Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 962
  • 770
  •   1
Отговори
# 285
че всички случаи на деца, които са излезнали от спектъра, са на такива, които не са били правилно диагностицирани. А, че движение напред и нагоре, е възможно - в това не се съмнявам. Нали именно това е смисълът на всички терапии.

Ами щом децата са имали симптоми на деца от спектъра как да бъдат диагностирани по друг начин.затова едни специалисти слагат да кажем ранен детски аутизъм, атипичен аутизъм , а други се ограничават с грр неопределено. Но го правят не защото нещо друго( симптомстиката е на лице )  а именно защото нещата могат да търпят промени. Кари е  писала много точно по -горе , причините провокиращи такова различно поведение може да са различни но резултатът е еднакъв - именно аутистично поведение. Понякога причините за това поведение не могат да бъдата точно детерминирани и децата все пак се оказва че не са от спектъра. Да,  грешно са диагностирани, но това не значи че в момента на диагностика са нямали наличните за поставяне на тази диагноза  симптоми. А специалистите няма как да прогнозират какво ще е развитието. Затова тук казваме че диагностиката е личното мнение на специалист за моментното състояние на детето.

Гала  Hug Hug Hug много съжалявам за което.

# 286
Под погрешно диагностицирани, нямам предвид поради некомпетентност /вероятно има и такива случаи/, а тези при които ГРР-то е следствие на някакъв друг проблем, който, ако се открие и терапевтира, нещата тръгват в правилната посока и детето" чудодейно" излиза от спектъра.  Колко обаче са те? Като цяло от видяното през тази 1 година в различни терапевтични центрове при по-големи деца, аз не открих такъв случай, при който диагнозата да е била променена с течение на времето.  Да, има деца при които има напредък, но са си пак деца от спектъра, има и такива обаче, при които нещата се влошават с течение на времето. Наясно съм, че не може да се прогнозира какво ще се случи в бъдеще време, въпреки че част от лекарите от "Св. Никола" си го позволяват. Когато заведох синът ми на 1 г. и 11 мес. там, лекарката, която направи първоначалния преглед, каза, че ако е ГРР, го очаква помощно училище ... Изказването беше абсурдно, откъдето и да го погледнеш ...

# 287
Томела, не, не може да се гледа ТВ, клипчета и др. по време на терапията. Моят син отначалото изооообщо не искаше. След 10-тина пъти сам си взимаше слушалките и даже през събота и неделя (понеже тогава не се слуша) преди да легне пак ревеше за тях  Flutter
Като споменахте ABA терапия, някой да знае в Пловдив? Нищо няма в този нашия град. Преди време исках канис терапия, някой имал идея - просъществувала месец-два..

# 288
Примерно ние сме от тези случаи. Уточнявам ч не сме били диагностирани в свети Никола. На локално ниво бяхме с диагноза атипичен аутизъм. Понеже за свети Никола трябваше да чакаме повече от половин година  докято очаквахме да ни дойде реда мминахме при доц. Стамболова, доц. Божинова и невролог доц. Боянова. И трите бяха на мнение че не е аутизъм и че ще проговори до 3 и половина. Въобще не познаха. Проговори едва на почти 5 години след адски много работа почти две години . В един момент решихме че да се зацикляме на диагноза е безсмислено. Особено след опита за диагностиране който ни направиха в Карин дом. Беше поредното разочарование . Сякаш смятахме че диагнозата е половин решен проблем. Когато В един момент ми потрябва ЛКК - дадоха грр неустановено. бБеше ни без разлика какво ще ни дадат, трябваше ни за ресурсно и фондация радост където ползваме услугите на психолог и специален педагог. На7 и 4 месеца направихме тест IQ. По векслер. Имаше показател който според психиатърка изцяло отрича грр-то. В момента е дисфазия на говорното развитие.

Няма да повтарям какво ми казваха за детето. Ако имах по слаба психика и незаинтересован татко щях да съм мръднала...

Последна редакция: нд, 25 дек 2016, 10:53 от _re_ge

# 289
Момичета,вярно ли е че всеки детски невролог иска да се направят генетични изследвания на детето? Само заради забавяне в развитието,трябва ли да се прави и това изследване?

# 290
  Здравейте!
Eдин конкретен въпрос: Като поставят в Св. Никола диагнозата аутизъм, по същество какво се променя, при положение, че с детето и без нея упорито се работи- синът ми 5 години ходи на логопед, който освен говора успя да вкара в рамка и поведението му, научи го да седи на стола, да работи и мнооого други неща. Говорила съм с учителката му още преди първи клас, че е с говорни проблеми и е с нестандартно поведение, тя го е взела много присърце, опитва се да го интегрира непрекъснато, издържа му моментните избухвания и прояви, които са ви добре известни. В къщи учим упорито и се справя с мателиала, в горната част на класа е. Аз нямам нужда от финансова помощ, имам свободно време. Какво точно ще стане ако ходя в тази болница и ми поставят диагноза? Каква ще е фактическата полза конкретно за детето?
 Ходих при една много изявена психиатърка, работеща там. Веднъж, на консултация съвсем неформално. Жената беше много професионална, поиска да направим стандартната диагностиа- с различните специалисти и в няколко посещения. За нея обаче, беше абсолютно ясно, че става въпрос за аутизъм. Аз и зададох горния въпрос- като го имаме на хартия, какво? Ами диагнозата е актуална 6 мес. Може да се ходи от време на време и да ти казват: Тук натисни повече, тук дай назад (цитирам дословно). Но, както Ви слушам, добър подход сте избрали. Ако  не се бяхте занимавали, щеше да е много, много зле.
  Та, пак питам, успокояващо ли действа тази диагноза на хартия и какво дава тя? Може ли да ми обясните? И още нещо много важно за мен- какво точно правят ресурсните учители?

# 291
  А, нещо много важно: Моля да ми препоръчате опитен детски психолог. Имам най-голяма необходимост от някой, който да ми дава съвети как да постъпвам в кризисни ситуации. Отдавна бих го завела, но не зная при кого. Понякога се лутам, но в семейството ми никой не смята, че има нужда от психолози, психиатри и т. н. Може би не съм права. Не зная. А може би психолозите и разни дневни центрове не искат да се занимават, ако не видят диагнозата? Толкова ли са им различни подходите при различните нюанси на аутизъм?

# 292
  Здравейте!
Eдин конкретен въпрос: Като поставят в Св. Никола диагнозата аутизъм, по същество какво се променя, при положение, че с детето и без нея упорито се работи- синът ми 5 години ходи на логопед, който освен говора успя да вкара в рамка и поведението му, научи го да седи на стола, да работи и мнооого други неща. Говорила съм с учителката му още преди първи клас, че е с говорни проблеми и е с нестандартно поведение, тя го е взела много присърце, опитва се да го интегрира непрекъснато, издържа му моментните избухвания и прояви, които са ви добре известни. В къщи учим упорито и се справя с мателиала, в горната част на класа е. Аз нямам нужда от финансова помощ, имам свободно време. Какво точно ще стане ако ходя в тази болница и ми поставят диагноза? Каква ще е фактическата полза конкретно за детето?
 Ходих при една много изявена психиатърка, работеща там. Веднъж, на консултация съвсем неформално. Жената беше много професионална, поиска да направим стандартната диагностиа- с различните специалисти и в няколко посещения. За нея обаче, беше абсолютно ясно, че става въпрос за аутизъм. Аз и зададох горния въпрос- като го имаме на хартия, какво? Ами диагнозата е актуална 6 мес. Може да се ходи от време на време и да ти казват: Тук натисни повече, тук дай назад (цитирам дословно). Но, както Ви слушам, добър подход сте избрали. Ако  не се бяхте занимавали, щеше да е много, много зле.
  Та, пак питам, успокояващо ли действа тази диагноза на хартия и какво дава тя? Може ли да ми обясните? И още нещо много важно за мен- какво точно правят ресурсните учители?
Диагнозата, която ще сложат в "Св. Никола" или някъде другаде няма как да действа успокояващо. Абсурдно е да се мисли дори подобно нещо. На повечето родители документът им е необходим за ТЕЛК.  В нашия случай не смятам детето да минава през ТЕЛК, но ми е необходим за едно конкретно място, където  искат такъв. Относно питането ти за детските психолози - ако си от София, съм чувала отлични отзиви за Жулиета Темникова /не мога да ги потвърдя от първо лице, защото не ползваме услугите на психолог все още/.

# 293
  • Враца
  Здравейте!
Eдин конкретен въпрос: Като поставят в Св. Никола диагнозата аутизъм, по същество какво се променя, при положение, че с детето и без нея упорито се работи- синът
Този въпрос и аз зададох преди повече от 15 години. Отговорът които получих не искам да си го спомням.
Нищо не дава диагнозата, а взема. Без нея обаче става много трудно дори невъзможно да се живее след 7-8 година. Искрено се надявам тогава да не ти е необходима.

# 294
  • Враца
Весела Коледа!

# 295
 Аз пак питам: При положение,че работим усърдно, ясно ни е състоянието и не чакаме нищо от държавата като помощ- все маловажни неща- защо ни е документа, кажете ми, моля Ви!!! Дано ме разбирате правилно. Аз зная много добре за какво става дума. Искам да зная откъде да получа помощ по същество. ..Всичко друго е излишно- разсъждения, теории, криене от истината, диети...Ако няма откъде- лошо...Просто се спасяваш поединично...

# 296
Светли празници!

Ние бяхме решили че ще сложим граница за ТЕЛК -тръгване на училище т.е 7-8 за нас защото детето е родено януари. Ако теста за IQ и консултацията с психиатър и клиничен психолог ни покажат че сме много далеч от връстниците си, вероятно  щяхме да оформяме телк. Просто за да ни върви леко в училище и да сме в някакъв аспект законово защититени. Преди това наистина нямахме нужда от него. За наш късмет ли да го нарека, съдба ли да го нарека проблемите на детето се оказаха контролируеми и решими с комбинация от терапии. Той е със СОП но с едно наистина доста активно мое участие в процеса на усвояване на материала нещата се движат почти нормално .

В продължение на въпроса за ресурсното - не смятам че е възможно наваксването да стане само с ресурсен,те просто нямат физическата възможност и достатъчното време . Освен това немаловажно - често детето е вземано от занятия а заниманията с ресурсен са допълнителни, което пък много отнема от времето, което ще ви трябва за пре-преподаване на материала и неговото усвояване. Пък и ресурсните в училище са нови, не са наясно с потребностите на детето, често майката която до тогава се е занимавала с детето е много по-наясно точно как трябва да се преподава материала за да бъде успешно разбран запаменет и интерпретиран. Вероятно е нужната капка в океана на мерки за развитие , но не за всяко дете и не за всеки случай.

Така че нямаме телк и сме ок с това. Госпожата ни знае че сме със СОП не ни помага много но не и пречи. Спасяваме се. Бумагата за нас лично е напълно излишна.

# 297
  Значи не сме само ние!!! Все пак, това са 28 теми тук! Защо са Ви тия телк-ове и др. идиотщини? Ясно е, че еднозначно и категорично лечение просто няма. Пишете ми, за Бога, защо ходите, защо са тия психиатри, като сте абсолютно наясно от четене и интересуване, с всичко!!! Това не е заболяване. Тук трябва работа ежедневна, ежеминутна. Затова питам за психолог, който да ми казва как да постъпвам. Тук не става дума за деца, които са много зле, изобщо не комуникират, не говорят , вият и нищо не правят!!!

# 298
  • Враца
Аз пак питам: При положение,че работим усърдно, ясно ни е състоянието и не чакаме нищо от държавата като помощ- все маловажни неща- защо ни е документа, кажете ми, моля Ви!!!

Защото държавата поставя изисквания към твоето дете.  Да бъде сред другите то трябва да покрива тези изисквания в минимума. При случай, че не може ще ти трябва документ за това т.е. диагноза.
От държавата никога няма да получиш помощ, а напротив ще я улесниш и ще трябва да поемеш цялата отговорност върху себе си.

# 299
  • Враца
  Значи не сме само ние!!! Все пак, това са 28 теми тук! Защо са Ви тия телк-ове и др. идиотщини? Ясно е, че еднозначно и категорично лечение просто няма. Пишете ми, за Бога, защо ходите, защо са тия психиатри, като сте абсолютно наясно от четене и интересуване, с всичко!!! Това не е заболяване. Тук трябва работа ежедневна, ежеминутна. Затова питам за психолог, който да ми казва как да постъпвам. Тук не става дума за деца, които са много зле, изобщо не комуникират, не говорят , вият и нищо не правят!!!
Тук става въпрос за различни деца включително и тези които си изключила или така наречения ”нисък спектър”.
За голямо съжаление ТЕЛК се изисква ако попадаш в тях. Първо за училище или ако не може да да ходи на училище за помощно за Дневен център.
Диагноза ”аутизъм” се издава от психиатър.
За останалото не ми се спори и повярвай за един родител губи смисъла с годините.

Общи условия

Активация на акаунт