Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 147
  • 739
  •   1
Отговори
# 1
Тъкмо се развихрихме и хоп - нова тема! Мерси!  bouquet

# 2
  • София, Bulgaria
Тъкмо се развихрихме и хоп - нова тема! Мерси!  bouquet

Точно за това, че докато се усетя и сте стигнали 60 стр. ...

# 3
Успешни сделки на всички!!!

# 4
Благодаря, Томева! bouquet

Аз се записвам да чакам новата сделка на Лъки! Heart Eyes

# 5
Благодарности за новата тема!

Наистина пазарът е такъв, какъвто е - търсене, предлагане, възможности... Не съм много съгласна с тезата, че в малките градове могат да се изкарват повече пари по принцип. Затова София е пренаселена и има голямо търсене, а дали предлагането е качествено и на реални цени, е друг въпрос.

Живея до Южния парк и там разхождам кучето си. Всяка събота и неделя, тук, по алеите и поляните е като митинг, даже и малки пикници се правят Sunglasses През първите 2 дни на последните почивни дни имаше някакво "мероприятие" - на Общината може би - скара-бира, понички, палачинки, дървени маси и пейки, сцена с фолклорни изпълнители, хора се виеха на поляната.... Пълно с хора - стари, млади, двойки, деца - не съм голям познавач на диалектите, не съдя много по дрехите и външния вид - все пак е парк, но.... имах чувството, че половин България беше там Laughing Е, тези хора не са дошли специално от някъде си, за да изядат по едно кебапче, значи живеят и работят в София - къде, как - не знам, но явно от всички тях се формира пазара на недвижимите имоти - и продажби и наеми.

# 6
Благодаря и аз, tomeva!

# 7
Основно от управлението на Иван Костов в София започна бум на населението, строителството, бизнеса и т.н. Той направи така, че когато един лимон влиза в България, първо отива в Сф, там го изстискват и каквото остане, го хвърлят като булчински букет към вътрешността на страната - който го хване. Далеч назад са Пловдив, Бургас и Варна. Другото е наистина провинция. Затова там все повече се концентрира бизнеса, който изисква хора, а те трябва да живеят някъде и ето ти търсене и качване на цените. Колкото и да вижда един заварчик, че панелката е крива, като няма пари за качествено жилище и няма къде да живее, ще купи гарсониерата, ще не ще.  Факт е, че в момента има ръст на цените - за едни е малък, за други огромен, зависи от гледната точка. Аз поне знам за едно строителство на цена 2400 е/кв м и определено привършват свободните апартаменти, но все пак не е масово това.

# 8
  • Sofia
В момента пак се застроява всяко останало петно. Цените в момента нямам идея как са, ние купихме по 900Е на акт 14 в Борово миналия декември, акт 16 взе едва през юни, сделката финализирахме през август. Нямам идея колко време ще трае ремонта, но не става много бързо. На тези, които им предстои покупка - отделете си солидна сума и за ремонт. Дори и да не избирате най-скъпите неща - едно довършване и обзавеждане дори на малък апартамент си струва над 25 000 лв.

# 9
  • София
Аз пък ще посъветвам тези, които продават, да си намерят брокер, който да не се смее на цената, която продавачът обявява за имота си. Ние, които сме продавали, не сме глупаци. И много се ядосах на брокери, които ми се хилеха, че няма начин да продам панелка от 1968 г. за 800 евро квадрата. Докато не се свърза с мен брокер, който беше убеден, че ще продадем за исканата сума. В крайна сметка след 40 дни на пазара, продадох имота за толкова, за колкото бях определила, че трябва да получа като сума. Ако бях наела друг брокер, на който да се доверя сляпо, сега щях да съм с 10 000 евро назад. А той щеше да си е прибрал комисионната за нищо работа.

В момента преминаваме през цялостен ремонт и каквото се сетите. Цитираните тук космически суми за ремонт са смехотворни, освен ако не правите някакви супер лукс изпълнения, в което, разбира се, няма нищо лошо, но може и с по-малко пари.  Peace

# 10
  • София
Благодаря за новата тема!Следя с интерес!

# 11
И в моя провинциален 70 хиляден град цените са твърде нагоре. На зелено, супер зелено, само заградена поляна вървят по 850-900 евро/кв. м.  И ако цената може и да преглътнеш, презастрояването не. Такова нагъчкване май няма другаде.

# 12
И в моя провинциален 70 хиляден град цените са твърде нагоре. На зелено, супер зелено, само заградена поляна вървят по 850-900 евро/кв. м.  И ако цената може и да преглътнеш, презастрояването не. Такова нагъчкване май няма другаде.

Shocked В кой град е това, ако не е тайна?!?

# 13
  • София, Bulgaria
Аз пък ще посъветвам тези, които продават, да си намерят брокер, който да не се смее на цената, която продавачът обявява за имота си. Ние, които сме продавали, не сме глупаци. И много се ядосах на брокери, които ми се хилеха, че няма начин да продам панелка от 1968 г. за 800 евро квадрата. Докато не се свърза с мен брокер, който беше убеден, че ще продадем за исканата сума. В крайна сметка след 40 дни на пазара, продадох имота за толкова, за колкото бях определила, че трябва да получа като сума. Ако бях наела друг брокер, на който да се доверя сляпо, сега щях да съм с 10 000 евро назад. А той щеше да си е прибрал комисионната за нищо работа.

В момента преминаваме през цялостен ремонт и каквото се сетите. Цитираните тук космически суми за ремонт са смехотворни, освен ако не правите някакви супер лукс изпълнения, в което, разбира се, няма нищо лошо, но може и с по-малко пари.  Peace

Тонка, цената на апартамента ти е напълно реална, така че си продала на пазарна цена.
Рискът е, че като си пуснеш сам продавачът обява в интернет/не знам дали ти си пускала, говоря по принцип/ звънят всякакви хора, и брокери и такива, които се представят за брокери и измамници.... как да разбереш кой, какъв е... сладкодумници страхотни има.

По принцип брокер умишлено няма да ти занижи цента, по-скоро от некомпетентност или липса на информация и опит. Защо ли? Ами защото, по-скоро знае, че следващия брокер ще обяви по-висока цена, за да се хареса на собственика и естествено собственикът може да избере него за свой брокер.
Друг е въпросът, че анализ и определяне на пазарна цена в момента е много трудно. Няма да крия и аз съм имала имоти, за които съм вярвала, че няма как да се постигне определена цена, нооо... сме я постигали и при всеки случай не разчитайки само на интернет за реклама.

# 14
Natali_  град с два университета, на юг от София.

Общи условия

Активация на акаунт