Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 фев. 2020, 10:17 ч.

Имате ли спестени пари?

 • 23 498
 • 560
 •   1
Отговори

Анкета

Имате ли спестени пари?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 15
 • София
 • Мнения: 562
Много по-важното от това да спестяваме, е да се научим да не разхищаваме, разумното потребление е истината за мен, всичко друго е следствие от него. Изненадвала съм се колко много пари за безсмислени  харчове съм давала, а даже не е за нещо, което да ми прави кеф. Буквално се е случвало даже и да не се сетя къде съм си изхарчила парите. Иначе да, човек трябва да има отделени пари, за да може да реагира в непредвидена ситуация. Вариант, в който се стиска и мизерства, за да има някакви големи спестявания не го разбирам, освен в случаите, в които има някаква голяма цел, която изисква затягане на коланите за някакъв период от време.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 00:47 от deny

# 16
 • Мнения: 3 363
Имах спестена известна сума, но в края на миналата година ми се наложиха няколко извънредни разхода на по-голяма стойност. Покрих ги спокойно, имах уж сигурна работа, месечно успявах да заделям по 150-200 лв. И внезапно останах без работа, имах останали пари, колкото да изкарам два месеца, бях без работа два и половина. Като прибавим и миналите празници, останах буквално на нула, не ми беше приятно да искам пари от ММ и за най-дребните ми разходи. Очаквам следващата седмица първата заплата от новата работа, като предварително съм решила, че 10 % ще се заделят точно за такива форсмажорни обстоятелства като оставане без работа или здравословни проблеми и няма да се пипат изобщо. Още 10 % минимум - в друга сметка, за по-едри покупки или почивки и пътувания. Като сумите може да варират. Заплатата ми се формира от основна заплата плюс бонуси, ще се опитам да харча само основната, а всичко, което е бонуси, да се заделя.
Трябват си спестени пари, след близо три месеца безработица, ще ми трябват поне още няколко след това, за да се съвзема финансово.

# 17
 • Мнения: 30
То май цялата тема е във връзка с това. Да си сверим часовниците.
Да, да, хората изобщо не ги е страх и изгарят от желание да прием еврото...
Темата е по повод няколко поста в "Да се оплачем" + реална ситуация с моя позната, която остава буквално без пари след напускане на работа.
И се зачудих, че едва ли не, хората, пестящи пари са изключения, а не правило. И си помислих, че аз с моето заделяне нещо не съм в час. Tова е...

# 18
 • Мнения: X
Ако имаш кредит за жилище 100 000 лв примерно и спестени пари 20 000 , то това реално броят ли се за спестени пари или не ?

# 19
 • Пловдив
 • Мнения: 1 698
Странно е обаче, че писаното е само от хора, които знаят, че не е ОК да се живее "ден за ден".
В реалността обаче и на мен все ми се случва да срещам от другия тип хора, които ако днес не си получат заплатата на точната дата утре нямат с какво да си купят един хляб.
Може би и моето мислене е такова, защото 9 г. живях с човек, който много държеше всяка изкарана стотинка да бъде изхарчена до третия ден и после "да се оплачем, колко сме зле". Това ме подлудяваше и съществуването на такива хора продължава да ме подлудява и до днес.

# 20
 • Мнения: 820
Аз съм с широки пръсти,доста ми е трудно да пестя.Заделяме за почивки и някакви по-големи покупки.Мъжът ми е по-пестелив,добре че е той.Но семейства с минимални заплати ,не виждам как биха спестявали ,дори да имат желание.

# 21
 • Мнения: 13 209
Ако имаш кредит за жилище 100 000 лв примерно и спестени пари 20 000 , то това реално броят ли се за спестени пари или не ?

Броят се, защото ако се разболееш, ако се развали нещо, ако те наводнят и т.н.  можеш да ги използваш. Иначе балансът ти е негативен (-80 000), но имаш оборотни пари. Ако вземеш, та дадеш тези 20 000 за да си изплатиш частично ипотеката, ще е глупаво, защото няма да имаш оборотни пари.

# 22
 • Мнения: X
Ако имаш кредит за жилище 100 000 лв примерно и спестени пари 20 000 , то това реално броят ли се за спестени пари или не ?

Броят се, защото ако се разболееш, ако се развали нещо, ако те наводнят и т.н.  можеш да ги използваш. Иначе балансът ти е негативен (-80 000), но имаш оборотни пари. Ако вземеш, та дадеш тези 20 000 за да си изплатиш частично ипотеката, ще е глупаво, защото няма да имаш оборотни пари.

Разумно мнение, съгласен съм. Според мен ипотечен кредит също трябва да се включи в дискусията, тъй като се спомена, че млади двойки нямат спестявания при създаване на семейство. Около мен доста хора си накупиха наскоро и със спестяванията си покриха самоучастието за жилището. Говорим за апартаменти от 250 000 лв и нагоре, съответно 20 % са около 50- 60 000 лв кеш.На такъв апартамент само комисиона/прехвърляне са около 10 000 лв.
И оттук възниква казуса - те безотговорни ли са, че тръгват да създават семейство без спестявания, или не ?

# 23
 • Мнения: 820
Масово хората създават семейства без спестявания,че и така си карат години наред.Ако са общ доход 1200-1300 лв месечно,от кое да пестят ? Аз познавам доста такива семейства .Оправят се някак,че и с по 2 деца.

# 24
 • Мнения: 13 209
Масово хората се женят на 30, а какво правят преди това? Тогава се спестява, а не коли, скъпи телефони, парцалки...

# 25
 • Мнения: 35 908
Масово хората се женят на 30, а какво правят преди това? Тогава се спестява, а не коли, скъпи телефони, парцалки...

Лъки жива я ожалиха в друга тема, че си е загубила най-хубавите години в спестяване за някакви стени.
Иначе и аз съм на това мнение и го приложих успешно.
Златно правило ми е да не харча никога целия си месечен доход.

# 26
 • Мнения: 13 209
Ама то никоя крайност не е добра - нито разсипничеството, нито вманиачаването в спестяване. Аз например колко пари съм спестила само от това, че никога не съм имала собствена кола...

# 27
 • Мнения: 35 908
И аз. Във всяка подобна тема пиша, че лично за мен колата ще е голям минус и затова нямам и няма да имам.
Удобство е, относително, но си има големи разходи.
Спокойно се справям и без нея.

# 28
 • Мнения: 29
Малко извън темата
ще ми е доста интересно да видя калко % реално спестявате от месечния доход
може би и колко % от месечния доход на домакинството отива за разходи, кредити и като цяло за живот.

сега го сметнах и при нас за момента е така
24.63% за разходи
38.88% остават за спестявания
36.48% инвестиции в различни неща

като при нас това е на база приходите и разходите от 1 януари 2019 до 31 декември 2019.
тук е хубаво да отбележа че по-голямата част от годината бях първа година майчинство, което доста варираше спрямо това колко работни дни има в месеца.
в разходи е включено абсолютно всичко, от хляба до непредвидени разходи като ремонт на колата или неща за бебето.
за 2018-та не съм го смятала но със сигурност разходите ще са доста по-голям % заради раждането и пазара по подготовката за бебето
сега за 2020-та е още рано да го смятам но мисля че се двидим доста добре за момента

# 29
 • Мнения: 62
Масово хората се женят на 30, а какво правят преди това? Тогава се спестява, а не коли, скъпи телефони, парцалки...
Когато се запознахме с мъжът ми бяхме на 26-7год. и се оказа че и двамата си имаме някакви спестявания,близките ни приятели(2 двойки)също на нашите години и също имаха спестявания.Продължихме да си спестяваме и когато бюджетът ни стана общ,просто така сме свикнали.Вложихме си всичките пари ,приятелите ни също и до преди 5 месеца бяхме занулени.Та сега си продължаваме пак по старата схема...Спестява се стига човек да има такава възможност и още повече да отсее нещата,които са му необходими за живот.И да чувствам спокойствие,че имам заделени пари.

Общи условия

Активация на акаунт