Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 816
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Аз имах продължителен опит за естествено раждане около седмица след термина, приключил накрая със секцио. Но Апгар на малкия беше добър, 8/9, проблеми в онзи момент, а и след това като бебе, не е имал никакви.
Много би ми се искало, колкото и странно да звучи, това да е причината за проблемите му, защото това би означавало поне, че няма риск за следващите деца при пристъпване направо към секцио, но за съжаление нямам причина да смятам, че специално при нас това може да е причината или част от нея.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 22:06 от Магдена

# 601
  • Пловдив
    Лека бременност. Напълно нормално, бързо раждане. Някъде за около 3 часа родих. Без никакви проблеми и разкъсвания. Второ дете ми е. Със сестра му раждането беше много по-проблематично, чак не искам да си спомням. Лично в нашия случай си мисля, че проблемите нямат никаква връзка с раждането. Каква обаче е причината  май никога няма да разбера.

# 602
  • с.Николово, обл. Русе
И моето дете се роди с увита пъпна връв и не проплака веднага. Не съм сигурна, но мисля че при нас беше Апгар-6 в първата минута. Бях натискана по корема, тъй като поради твърде еластична матка плода се връщаше обратно и в резултат си имахме хематом в лявата страна на главичката 40 дни. В родилното ми казаха, че е преглеждана главичката и нямало проблем. При нас имаше и недоразвита аорта и беше и в кувьоз за два дни.

# 603
И мен ме натискаха по корема, защото бебето заседна до кръста заради късата пъпна връв и завита един път около врата.Накрая при по-силен натиск от доктора връвта се скъса и така излезе.
10 часа бе в термолегло, защото се "давела в секрети".Каквото и да значи това. Rolling Eyes
При нас Апгар на 1 минута е 7, трета минута-8 и пета минута-10.Родена в леко депресивно състояние.

Пиша го това с надеждата повече мами да осъзнаят, че причината може да е не само генетична, но и от родови травми.И да не губят време в страх, че и второто дете може да е с аутизъм.

KoteVania , ето още какво намерих за Апгар:
Цитат
При  сбор  на  точките  10  или  9,  новороденото  се  преценява  като  неувредено.  
При оценка 8 или 7, новороденото се намира в състояние на лека депресия. При 6, 5
или 4 точки депресията е средно тежка
, а при оценка на Апгар < 3, новороденото е в
тежко депресивно състояние.
При дете родено в състояние на депресия, в родилната зала (РЗ) се извършват
съживителни  мероприятия,  наречени  първична  реанимация.  Извършването  на  
последната става в следната последователност:
1.  Аспирация  на  съдържимото  от  устната  кухина,  назофаринкса  и  носа. При  
необходимост  се  аспирира  и  съдържимото  на  трахеята,  с  помощта  на  
ларингоскоп.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ  
Историята  на  дородовия  и  родов  процес  има  съществено  значение  за  
послеродовото  сензорно  моторно  и  ментално  развитие  на  новородените  деца.

Оценяването  на  новороденото  започва  в  РЗ,  продължава  в  Неонатологичното  
отделение,  преди  изписването  и  след  изписването  от  него  в  домашни  условия.  
Оценката  определя  резултатите,  поведението  и  прогнозата  за  ранните  и  късни  
неврологични увреждания и изхода от тях.

Източник: http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp15/8.3/8.3-33.pdf

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 08:54 от n_alex76

# 604
Е то травмиращо раждане може да е показател за много нарушения и дефицити в развитието, не случайно като сте ходили по специалисти ви питат как родихте и имаше ли проблеми. Но чак да се препоръчва секцио, за да няма детето аутизъм   ooooh!

# 605
Родих планово секцио в 39 седмица, но още в 36 забелязаха презряване на водите. През ден правих запис на тонове и бяха добри, за това ме оставиха до 39та. Мисля, че това беше грешка, макар детето даже да не е било на кислород след раждането, все си мисля, че е "натровен" Второто за момента се развива нормално. Не знам дали ще можете да ми дадете инфо, но мога ли с психиатричната диагноза да кандидатствам за ТЕЛК. Искам да си подпомогна логопед и психолог, след като държавата реши, че моето дете няма нужда от тях, а само от ресурсен. Диагнозата е разтройствона рецептивната и експресивната реч. Съжалявам ако спамя темата, но просто много време я следя.

# 606
Можеш, да. Виждала съм много ТЕЛК решения "разстройство на експресивната реч".

# 607
  • Пловдив
Бюти, ако имаш предвид мен (не виждам кого друг  Embarassed), никъде не съм препоръчвала секцио, за да няма детето аутизъм. Написах, че специално при мен преносването и дългото ненапредващо раждане при следващите деца биха се избегнали чрез планово секцио, както и написах, че едва ли това е причината при него, иначе би било много лесно.

Алекс, моят е бил с Апгар 8 на първата минута и 9 на петата. Много деца са така.

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 10:11 от Магдена

# 608
Нее, глупости  Hug
В никакъв случай  Naughty
Говорех по принцип за темата, че ми се вижда абсурдна като твърдение.

# 609
  • Пловдив
Ясно.
Иначе отдавна е известно и несъмнено (към Н-Алекс), че и родови травми или такива по време на бременността могат да причинят проблеми с функционирането на мозъка - от много леки до тежки. Трудното е да се прецени в кой случай кое е причината. Иначе казано - съвсем не всяко трудно раждане или "леко депресивно състояние" на новороденото са свързани с аутистичните или подобните му проблеми след това.

# 610
Четох статия  на холандски за причините, който водят до аутизъм.
Изброени бяха нещата който сме чували- пъпна връв, бавно раждане, асфиксия и............. няма да повярвате СЕКЦИО. При секциото детето също се стресирало, защото излизало изведнъж.

# 611
Моят син се роди с планово секцио, но по стечение на обстоятелствата беше започнал и естествен родов процес  Mr. Green Още тогава човека не позволи някой да взима решение вместо него. Теста на Апгар веднага след раждането 9, на 5-та мин. 10. Без никакво боледуване до 3г., освен тумора и вътреболничната инфекция от Пирогов.
НО на 1г. и 3м. в Пирогов още от приемането го подложиха на жесток стрес и в нощта след операцията бебето започна да реагира на този стрес с безутешни ревове различни от дотогавашните му типично бебешки плачове, мятане на крайници сякаш да се защити от нещо и много по-лошо спане отколкото до този момент.
На 2г. ни нападна огромен луд посред бял ден и веднага се видя нова реакцията и на този стрес продължила явно около 2г., със сигурност след това останал стрес и на подсъзнателно ниво.
На 3г. и в детската градина едната учителка се погрижи да привнесе още стрес.
Така, че въпреки становището в Свети Никола, че тези състояния са вродени конкретно за моето дете съм 200% убедена, че ако не беше преживял толкова много стрес още в бебешка възраст и последващото допълнително наслагване на още стрес неговите реакции в спектъра можеше изобщо да не се проявят.
Освен това съм убедена, че конкретно при моето дете има и влияние на ваксини, защото тумора му се появи буквално за една нощ скоро след поставяне на ваксината която се слага на 13 месеца, леко отложена при него не помня по какви причини.

# 612
Родих планово секцио в 39 седмица, но още в 36 забелязаха презряване на водите. През ден правих запис на тонове и бяха добри, за това ме оставиха до 39та. Мисля, че това беше грешка, макар детето даже да не е било на кислород след раждането, все си мисля, че е "натровен" Второто за момента се развива нормално. Не знам дали ще можете да ми дадете инфо, но мога ли с психиатричната диагноза да кандидатствам за ТЕЛК. Искам да си подпомогна логопед и психолог, след като държавата реши, че моето дете няма нужда от тях, а само от ресурсен. Диагнозата е разтройствона рецептивната и експресивната реч. Съжалявам ако спамя темата, но просто много време я следя.
Да,можеш да кандидатстваш за ТЕЛК...Добре че психиатъра ме светна за това. Иначе тук докторите нищо не ми казват. Дори ми викат какви са ти превилегиите от това... Как какви като всеки път посещаваме логопед и психолог..А те не работят за без пари.

# 613
Всъщност никъде не съм препоръчвала секцио.Просто любопитство каква е истината.Защото нито залитането за секцио, нито залитането да нямаш второ дете от страх не е препоръчително. Wink

# 614
Бихте ли споделили какво давате на децата си? Витамини,  хапчета ,сиропи. .. какво им повлиява най добре според вас?

Общи условия

Активация на акаунт