Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2020, 10:17 ч.

Имате ли спестени пари?

 • 11 473
 • 269
 •   1
Отговори

Анкета

Имате ли спестени пари?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Мнения: 12
Това е въпроса-имате ли спестявания? Успявате ли изобщо да спестявате? Считате ли, че е важно да имате спестени пари? За какво?
Питам за себе си. Аз съм възпитана преди да изхарча за каквото и да е, да заделя пари и така всеки месец. Но сякаш повечето хора не са така. На мен понякога ми е много трудно да пестя и се чувствам виновна, ако не съм успяла.

# 1
 • Мнения: 375
Да, важно е да имаш спестявания. Това е една сигурност в тежки моменти. За съжаление аз няма как да заделям нищо засега.
Не трябва да се чувстваш виновна, когато не си успяла. Ако не този месец, другият ще заделиш. Важното е да имаш нещо настрани и колкото повече, толкова по-добре.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 661
Подобно, но не съвсем.
Не заделям всеки месец. Чувствам се щастлива, когато успея да заделя. Абсолютно държа да имам спестени пари, защото мразя да разчитам на деня на заплатата, на стотинката. Искам да знам, че дори и да има нещо непредвидено ще оцелея, да кажем месец.
Сега ми е трудно да отделям всеки месец, откакто сама се грижа за детето и всички любимци и не сме получавали и издръжка. Сега съм щастлива, че успявам да се справя без да харча твърде много и спестяванията ми да се топят.
Миналия месец изработих малка сума извънредно, която считам за спестена.
Освен това получих малко увеличение на заплатата и се надявам, че ще мога да започна да пестя мъничко и също, ако някога получим някаква издръжка.

# 3
 • Мнения: 613
Задължително. И не само спестени, но и инвестирани. Ако само си стоят образно казано в буркана в мазето, те се топят ежедневно. Именно затова е добре да се инвестират, за да може времето да работи във ваша полза.

# 4
 • Мнения: 1 082
Да , но не трябва да се чувстваш виновна , че един месец не можеш да спестиш .

# 5
 • Мнения: 515
Тъкмо заделя и хоп нещо изникне непредвидено или пък аз реша, че е време нещо да се смени(хладилник, бойлер...)
В омагьосан кръг съм.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 674
От няколко месеца сме си наложили да живеем само със заплатата на ММ, моята не се пипа. Засега е с конкретна цел, но се получава и май така ще си продължим.
Това беше малко нетипично за мен - свикнала съм да разполагам със свои пари и не обичам да "искам", но направихме пластики към дебитната и кредитната му карта, елегантно решение е на честолюбивия проблем.

# 7
 • Мнения: 12
Задължително. И не само спестени, но и инвестирани. Ако само си стоят образно казано в буркана в мазето, те се топят ежедневно. Именно затова е добре да се инвестират, за да може времето да работи във ваша полза.
А в какво инвестирате? Аз нямам хабер от финансови инструменти, а така ми се иска да вложа пари в нещо, което би ми носило някаква доходност (изключвам недвижимите имоти).
А за какво пестите пари? За да имате нещо, ако заплатата ви се забави и да изкарате още седмица-две до нея или за по-големи неща?
Бях слушала преди време някакъв дето обясняваше по телевизията, че спестявания били тази сума, с която ако останете без работа днес, ще можете (вие и семейството ви) да живеете нормално 6 месеца (явно се предполага, че това е горе-долу срока, в който да си намерите нова работа, знам ли).

# 8
 • Мнения: 2 193
Опитвам се да заделям коледни, великденски и увеличенията на заплатата също. Тоест да разполагам с една и съща приблизителна сума.
Не съм ги инвестирала досега, а трябва, с оглед на идващите промени във връзка с валутния борд и въвеждането на еврото.

# 9
 • Мнения: 1 298
Пари накуп си трябват. Пази боже, за лечение, а в хубавите варианти - за някоя голяма покупка, за инвестиция, или още по-добре - при увеличаване на семейството. От лошите варианти е и този, че единият или двамата згубят работа в идващата криза, за която никой не знае кога ще е, но все някога ще има криза.
В моя случай едни от нуждите за пари са в миналото (като жилище, образование), други обаче едва сега започват (като проблеми със здравето) и затова заделям несистемно, според възможностите.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 14:34 от Uncommon

# 10
 • Мнения: 21
Имаме спестени пари.

в кеш (истински хартиени банкноти) държим за живот/emergency около 8-10 месеца ако случайно и двамата останем без работа.

от там нататък спестяваме възможно най-много като се ограничаваме по ходеня на скъпи почивки или по ресторанти (освен ако няма повод)
спестяваме и от ненужни покупки или такиви на кредит.
единственото ненужно което купуваме е цигари и вафлички Grinning
и от двете неможе да се откажем.

като цяло всичко което спестим на края на месеца го разделяме като 50% пари в банка и 50% за инвестиця.
тези по сметката са ясни а другите 50% ги делим така
30% - акции
30% - инвестиционно злато
20% - крипто валути
20% - P2P

сега заради промените в закона за БНБ и други наши страхове,
решихме да инвестираме в апартамент.
така че съвсем скоро ще дадем всичко спестено като ще остане само "emergency" фонд-а в случай на безработица или други непредвидени неща.
и живот и здраве след това пак почваме всичко отначало

# 11
 • София
 • Мнения: 1 674
В брой не е ли прекалено опасно? Един обир и си 0:0, в трезор може би е някакъв вариант, но пак има такси и ограничения.

# 12
 • Мнения: 11 822
Да имаш поне буферни спестявания е много важно, но за съжаление повечето хора решават да започнат да спестяват баш когато им е най-трудно - когато създадат семейство. Е, тогава е трудна работа. Спестяването трябва да започне много по-рано , докато на човек му е широко около врата и ако се мине една критична граница после парите започват да си растат от самосебе си. За съжаление повечето хора, докато им е още широко около врата, харчат всичко за лайф и не мислят за после.

# 13
 • Мнения: 90
Имам спестени  над 5000 лева, но бързо ще изчезнат покрай закупуването и обзавеждането на апартамента. А и кредит ще се наложи да теглим. Но нали затова заделях. Общо взето успявам да заделя около 200 лева на месец средно , ако нямам извънредни ситуации, като например ремонт на колата, гражданска, винетка. Успяваме и около 3 пъти годишно поне да си организираме някакви евтини почивки за няколко дни в страната.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 963
Не съм ги инвестирала досега, а трябва, с оглед на идващите промени във връзка с валутния борд и въвеждането на еврото.
То май цялата тема е във връзка с това. Да си сверим часовниците.
Да, да, хората изобщо не ги е страх и изгарят от желание да прием еврото...

Общи условия

Активация на акаунт