Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 157
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • София, Bulgaria

Черна станция, имаше пукане на балон 2008 края и 2009, цените паднаха с 30% и повече на места.
Някои наистина си изтеглиха имотите от пазара за по-добри времена, но и много хора бяха принудени да продават, защото изпаднаха във финансова криза. Нямаше бизнес, всичко замръзна. Цените падаха до 2012г.  тогава беше дъното. 2013г. почнаха лека, полека да се възстановяват. И все повече купувачи да излизат на пазара. В онези години пазарът беше на купувача, той диктуваше нещата и при търговските преговори се смъкваха цените с по 10%. Много се извиваха ръцете на продавачите и много от тях си продаваха имотите под цените, на които бяха купили. Днес е обратно. Така е в живота...цикъл...след цикъл...

# 61
Според мен беше просто корекция и пазарът се изчисти от самозвани строители, които бяха наводнили пазара с недоразумения в търсене на бързи големи печалби. Свестните жилища не са спадали толкова.

# 62
  • София, Bulgaria
Според мен беше просто корекция и пазарът се изчисти от самозвани строители, които бяха наводнили пазара с недоразумения в търсене на бързи големи печалби. Свестните жилища не са спадали толкова.

Всичко спадна, като си отворя статистиката и като си спомня, какви прекрасни имоти сме купували и за какви пари, разликата е наистина голяма. А и пазарът не е само имоти продавани от строители. Вторичният пазар беше основен за периода до 2013г. както на старо така и на ново строителство.
Дори днес цените все още не са на нивата на 2007г.

# 63
  • София
Имах спор с мой познат за това колко е изгодно да даваш апартамент под наем в София. Той твърди, че било изгодно и аз не мога да проумея как апартамент, който ти си купил и обзавел и ти е излязал 100К евро си заслужава да го даваш под наем за по макс 700 лева на месец. Не говорим за апартамент, който ти е паднал от небето, а да го купиш примерно с тази цел. Неговият довод е, че в чужбина било още по-неизгодно и България имала не знам си какъв индекс за възвръщаемост при наемите.. Какво е вашето мнение? Спорът се води на абсолютно лаишко ниво, и двамата не сме капацитети в областта.

# 64
  • София
В момента е по-изгодно да се купи апартамент, който да се дава под наем, отколкото парите да са на влог в банката. Лихвите по влоговете са нищожни, направо смешни. Може би и затова има раздвижване на пазара, никой не иска да държи пари, които инфлацията изяжда.

# 65
Гледам, гледам тая обява. Пак я гледам и нещо не разбирам...

Епк, 75 година, тотален коптор по моите разбирания за 1 4450Е на квадрат?!
Това "нещо" се окачествява перфектен апартамент за живеене, макар че аз в момента нищо перфектно не виждам. За ремонт е. Пък панорамата към Витоша...  Crazy

Вече почвам да си мисля, че има нещо сбъркано дали в мен, дали в продавачите..

http://www.imot.bg/1c147522309503133

# 66
Обявата е странна. Къде 3 спални и хол и кухня на тия квадрати? Иначе около МА е скъпо. Ние кви коптори гледахме там, този ап. е слънце направо

# 67
Нищо странно не виждам в обявата.
Аз я разбирам като общо 3 стаи + кухня.
Едно време ги водеха 2 стаи, хол и кухня. Квадратурата е реална, с малко общи части. Не е като сегашните.
Предполагам 2 те спални са по 12 -15 кв/м.
За ремонт е, не споря. Не ми харесват тухлените стенички.
Но пък е в центъра, близо до НДК.
За място също се плаща.

# 68

Аз я разбирам като общо 3 стаи + кухня.

Даа, аз не съм догледала. Реших, че са 3 стаи, хол и кухня. Но явно холът е една от тия 3 стаи.

# 69
  • София
Мен всъщност банята много ме впечатли.  Laughing Има кръпки от 10 вида плочки.

# 70
....
За място също се плаща.

Най-вече за това се плаща според мен + етаж, изложение и вид строителство

# 71
то е ясно, че се плаща и за местоположението..ама сериозно..130 000 евра за това?!!  ooooh!

само за протокола влязох в първия произволно избран сайт за имоти, избрах си Атина, тъй като горе долу добре познавам града, квартал Перистери, среден клас, по-скоро добър и спокоен квартал за живеене.  За 130 000 евра излязоха апартаменти...китка! Да не говорим колко по-сносни цени има! Недоумявам наистина какви са тези цени в момента в София.. просто съм в шок!

# 72
През различните години икономиката има спадове и пикове, нормално е в спадовете хората да не правят големи разходи, съответно това се отразява на всяка една сфера, която е свързана със стоки и услуги. Но балон не мога да го нарека. Балон за мен е, когато за нещо се имитира голямо търсене, т.е. изкупува се ударно от определени хора, което води до вдигане на цените, след това се продава за кратък период от време, за да вземат възможно най-висока цена, което наводнява пазара и се срива всичко. При имотите в България не мисля, че е имало подобно нещо.

# 73
  • София
Гледам, гледам тая обява. Пак я гледам и нещо не разбирам...

Епк, 75 година, тотален коптор по моите разбирания за 1 4450Е на квадрат?!
Това "нещо" се окачествява перфектен апартамент за живеене, макар че аз в момента нищо перфектно не виждам. За ремонт е. Пък панорамата към Витоша...  Crazy

Вече почвам да си мисля, че има нещо сбъркано дали в мен, дали в продавачите..

http://www.imot.bg/1c147522309503133
Апартаментът си е стандартно ЕПК, от първите, нелошо местоположение и нищо пипнато в него последните 30 години. Цената е доста безумна, но никой не пречи на хората да пробват. Приятелско семейство си купи 2015 година есента на Гоце Делчев в ЕПК блоковете срещу клиника Малинов на 6ти етаж, същата квадратура и стаи, изцяло южен за 72000 евро.  Naughty

# 74
  • София, Bulgaria
Имах спор с мой познат за това колко е изгодно да даваш апартамент под наем в София. Той твърди, че било изгодно и аз не мога да проумея как апартамент, който ти си купил и обзавел и ти е излязал 100К евро си заслужава да го даваш под наем за по макс 700 лева на месец. Не говорим за апартамент, който ти е паднал от небето, а да го купиш примерно с тази цел. Неговият довод е, че в чужбина било още по-неизгодно и България имала не знам си какъв индекс за възвръщаемост при наемите.. Какво е вашето мнение? Спорът се води на абсолютно лаишко ниво, и двамата не сме капацитети в областта.

Твоя познат не направил добра сдлека, по-добре да беше купил 2-ст апартамент, които да му излезе около 70 000Е и щеше да вззема пак 700 лв.
От НС 2-ст апартаменти дават най-добра възращаемост, иначе панелните гарсониери са фаворите  43-44 000 към момента ремонтирана в най-скъпите райони и наем 500лв. може и повече, зависи вече от много неща.

Общи условия

Активация на акаунт