Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 149
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
    Здравейте! И аз от няколко месеца търся едностаен апартамент ново или старо строителство, няма много значение, но удрям на камък. Определила съм бюджет до 45 000 EUR. Брокерката ми се оказа несериозна. Сега уж с нова се свързах, дано да е по-активна, че предишната само някакви апартаменти за основен ремонт ми показваше.
    Та въпросът ми е вие как си намерихте жилището? Ако имате читав брокер, който няма да иска 3% комисионна, ще помоля за координатите му или през други канали намерихте желания имот. Мен ме вълнува основно Източния район или по-конкретно Младостите.
    Благодаря за всяка информация.

# 46
Aз, както писах по-рано, не обичам брокери и цялостно ги избягвам. Купих имот от строителна фирма, тогава беше на акт 14. Също можеш да сортираш имотите по такива, пуснати от частно лице.

# 47
kalinu6ka, няма голямо предлагане (на готови жилища + като изключим 1, последен и много висок етаж), възможно е да си изгледала всичко на пазара и затова да не ти се обаждат...

# 48
Мнението е, че цените са надути изкуствено, защото нищо съществено не се е променило в доходите или перспективата за такива на мнозинството от купувачите, а цените растат нагоре. Но е факт! Може да има застой или спад в бъдеще, но не знам в какви проценти. Факт е, че и аз се присетних от това покачаване и решихме да инвестираме всичките си спестявания в по-голямо жилище, плюс това да вземем доста голяма ипотека. Приоритетът ми беше локацията и квадрутурата - взехме жилище с много добра локация, плюс доста компромиси. Цената ни беше малко над 900 евро. В жилището можеше да се влезне и да се живее веднага (абсолютон празно, на шпакловка и латекс, хубави подове и дограма), но ние направихме преустройство на помещения и цялостен ремонт на тоалетна и баня, плюс кухня, врати, климатици... сметката е към 20 000 лева за 90 квадрата, като сме били много скромни - всичко в ниския и среден ценови диапазон, без мебели, с изключение на кухня и уреди.
До нас обявиха жилище за продажба на 1300 евро квадрата - викам си никой не е луд да го купи, но се пробват. Е, продаде се за две седмици! В него ремонт не е правено от 60-те години на миналия век, но се продаде супер бързо.

# 49
  • София
Привет и от мен.
Искам да питам някой да живее/ да е живял на Гоце Делчев и Ст.Тошев? Дали е много шумен Г. Делчев, с тия павета сигурно се чува денонощно.....?

# 50
Мнението е, че цените са надути изкуствено, защото нищо съществено не се е променило в доходите или перспективата за такива на мнозинството от купувачите, а цените растат нагоре...
Не мисля, че вярно. Последните 2 г. доходите на повечето хора се промениха, а банките свалиха лихвените %-ти.
Няма как да се качат цените, ако хората нямат възможност да платят сумата.

# 51
    Ако имате читав брокер,[/b] който няма да иска 3% комисионна, ще помоля за координатите му    Благодаря за всяка информация.
А читавия брокер благотворително ли ще ти търси имот?
За определената сума е нормално да ти предлагат съборетини за ремонт.
Или вдигни цената, или търси  из Овча купел, Обеля и подобни.

# 52
  • Sofia
Записвам се в темата.
На мен цялостно обзавеждане на тристаен апартамент с мебели по поръчка и висок клас уреди за вграждане, без банята, ми излезе точно 40 000 лв. Предстои ми да го продавам, много  се надявам мебелите да се оценят.

# 53
Е, да са се променили - колко да са се променили?! То според мен трябва увеличението да е двойно и тройно, за да може човек да си позволи сегашните цени. Освен, ако не разчита на наследство и изплаща 10 - 20% от цената със свои пари. Един и същ панелен тристаен апартамент например - от преди половин година - цена 60 хиляди евро, сега му искат вече 90 хиляди евро. Какъв ръст на заплати ще компенсира това?!

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 15:58 от Alexiana

# 54
Цените бяха паднали не защото заплатите бяха ниски, а защото не се знаеше колко време ще продължи кризата. В този период всеки си къта парите, а не ги харчи, дори да може да го направи.
Свиването на кредитите от банките и повишаването на лихвените %-ти също бяха основен фактор.

Липсата на търсене свали цените, точно както сега наличието му ги вдига.

С една дума, освен заплатите, които си бяха ок и преди за тези цени, влияят други фактори.

# 55
Колко мислиш, че ще ти излезе кухнята? Говоря за основен ремонт - плочки, стени, шкафове, плот, уреди и т.н. Всичко това направено от майстори.
Ама щом не ти е приоритет...... Peace
Аз не мисля, а знам колко ще ми излезе.  Peace
Шкаф, плотове и т.н. няма да са ми направени от майстори. За тези, които не знаят, се продават готови кухни.   Wink Затова казах, че кухнята не ми е приоритет. Не държа на поръчкова за 4 бона примерно. Имам си други стаи, които са ми по-привлекателни и приоритетни.
Иначе чисто за ремонт на кухнята, която ми е почти 20 кв.м, с усвояване на едната тераса, къртене на стени, зидария с итонг, ръбохранители, грунд, полагане на гипсокартон, латекс, гранитогрес и ламинат, цената е 2362 лв.

Шамсина, ще ти пиша на лични. Няма проблем да ти покажа и офертата.
Тонке, това много изгодно. Браво , че сте намерили такава фирма. Аз не съм наясно с цените , може би и затова могат да си ме излъжат както искат , но миналата година правих козметичен ремонт на едина стая 22 кв.м. някъде. За латекс на стените (върху тапети при това), шпакловка (не насякъде , където има съвсем излющено) на тавана, на терасата сложиха 5 кв. теракот и някаква пръскана мазилка на тавана сложиха (не е нещо супер, но хубаво стана), стените (малко кв.м. пак нещо мазилка уж) и в банята ми само тавана с мазилка минаха. За повече не можах да сложа и дам. Това ми струваше 1350лв. с плочките и всичко към майстора. Другото аз се мъчих да пооправя. Ламината ми излезе от най-евтиния но 8мм. близо 500лв. Или общо без такива трудоемки работи дето описваш дадох 2000лв. Другото сами мазахме, антре (ааа и там сложиха теракот -3-4кв.м) И увиснах направо , защото не го бях предвидила и парите просто ... Сега спешно ми трябва за банята майстор, за фаянс и теракот. Не е голяма, но пък е пипкаво там и много грозно значи((. Би ли споделила за вашата фирма или някоя която си доволна за такъв ремонт. Извинявам се , не е по темата , ама поне е изпитано . На нас майстор ни препоръчаха, много точен човек, но пък като сравнявам сега ..И сама можех да мина с латекса стените , но много неща се струпаха тогава пак и .. Ама няма ни замазка, шпакловка или нещо друго , направо върху тапетите се маза. Това пък стени да се къртят ... а теракота също от приличния, ама най-евтиния сравнително (не е някакъв лукс) Май пак са ме излъгали((
Ако е удобно и не те затруднявам , много ще съм благодарна и на лични да ми пратиш фирмата или фирмите . Спешно ми е банята да оправя , не познавам майстори , разчитам на интернет майстори или някой да ги е ползвал, но нямам такива познати (всички отдавна са правили такива ремонти) То и при мен имаше разбивки на цената кое -колко, но ми се струва че е много дето платих тогава.

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 16:35 от Анонимен

# 56
И защо да не растат цените?
- най-ниските са в ЕС
- евтини кредити
- лиса на алтернатива за спестяване
- 3% очакван ръст на икономиката
- ръст на заплатите, особено в София:
http://www.economic.bg/bg/news/7/nad-7-rast-na-zaplatite-v-balgariya.html
- клиентите стават по-взискателни и капризни и искат качество, а качеството струва пари
- ръстът на заплатите касае не само купувачите, но и вдига себестойността на жилищата чрез заплатите на работниците
- ..................

Този процес може винаги да се обърне, разбира се, но съвсем не е изкуствен, а си има стабилна основа.

# 57
  • София, Bulgaria
На 10 купувача с кредит 2 -ма са с максимално кредитиране, останалите имат около 40- 50% от сумата.
Фактът, че сделките всяко следващо тримесечие се увеличават и на пазара има повече купувачи, от колкото продавачи говори, че хората по един или друг начин са си осигурили финансирането.

# 58
И защо да не растат цените?
- най-ниските са в ЕС
- евтини кредити
- лиса на алтернатива за спестяване
- 3% очакван ръст на икономиката
- ръст на заплатите, особено в София:   Къде го тоз ръст?!? Само по високите етажи, най-вече в политиката!!! newsm78
http://www.economic.bg/bg/news/7/nad-7-rast-na-zaplatite-v-balgariya.html
- клиентите стават по-взискателни и капризни и искат качество, а качеството струва пари
- ръстът на заплатите касае не само купувачите, но и вдига себестойността на жилищата чрез заплатите на работниците
- ..................

Този процес може винаги да се обърне, разбира се, но съвсем не е изкуствен, а си има стабилна основа.

Да допълня - дължи се на това, че пазарът е в условия на несъвършена конкуренция! Пазарът не може да урегулира сам цените и те ще растат, докато отново не се спука балонът. Дано не съм права.... Tired

# 59
Аз нямам спомен балон да се е пукал в България. Под пукане на балон разбирам цените да се сринат, а такова нещо не е имало, най-малкото защото българинът не е склонен да продава дом на загуба. Ако е купил нещо за 100 000 няма да го продаде за 90 000, освен в крайна нужда. Просто ще държи и ще чака. Освен това у нас я няма онази американска схема с ипотеките, която надуваше техния балон. Ако се появи свръхпредлагане може цените да спаднат с 10%, но това не е никакво спукване на балон и няма да повлече надолу банките. Иначе да, привидно имаше спад на цените, но това касаеше две групи имоти - свръх надути от големи очаквания супер луксозни/престижни имоти и пълни боклуци, които никой не иска. Свестните жилища никога не са спадали особено и просто изчезнаха от пазара поради изчерпване. Сега тази дупка в предлагането все още се запълва и чак когато пазарът се пресити може да чакаме корекция. Но пак няма да има сриване, а само ще намалее темпът на строителство.

П.П. Няма нужда ръстът на заплатите да е повсеместен за да има търсене. Да растат заплатите на 20-30% от населението стига за целта.

Общи условия

Активация на акаунт