Любители на Котки - Тема 108

• 46 996
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
bubbata, заболяването е FIP или котешки инфекциозен перитонит. Диагностицирането по света е трудно и затова у нас е по-скоро малко вероятно. Лечение няма, но има възможност за третирането на симптомите. Сухата форма (без събиране на вода в коремната кухина) се развива сравнително бавно и симптомите включват загуба на апетит, треска, жълтеница, загуба на тегло, диария, загуба на зрение, трудно изправяне и ходене, и парализа.

Ето проста за разбиране статия с доста референции и препратки накрая: https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_infectious_peritonitis

Последна редакция: чт, 13 окт 2016, 15:01 от за животните

# 136
Здравейте. Търся мнения и отзиви относно дървесните камъчета за котешка тоалетна. Но първо накратко историята и защо решавам да сменя сегашната. Първо бяхме на Бенто. Не ми хареса, поради много причини. Минахме на силикагел. Първоначално останах доволна, наистина не мирише като бентонита, но не можем да изкараме с нея и седмица дори, без да я сменя изцяло и измия основно легенчето. На 4-5-я ден е подгизнала вече, а с това темпо ми идва много скъпо. Почиствам и сутрин и вечер, добре я разбърквам, но не знам как моите познати изкарват с нея 10-14 дни с едно "зареждане. При нас не се получава. Вижда ми се мръсна. Затова реших да пробвам от така наречените дървесни камъчета. Тези за които има добри отзиви са Грийнууд и Бест Катс Око плюс. Но се обърках вече. Има ли разлика между двете. Може ли да споделите коя ви харесва повече, дали с едно "зареждане" изкарвате поне седмица до основното изхвърляне. И какво количество ви стига за един месец, т.е. коя разфасовка за колко време ви стига. Благодаря.

Ние сме със силиконова тоалетна - на пакета пише, че се слага пласт с дебелина около 3 см и издържа около месец, като ежедневно се почистват твърдите отпадъци. Все още няма месец при нас, откакто съм я сложила, не е подгизнала, просто са пожълтели на места силиконовите гранули и аз даже махам и пожълтелите, когато махам акитата, не мирише, но тези дни мисля да я сменя. Може би, ако я държиш във влажно помещение тоалетната, затова да подгизва, силиконът е много хигроскопичен.

Разфасовка 1.6 кг (3.6 л) му я изсипах почти цялата - малко бях отделила за в началото, когато котето беше съвсем малко и в една по-малка кутийка ходеше.

# 137
  • София
... но не знам как моите познати изкарват с нея 10-14 дни с едно "зареждане. ... с едно "зареждане" изкарвате поне седмица до основното изхвърляне. И какво количество ви стига за един месец, т.е. коя разфасовка за колко време ви стига. Благодаря.
Котките са различни. Wink Напълно им вярвай на твоите познати, но за съжаление си изтеглила "късата клечка" като мен. Просто не мога да разбера откъде се взимат тези огромни количества при Наско.  Laughing Предишният ми котарак Мъро пишкаше 1 или 2 пъти на ден. В момента се изумявам на количествата.  Laughing А дори вода не пие, поне не от регламентираните места. Виждала съм го да пие от пода на банята. Уж всички изплакваме добре от шампоани и сапуни. Дано не погълне нещо отровно!

Иначе не мога да помогна. Ние сме на тип Бенто. Не знам какви количества отиват, защото гледам да е по-дебел слой и непрекъснато допълвам. Изобщо не мога да им хвана бройката.

# 138
Нашето легенче е малко, защото котето е още малко на 3 месеца. Като изсипя половината опаковка става слой от около 4-5 см. даже. Миналия месец наистина изкарахме 4 седмици с една опаковка. Сменях му я на 12-14 дни. Останах доволна. Но сега този месец, забелязах че пишка мнооого. И там дето е направил работата направо са подгизнали камъчетата, пожълтели и не могат да поемат повече. А лопатката с която разбърквам е мокра също. Днес е 6-ти ден и е подгизнало всичко, а и е на сухо тоалетната.

Последна редакция: чт, 13 окт 2016, 15:14 от toffifee

# 139
Аз на силикон не разбърквам нищо. Махам твърдото и до там, тя си разбърква сама каквото и трябва. Изкарваме от 2 до 3 седмици, в началото сменяхме по-често, имах чувството, че имам крава вкъщи. Като намалихме паучовете и минахме на гранули, започна да си пишка по 1-2 пъти на ден, и не по 3 литра наведнъж  Laughing

# 140
Благодаря на всички за включването! Hug Линковете, които сте дали ги изчетохме с още 10 пъти по толкова. Лошото е, че всичко е "може би". Може би ще получи това и това, може би ще помогне това и т.н. Много коварна болест, защото не знаеш кога ще удари и с каква сила.
Диагностицирането по света е трудно и затова у нас е по-скоро малко вероятно.
Диагностицирането се прави много лесно с касетъчен тест. Ако даде положителен резултат може да се направи и кръвен тест, който ние направихме. Самият тест от скоро се прави в БГ и едва ли има много желаещи, защото удоволствието струва 180лв.

За силиконовата тоалетна. Аз разделям пакета на две половинки и ги сменям всяка седмица. Така с два пакета изкарваме цял месец и няма миризми. Не разбърквам тоалетната, а само изхвърлям подаръците. В началото я разбърквах, защото така бях чела, но много по-бързо се замърсявше.

Последна редакция: чт, 13 окт 2016, 15:45 от bubbata

# 141
От мен един следобеден сън...

# 142
  • на брега на морето
Като намалихме паучовете и минахме на гранули, започна да си пишка по 1-2 пъти на ден, и не по 3 литра наведнъж  Laughing
Рафаела спря да пърди при тази схема. Вчера й беше ден за пауч и щеше да ме отрови една изпусната въздишка.

# 143
...
Много коварна болест, защото не знаеш кога ще удари и с каква сила.
...
Диагностицирането се прави много лесно с касетъчен тест.
...
Мокрият и "бърз" перитонит е наистина сравнително лесен за диагностициране. Аз обаче оставам с впечатлението, че говорим за сух, "бавен" перитонит. И се доверявам на очевидно добронамерените лекари, които са написали статията в Уикипедия.

# 144
И ние сме с бенто, не мога да дам съвет. Топи пишка 3-4  пъти на ден някъде.
Сериозно ли котките пръцкат? Нашия не съм го чула досега.

# 145
Мокрият и "бърз" перитонит е наистина сравнително лесен за диагностициране. Аз обаче оставам с впечатлението, че говорим за сух, "бавен" перитонит. И се доверявам на очевидно добронамерените лекари, които са написали статията в Уикипедия.
Аз се чудя защо не можем да се разберем, обаче като прочетох перитонит Crazy и реших да се върна към предишния ти пост. Simple Smile  Hug Линкът ти е за FIP, а не за FIV. https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_immunodeficiency_virus

Последна редакция: чт, 13 окт 2016, 17:49 от bubbata

# 146
  • Варна
И ние сме с бенто, не мога да дам съвет. Топи пишка 3-4  пъти на ден някъде.
Женето като беше малко котенце я наричахме малък пръдлив бълхарник. Докато овладеем разстройството ѝ тогава, пръцкаше миризливо. Иначе много рядко усещаме, че някоя котка е пръцнала.
Като казах разстройство-точно днес имам такава котка у дома. Женя. Чувства се добре, играе, нос-студен, уши-хладно-нормални. Т.е. няма температура. Ще видим утре как ще е. Тъкмо днес смятахме да ги водим за ваксина, но отложихме.

От няколко години използваме бентото на Лидл, но нещо ми омръзна от него. През лятото в квартирата взехме Бенто икономик за Мага и набързо си припомних разликата. Уж за по-икономично вземахме от лидълските тоалетни, че са 10 кг за 6 лв, ама като тегля чертата, последните свършват бързо.

# 147
  • на брега на морето
И още как - подло, безшумно. Няма да го чуеш, ще го усетиш с  носа Crazy

# 148
Аз се чудя защо не можем да се разберем, обаче като прочетох перитонит Crazy и реших да се върна към предишния ти пост. Simple Smile  Hug Линкът ти е за FIP, а не за FIV. https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_immunodeficiency_virus
Заглавието е за вируса, но съдържанието е главно за развитието на болестно състояние. Място за недоразумение няма. Вирусът е факторът, агентът. Перитонитът е физическото състояние, болестта. Това е както при хората, където имаме носители на HIV и болни от AIDS/СПИН.

# 149
  • София
И още как - подло, безшумно. Няма да го чуеш, ще го усетиш с  носа Crazy

Т.е. когато носът ти клюмне и увехне, а ти получиш задух за минута-две, значи котката е пръднала Joy

Общи условия

Активация на акаунт