Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 956
  • 770
  •   1
Отговори
# 360
Бихте ли споделили каква марка фолинова киселина давате, какви дози и колко пъти дневно?

# 361
usmihnelka, чета " От както давам добавки се видя резултат още на втория месец" . Много впечатляващо, какви добавки давате? При кой генетик ходите? Ние бяхме при Симеонов и Кременски и за съжаление без резултат.

# 362
Аз добавки не съм давала. Освен рибено масло, витамини (ако се броят). На мен също ще ми е интересно да прочета какво давате като добавки и всъщност кой ги "изписва".

# 363
Здравейте. Аз давам от няколко месеца цинк и рибено масло и от два фолинова киселина - folinic acid 400 mcg на Kirkman, по една капсула на ден. Да, резултат определено има. Не ни разрешава проблемите, и едва ли ще ни ги разреши, но при моето дете има напредък, който със сигурност се дължи и на работата с него. Този напредък е незадоволителен за сега, но го има. Тези витамини и минерали ни ги изписа др. Коцева, генетични изследвания не сме правили. Може ли да споделите кой ви насочва кои генетични трябва да се пускат?

# 364
Пускам линк за играта с музиката.

https://itunes.apple.com/us/app/music4kids-learn-create-compose/id731852306?mt=8

Аз много не съм я разучавала, само първото ползвам.  Peace Пишете, ако измислите нещо интересно.

# 365
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ВАС И ВАШИТЕ ПРЕКРАСНИ ДЕЧИЦА!

Пожелавам да сте здрави всички и през започващата година всички деца да направят големи стъпки напред и да ви донесат много радост и увереност с успехите си!

Към майките на по-големите деца се обръщам с молба. Освен в спектъра при моето момче има проблеми и в други аспекти на здравето. Получиха се усложнения които изискват разбиране и активно участие от негова страна за да задържим малкия успех постигнат с физиотерапия и рехабилитатор.
Както вероятно знаете от опит той изобщо не осъзнава колко е важно да се правят усилия и е по-склонен да приеме и свикне с проблема отколкото да се бори с него. Обяснявах, заплашвах като чертах възможно най-лошото което може да се случи ако не се борим с този проблем, но той казва, че не му пука и до там. Онзи ден се наложи да бъда по-груба, за да го накарам да прави стъпка по стъпка почти влачейки го в снега за да го прибера до входа, а от там по стълбите не мога да опиша колко трудно го качих до 5-я етаж /нямаме асансьор/. Ужасена съм от апатията му. Дете на 9г. което е тичало и скачало предпочита да лежи пред ТВ, вместо се стреми да си върне подвижността каквато беше. Предстои да търсим медицинска помощ в друг град, а той категорично заявява че повече по лекари няма да ходи. Не знам за вашите деца, но това превръща почти всеки преглед в най-тежкото преживяване на лекаря ако не за седмицата то поне за целия ден. Дори във физиотерапията видяха че е различен и ни посъветваха да работим с психолог, но баща му продължава да отрича необходимостта от работа със специалист. Сама трябва да се справям с детето, а не мога. Когато се иска от него нещо да направи, но той не иска веднага ни заплашва, че ще легне под колата, защото е по-хубаво да е мъртъв отколкото все да му казвам какво да прави. Честно казано в момента принадлежността му към спектъра ми е най-малкия проблем, но много ни пречи за справянето с другите проблеми. Вашият опит и съвети много пъти са ми помагали в по-ранна възраст. Ако сте били в подобна ситуация дайте идеи. За да провокираме движение получи подарък нещо което е замислено като дриблиране със сапунен мехур и той много го искаше преди. Сега обаче за по-лесно слага специалното чорапче на ръката и си играе с мехурите с ръка, даже си седи, надува и пука. Не можахме да го излъжем да се раздвижва забавлявайки се. Изчерпах се и от към обяснения. Не знам какво друго бих могла да направя в тази посока.   
Някакви идеи? 

# 366
  • София
Рори, сигурна съм, че консултации с психолог биха ти били в полза. Ако бащата на детето не желае да ти съдейства има вариант да се консултираш с психолог как да повлияеш на мнението на таткото за ползата от психолог  Wink Мен психолог ми е помагал как да убедя таткото за нещо спрямо децата и как да насоча сополя на децата в правилната посока и да накарам таткото да ме подкрепи. Можеш да опиташ да прочетеш всички статии и книги на които попаднеш за пубертет тинейджърство, възпитание и психологическо развитие на детето - ще са ти от полза. На прима виста ти преразказвам, че при децата на 9 започва пубертета, протеста срещу правилата, отказ да изпълняват заповеди. Ние родителите трябва да променим себе си, да приемеме новонастъпилите промени с децата ни и да коригираме начина на диалог с тях спрямо децата си. Да започнем да даваме заповеди под друга форма, да звучат като съвети или да манипулираме децата като им даваме право на избор. Например има един психологичен метод - не му знам точно названието, но е нещо такова даваш му опция на детето между две три трудни за него неща и го питаш сега ще направим това, това или това, като не го питаш искаш ли да го направиш, а казваш ще направиш това или това или това - ти избери кое точно. така на детето му се дава възможност да избере и не го приема като заповед, макар, че е заповед с опция за избор. Има още една психологична техника за убеждение наречена сандвич техника ! Първо похвалваш нещо детето, после казваш критиката или заповедта към него и накрая пак го хвалиш. Казва се сандвич техника като хлебче - хвалба, саламче критика и пак хлебче - хвалба. В един линк го описват по друг повод, но идеята я използвай за да го накараш да прави каквото трябва. https://leadership.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2 … 0%B7%D0%BA%D0%B0/ Например - ти си много силен, и можеш да преплуваш целия басеин много бързо, аз вярвам в теб. Или браво много си силен, би ли ми помогнал да кача по стълбите тази краставица, че ми пречи в торбата - много би ми помогнал.  Sunglasses

# 367
Рори,

кураж и сили ти желая  Hug

Знам, че е малко скъпо като капиталовложение, но едно Нинтендо Уии (https://www.amazon.com/Wii-Nintendo/dp/B0009VXBAQ) ми се струва много удачен вариант. Има игри ски-симулатори, които позволяват да си тренираш стойката и баланса, тенис, стрелба с лък, езда и т.н. За момче все нещо ще му се стори забавно и предизвикателно  Peace

И помисли за някаква добавка, която да тушира епизодите 'на въпреки'

# 368
Катина, Бабунка, благодаря! Hug

Мъжът ми веднъж говори с психоложката която тогава работеше с детето, но нямаше полза и психоложката се ядосваше, че не можем да реализираме видими резултати ако само ние с нея искаме с детето да се работи, а всички останали се държат като щрауси. За да го спечеля за каузата му предложих сега да си потърсим мъж психолог ако предпочита и всяка вечер намирам подходящ момент /след негова реакция към детето/ да му покажа, че сами не можем да намерим подходящия подход към детето. Отговора винаги е един и същ: "На него нищо му няма, просто не си го възпитала" и това минути след като ядосан от поведението на детето го е нарекъл "ненормален", например.
Във физиотерапията едната от рехабилитаторките като видя как не се получава работата с детето сама подхвана темата за психолога и за късмет това беше единствения път когато таткото беше с нас в залата. Не знам защо реши, че трябва мен да убеждава и аз й казах, че съм напълно съгласна, но ще съм й благодарна ако убеди мъжа ми. Опита жената да му обясни, че ако с детето не се работи с помощта на психолог не можем да работим по проблема с раздвижването му. И пак глас в пустиня. Не се отказвам да опитвам да го убедя колко ни е нужен психолог, но междувременно трябва да се решават текущите проблеми и ситуации.
Ще помисля как да включа тази техника "сандвич". Благодаря! Иначе поощренията никога не си ги спестявам. Но похвалите сякаш не намират отражение в поведението му.
За активни спортове в момента детето не става изобщо. Освободиха го от физическо до края на годината, прекрати фектовката, даже и на лечебна гимнастика за сколиозата не може да ходи в момента. Проблемът с раздвижването не е само психологически - може, но не иска, а става въпрос въпреки болките в краката и кръста да се движи. В процес на търсене на специалисти сме, но тези които досега са ни консултирали подчертаха колко е важно да се раздвижва, а той отказва. Неговата логика е, че щом го боли няма да го прави и така саботира всички опити да се постигне някакъв напредък. Много ми е важно да го накараме да се движи защото според лекарите в най-лошия случай при деца като него може да се стигне и до инвалидна количка. Обяснявам му това, но не може да си го представи  и не го осъзнава като зло и съответно нищо не прави.

# 369
Рори, доколкото разбирам проблема при него е заради болката, която изпитва, не е толкова психологически. Съвсем разбираемо е да отказва да прави нещо, което му причинява болка. Аз по себе си съдя, хем съм голям човек и ми е ясна ползата от движението, но когато ми е трудно да ходя /заради нарушено равновесие/ колко ми е трудно и колко усилия ми струва, а камо ли едно дете. Може ли да му обясниш, че ще го боли в началото но ще има подобрение, всъщност не знам какво го очаква в бъдеще, да не стане така, че да се почувства излъган. Остава варианта с наградите.

# 370
Здравейте и за много години!
Някой, който е пътувал с детето си със самолет би ли ми казал, как се е чувствало детето, имало ли е някакви кризи....ако да, как са преодолени? Искам да изведа детето в чужбина, със самолет е пътуването, но много се притеснявам как ще реагира той. Аз съм пътувала един път досега до същата дестинация и първоначалното бучене и последвалото заглъхване на ушите не знам как ще е за него  Rolling Eyes. Може би прекалено се втелявам, но се притеснявам. Че то не е като да сме на виенско колело примерно и да знам, че ще слезем след 5 минути  Confused

# 371
Ох  Crazy На моят син му предстои първото му пътуване. Ще ходим до Англия след 2 седмици и направо отсега съм се спекла  ooooh! (на 4г. и 5 месеца е). Честно казано единственото за което се сещам и се надявам да ми помогне, е да му сваля някакви клипчета на телефона (на самолетен режим ще е) и дано се застои да гледа. Предполагам, че като се кача ще обясня на стюардесите, защото изобщо нямам представа как ще реагира. Може да му е интересно, може да му стане лошо, може да не иска да сяда, да реве, да крещи.. ох, направо мъчно ми е и за другите хора, сигурно ще искат да скачат от самолета  Joy

# 372
Нашето пътуване със самолет е все още само проект в главата ми и то точно защото много се притеснявам. Моя син много обича да пътува, иска да лети със самолет /не, че реално знае какво е това нещо  Laughing/, сигурна съм че няма да имам проблем в самия самолет, стига да не се случи нещо неочаквано, а именно реакцията му от излитането на самолета  Crazy. Искам да отидем при брат ми, но преди това проучвам какво, що, преди да кажа на детето, че кажа ли му и край, няма отърване от пътуването  Laughing. Търси си го като наследство, дори отбелязва датата на пътуване или почивка в календара /отгръща го до определения месец и загражда датата в кръгче/  ooooh!

# 373
Нещо да преглъща детето като излита като бонбонки или солети. За шума някакви слушалки, евентуално да слуша музика. Малката е летяла като беше на 2 год и не разбираше, сега ме е страх да я кача с нейните страхове.

# 374
Искам да споделя с вас една страница , на която не бях попадала до сега. Надявам се да е полезна някому

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3578948/

Общи условия

Активация на акаунт