Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 113 004
  • 770
  •   1
Отговори
# 270
Тина, същото каза и за моя син. Всъщност след първата среща сме ходили само още веднъж при него за оценка на развитието. Иначе сега ходим при Тони,която е детски психолог в Спектър и съм супер доволна.
много се надявам да ни помогне и да ни ориентира какво да правим. Пък дано да си намерим и логопед

# 271
Благодаря ви, alexandra и beauty за отговорите. Под насоки имах предвид за силата на слушане, времетраенето...Не си и мечтая да проговори след такава терапия,но поне да му се подобри малко разбирането,на това се надявам...Всъщност се сещам, че съм чела за подобряване развитието на детето не само в говор и разбиране, но и в други насоки.
Tomella, терапията действа по различен начин на децата. При моя син прогресът е основно по отношение разбиране на реч, започна и да използва няколко думички /ние сме по средата на цикъла/. Беше изнервен в края на средните честоти /оранжева зона/, та спирахме слушането на няколко пъти, докато се успокой.

# 272
Вижте, детето и в момента си има специфики и разлики с връстниците си, но напредъкът е огромен, наистина. Но вие явно не обърнахте внимание на историята на моето дете, а се хванахте за примера. Както и да е, живи и здрави Simple Smile

# 273
Момичета, благодаря ви за бързите отговори. Аз нямам мейл с часовете в Св Никола, защото миналата седмица им се обадих да ни отложат за лятото, защото започвам нова работа и няма да мога януари... Те пък се смилиха и ни взеха сега, без да съм настоявала. Психиатър е Д-р Маслинкова, а психолог е Джонова. При първичния преглед беше Д-р Аврамова. Тогава ми каза, че е аутист, а сега психиатъра ми каза, че няма ГРР, днес пък психоложката отсече -нещо не е в ред, ама нямал аутистични маркери. Куцало му разбирането. Е аз от април чакам, за да ми кажат, нещо, което и сама виждам. Яд ме е, че Аврамова ми каза да не си давам парите за изследвания, те щели... Попълних декларация за скъпоструващо лечение, което не виждам.
Детето ми е на 4г 1м и днес тестовете за интелигентност, които му дадоха бяха много сложни по моя преценка (били за деца от 4 до 8г.), но неговата "мозъчна възраст" била на 2 годишно-все странни неща.
рали1980 описанието ти на детенце съвпада с това на моето - ситуационно разбиране имат, но речевото изостава Sad

# 274
Момичета, благодаря ви за бързите отговори. Аз нямам мейл с часовете в Св Никола, защото миналата седмица им се обадих да ни отложат за лятото, защото започвам нова работа и няма да мога януари... Те пък се смилиха и ни взеха сега, без да съм настоявала. Психиатър е Д-р Маслинкова, а психолог е Джонова. При първичния преглед беше Д-р Аврамова. Тогава ми каза, че е аутист, а сега психиатъра ми каза, че няма ГРР, днес пък психоложката отсече -нещо не е в ред, ама нямал аутистични маркери. Куцало му разбирането. Е аз от април чакам, за да ми кажат, нещо, което и сама виждам. Яд ме е, че Аврамова ми каза да не си давам парите за изследвания, те щели... Попълних декларация за скъпоструващо лечение, което не виждам.
Детето ми е на 4г 1м и днес тестовете за интелигентност, които му дадоха бяха много сложни по моя преценка (били за деца от 4 до 8г.), но неговата "мозъчна възраст" била на 2 годишно-все странни неща.
рали1980 описанието ти на детенце съвпада с това на моето - ситуационно разбиране имат, но речевото изостава Sad

Интересно как няма грр пък има изоставане. С какво го обесниха? Фактът ,че психически е на възраст от две години конкретизирам.  Какво значи ситуационни разбиране? Няма как да е като две годишно интелектуслно детето ако наистина разбира без да е вербално. Доброто разбиране на възраст около 3-4 компенсира до някъде вербалното изоставане, но при вас то е за възраст от две години. Значи нямате разбиране на ниво на дете от 4 години.

# 275
Добре, де, аз пак се чудя как е възможна такава огромна разлика в мненията на психиатрите в "Св. Никола". То е ясно, че има субективен фактор в преценката на всеки лекар, но нали в крайна сметка от тази година въведоха стандартизирана методика за оценка на нарушенията от аутистичния спектър.

# 276
Добре, де, аз пак се чудя как е възможна такава огромна разлика в мненията на психиатрите в "Св. Никола". То е ясно, че има субективен фактор в преценката на всеки лекар, но нали в крайна сметка от тази година въведоха стандартизирана методика за оценка на нарушенията от аутистичния спектър.

Ами защото както казах това не дюстабан или късогледство. Няма как да тиизследват кръвната захар дя кажат че имаш диабет и с това да се приключи. Поведението на децата понякога се дължи на фактори които е невъзможно да бъдат определени и с подходяща терапия, условия, израстване и много други но вече на мен ми омръзна да се повтарям - всичко се променя. Няма как когато касае психика нещата да са ясно и точно детерминиранит. Даже със стандартната система. Която е - при еди си колко пункта но не по - малко от .... което пак е неопределеност. Пък и сега всички да ви кажат едно да не мислите че след 6 месеца няма да се промени...

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 23:07 от _re_ge

# 277
Ясно ми е, че нещата варират с времето и имат своето развитие. Но в крайна сметка, 6 месеца не са чак толкова голям период от време, та да има такава кардинална разлика в мнението на екипа. Моето тълкувание е, че просто или не са използвали или не са разчели правилно резултатите от стандартизираните тестове.

# 278
  • София
При едната ми дъщеря от 2г и 2 месеца до 2г и 6 месеца настъпиха огромни промени в развитието.

# 279
  • Варна
За момента не желая да търся диагноза, за мен симптомите са видими и знам какво ще ми кажат. ....  Ще се радвам, ако ми дадете насоки за добавки и евентаулно терапии, които мога да прилагам вкъщи. Ще се радвам и да обменям лично опит с мами, които имат подобни проблеми.
Рали, здравей!
Какво точно смяташ, че ще ти кажат?
Тъй като не получи конкретен отговор на запитването си - тук всеки може да сподели какво прави, как го прави, но всяко дете е индивидуално и затова може би няма как да ти дадем насоки, това трябва специалист да го каже. Още повече, казваш, че не сте диагностицирани, да, диагнозата за теб не е от значение, но терапията, която ще се приложи все пак е свързана със състоянието. 
Понякога един дефицит на вниманието, например, може да доведе до аутистични симптоми (аз лично познавам такова дете), но с подходяща терапия, това може да се преодолее.
Ще си позволя да изкажа мое мнение. Нещата, които сте започнали сте добри, наблегнете на терапиите, тук мамите са споделяли от кое са доволни, аз например съм доволна от ABA, задължително ерготерапия, прилагали сме и холдинг терапия. Всичко друго - музикотерапия, хипотерапия е добро дошло, но не на всяка цена.
Най-хубавото ще е да намерите наистина добър (добри) специалисти, които да работят индивидуално с него в началото, даже е задължително и ако може всеки ден.
Успех!
 Hug

# 280
  • София
И аз така мислех, че знам какво ще ми кажат и 6 месеца чета за това, пък ми казаха съвсем друго...да видим....

# 281
Beauty,последен въпрос...  Simple Smile Докато тече терапията предполагам на монитора музикотерапевта пуска някакви примерно природни картини или нещо друго,тъй като ако е само музика сина ми няма да издържи и 15тина минути. Дано да имам възможността поне за лятото да съм в България ще се свържа с жената, чието име ми даде,благодаря ти bouquet Иначе вчера след дълга пауза относно пробването да държи слушалки пуснах на сина ми първо детски песнички,после и класическа музика и стоя със слушалки повече от час. Накрая обаче му писна и почна да пипа по монитора, и да си пуска каквото си иска, което разбира се приключи много бързо. Сега налита на лаптопа, като муха на мед,хем знае че има забрана да го ползва:)

# 282
Понякога за 6 месеца настъпват кардинални промени - зависи колко е натрупано и какво е постигнато. Понякога наливаш наливаш и две години без полза. После пък  за 4 месеца се излива всичко натрупано до тогава  но невидимо  и  изглежда като да се случва чудо. Простете трудния изказ  на това което ще напиша , но Когато майка на дете от спектъра не знае много неща,  си представя че знае. Обикновено са категория " начинаещи майки ". А когато каже че нищо не може да се прогнозира тогава според мен всичко е разбрала.

Ясно ми е, че нещата варират с времето и имат своето развитие. Но в крайна сметка, 6 месеца не са чак толкова голям период от време, та да има такава кардинална разлика в мнението на екипа. Моето тълкувание е, че просто или не са използвали или не са разчели правилно резултатите от стандартизираните тестове.

Това не е математика. На 3 моят син беше 99,99 аутист. Едните казваха аутист е, други - Абе как ще е аутист това дете. Именно защото предполагаха че симптомите в тази ситуация често не значат всичко. А ние имахме пълен набор от симптоми освен частичен очен контакт. Аз бих му сложила диагноза аутист. Обаче се оказа че не е. Ето ти пример с пълно разминаване.

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 23:22 от _re_ge

# 283
Мнението ми до голяма степен се базира на това на психиатрите от  "Св. Никола" /а пък те би следвало да разбират от този проблем много повече от всички нас/, че всички случаи на деца, които са излезнали от спектъра, са на такива, които не са били правилно диагностицирани. А, че движение напред и нагоре, е възможно - в това не се съмнявам. Нали именно това е смисълът на всички терапии.

# 284
Аз също смятах, че нямаме нужда от диагноза и че знаех какво ще ми кажат и се оказах напълно права. При нас за съжаление нищо не помогна, детето се влоши с възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт