Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 869
  • 770
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Наталия,на първо място трябва да се разбере как е слуха на детето. Иначе,че не обръща внимание на бебето ви не е показателно. На малките деца им е все тая за бебетата, не го осъзнават като интересно,все пак не става за игра.

# 496
Лилимей, това с йогата за ръце звучи интересно. От кръста нагоре си е съвсем подвижен и може да се пробваме с "игри" с ръцете. Довечера като заспят ще потърся нещо за мудрите в нета.
От време на време масажирам ходилата и пръстите на краката, понякога и пръстите на ръцете, но предполагам си има правила по които се прави, за да има нужния ефект. Вероятно се прави от рехабилитатори. След ЯМР ще проверя.
Благодаря  Hug 

За космонавт го пробвахме ние при първия ЯМР когато беше на 5г. и тогава се получи. Но вече е голям и захитря много  Mr. Green.

# 497
Рори, всъщност какъв е проблема при него и как се появи?

# 498
Гала, една сутрин преди малко повече от два месеца се събуди и не можа да стане без да го хвана за ръцете и да го издърпам. Каза, че го болят краката и първоначално придвижването се случваше само с поддръжка от наша страна. Сега се движи сам като се подпира или държи за нещо или някой когато е на равно. Може да слиза някак влачейки се по стълбите вкопчен в перилата, но не може да си вдигне крака, за да се изкачи на следващо стъпало. Отказва да прави упражнения с цел да се раздвижва защото чувства болка и не разбира, че  може да остане така завинаги, ако не се бори с болката. Каквото и да кажа се посреща с някаква преиграна театрална реакция и веднага след това  меигнорира и се вторачва в ТВ. Ежедневно ме убеждава, че няма да позволи да му сложат абокат и да му правят ЯМР. Пълна липса на осъзнаване на ситуацията и необходимостта да съдейства, за да се подобри състоянието в кото се оказа. Имаше реплика от която разбрах, че той очаква тези болки да минат от самосебе си и е решил просто да чака този момент без да прави нищо.

# 499
Божее, що за ужас е това???? Аз съм така от дископатия, а не би да има някъде прищипан нерв, макар, че не съм чувала при деца да става. Аз също отказвам да ходя, защото болките са ужасни. Досега не сте ли установили причина, лечение някакво, нещо да не е паднал предните дни, нурофен не давате ли? Що за ужасни неща се случват. Не знам дали мануален терапевт няма да е удачно или някаква физиотерапия. Пробвай да му обясниш, че трябва да се направи ЯМР за да се види от къде го боли за да могат да му дадат лекарство точно за болното място.

# 500
Ох, аз тъкмо се бях похвалила, че всичко си идва на мястото и детето от аутистично се превръща в едно нормално момченце... и пак във филма.
Като че ли регресира, казва думи, НО... поведенческите проблеми се завръщат. Очният контакт пак започна да куца, пак спря да се обръща на името си, пак стана странен... Все се тръшка, все нещо не е наред.
Днес бяхме на гости в брат ми, другият ми брат и той беше там. И двамата го питат нещо, той си обикаля и ИЗОБЩО не ги отразява. Викат го - НИЩО. Гледам племенника ми - на годинка си бута колички, бръмчи си, закача се, усмихва ти се, гледа те... Моят пак започна да им върти колелата и пак се затвори в негов си свят. Пак започна да си плямпа на китайски и да издава странни звуци... ОТЧАЙВАМ СЕ ! Пак ли по лекари, пак ли безсънни нощи...  Cry

А имаш ли идея какво може да е довело до регрес? Обикновено има някаква причина...
От друга страна, развитието си върви така, както някой беше писал - две напред, една назад. В смисъл, нормално е да има регрес от време на време

Да, явно суматохата около празниците, това, че имах проблеми в работата и се бях концентрирала върху това. Племенника ми беше в много критично състояние, всички плачехме около него, няма как да не му повлияе. Сега пак влиза в ритъм, слава Богу.

# 501
  • Пловдив
Имам въпрос към онези, чиито деца са били в специални детски градини - доволни ли сте?

Аз започнах да се замислям вече да запиша нашия в такава, всъщност в единствената такава в Пловдив. През декември уж се уговорихме с директорката на настоящата градина, в която е записан, но не ходи (ако не са ни отписали за неплащане на последната такса, не знам какви са правилата, но съм я просрочила с 20 дни, просто не ми се ходи нататък в снега и в бързането за работа), да ми се обади да подам молба за ресурсно подпомагане. Повече от месец мина и не ми се е обадила. А нашият наистина е много назад в развитието си, в обикновена градина час или два седмично с ресурсен логопед едва ли ще улеснят много персонала, зает с него през останалото време, съответно ако попадна на мрънкащи лелки и учителки, пак ще има оплаквания и намеци "да видим какво да се прави" всяка сутрин и всяка вечер.

Мислех разни варианти, например да ги запишем наесен, ако е възможно, в най-близката квартална градина и двамата в първа група със сестра му, тя ще е на три години без малко, той - на 4 и половина, като кандидатстваме с него за някое от местата със СОП, за да няма в какво да бъда упрекната (сега заемаме място за дете в норма, наистина никой не ми е казал нищо лошо за това, но след като има определен максимален брой деца със СОП в група, не е добре да се добавя едно в повече). Но може би наистина градина, в която логопеди и специални педагози се занимават с децата всеки ден, е по-добър вариант.

Баща му се притеснява да не би като види, че другите около него са като него, съвсем да престане да прави усилия да се учи на разни неща (доколкото изобщо сега прави такива усилия). Имам братовчед логопед, който твърдо беше на мнение, че обикновена градина е по-добре, но когато говорихме с него, малкият тъкмо беше навършил две години, сега е почти на 4 и като говор и умения не е много променен оттогава, само дето е без памперс.

Срещнах мнения на Росонери отпреди 10 години, тя е доволна от тази градина, и едно на Любознателна, която пише, че лелите я карали да взема дъщеря си на обяд (аз нямам такава възможност).
Питам за впечатления не само от пловдивската специализирана градина, а изобщо от всички такива градини в страната.

# 502
В съжалявам че трябва да съм откровена , но ако разчитах само на ресурсен от градината , макар и при нас навремето три пъти седмично от по един час - детето ми в момента едва ли ще е там където е.  Ако беше отишъл в логопедична дг също се съмнявам че нещата щяха да са толкова положителни , сред деца с проблеми и не само логопедични също не виждам начин за коренна промяна.

# 503
Моето момче е в обикновена детска градина и идва ресурсен учител два пъти седмично за по 2 часа. Мисля, че е добре за сега, понеже твърде много работа с него няма да доведе до положителни резултати, защото ще се претоварва. Така мисля.
На 3 г е детето.

Почти в никоя от дейностите не се включва активно. Освен храната, се интересува от мозайка и пъзели, също харесва песничките и май си припява и вкъщи.

# 504
Моето дете първата година и половина в градината беше свободен електрон. Без да се интересува от нещата наоколо. Но в това време сме работили. Общо взето да видим мръдване отне две години. Около 5- Тата си година рязко дръпна напред. До тогава буксуване и сваляне нивата на сид имахме...

# 505
Lilimay, не знаех че има ресурсни учители в Испания...ще напишеш ли нещо по подробно за това, на всяко дете ли, което има нужда се полага такъв вид помощ...

# 506
  • Пловдив
Ре-ге, въпросът е къде би било по-добре да ходи на градина, а не коя градина да избера, за да разчитам само на нея. Wink

# 507
Същата дилема пред нас стоеше като беше на три и половина. Невербален , на памперс. Логопедът  ни викаше, дайте го при мен в логопедичната ( за друг град говоря не Пловдив) . Специалната педагожка беше на мнение че тръгне ли там става порочен кръг защото децата в подобни детски заведения имат и много други проблеми. Става противоречие - изпращаш детето в такава среда като всъщност искаш да преодолееш проблемите му.  Записахме го в нормална дг. На градината при ресурсен. Всеки ден след градина на занятие. Логопед ресурсен отказахме , смятам че двама логопеди могат да работят само ако знаят един за друг и работят в комбина. Което е невъзможно.

# 508
Имам въпрос към онези, чиито деца са били в специални детски градини - доволни ли сте?

Аз започнах да се замислям вече да запиша нашия в такава, всъщност в единствената такава в Пловдив. През декември уж се уговорихме с директорката на настоящата градина, в която е записан, но не ходи (ако не са ни отписали за неплащане на последната такса, не знам какви са правилата, но съм я просрочила с 20 дни, просто не ми се ходи нататък в снега и в бързането за работа), да ми се обади да подам молба за ресурсно подпомагане. Повече от месец мина и не ми се е обадила. А нашият наистина е много назад в развитието си, в обикновена градина час или два седмично с ресурсен логопед едва ли ще улеснят много персонала, зает с него през останалото време, съответно ако попадна на мрънкащи лелки и учителки, пак ще има оплаквания и намеци "да видим какво да се прави" всяка сутрин и всяка вечер.

Мислех разни варианти, например да ги запишем наесен, ако е възможно, в най-близката квартална градина и двамата в първа група със сестра му, тя ще е на три години без малко, той - на 4 и половина, като кандидатстваме с него за някое от местата със СОП, за да няма в какво да бъда упрекната (сега заемаме място за дете в норма, наистина никой не ми е казал нищо лошо за това, но след като има определен максимален брой деца със СОП в група, не е добре да се добавя едно в повече). Но може би наистина градина, в която логопеди и специални педагози се занимават с децата всеки ден, е по-добър вариант.

Баща му се притеснява да не би като види, че другите около него са като него, съвсем да престане да прави усилия да се учи на разни неща (доколкото изобщо сега прави такива усилия). Имам братовчед логопед, който твърдо беше на мнение, че обикновена градина е по-добре, но когато говорихме с него, малкият тъкмо беше навършил две години, сега е почти на 4 и като говор и умения не е много променен оттогава, само дето е без памперс.

Срещнах мнения на Росонери отпреди 10 години, тя е доволна от тази градина, и едно на Любознателна, която пише, че лелите я карали да взема дъщеря си на обяд (аз нямам такава възможност).
Питам за впечатления не само от пловдивската специализирана градина, а изобщо от всички такива градини в страната.
Аз обмислям вариант за логопедична ДГ. Отзивите, които получих от родители, чиито децата я посещават, са много добри. Пробвах за кратко и в обикновена, но му намериха 100 кусура и мисля, че на това място детето няма да се чувства добре и ще бъде нон-стоп игнорирано. В логопедичната, която посетихме на място, ми хареса отношението на персонала към децата /има и много деца в норма, които са с някои речеви проблеми/, така че мисля да опитаме там, стига да ни приемат.

# 509
  • Пловдив
Мерси и на двете с Ре-ге! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт