говорех в случая за позиции, за които не се изисква образование, 2езика и т.н. Които могат да се заемат и от току що завършил, стига да има желание за работа.
А заплащането определено се конкурира с длъжности, за които се изискват горните знания и умения.

# 583
Заплатата не се определя само от търсенето и предлагането на работодателя, а и от търсенето и предлагането на целия пазар.

# 584
Аз пък четох, четох, па се смях  Mr. Green. Така наречените HR-и се били взели мноооого насериозно, те "местели", те "слагали", те "решили". Прилича ми на мисленето на "Кадри"-те от комунизма. Къде ли са шефовете ви да ви четат бисерите? В Бургас, въпреки спеклото икономическо положение, не може да се отрече, че в 99% интервютата си правят управителите, което сега оценям като огромно предимство. Кеф!

Общи условия

Активация на акаунт