Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 813
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Честита Баба Марта, момичета!
mama_d, добре дошла!
Ще споделя и аз каквото мисля по въпроса Simple Smile
По отношение на добавките, детоксите, диетите и всякакви там илачи, те съветвам да не прекаляваш, в смисъл щом си решила, че нещо ще ти е от полза, добре, опитай, но не смесвай много неща. Все пак в един момент, ако има полза от нещо, ти няма да разбереш какво точно е помогнало на детето.
А има ли и смисъл да се пренатоварва организма със 100 неща, вярно повечето се водят "безвредни" добавки, но все пак давайки и това, и онова, баланса в организма се променя. Много хора са алергични към прополис и производните му примерно.
Аз навремето от Брейнбустер не видях полза.  От противниците на диетата съм, освен ако няма причина тя да се спазва. А именно непоносимост към казеин, глутен или нарушена чревна флора.
По отношение на терапевта, било то логопед, психолог , защо не започнете варианта с домашни посещения? Много терапии съветват първо работа в домашни условия и след това прехвърляне на уменията в социална среда. Сега да ходите в детско заведение само, за да се отчете някакво присъствие, е напълно безсмислено. Ако детето е "неадекватно" както описвате, че не реагира, не разбира, то няма да има никаква полза от тази социализация. Колкото и добавки да се дават, те няма да накарат детето да започне да разбира, да контактува, да се научи на ежедневни, хигиенни дейности, без които напред няма как да се върви. Трябва и да се работи с него упорито.
Всичко това съм го преживяла, затова си позволявам да дам такива напътствия, синът ми ходеше до 4г. 5 м. на градина, на специалисти, но не реагираше на нищо, повечето време беше безразличен или изпадаше в някакви състояния - предимно неадекватен смях и това време всичкото беше изгубено. Спряхме всичко и започнахме терапия в дома със специалист. Всеки ден идва и работим . Вярно, разходът е по-голям, но започна да разбира и изпълнява и ... така нататък .
 Peace Hug

# 571
Здравейте! Имам въпрос относно научаването на нови умения на децата,на заучаването на думи.При моя син стана така..На 3 годинки ме видя за кой ли път че рисувам кола с тебешир на една детска площадка и за моя най голяма изненада ме имитира,от радаост снимах неговата нарисувана кола до моята. После един път нарисува къща и още нешо,мисля че беше човече. Както и да е,идеята ми е че го е правил по веднъж.От месеци наред само рисува черти или драска, или пък иска аз да му рисувам. Същото е и с думите, голяма радост, че миналия месец взе една кола детска играчка и повтаряше кола кола....И до там, вече сякаш не знае че колата е кола...Не мисля,че става въпрос за регрес...Моля,ако при някой се е случвало нещо подобно да пише. И още нещо..знае вече доста букви от азбуката.Чела съм, че има деца с аутизъм,при които е много засилен интереса към буквите и числата. А това,че сина ми казва и знае букви, а не знае и казва например цветове, животни си го обяснявам не само с интереса му към буквите, а с това че е много по лесно да кажеш К например,отколкото куче.Вие как мислите...

# 572
Tomela
при синът ми това се случваше постоянно. учим нещо учим учим научим го повтаряме го и после като спрем да го използваме за месец два - все едно не го е чувал даже. Хайде всичко наново. и така много дълъг период от време. Едва откак е тръгнал на училище имаме видимо подобрение. Преди беше просто ужас, все едно в съд без дъно сипваш. но откъм имената няма подобрение. Бърка имената ако не ги използва често. дори може да обърка имената на бабите дядовците и братовчедките си. Не че бърка хората , но имената са му незначещи.

Що се касае до научаването какво значи всяка дума, не опитвайте с рисунка. дори за сега не и с картинка, старайте се да му го показвате как изглежда на живо. Нашите деца са много чувствително откъм сензорни дразнители- един път да види д апипне и помни много добре пък ако ще 100 картинки му показвай или описвай с думи, няма  а има такъв ефект.

# 573
Здравейте! Имам въпрос относно научаването на нови умения на децата,на заучаването на думи.При моя син стана така..На 3 годинки ме видя за кой ли път че рисувам кола с тебешир на една детска площадка и за моя най голяма изненада ме имитира,от радаост снимах неговата нарисувана кола до моята. После един път нарисува къща и още нешо,мисля че беше човече. Както и да е,идеята ми е че го е правил по веднъж.От месеци наред само рисува черти или драска, или пък иска аз да му рисувам. Същото е и с думите, голяма радост, че миналия месец взе една кола детска играчка и повтаряше кола кола....И до там, вече сякаш не знае че колата е кола...Не мисля,че става въпрос за регрес...Моля,ако при някой се е случвало нещо подобно да пише. И още нещо..знае вече доста букви от азбуката.Чела съм, че има деца с аутизъм,при които е много засилен интереса към буквите и числата. А това,че сина ми казва и знае букви, а не знае и казва например цветове, животни си го обяснявам не само с интереса му към буквите, а с това че е много по лесно да кажеш К например,отколкото куче.Вие как мислите...

Привет! За кирилицата ли си говорим?
Имаше една жена с аутизъм (дето беше измислила машина за прегръщане/притискане), тя обясняваше, че помни как се е опитвала да каже топка, пък й излизало някакво си тооо. Но това едва ли е валидно за всички хора с аутизъм.

Според мен, за да научи думата кола, трябва всеки път като се качвате в колата да повтаряш - ето я колата, хайде в колата, да се качваме в колата и т.н. Преди това се показва колата с пекс - къде отиваме, как... Плюс рисуването. Ние ползваме и дървени пъзели, има кола в тях. Също ползваме на таблет/айпад игри с предмети, които се назовават. Пускам играта:
https://itunes.apple.com/es/app/baby-play-juegos-para-bebes/id991532305?mt=8

За моето момче знам, че знае какво е кола, но това го показа за първи път пред детегледачката - оказа с, че знае всичките предмети от дървения пъзел къде стоят и как се наричат на двата езика. Иначе кола е казвал 1-2 пъти. Аз просто зациклям на някаква тема и я нищя от всички ъгли - на живо, рисунки, снимки...

Ако детето ти харесва букви - рисувайте букви, срички. Ползваме една игра с подреждане на букви, на испански, защото на български още не съм намерила.
Възможно е да знае и цветовете, но да не е показал.

А, карнавал имахте ли? Лимончо беше маскиран като лъв. Издържа прилично с качулката...

# 574
  • Пловдив
Здравейте!Аз не пиша често,но ви чета редовно.Ние от един месец вече посещаваме логопед.Много бързо се сработиха.Аз до сега не съм присъствала, той е сам от първия път.В началото плачеше,но не защото не иска да влиза а защото не искаше да си ходил.След това една седмица плачеше за мен и като влезе и се испокояваше.Сега вече чинно си ходи без реване.
Логопеда го похвали че очудващо бързо се е отпуснал и е започнал да повтаря.Повтаря много но му липсват някои звуци като з,с,д.Освен това струпването на съгласни в думата е непреодолимо за сега.
Относно Кандидата от няколко дни около слабините цъфнаха гъбички.Мажа с Клотримазол.Може ли вътрешната Кандидоза да има връзка и с тази около слабините?Прави ми впечатление,че от както "гъбичаса" се върнаха някои поведенчески проблеми,които бяхме изчистили.Предполагам и това има връзка с гъбичките.Някой давал ли е Цитросепт?

# 575
  • София
Естествено, че имат връзка вътрешни и външни.
Аз съм пила цитросепт, не видях ефект.

# 576
 Благодаря ви за отговорите! Re ge, да и аз мисля че да се докосне до истинския предмет е най добре, но ти мисля че си писала,че си ползвала пекс картинки или греша...
Lilimay,интересното е,че думата кола,за която стана въпрос не сме я учили изобщо, явно я е разбрал и запомнил докато сме говорили с мъжа ми примерно,като сме отивали към нея.А иначе, да вече беше маскиран 2 пъти, миналия месец и ноември миналата година.Чак се изумих как търпи костюма...

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 16:43 от Tomella

# 577
Lilimay, пекс само у дома и навън ли ползвате или и там,където водиш сина ти на терапия работят с този метод. При нас психоложката много работеше с пекс,но както мисля вече писах я смениха и новата набляга на поведението му,с пекса се занимавам предимно аз...Психоложката,която преди работи със сина ми беше вкарала в употреба миналата година и едно действие картинка с глагола искам(една протегната ръка,но спряхме до там и така...не знам уместно ли е да се ползват пекс с действия,преди детето да има някакъв запас от съществителни имена,които да знае...

# 578
Пекс ползва основно на терапията и също вкъщи, но ние не се престараваме с мъжа ми. Даже по скоро го ползваме за да покажем време - кое след кое следва. Примерно като излизаме винаги показваме къде отиваме, превозното средство и кои ще бъдем. На баба му като ходим на гости показвам снимка, че един път стана страшен скандал...
За храна, за спане също, опитвам и за игра. Навън изобщо не показвам.
Имаме успех, че започна да си иска ядене.
"Глагола искам" съм го сложила най-отпред в тетрадката и след него "ям", но не го ползваме. От време на време махам "ям" и слагам "пия" и после "вода", с надеждата да запомни фотографски каква е схемата. И на мен ми се вижда неуместно да работим с изречения, но кой знае!?

Точно днес, като писах за колата и се сетих, че може би казва "ола"...
Малко съм блокирала...

# 579
Благодаря ви за отговорите! Re ge, да и аз мисля че да се докосне до истинския предмет е най добре, но ти мисля че си писала,че си ползвала пекс картинки или греша...
Lilimay,интересното е,че думата кола,за която стана въпрос не сме я учили изобщо, явно я е разбрал и запомнил докато сме говорили с мъжа ми примерно,като сме отивали към нея.А иначе, да вече беше маскиран 2 пъти, миналия месец и ноември миналата година.Чак се изумих как търпи костюма...

Да , ползвахме картинки но след като е видял онова което е изборазено на картинката. Иначе само от картинка или от думи не можеше да добие представа. Сега с компютрите е по -лесно. Ютюб дава възможност да видиш всичко!

# 580
Re ge,и аз мисля да действам така,както си писала,макар че на сина ми,като му покажа нещо на телефона или лаптопа(става въпрос за youtube и не само... и веднага иска само той да го ползва,което неминуемо води до повреда на съответната техника, така си счупи таблета миналата година. Lilimay,ами да с това OLA може и здрасти да казва сина ти:)
Сетих се да питам нещо друго,сина ми ме е виждал да съм тъжна, да плача леко един или два пъти, но не реагира. Предвид състоянието му това не ме изненадва изобщо. Възможно ли е това да се преодолее и да започне да разбира емоциите на хората и как да стане това?

# 581
  • София
...

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 09:30 от Uprising

# 582
До сега си мислех че нещо детето ми изостава , но сега като изчетох 39 страници на един дъх си давам сметка че май момиченцето ми е аутист. Имам записан час при д-р Иванов на 15 март, но до тогава ще се побъркам. Забелязах преди около 5- 6 месеца че детето ми не реагира на чужди хора. Решихме че има проблем със слуха. Тестваме я. Това отпадна, чува си много добре. Да ама не се обръща на име и отказва да изпълнява команди. Но ако започна да пея или започнат реклами по тв веднага се обръща ,не е проблема в слуха. Няма стах от непознати хора. Даже ако хареса някой протяга ръце да я прегръщат. Много се гушка освен в мен и баба си , и в яслата иска лели те  да я гушкат. Яде разнообразно, но не си иска , а си намира нещо да дъвче (пръчици,  слети, хляб) и тогава разбирам че е гладна, за да я нахраня. Сега започва да казва мама, тате,баба и то не гледа конкретно в мен или баща си. Иначе постоянно си говори нещо или си пее докато си играе. играе адекватно с играчките. Постоянно ме води там където иска нещо и сочи ръце да я взема за да успее да го стигне. Агресия не е появявала до сега. Обича да се катери навсякъде където може. Качва и слиза по стълби. Не виждам двигателни проблеми,живо и подвижно дете е. Заиграва се с различни неща. Разглежда книжки.  Следи ме понякога с интерес какво правя,как го правя. Ако иска да пие сок и шишето ми носи сока, ако иска да и отворя кутията с играчка ми я носи. опитвя се да се храни сама. Проблема е че не реагира на дай това, какво е това, донеси ми еди какво си. Къдети е шишето? Донеси си обувките излизаме.Никаква реакция. Не знам какво да мисля. Като утидев Лекар ще ни постави ли иследвани или ще каже само предполагаема диагноза. Тези тежки метали и прочие мога ли да ги направя на своя глава и какви да са точно? До годината не съм забелязала проблеми, тогава бяхме в болница за един хемангиом на главата и все си мисля че тази упойка или самия препарат дадоха някакво отражение. Не знам какво да мисля или да правя вече.

# 583
Taniii,за д-р Иванов, неврологът ли става въпрос? Ако имате опасения може да заведете детето в Спектър, там ще Ви консултират.
Аз писах ли не писах, колко много се опасявам за малкия ми син, че е с аутизъм... сега се записвам в редиците с големия-от седмица сме  официално с Аспергер. Утре ще ходя да си взимам документите,пращат ни на ТЕЛК. Казаха ми да си търся психолог да работи с него, а се опасявам, че в града няма подходящи.  newsm78 Ще видим какво ще стане... 

# 584
Да за д-р Иванов невролога чувам добри отзиви и имаме час за него. За Спектър нищо не знам, сега ще потърся да прочета. Може ли информация за това какви иследвани се правят? Мога ли да пусна сега и да ги занеса когато ни е часа или ще ме пита как на своя глава съм пуснала и следвани?

Общи условия

Активация на акаунт