Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 360
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Hug Здравейте пак  от мен,

аз след много моткане, започвам да си събирам най-сенте документите за ипотечния кредит и искам да попитам, ако някой скоро е вадил такива, за София дали може да ми каже, много ще съм благодарна на всякаква помощ, защото буквално не знам от къде да започна: единия документ  е актуална данъчна оценка на имота, който ще служи за обезпечение по кредита от съотв. данъчна служба по местонахождение на имота. Моя е в Старата част на Овча купел. Общината...тази срещу пазара на Павлово ли е?  newsm78 Другото е от Кадастъра, който знам къде е, малко по-надолу по Борис и отзад в една уличка, от там искат удостоверение за наличие или липса на вписвания в Кадастралната карта и кадастралните регистри на имота.  Удостоверение за наличие или липса на тежести - идея нямам от къде се вади.. Има ли някакъв шанс ако тръгна сутринта, до обяд да приключа с всичко или да не се надявам?
Според мен имаш шанс. Мисля, че ако си в Кадастъра точно в 8:30, когато отварят, няма да чакаш твърде много - преди 2 седмици отидох в 9:30 и свърших в 10:30. След това най-близо ти е общината (точно там на Павлово е) - искането за оценка става бързо. И вече в Агенцията по вписвания не помня как е, там сигурно също ще почакаш повече. Имай предвид, че след около седмица ще трябва пак да ги обиколиш всичките, защото не вадят веднага документите.  Confused
Документ за липса на задължения от НАП и за семейно положение не ти ли искат?

# 121
Масово има такива случаи...
Ама това просто не е вярно!
Ако е, то е огромно изключение и веднага трябва да се уведомят съответните органи.
В случай, че сте виждали такъв случай го направете, ако не, не плашете хората, че го има масово. Абсолютно ненужно е всяването на подобна паника!

# 122
  • София
Захир,кадастралната скица си я пусни онлайн и после само отиди да си я вземеш- 10 минути в сайта на агенция по геодезия и кадастър,2 минути в ипей да платиш таксата,отиваш след седмица и за 20 мин си готова

# 123
  • София
Захир,кадастралната скица си я пусни онлайн и после само отиди да си я вземеш- 10 минути в сайта на агенция по геодезия и кадастър,2 минути в ипей да платиш таксата,отиваш след седмица и за 20 мин си готова
Ти си голяма късметлийка, щом си успяла. Аз 2 дни изобщо не мога да се регистрирам, какво остава да подам заявление, на телефоните никой не отговаря... А и във форума на агенцията доста хора се оплакват именно от подобни трудности. Добро като идея, лошо като изпълнение...

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 11:08 от Vayana

# 124
  • София
Ако е, то е огромно изключение и веднага трябва да се уведомят съответните органи.
В случай, че сте виждали такъв случай го направете, ако не, не плашете хората, че го има масово. Абсолютно ненужно е всяването на подобна паника!
Никаква паника не искам да всявам. При 200 апартамента в ЕПК блок доста хора при ремонт си правят преустройства. Една част от тези преустройства включват рязане на шайби в ЕПК или Панели при панелното строителство - ето ви малко резултати от гугъл : https://www.google.bg/?gws_rd=ssl#q=%D0%B8%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0% … D0%BD%D0%B5%D0%BB
Също така зидането на балкони натоварва значително конструкцията и то в най-крайните точки от центъра на тежеста на сградата. По принцип жилищното строителство е изчислено на натоварване между 100-300 кг/м2 на полетата на плочите. Колкото по-далеч се натоварва плочата от носещата конструкция, толкова по-лошо  Peace

# 125
  • София

Много си е вярно даже.
Няма как да сигнализираме. Докато се прави от гарсониера тристаен майсторите си знаят работата и не допускат външни хора в апартамента. Съседите могат само да предполагат. А и като видят изнесен до кофите цял изрязан панелен/ЕПК/ квадрат от кухня или хол.. Наясно са - новия съсед не само усвоява балкона, а уголемява и стаята. Скоро и вървежна съфорумка се жалва - докато бригадата къртила под прозореца съседа и се репчил. Много и съчувстваха на новодомката. Колкото и да е здраво ЕПКто като друсне земетресението и стават пукнатини. Разни кабелни оператори дупчат за да си вкарат кабелите по апартаментите - ами и там видях дупки до касата на вратата.
Бях оплюта, че съм продала имот със скрити дефекти. На  триетажен тухлен блок решиха да надстроят 4ти етаж. Това укрепване, външни  земетръсни шайби и подобни са подробности. Никой не си направи труда дори да ги имитира. Надстроиха и съседен блок - там си имаше всичко по изискванията.
Работя в 12 ет. тухлен сграда, уж реновирана. Ами при предпоследното земетресение се напука хоризонтално. Идваха разни специалисти, според тях е много опасно. Теглиха 1 латекс над напуканото и така си работим. Дано не тресне следващия път в работно време.
По центъра - масово избити носещи стени и направени магазини в бивши апартаменти на първи етаж....
Където и да пробваш да сигнализираш - няма смисъл. Институциите са наясно, че няма как да се спре преустройството. Другия въпрос - няма как да влезат във всеки апартамент за да обследват.Ако собственика не ги пусне - нямат шанс без заповед за обиск. Колкото и да е опасен блока - апартамените са частни и да се оправят живущите. Те няма как да се оправят - искат се пари. Хората и да не са бедни не желаят да дават за общото. То и тяхното ще се разруши, но не го осъзнават. Или се надяват на чудо.

# 126
Писах в другата тема, Лъки. Hug
Да, от 15.09 имам наемателка. Peace
Всичко се разви по-добре отколкото очаквах!
Много се радвам. Hug
Хвърляйки по едно око на предлагането, забелязвам че цените продължават да вървят нагоре, дори и за маломерни жилища цените са безумни, за Варна говоря... Crossing Arms

# 127
Да се оплача, че масово не ми харесва вътрешното разположение в апартаментите, които съм гледала. Искам просторен хол- поне 35 кв.м. и да не е дълъг и тесен (3.5 м ширина на стаята), а в по-квадратна форма. Такива съм видяла само два, но в по-нежелани от мен квартали (Студентски и Манастирски ливади).

Оплаках се Crossing Arms

# 128
So Lucky, в София е същото. Края на август купихме жилище и продавачите ни извиха ръцете. Освен, че не смъкнаха и лев от цената, всички такси по сделката бяха за нас, през цялото време действаха мудно и не си даваха никакъв зор. Факт е, че в момента пазара е на продавача.

# 129
Ами пазарът е на продавача, защото има увеличено търсене. Нормален пазарен механизъм - търсенето определя цената.

# 130
  • София
Скоро и вървежна съфорумка се жалва - докато бригадата къртила под прозореца съседа и се репчил. Много и съчувстваха на новодомката.
Aisha, разпознах се в думите ти, най-вече в определението "вървежна".  Joy Благодаря за което, ще черпя.
Има едно "обаче". Когато ходиш и четеш по другите теми, преди да разнасяш инфо напред-назад, хубаво е да си запозната с цялата предистория, тогава вече няма да ти е чудно защо съфорумките са ми съчувствали. Някак си не е редно да представяш мен и семейството ми като банда малоумни идиоти, тръгнали да къртят каквото им падне. Още преди да купим апартамента извикахме строителен инженер, който каза къде и какво може да бъде изкъртено. За жалост той не притежава сертификат за проектантска правосопособност и не може да даде официално становище, което да е подписано и подпечатано. И след като съседът ни буквално нахлу вкъщи с някакви претенции, ние извикахме конструктор и строителен инженер, които срещу едни скромни 200 лв ни връчиха становище. Копие от това становище веднага занесохме при домоуправителя, след което получихме извинение. Така, надявам се, изглеждаме по-малко малоумни в твоите очи, нали?!  Grinning
За огромно мое съжаление не знам другите съседи какви са ги вършили по апартаментите си и това леко ме притеснява. А знам, че има разни преустройства. Дано обаче не са фатални.

# 131

За огромно мое съжаление не знам другите съседи какви са ги вършили по апартаментите си и това леко ме притеснява. А знам, че има разни преустройства. Дано обаче не са фатални.

Ей това е притеснителното. И във вашия и във всеки друг блок. Ние бяхме харесали едно ЕПК с мн просторни апартаменти и собственика се зае да ни информира кой комшия какви промени беше направил, един вид да ни дава идеи. Зачудихме се на някои от тях, но ето на. Като няма контрол...

# 132
Ето, историята се повтаря. Преди 10 години точно така ми извиваха ръцете и на мен продавачите. Пазарът пак беше техен и дори ми вдигнаха цената с 2-3000 евро само докато се чудя. Всичко свършваше още докато ти го покажат на скица. Ако отидеш да го видиш на място вече беше капарирано.

# 133
Чак сега разбрах откъде тръгват легендите за събаряне на носещи стени. Съседи, които нямат представа какво е безопасно и какво не, дори не знаят за каква стена става дума, просто си намират работа да пускат клюки.

# 134
  • София

Това казвам и аз - влиза се в ново старо жилище и се почва да се прави така както го вижда собственика. Ти си си направила труда да извикаш конструктори за становище, ама колко хора го правят? Пишат в ггугъл "избиване на отвор" и се обаждат на фирмите да си изрежат новата врата или да разширят хола малко  Mr. Green
Никой не си и прави труда, дори да намери чертежите в общината и да види коя стена каква е - празните стени са преградни, а раираните носещи.
Иначе поздравления за твоите действия! Обаче колко човека биха действали като теб?!

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 10:43 от chiana2003

Общи условия

Активация на акаунт