Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 113 006
  • 770
  •   1
Отговори
# 255
  • гр. Варна
При д-р Аврамова бяхме на първичната консултация.Сложи ни диагноза детски аутизъм още тогава,като цитирам думите й-детето ти е чист аутист,какво се чудиш какво му е.Да ама тук във Варна психиатрите не вярват,че детето ми е аутист.Кой прав-кой крив не знам.Само че сега ни викат на обследването при д-р Бистриан и психиатър Стайкова и да видим този път какво ще кажат

# 256
[vse edno pi6e6 za moq sin, blagodarenie na rabota s logoped specialen pedagog i psiholog ot skoro - na 4 i polovina e , pone razbra pove4e igrae s igra4ki kazva nqkakvi dumi, aminalon davahme- gamalon ot makedoniq go kupihme - kriva palanka , no vse o6te ne e kato vrastnicite si

quote author=Nataliq77 link=topic=944859.msg34209980#msg34209980 date=1481623866]
Здравейте!

Много съм притеснена за моя племенница. На 2 г.2м е.

Не говори ( на бебешки, рядко), не сочи с пръст, не носи предмети, не изпълнява команди( може би само няколко- седни да ядеш или излизаме и тя отива до вратата) . Гледа си пръстите на ръцете, върти гуми , повече разхвърля играчките, отколкото да играе с тях по предназначение, не имитира. Иначе е усмихнато и мило дете, има очен контакт, сърди се ако не стане на нейната, гушка се вечер, спи спокойно през нощта, храни се разнообразно. Обича да слуша детски песни, да се оглежда в огледалото, да излиза на разходка. Радва се на други деца, но май само толкова. Обича да бяга и да играе с колички. Със сестра ми и разговаряме и просто се чудим какво да правим и от къде да започнем.

Ще съм благодарна на всякакви мнения, препоръки, предложения
[/quote]

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 14:47 от mayly

# 257
При д-р Аврамова бяхме на първичната консултация.Сложи ни диагноза детски аутизъм още тогава,като цитирам думите й-детето ти е чист аутист,какво се чудиш какво му е.Да ама тук във Варна психиатрите не вярват,че детето ми е аутист.Кой прав-кой крив не знам.Само че сега ни викат на обследването при д-р Бистриан и психиатър Стайкова и да видим този път какво ще кажат
Доколкото знам от тази година в "Св. Никола" се използват и стандартизирани тестове, не е въпрос само и единствено на субективна оценка на психиатъра.

# 258
Относно музикотерапията кои слушалки са по добри, мисля си че костнопроводимите, защото струва ми се че стимулацията на мозъка ще е по голяма, но сигурно бъркам... Ако може да ми препоръчате специалист,който осъществява такава терапия и сте доволни от него.Независимо дали работи лично с детето или дистанционно,като дава насоки на родителите.

# 259
Относно музикотерапията кои слушалки са по добри, мисля си че костнопроводимите, защото струва ми се че стимулацията на мозъка ще е по голяма, но сигурно бъркам... Ако може да ми препоръчате специалист,който осъществява такава терапия и сте доволни от него.Независимо дали работи лично с детето или дистанционно,като дава насоки на родителите.
Костнопроводимите са по-добри, но цената им е около 1000 долара. Провайдерите за БГ на ТЛП и ин-тайм са дадени са сайта на the listening program и са коментирани и тук и в темата за трудно проговаряне. Насоки на родителите няма за какво да се дават - следи се просто за промяна в реакциите на детето и при наличие на такива /без значение позитивни или негативни/ същите се коментират с терапевта.

# 260
Явно преди в "Св. Никола" наистина е било по-сериозно обследването. Сега са толкова заети, че нямат време да се занимават. Преди 2 год., когато ходихме с моя син обследването се състоеше в една първична среща в понеделник за около час, след това вторник, сряда и четвъртък по 1 час при психолог и в петък отново среща с психиатрите за даване на епикриза и коментиране.
За TLP някой питаше за какъв период става. Зависи от графика на слушане, който ще се изготви, но удължения график си е бая време. Отделно, ако детето или терапевта са ангажирани и пропусне 1-2 седмици се връщат назад албумите и времето се удължава.
Моят син слушаше един цикъл и на връщането му според психиатърът много се претоварваше сензорно и ни препоръча да го спрем. Но си мисля първите месеци, че наистина му се подобри разбирането. Но чак всеки аутист, който е слушал да проговори  Whistling Whistling

# 261
Благодаря ви, alexandra и beauty за отговорите. Под насоки имах предвид за силата на слушане, времетраенето...Не си и мечтая да проговори след такава терапия,но поне да му се подобри малко разбирането,на това се надявам...Всъщност се сещам, че съм чела за подобряване развитието на детето не само в говор и разбиране, но и в други насоки.

# 262
Томела, важно условие е само да не е имал гърчове последните 6 месеца. Иначе да, при различните деца - различни ефекти. Някои по малко скачат, викат .. други им се подобрява разбирането, казват някои думички..и малко да е, каквото и да е, дано има + ефект. Сподели след време  Hug

# 263
Здравейте момичета! Бяхме на първичен по преглед при др Попов. Много добре ни обясняваше. Докато попълвахме анкета с въпроси за детето,той се занимаваше с Дани. Каза ни че със сигурност не е аутизъм при детето,но има изоставане. По критериите Дани е между 2 и 3 годинки. трябва много работа с логопед.Ще правим психологично обследване при него. Каза ни че може и в Св. Никола,може и при него. Ние решихме при него да го направим. С това  обследване ще се установи върху какво да работим....

# 264
Тина, същото каза и за моя син. Всъщност след първата среща сме ходили само още веднъж при него за оценка на развитието. Иначе сега ходим при Тони,която е детски психолог в Спектър и съм супер доволна.

# 265
Здравейте и от мен Simple Smile От дълго време се каня да пиша за моето детенце, да споделя притесненията си и да потърся съвет, ще опитам най-кратко да обобщя.
Борис е на 3,6г, прекрасно, чаровно, усмихнато и жизнено детенце, което обаче се различава от своите връстници. Различията са видими, не говори номрално с изречения, чуват се думички, спонтанно или не, но не е нормалната вербална комуникация за неговата възраст. За всяко нещо, което иска, ще намери начин да со го постигне сам или пък да накара някой да му помогне. Изключително наблюдателен за нещата, които го интересуват и абсолютно незаинересован за останалите неща. Храни се нормално, разнообразно, успя да се научи на хигиенни навици като ходене то тоалетна, с памперс е само нощно време. Като по-малък гледаше много телевизия, което отчитам за голяма моя грешка, основно беше BabyTV. Ходи на пръсти, ръкомаха с ръчичка (подобно на пърхане) и подскача когато е развълнуван, очния контакт е добър, когато има интерес. Не винаги се обръща като го извикаш, а за командите отново е избирателен. Разхвърля играчките си, когато не съм наоколо, за да играем заедно. Няма проблеми със съня, но ако ме няма когато се събуди, веднага става и хуква да ме търси. Изключително музикален, пресъздава много вярно мелодии, чуват се и думички от песничките, танцува. На градина тръгна през септември 2015, адаптационният период беше изключително труден, но за 2 дни детето сякаш обърна преставите си и започна да ходи с усмивка сутрин. Обожава да се занимава с телефони, играе игри, слуша песни.. Любимата му е за Fingers, но я ограничих заради английския и прекаленото фиксиране. Възможна причина за изоставането му е стрес, който е преживял вътреутробно - изгорих си крака с вряла вода в началото на 8-мия месец. До 1.5г не съм отчитала някакви отклонения.
За момента не желая да търся диагноза, за мен симптомите са видими и знам какво ще ми кажат. Работим с психолог от почти половин година, скоро имаме среща с ерготерапевт и отделно ще започнем работа с логопед в детската градина. Направих изследвания за тежки метали, дефицит на Б12 и непоносимост към гултен - всичко е в норма. Водих го на Хомеопат, прилагам препоръчаната терапия. Замислих се за диета (наскоро гледах предаването с участието на д-р Кемпбъл), но при положение, че няма стомашни проблеми, не зная дали има смисъл. Също така се замислям за добавки, за сега му давам Ескимо Кидс, но от съвсем скоро. Имам приятелка във Франция, чието детенце се е развивало по същия начин, в момента е на 8 и говори, пише, чете и се развива нормално.. до 6 не е обелвало думичка. Опитвам да запазя спокойствие и да вярвам, че с много работа, желание и упоритост Борко ще бъде също на равно с връстнците си някой ден Simple Smile  Ще се радвам, ако ми дадете насоки за добавки и евентаулно терапии, които мога да прилагам вкъщи. Ще се радвам и да обменям лично опит с мами, които имат подобни проблеми.

# 266
Съжалявам но това не мога да го повярвам- лично мнение основано на много опит. Това е приказка или лъжа . Подобрена обмяна на опит е подвеждаща.

. Имам приятелка във Франция, чието детенце се е развивало по същия начин, в момента е на 8 и говори, пише, чете и се развива нормално.. до 6 не е обелвало думичка.

# 267
Съжалявам но това не мога да го повярвам- лично мнение основано на много опит. Това е приказка или лъжа . Подобрена обмяна на опит е подвеждаща.

. Имам приятелка във Франция, чието детенце се е развивало по същия начин, в момента е на 8 и говори, пише, чете и се развива нормално.. до 6 не е обелвало думичка.

Не е за вярване наистина, но е факт, с очите си го видях детето. Да, много са работили, различни специалисти, терапии.. Във Франция диагноза Аутизъм се слага изключително прецизно, него са диагностицирали с Дисфазия, т.е не разбиране, от там изолиране и липса на комуникация.

# 268
Beauty, ще споделя след време стига да започна с тази терапия. Все още не намирам специалист,а да пробвам сама мисля че няма смисъл...Твоето дете обикновени слушалки ли използваше?

# 269
Томела, Олга Георгиева е представител на TLP за България. Свържи се с нея. Моето дете слушаше с костнопроводими  Peace
Това за чуждите деца и обмяната на опит ме подсеща за един случай на една съседка, която внучката и не говорила на 4 години. И един ден казала на майка си и баща си: "А пък да знаете, че аз мога да говоря, но ви се сърдя"  Joy

Общи условия

Активация на акаунт