Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 939
  • 770
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Ние в края на краищата ходихме също при д-р Соткова (препоръча ни я моя приятелка лекарка), с д-р Пискова не успяхме да се свържем, за да запазим час. Това беше преди две години, да уточня.

# 196
# 197
Ще се поболея...Факта, че ситуацията е извън моя контрол,че трябва да помогна на детето си, а не знам как. Засега знам,че при 20 специалиста да ида-20 диагнози ще чуя. Според невроложката-аутизъм. Според специалната педагожка-категорично не,интелекта е запазен,имало му нещо,не може да определи какво. Според психиатъра-не е аутизъм,изоставане в НПР, по всички показатели. Най ме тревожи едно нещо в поведението му, имам чувството,че е постоянно изнервен,ако застана до него или пред него ме блъска,пищи,всеки опит от моя страна да инициирам общо занимание претърпява крах. Не иска да го прегръщам,да го милвам,да му говоря. Доскоро се радваше на брат си, сега и на него се нерви,хапе го  Cry ,а той плаче и се крие в другата стая. Преди се радваше на други деца,сега не ги отразява, ако го закачат пищи и блъска. Всякакви подобия на срички изчезнаха и само пищи...Огромен регрес...Утре сме на консултация в Бобче Топче и кой знае и там какво ще кажат, но поне се надявам да започнем някакви занятия. От някъде да тръгнем Praynig

# 198
Джелато, чак се върнах да чета на колко е детето. Боже какви диагнози за дете на година и 7 месеца. Състоянието му може да всичко може да е нищо. Ако е съпроводено със Сид всичко което описваш е логично. Не разбирам нвероложкста въз основа на какво ще постави толкова категорична диагноза. И въобще единственото което трябва е да се отбележат границите на дефицитите и да се работи по наваксване и преодоляване. Същото и за регулиране/ нормализиране сензитивните реакции.  Хубаво помислете какво може да провокира тази инзнервеност - храна, детско заведение, добавки/ лекарства - винаги има причина. в момента ни сервирате като данни само резултата, върха на айсберга, следственната връзка. И само вие можете да си  помогнете да се кристализира коя би могла да е причината. Нищо не се случва просто така....

# 199
  • София
На 1г и 7 #Crazy #Crazy
Сериозно ли някой поставя диагноза аутизъм на тази възраст #Crazy

# 200
  • гр. Варна
Аз имам амбулаторен лист от св.Никола с диагноза от първичният преглед-детски аутизъм(един месец преди да навърши детето 2 год)

# 201
Моят син беше на 1 година и 4 месеца, когато невроложката каза, че се съмнява за аутизъм. Сега, на 2 години и 1 месец нямам почти никакви притеснения, относно детето ми. Съветвам ви да се успокоите, при нас промяната настъпи буквално преди по-малко от месец. Каквото и да е, не изпадайте в паника, аз вече имам бял кичур, а съм на 25. Понякога, децата прогресират неочаквано... Моят син беше толкова зле, че се бях отдала на пълно отчаяние...

# 202
  • Пловдив
Аз имам амбулаторен лист от св.Никола с диагноза от първичният преглед-детски аутизъм(един месец преди да навърши детето 2 год)
И на нашия на толкова му я поставиха. Самият лекар обаче каза (и то е ясно, мисля, за всички), че на тази ниска възраст развитието на едно дете не може да се предвиди.

# 203
Явно и в "Св. Никола" лекарите процедират по различен начин.  Моето дете беше на 1 г. и 11 м., когато го видя лекар от клиниката - каза, че има аутистични маркери, но, че за аутизъм е много рано да се говори. Диагнозата мисля, че се слага след или около 3 год. възраст. А, относно това как всякакви специалисти и неспециалисти се упражняват на тази тема - то не са невролози, логопеди, психолози и всякакви други, просто думи нямам. Тази диагноза, както и всякаква друга, касаеща абнормности в психичното развитие в детска възраст, се слага единствено и само от детски психиатър.

# 204
Ами така се получава, като родителите искат диагноза.

# 205
  • гр. Варна

Аз например искам да знам какво наистина му има на детето ми.Не мога да гадая и да се чудя година или две  той аутист ли е,със забавено психическо развитие ли е или е нещо съвсем друго.За безплатните терапии пак ми искат документи и евентуална диагноза

# 206
Според мен диагнозата има смисъл дотолкова, доколкото има отношение към терапията. Освен това при малки деца се работи с временни диагнози, защото това, което е актуално днес като дефицит, най-вероятно след 1 година, няма да бъде.

# 207
1г и 3/4 месеца са повече от достатъчни за една майка да разбере ако нещо в развитието и поведението на детето не е наред. Още повече ако има и брат/сестра с "нормално" развитие - тогава всяко отклонение е очеизваждащо. Още повече ако ситуацията е като при gelato с видим регрес.

Любимото на лекари и "специалсти" 'Изчакайте' и 'Още е рано' единствено води до загуба на жизненоважни месеци и години в момент, когато на детето най може да му се помогне, като въпросното бездействие и изчакване единствено води до влошаване на поведенческите симптоми, които в даден момент се превръщат в потвърдената диагноза.

# 208

Аз например искам да знам какво наистина му има на детето ми.Не мога да гадая и да се чудя година или две  той аутист ли е,със забавено психическо развитие ли е или е нещо съвсем друго.За безплатните терапии пак ми искат документи и евентуална диагноза

Простете че се повтарям за Н- ти път но маркерите на дете от спектъра са много размити и променливи, това не е дюстабан нито далтонизъм което са дефекти за цял живот. Колкото по рано разберете като родител  че диагнозата е просто мнението на медицинско лице / екип за състоянието на детето ви в момента и след месец това състояние може да е различно, толкова по добре за вас и детето ви. На моето дете вече 7 години никой не може да каже какво му има с диагноза. Обикновено чувам това което много от вас - много е любопитен, не сме виждали такъв, елате слд година да го видим пак.Нас вече не ни и интересува. Има дефицити има какво да се прави и да се наваксва А каква е разликата дали е хадв, грр неустановено , алалия, дисфазията и друга ' зия....

Никой на този свят не може да ви каже дали е аутист защото маркерите съвкупност от няколко по групи и не по малко от еди си колко. Като пак обективните и субективните грешки са възможни. Няма изследвания за аутизъм. За ваше сведение на 3 синът ми беше с атипичен Аутизъм, след година с ранен детски , сега на 10 е с дисфазия в нормално училище и без поведенчески проблеми.. Какво би ми дала една диагноза която се променя толкова бързо. Какво би дала на вас в повече. Говоря за вас лично защото ако говорим за финанси е друга работа.  това е съвсем друга тема и няна нищо общо с " искам да знам" , простете прямотата ми. за парички за телк може да ви дадат всякаква диагноза. А каквъ процент инвалидност ще ползвате пак е субективно и зависи от конкретни телк.

Последна редакция: вт, 29 ное 2016, 21:26 от _re_ge

# 209
  • гр. Варна

_re_ge разбери ме до някъде така,(че не съм много по обясненията във виртуалното пространство)Едно,че ме човърка вътрешно и искам да знам какво по точно му има на детето.Втората причина е,че се опитвам да чета във всякакви форуми,сайтове и групи за информация,терапии,изследвания и всичко,което може да му помогне.Но все пак едно е да се съсредоточа върху две или три диагнози,съвсем друго е да чета за абсолютно всички състояния или диагнози.Третата причина е,че близки хора ми задават въпроса какво му има на детето ми.Аз какво да отговоря на този въпрос?Знам,че диагнозата не е решаваща за нищо и е променлива и не чакам на нея.Виждам дефицитите на детето си и доколкото мога и ми позволяват финансите съм уредила терапиите му със специалисти,които работят с детето.Телка също не е за подценяване,защото ще ми даде повече възможност за различни терапии( но за него изчаквам-не ми е цел в момента)

Общи условия

Активация на акаунт