Януарчета 2016-7

• 43 489
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
Ако съм написала нещо, което е прозвучало като че смятам че едно бебе може да бъде накарано да яде всичко дори и да не иска или че е приемливо да се насилва да яде или че не трябва да бъде кърмено, а да се насилва с пюрета, се извинявам. Никога не съм имала такова нещо предвид.
Танче, много гадно с тези въшки! Sad Засърбя ме главата като чета, ужас Sad Дано успееш да се пребориш по-бързо, че то звучи като омагьосан кръг Sad При толкова проверки в училище е много тъпо да продължава да има въшки Sad Дано не ви повтарят и да си се радва момата на дългата коса  Hug
Тебе те сърби, а аз цяла сутрин ги усещах как ми пъплят из главата  Joy И ме беше срам дали хората по улицата ги виждат как се разхождат важно, важно  Joy
За другото, нямах предвид нищо, написано от теб.  Heart Eyes

# 256
Уф, милата! Ама много забавно го написа, разсмя ме, как важно важно ти се разхождали из главата  Joy Последния път в училище като имах въшки си спомням че я усетих как пълзи и ми остана на пръста след като се почесах. Ужасно беше, голяма гадост.
Ако ни се лепнат въшки, направо не виждам как ще изчистя с моята развалена перална машина. Отивам и аз да лавандулово олио  Joy
Ти боядисваш ли се? Уж на боядисани коси не ходели  newsm78

# 257
  • София
purpletka,  Hug
Хубаво е когато се споделят и обсъждат различни мнения, защото се научават повече нови неща. Simple Smile
Таня, направо ме побиха тръпки. Дано успеете бързо да ги изчистите тези гадени. Тебе кой те пощи? Ох, и аз почнах да се почесвам.

# 258
  • Бургас
На кичури съм. И няма кой да ме пощи  Crazy Ама те мутанти бе, вчера ги морих и после мазно, мазно ми се усмихваха.
За кремчетата забравих да кажа. Правила съм грис и нишесте до момента. В 200 мл. вряща вода слагам 3 с.л. грис/нишесте. Бъркам да се свари. Свалям от котлона и слагам плодово пюре или настърган плод. След като поистине (така ли се пише newsm78) добавям 3 м.л. АМ. После в хладилника да стегне. Вадя го около 2 часа преди да го яде, за да се постопли. Днес купих кисел, него по същия начин ще го правя.

# 259
  • София
Аз реагирам зле и остро на темата с кърменето, защото знам какво е да искаш да кърмиш, пък някой от страни вместо да ти даде кураж и да те успокой, да ти казва, че то и друга храна има и всякакви такива. За мен блек айс има нужда от подкрепа, пък може и да не съм усетила правилно. Сигурна съм, че не е да не предлага тварда храна или да не иска балансирано хранене за детето ѝ, но пък явно се търси кърма или сукане - две различни неща. Виждам, че тя се притеснява, че това което прави не е достатъчно и ми се искаше да ѝ дадем подкрепа, а не алтернативи.
Не мисля, че гладно дете ще откаже храна и ще плаче на празна гърда от глад. Все си мисля, че това усилено сукане и плач се дължат може би на зъби, за това и предложих, ако блек айс има нужда, да поговорим на лични.
За проблемите с кърменето, какво да ви кажа - къса юзда, малка стимулация от нея, бързо уморяващо се и заспиващо бебе почти гладно - заспивал е на изсукани 20 мл за 20 минути и се е будил след половин час за да яде отново, а отказваше и биберон, та е дохранван и с лъжичка, операции при мен, които може би са прекъснали част от каналите, едната гърда спря да произвежда частично мляко ей така една нощ в края на първия месец, запушванията са си май в реда на нещата, три месечна жълтеница, която също успиваше детето и въпреки всичко успяхме и продължаваме с кърменето. Моето дете успя да засуче само, без протектори на над пет месечна възраст, а аз спрях да се цедя след шест и половина навършени месеци. Много пъти съм плакала стига ли му млякото на детето или го държа гладно, еле пък когато децата тук наддаваха по килограм, а моето по 500-600 грама и знам сега как можеше поне малко по-лесно за него да се случат нещата, но точната подкрепа и знания за съжаление не дойдоха в точния момент, за това и казвам, че не всяко медицинско лице е особено вещо и компетентно във всички аспекти на темата кърмене, не и всеки консултант също. Юздичката можеше да се коригира, но я установиха едва на три месеца, а преди това я гледеха трима или четирима души.
Спирам и аз с темата, исках само да кажа, защо за мен коментари, които не са в никакъв случай лоши или негативни понякога будят подобни усещания.
Хейде да обърнем настроението.
Въшките, ух, добре, че съм с момче, ще го стрижа нула номер. Хващах ги дори никой да няма, а само да се каже думата въшка, а от мене и мама ги хващаше. Сестра ми пък никога не ги хващаше от мене.
И мен ме оправяха с газ, мас и оцет. А как се отмива тая гадос, не е истина...  По едно време не бяха ли поизчезнали гадинките?

# 260
  • София
Фрози,  Hug!
Да, доста години ни се чуваше нищо за въшки, но от 2 години е страшно.

# 261
Момичета, благодаря ви за съветите и различните гледни точки, мненията ви са важни за мен! bouquet

Жорко е едно от най-едрите бебета в темата, така си върви от самото начало. Да ни е жив и здрав! Heart Eyes
Притесненията ми са свързани не с наддаването му, а по-скоро, че:
- яде малко неща - старая се да са разнообразни, но отказва. Вчера за пръв път му дадох авокадо, точно с идеята да му правя кремче с банан или други плодове, но не го иска. Бананът го приема само и единствено на парчета, под никаква друга форма. Пробвала съм пасиран с какво ли не.
- срещам трудности със закуските - сутрешна и следобедна. Не яде никакви плодови пюрета, овесени ядки, макарони. От пресните плодове харесва банан и грозде. Може да изяде до половин банан ако е гладен. Грозде хапва по няколко зърна. Ябълки и круши гризе за забавление. Попара отказва, каши не давам по препоръка на лекарката.
- не мога да установя режим, с който да свикне и да спазваме;
- спи неспокойно и се буди често.

В момента храненето е горе-долу по следния начин:
- ставане в 6 и кърмене;
- закуска към 7 - корички домашно приготвен хляб с масълце, жълтък и сирене давам на парченца, понякога ги хапва, понякога не, няколко глътки чай;
- поиграва и към 8.30 - 9 заспива с кърмене;
- спи около половин час и пак го кърмя;
- към 12 обядва, поиграва малко и заспива, най-често с кърмене. Спи около час и половина и след сън пак иска кърма.
- към 17 - 17.30 предлагам лека вечеря. Ако откаже само го кърмя.
- в 18 вече е уморен, къпя го и към 19 - 19.30 заспива с кърмене. После се буди през половин-един час, при късмет през два-три. Не помня от кога не е спал четири или пет часа. Напоследък го кърмя в 4.30, после пак се буди към 5.30 и си търси, кърмя го и до към 6 си "доспиваме" докато има какво да суче. При по-тежките нощи сутрин вече нямам кърма и може да се стигне до плач.  Cry
Между тези "основни" хранения предлагам чай, плод, понякога бисквитка. Мине, не мине обаче, той се присеща и иска да суче. По-скоро му харесва усещането и така се успокоява.  Blush
Извинявам се, че пак ви занимавам и стана дълго и подробно, но имам нужда от помощ.
Според лекарката ще прояде и сам ще се откаже от кърмата, просто трябва да му предлагам различни неща, примерно кюфтета със сос или пълнени чушки?! Каза да не правя кремчета и подобни с адаптирано мляко (никога не е опитвал), а да изчакам и като стане на 11 месеца да почна директно с купено прясно мляко, готвейки го за държавната кухня от годинка. Не съм сигурна обаче, че това е правилният вариант. Вие какво мислите? Предварително благодаря на всички, които ще изкажат мнение.  Hug

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 13:11 от black_ice

# 262
  • Бургас
Това с прясното мляко не го разбирам. Аз съм на мнение, че всяко АМ е по-добре от прясното. То е произведено за бебета, добавени са му всички необходими витамини, съобразно съответната възраст. Не проумявам как може да се препоръчва прясното мляко пред него. Особено това, което купуваме по магазините. То за нас не бива, какво остава за децата. Жасмина пиеше АМ с бисквити за приспиване до две години и половина. И през ум не ми е минавало да я отказвам. Сестра ми бързаше да спре адаптираното още преди племенникът ми  да е навършил годинка. На въпроса ми защо, така и не получих смислен отговор.
Аз на твое място бих пробвала с кремчета с АМ. Както и с каши. Ако съображението на педиатъра е, че кашите надуват бебетата, това е пълна глупост. Марти яде каши от 5 месечен. Имаше период, в който освен каша и кърма друго не е ял. Не му се отрази на наддаването, ама по никакъв начин. Още яде каши и ще му давам докато иска.
Мисля, че трябва да се успокоиш, да приемеш факта, че Жорко е различен човек и има собстено усещане за нещата. Въоръжи се с търпение и предлагай различни неща. Ако яде добре, ако не, голяма работа. Ще се научи. Няма да е така до първи клас, споко. Нещата, които не иска, ги спри и му ги предложи по-нататък. А пробвала ли си да смесваш твърдата храна с кърма?
Имам преса за коса, която с години стоеше прибрана. Четох в нета, че някои си горили гнидите с такава. А познайте какво правих до сега  hahaha Дано ги опекох гадините. Ама пък поне съм с прическа  Joy Утре и Жасмина ще изправя.
Днес пристигат на Марти другите баба и дядо. Виждали са го веднъж като беше на три месеца. Направо ме е срам как ще ги посрещнем с тия гадинки. А дядо му е с една гъста и къдрава коса ... Не ми се мисли, ако му лепнем домашен любимец от нашите какъв кошмар ще е. #Crazy
Оф, вчера дали за домашно да се направи презентация за резерватите в Южна България, да се качи на флашка и да се занесе в училище до другата сряда.  Абе тия наред ли са? Как дете четвърти клас ще направи презентация  Shocked Още не съм решила дали да не ходя да вдигам гири на учителката. Що за глупости, ясно е че родителите ще ги правим, ама тогава кого ще оценяват? И какъв е смисъла, ей това не ми е ясно.
Оф, извинете, ако досадих!

# 263
  • София
със Зори ще се състезават. Днес я измериха 10550 , 74см.
Относно храненето трябва да се успокоиш. Както бях писала по рано Габи до годинката не искаше нищо. Да е хапвала хапки. Освен че не ядеше, тя имаше сериозен проблем и със запека. Колко пъти съм плакала с нея. И колко лекарства изпи. Давах и да яде каквото искаше. Имаше период ядеше само кус кус.
Относно кърменето съм забелязала, че се будят често при дискомфорт, не толкова глад. Например зъби, някаква промяна в развитието и т.н. За да си улесня нещата аз спях с нея. Така по-рядко се будеше, нощем я научих на биба и само при крайно разреваване предлагах когато ми се будеше през половин час. Има и разни чайчета за по-спокоен сън.
Освен това за храненето съм предлагала от нашата храна почти без сол и с зелени подправки. Кремчета и каши също. Колко да надебелее. Като почне да кара колело бързо ще се стопят килограмите.
И най-вече приеми детето такова, каквото е. Лека полека нещата се получават.

# 264
Таня, с каква цел слагаш АМ в кисела? А с разтворено АМ може ли да се готви, знаете ли? Купила съм нишесте и грис, та да забъркам десертче, но още не съм правила.

Black_ice, как разбираш, че иска да суче? Мрънка ли, какво прави? Като ви гледам режима и ние сме мещо подобно и си мислех, че не иска да яде, защото реално не огладнява. Приспиването с кърмене явно си я засища и после ако я чакам да огладнее то станало време за следващ сън. И като предлагам по-рано тя не е май толкова гладна. Но до годинката това не ме притеснява. Ако можеха да заспиват без кърмене сигурно щяха да огладняват и да хапват повече.

# 265
  • Бургас
Слагам АМ, за да е млечно храненето. А и става по-вкусно. Иначе е само нишесте с плод. С разтворено АМ не се готви. За това го слагам като сухо вещество като поизстине крема.

# 266
  • Пазарджик
Здравейте и от мен!

Ние сме с бебче, родено през Март, но винаги когато мога ви четя, защото сте активни и мога да науча нещо. А и малкия се развива много бързо - лази, изправя се сам когато се хване здраво за някой или нещо и т.н.
До миналата седмица (понеделник за последно) и ние се хранехме по цяла нощ на 40мин-1час, а в редки случаи на два часа. Това просто бе убийствено. Опитах и при нас да спи, само и само да не ставам поне, но и това зле ни се отрази. През деня освен кърма друго я опита я не.

Реших да търся из английско говорящите форуми за този проблем - зъби ли е причината, растеж ли какво. Там попаднах на същите оплаквания от майките и препоръчваха да се прочете книгата "solve your child's sleep problems".
Търсих да я прочета, но никъде не е фрии. Открих цитат само, че това будене през ноща е само защото те, децата ни, вече са привързани към нас и искат внимание. Не е глад. Не бива да бъдат хранени, защото ще си развалят режима за сън, отделно няма кога да им почине стомаха и т.н. Този педиатър съветва да се остави дедето за 5мин да поплаче, без да го докосва майката без нищо. След като минат тези минути само да се успокои от мама но да не се храни, вдига, играе и т.н и отново 5мин да поплаче. (Майката да бъде в стаята) Ако и след това не е заспало и укротило нека да се накърми. Ако е успешно на следващия ден нека бъдат 10мин изчакването и т.н Абе струва си да се пробва.

Аз мога да се похваля, че още първата нощ той плака не повече от 3-4мин и заспиваше. Будеше се на час, но бързо заспиваше. Сега се буди в 1, 3 и 5-5:30-6 когато вече го храня. Този педиатър казва, че повечето деца започват да спят по цяла нощ след първата седмица. Ще видим при нас дали ще се случи. Simple Smile
Ето линк за тези от вас на които им е станало интересно. Поне една изватка от книгата.

http://pediamed.be/sleep_problems_babies.htm

Благодаря ви

# 267
И аз да споделя личен опит по въпроса, никога не съм била привърженичка на идеята да се остави да се наплаче детето, но има и друго - трябва да се научи да се успокоява и заспива и само (това при положение, че е на минимум 6 месеца, преди това според мен детето още не знае къде се намира и нервната му система е твърде незряла), така че се спрях на компромисен вариант, който при нас дава много добър резултат.

Бяхме влезли в порочния кръг да заспива в количка и се будеше през час-два горкото, все пак не можеше да мръдне, вързано с колани. Преди това спеше основно в леглото при мен, но пак се будеше начесто. Преместихме се на ново място (което и чаках, за да го въведа в леглото му), беше някъде на 7 месеца, след 2 седмици за адаптация в новото място и поредната безсънна нощ и безкрайно клатене на количка, предприех следното с пристрастеното си кърмаче. Като му се доспа му обясних, че ей това е новото му легълце и когато му се спи - това е мястото, положих го там, той естествено наддаде луд вой, взех го, гушнах го, повторих му същото, полюшках го и обратно. Естествено пак рев и така първата вечер сигурно около 30 пъти, докато заспа. Втората вечер направих същото и се успокои и заспа много по-бързо. И с всеки следващ ден/нощ ставаше все по-лесно. Но не излизам от стаята преди да заспи или да се унесе много дълбоко поне, защото иначе се разтройва, ескалира и после няма утешаване. Просто ШШШШ-ткам, говоря му, понякога го милвам, в стаята съм (на тъмно, загасям още преди да го сложа в леглото) и така ми усеща присъствието, докато заспи. Откакто го правим това, имам едно значително по-щастливо и наспано бебе, спящо от 7 до 7 с една пауза в 2, в която го кърмя. Ако се случи да се събуди инцидентно, примерно вчера стана в 22 от шум, много уплашен, просто го гушвам и се разхождам с него, докато ми заспи на рамото. Все още се кърмим активно по подаден сигнал, който няма как да объркам с друго - от глад отдавна не е плакал, знам, че ако е рев е друго - я му е пълен памперса, я му се спи (най-често последното), или пък има нужда от емоционална близост с мама, която е изчезнала някъде Simple Smile Но ако е гладен, като го взема в мен, веднага почва да си търси активно гърдата, дърпа ми блузата, личи си към какво се е запътил. Тогава винаги му давам. През деня му предлагам някаква човешка храна по 3 пъти на ден и яде с удоволствие, без това да се отразява на кърменето, то е общо взето за ставане и преди лягане вечер.

# 268
  • София
 Tonito_, благодаря за инфото.
 Блек, не съм имала толкова злоядо дете и не мога да си представя колко ти е трудно и колко си изморена. Дано започне да си хапва повече и по-разнообразна храна. Не се из излъгва понякога да го гушнеш и да цока биберон вместо да суче? При нас през нощна на 2-3 от буденията цока биберон и заспива.
 Таня, дано наистина си ги изгорила гадините.  Twisted Evil
 Aurora_89, браво на теб. Бях чела и пробвала този метод за приучване да заспиват сами в леглото си, но не издържах. Бих пробвала пак, но таткото трябва до се изнесе някъде, че само мрънка.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 22:51 от GERY80

# 269
Като го пробвах таткото го нямаше, бяхме сами с бебето и бях твърдо решена, че ще спим, разкарах количката и шезлонга да не се изкушавам и бях с нагласата, че ЩЕ стане, просто бях в някакво странно решително състояние и не допусках друг вариант. Бях се заредила с цялото търпение на света и действах нежно, но твърдо, повтаряйки му, че е за негово добро. Не съм го оставяла да реве сам в стаята. Имах сили само защото знаех, че не съм изчезнала някъде, докато реве, там съм, до него съм и му помагам. Така че може да е решил, че съм идиот, понеже не се сещам да го сложа в количката както си знае, и да заспи, но се надявам, че поне не се е почувствал изоставен Grinning От дете, което се будеше през час с рев и се утешаваше само с гърда и през деня доста често изпадаше в безпричинен плач, сега спи по 12 часа с едно прекъсване и през деня е много по-щастлив и спокоен, буди се с усмивка, успя да си направи режим и сега спи един час сутрин и 2 следобед, въобще успя да влезе в собствен ритъм детето. Ако се разбуди през нощта случайно, извън 2 часа за кърмене, обикновено успявам с малко ШШШ да го върна отново в страната на сънищата, без да ставам от леглото (спи в нашата спялня). Сега и двамата сме много по-спокойни, затова реших да споделя, дано на някого е от полза този опит.

Общи условия

Активация на акаунт